Τζέην Ώστεν (Jane Austen) : "Πειθώ"

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός


Τίτλος: Πειθώ
Πρωτότυπος τίτλος: Persuasion
Συγγραφέας: Τζέην Ώστεν (Jane Austen)
Μετάφραση: Κικιζας Δημητρης
Εκδόσεις: Σμιλη
Έτος έκδοσης: 1998
ISBN: 960-7793-13-7


Θεωρειται απο πολλους ως το καλυτερο μυθιστορημα της Τζεην Ωστεν. Εμενα.. ειλικρινα ομως, δεν με πολυενθουσιασε

Η Ανν Ελιοτ κορη μιας ξεπεσμενης αριστοκρατικης οικογενειας, στα 19 της πειθεται να αφησει τον αντρα που αγαπα γιατι δεν ειναι ανταξιος της. 8 χρονια μετα, και ενω εκεινη δεν εχει παντρευτει ακομη και ουτε τον εχει ξεχασει, εκεινος γυριζει πλουσιος.
Επιπλεον η Ανν ειχε απο παντα να αντιμετωπισει, την αδιαφορια της οικογενειας της, λογω του χαρακτηρα της (χαμηλων τονων) και της εμφανισης της (ουτε νιατα εχει πλεον, ουτε καμια ιδιαιτερη ομορφια), παρολο που πνευματικα υπερτερουσε.

Το αγαπημενο μου της συγραφεας ηταν και παραμενει το "περηφανια και προκαταληψη". Εχοντας διαβασει επιπλεον και την "λογικη και ευαισθησια" (το οποιο μου αρεσε, αλλα σαν το πρωτο δεν ειναι), περιμενα πως η Πειθω (με τοσα που ακουγα), θα ηταν ενα αριστουργημα και η Ανν θα επαιρνε την θεση της Λιζυ.

Η.. Λιζυ παραμενει στην θεση της!

Οσοι μελετησαν την Πειθω, αναγνωριζουν (λενε) την ωριμοτητα της συγγραφεως στο τελευταιο αυτο εργο της που εγραψε πριν πεθανει, και βλεπουν την αλλαγη στο γραψιμο της και στις πεποιθησεις της.
Την ειδα και εγω.. δεν λεω, Αλλωστε φροντιζει και το ιδιο το βιβλιο στο τελος να παραθεσει ενα πληθος απο πληροφοριες για τους λογους που οι κριτικοι θεωρουν πως η Πειθω ειναι το καλυτερο εργο της.

Παρολα αυτα.. την ιστορια την βρηκα μετρια, δεν μπορεσα να μπω στο πνευμα της, και δεν μπορεσε να με συνεπαρει. Η ιστορια αγαπης που αν και ειναι ο κορμος της υποθεσης, ισα που αχνοφαινεται στο βιβλιο, γιατι την επισκιαζουν οι υπολοιπες καταστασεις.

Το τελος ηταν αναμενομενο, αλλα οταν εφτασα εκει, ενιωσα πως ελειπαν πολλα στην πορεια της ιστοριας (κατι που επιδοκιμαστηκε ως καινοτομια απο τους κριτικους), και ετσι εκλεισα το βιβλιο με ενα μεγαλο ?, και σχετικα μετριες εντυπωσεις.

Για να μην τα ριξω ολα στην Ωστεν, πιστευω πως μεριδιο εχει και η κακη μεταφραση, Και παρολο που και τα 3 βιβλια ειναι του ιδιου μεταφραστη, εδω δεν μου φανηκε καλη.
 
Δεν διαβάζω την περιγραφή σου γιατί μάλλον θα είναι το επόμενο που θα διαβάσω..Για να δούμε!!Πάντως το έχουμε από την ίδια έκδοση.
 
Το ξαναδιαβάζω τώρα, και είναι από τα βιβλία που μου αρέσουν πολύ. Η Ανν δεν είναι δυναμική ηρωίδα σαν τη Λίζυ αλλά έχει κι αυτή τη γοητεία της.

Αν το θυμάμαι καλά, παρόλο που η Ανν είναι τώρα μεγαλύτερη, μόνη και χωρίς συμπαράσταση από την οικογένεια της η φίλη της εξακολουθεί να βρίσκει αταίριαστη μια σχέση με τον πλοίαρχο. Περισσότερο από μια ιστορία αγάπης στην "Πειθώ" , μας το λέει και ο τίτλος,η Όστεν μας δείχνει την ολέθρια επίδραση των φίλων και ενώ η Άνν ξέρει που είναι η ευτυχία της δεν τολμά να τη διεκδικήσει.

Θα επανέλθω όταν το τελειώσω και έχω την ιστορία φρέσκια. :)
 
Το αναφέραμε και σε κάποιο άλλο νήμα για τη μετάφραση του "Πειθώ", από τις συγκεκριμένες εκδόσεις, ότι είναι άκαμπτη και αρχαϊζουσα και αδικεί πολύ το βιβλίο. Το συγκεκριμένο κι εμένα δεν μου άρεσε από την αρχή, όπως το "Υπερηφάνεια και Προκατάληψη", χρειάστηκε να το ξαναδιαβάσω καναδυο φορές για να εκτιμήσω πλήρως τις αρετές του.
 
Λορένα ,η Λίζυ παραμένει στην θέση της (και δεν σε αδικώ καθόλου) γιατί είναι δημιούργημα της νεότητας της Ωστεν. Ενώ η Ανν, δημιούργημα μιας πιο κατασταλαγμένης ωριμότητας, γι' αυτό και δεν έχει και την φρεσκάδα και την δυναμικότητα της Λίζυ..
Απλά το βιβλίο μας μιλά για τις δευτερες ευκαιρίες στην ζωή, όταν κάτι καλό το εχουμε απορρίψει από την αρχή, ενω μας ταίριαζε απόλυτα και η ανάλυση της Πολυξένης με βρισκει σύμφωνη
..ας προσέχουμε πάντα τις γνώμες των άλλων αλλά ας μην φευγουμε και μακρυά από το ένστικτο μας γιατι μπορεί να ειναι ολέθριο!
H Austen την εποχή που έγραφε το βιβλίο , ήταν ασθενής ήδη, γι' αυτό σε μερικά κομμάτια του ειναι σαν να σου αφήνει ερωτηματικά και παρελειπόμενα.

Δυστυχως η Ανν δεν ειχε την μητέρα της να την συμβουλεύσει και ο πατερας της δεν εχει το νου του στην κόρη του, θέλοντας ένα πιο πλούσιο γάμο..
Στην ταινια ''ερωτας χωρις παρρόν'' οι δυο ήρωες αγαπούν αυτό το βιβλίο, ειδικότερα η γιατρός ( Σάντρα Μπούλοκ), το διαβάζει και το ξαναδιαβάζει όσοι το έχουν δει , ξερουν σε τι αναφέρομαι!

Το βιβλίο είναι που φέρνει τους δυο ήρωες μαζί, ξεχασμένο σε μια στάση λεωφορείου:))
 
Last edited:
Εγώ έχω διαβάσει το λογική και ευαισθησία και το αββαείο του Νορθάνγκερ (μετα τις μεγάλες προσδοκίες θα ακολουθήσει η Πειθώ)και τα δυο (ειδικά το δεύτερο που το θεωρώ πολύ γλυκό βιβλίο) μου άρεσαν πάρα πολύ αλλά και για μένα ακόμα η Λίζι είναι η αγαπημένη μου και η ιστορία της περηφάνιας και προκατάληψης είναι για μένα απο τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει και το αγαπημένο μου γενικά και πιστεύω έτσι θα παραμείνει .
 
Το αναφέραμε και σε κάποιο άλλο νήμα για τη μετάφραση του "Πειθώ", από τις συγκεκριμένες εκδόσεις, ότι είναι άκαμπτη και αρχαϊζουσα και αδικεί πολύ το βιβλίο.
Είμαι στην αρχή ακόμα αλλά νομίζω πως θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Αγγελίνα.Μάλιστα συναντάω λέξεις που μερικές φορές δεν ξέρω καν τι σημαίνουν κι έτσι δεν το απολαμβάνω όσο θα ήθελα. Επίσης να πω πως η Πειθώ έχει πάρα πολλά ονόματα και με μπερδεύει λίγο,ελπίζω στην συνέχεια να το συνηθίσω και να αρχίσω να τους ξεχωρίζω εντελώς.
 
Εμένα προσωπικά το "Πειθώ" μου άρεσε πάρα πολύ..Όχι μόνο για τους χαρακτήρες, αλλά και για τις περιγραφόμενες καταστάσεις, τις αναποδιές [ π.χ. το σοβαρό χτύπημα της Εριέττας (μπορεί να κάνω και λάθος στο όνομα :Ρ ) ] αλλά και την αγάπη του καπετάνιου προς την Ανν.Την εξέφρασε τόσο όμορφα στο γράμμα του ( το έχω παρουσιάσει σε άλλο νημάτιο με θέμα το αγαπημένο απόσπασμα) και πραγματικά αν δείτε και την ταινία ίσως πειστείτε και σεις :)) Όσον αφορά για το "Περηφάνεια και προκατάληψη" έστω και αντικειμενικά, δεν παύει να είναι το καλύτερο έργο της 'Ωστεν ( πράγμα στο οποίο συμφωνώ και επαυξάνω :χαχα: )
 
Είναι πιστή στο βιβλίο του η ταινία του bbc;;
Κατά την άποψη μου ναι.Άλλα καλύτερα μη λαμβάνεις υπόψιν τη δική μου γνώμη, καθώς την ταινία την είδα πολύ παλιά και μπορεί να με ξεγελάει η μνήμη μου.Πάντως αν αρκείσαι σε αυτό, μου άρεσε πάρα πολύ!
 
Δεν ξερω αν συζητατε για μια συγκεκριμενη ταινια του bbc, αν λετε γιαυτην του 1995,Μαργαριτα δες την οπωσδηποτε,εμενα που δεν μου αρεσει η οστεν ,ειχα πορωθει με την ταινια.
 
Πράγματι το βιβλιο "Πειθώ" είναί ενα απο τα βιβλία που μου άρεσαν πολύ.Η πλοκή του ήταν αρκετά ωραία,όμως το τέλος ηταν ήδη γνώστο,διότι στα περισσότερα βιβλία της Ώστεν υπάρχει ευτυχισμένο τέλος,εάν όχι σε όλα.Αυτό δεν με χαροποίησε ιδιαίτερα,όμως πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κάποιος.Η ρομαντική διάθεση,με την οποία παρουσιάζεται το θέμα πραγματικά με συνεπήρε!! Η "Πειθώ" ήταν η αφορμή να ονομαστεί η Ώστεν <<Η τελειότερη γυναίκα καλλιτέχνις>>,όπως έγραψε η Βιρτζινία Γουλφ!!
 
Πράγματι το βιβλιο "Πειθώ" είναί ενα απο τα βιβλία που μου άρεσαν πολύ.Η πλοκή του ήταν αρκετά ωραία,όμως το τέλος ηταν ήδη γνώστο,διότι στα περισσότερα βιβλία της Ώστεν υπάρχει ευτυχισμένο τέλος,εάν όχι σε όλα.Αυτό δεν με χαροποίησε ιδιαίτερα,όμως πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κάποιος.Η ρομαντική διάθεση,με την οποία παρουσιάζεται το θέμα πραγματικά με συνεπήρε!! Η "Πειθώ" ήταν η αφορμή να ονομαστεί η Ώστεν <<Η τελειότερη γυναίκα καλλιτέχνις>>,όπως έγραψε η Βιρτζινία Γουλφ!!
Βασιλική συμφωνώ απολύτως..Ήταν πραγματικά ρομαντικής φύσεως , και έχει διαβαστεί από πολλούς..
 
Top