Περί αγοράς βιβλίων από εφημερίδες ο λόγος

Status
Κλειστό για αναρτήσεις.
Για να θυμηθούμε τα λόγια του Ευαγγελιστού Ιωάννου (Α, 1-5):

1. Εν αρχή ην ο Τοστογιέφκης, και ο Τοστογιέφκης ην προς τον Θεόν, και Θεός ην ο Τοστογιέφκης.
2 Ούτος ην εν αρχή προς τον Θεόν.
3 πάντα δι' αυτού εγένετο, και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ εν ό γέγονεν.
4. εν αυτω ζωη ην και η ζωη ην το φως των ανθρωπων
5. και το φως εν τη σκοτια φαινει και η σκοτια αυτο ου κατελαβεν
και το ερώτημα που με ταλανίζει είναι: όταν ο Τοστογιέφκι παρκάρει το καλάμι, ρίχνει κέρμα στο παρκόμετρο;
Το ερώτημα είναι ρητορικό. Για να παρκάρει κάποιος το καλάμι πρέπει να ξεκαβαλήσει
 
Last edited:

Φιλιπ

Δαγεροτύπης
Μετά απ'όλα αυτά εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί να μην αγοράσουμε καποιο βιβλίο που είναι σε προσφορά εφημερίδας? :χμ:
why not? αν η μετάφραση είναι καλή και το θέλουμε το βιβλίο δλδ.. Εχω πάρει του Καζαντζάκη και κάτι ρωσικα απ'το βημα( γκόρκι,γκογκόλ κλπ) που έχουν και σκληρό εξώφυλλο και μια χαρά βιβλιοδεσία.εντάξει,ισως είναι λίγο φθηνότερο το χαρτι αλλά οκ.δεν με πειράζει προσωπικά..
 
Και, ναί, είμαι βέβαιος ότι κάποιος ενήλικας ο οποίος θέλει να συζητήσει για βιβλία, και δέν ξέρει τί είναι ο σαίξπηρ ή ο ντοστογιέφσκυ, προφανώς και είναι ένα κνώδαλο που ποτέ δέν θα ανέβει απο την κατηγορία αυτή σε κάποια ανώτερη.
Ειλικρινά ποτέ δεν πίστευα ότι θα άκουγα μια τέτοια άποψη από κάποιον που διατείνεται πως ειναι πανεπιστήμονας ....

Σόρρυ Τόστο αλλά αυτο δεν λέγεται ελιτισμός, αυτό λέγεται κάπως αλλιώς....:μαναι:
 
αγαπητέ κόρτε, το παρατήρησα αρκετά νωρίς ότι δέν είσαι του μανταμσουσουδισμού ... είσαι του ''καλλιτεχνικού κατινάζ'' ! :))


φίλε νίκολας, γιατί ''σόρρυ'' ; την άποψή σου λές, κι εγώ τη δική μου ! δέν με προσβάλλει το ότι αυτές δέν συμπίπτουν ! αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το πώς σπεύδετε, πολλοί απο σάς, να κατατάξετε την άποψη του άλλου σε κάποιου είδους γενική συμπεριφορά ή τάση, αντί να πείτε νέτα - σκέτα ''διαφωνώ με την άποψή σου''. Πιστεύετε ότι το να χαρακτηρίσετε την άποψη του άλλου εντάσσοντάς την σε κάποιου είδους ''-ισμό'' (αντί να στοιχειοθετήσετε απλώς το γιατί διαφωνείτε), προσδίδει κύρος στη δική σας άποψη ;
 
Είναι βέβαιο πως για να προσβληθεί κάποιος από τον συνομιλιτή του θα πρέπει να τον θεωρεί άξιο να τον προσβάλει. Εσύ συγκεκριμένα δεν νομίζω να θεωρείς κανέναν μας εδώ μέσα άξιο ούτε καν να διαφωνίσει μαζί σου... Σε διακρίνει μια έπαρση και δεν καταλαβαίνω από που προέρχεται;;; Από τα 72 λογοτεχνικά βιβλία που έχεις διαβάσει ή από την μελέτη πολλων και διαφορετικών επιστημονικών συγγραμμάτων;;;

Προσωπικά όλα τα παραπάνω μου είναι αδιάφορα από την στιγμή που μας είπες πως θεωρείς υποδεέστερους τους ανθρώπους που δεν έχουν διαβάσει κλασική λογοτεχνία!!!
Οτι τελειώνει σε -ισμος είναι απλά ένας όρος... Όπως εσυ θα ξέρεις καλύτερα σαν έμπειρος γλωσσολόγος που λες ότι είσαι, η ορολογία δεν είναι τίποτε άλλο πάρα λεξεις που κατόπιν συμφωνίας χρησιμοποιούνται για να συνεννοούνται οι συνομιλητές...
 
-Αγαπητέ Σωστογιέφκι, διαφωνω με την αποψη σου.
-Γιατι;
-Διότι μου φαινεται ελιτιστικη.
-Γιατι;
-Διοτι υπερτιμα καποιους αναγνωστες και απαξιώνει κάποιους άλλους. Ανθρωπους, δηλαδη. Και οσο διαρκει η κουβεντα, τοσο ενισχύεις αυτή μου την αισθηση.
Και δεν με χαλαει το πρωτο μισό, με ενοχλεί η απαξίωση;
Σου αρκεί ως επιχείρημα ή μηπως να ξεσκονισουμε τον Καντ;
 
Last edited:
αγαπητέ νίκολας, άν καταλαβαίνω καλά, παραποιείς τα όσα γράφω (όπως γράφοντας ότι ''θεωρώ υποδεεσ΄τέρους όσους δέν έχουν διαβάσει κλασσική λογοτεχνία, πράγμα που δέν έγραψα ΠΟΤΈ), για να αποδείξεις ότι, επειδή απλώς εξέφρασα το σκεπτικισμό μου για το κοινό και τα βιβλία απο εφημερίδες, ''είμαι επηρμένος'' !

γουέλλ, χαλεπόν αδείν πάσιν ! και μάλιστα, άν συμβαίνει, 'και ανθυγιεινόν' !

πρόσεχε πάντως το ''να διαφωνίσει'' με το γιώτα που σου διέφυγε ! άλλο το ''διαφωνώ'', άλλο το ''ξεφωνΊζω'' ! θα μπορούσε κανείς να εκλάβει ότι προτιμάς το δεύτερο απο το πρώτο !
 
έλλη : δέν απαξίωσα ''αναγνώστες'' άν πρόσεξες ! απαξίωσα ''ΜΗ αναγνώστες'' που θέλουν να παραστήσουν τους ''βιβλιόφιλους''.

στην τελευταία σου αυτή απάντηση επινόησες ένα φανταστικό διάλογο με μένα, και, στην ουσία, διατύπωσες μιά έμμεση ΚΡΊΣΗ για μένα !

Σάν ''επιχείρημα'' (λέξη της πλουσιοτέρας πασών των γλωσσών, που ομιλείται απο τον εξυπνότερο πάντων των λαών, που κατοικεί στην ωραιοτέρα πασών των χωρών), νοείται ''σειρά τυπικώς λογικών δηλώσεων, που αποσκοπεί στο να πείσει το συζητητή για την ορθότητα μιάς ΘΕΣΕΩΣ ή ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ''.

Το 'επιχείρημα', πού ακριβώς το είδες στο φανταστικό σου διάλογο ; τί ακριβώς ανεσκεύασες απ' όσα σημείωσα ;

(το γουστάρετε όμως το λακριντί, περιστεράκια μου ! θα μπορούσατε, βρέ αδερφέ, να με περιφρονήσετε, να μή μου δίνετε σημασία, αφού τόσο διαταράσσω τον ειρμό της ανωτερότητός σας εγώ ο ελιτιστής, σνόμπ και καραμπιμπερίμ !)

:))
 
Χμμμ.... Κλασική ελιτιστικη απάντηση, μακριά από την ουσία του θέματος ως συνήθως και φυσικά ενισχυμένη από λαθοθηρία που προέρχεται από την νεοκαθαρευουσιάνική σου παλλινόρθωση...

Συγ(γ)νώμη λοιπόν για το ορθογραφικό αλλά και για την συγχυση εννοιών που σου προκάλεσε το "γιώτα"...
Συνεχίζω να πιστεύω πως πιο πάνω ήσουν αφοριστικός και προςβλητικός χωρίς να παραποιώ κάτι από αυτά που έγραψες...
 
Βρε Τοστογιεφσκι αν εχω καταλαβει καλα, για σενα οσοι παιρνουν βιβλια απο εφημεριδες ειναι βασικα μη αναγνωστες που απλα θελουν να το παιξουν βιβλιοφιλοι. Αν ισχυει κατι τετοιο (και δεν εχω καταλαβει εγω λαθος), δεν καταλαβαινεις οτι εισαι αδικος και οτι γενικευεις. Κανεις δεν σου ειπε να αλλαξεις την αποψη σου, απλα προσπαθησε να εισαι πιο αντικειμενικος κυριε ''πανεπιστημονα''. Σαν να τσουβαλιαζω τωρα εγω κρινοντας απο εσενα και τη συμπεριφορα σου εδω, οτι ολοι οσοι σπουδαζουν εν τελει καταληγουν ελιτιστες και απαξιωτικοι οποτε καλυτερα να μεινουν αμορφωτοι.Τουλαχιστον θα εχουμε γλιτωσει απο ''καλλιεργημενους''. Ομως δεν ισχυει, δεν ειναι ολοι οι πανεπιστημονες οπως εσυ ακομα και οταν εχουν διαφορετικη αποψη, ξερουν να την εκφραζουν με τον σωστο τροπο.
 
Last edited:
αγαπητέ/ή στίλλ ίλλ, η πρώτη μου απάντηση έχει ώς ακολούθως :


''νομίζω ότι ο άνθρωπος που θέλει να αγοράσει ένα βιβλίο, θα το αγοράσει, έστω και με αιματηρές θυσίες. Αυτή είναι η δική μου εμπειρία, καθώς και, όσο ξέρω, των παλαιοτέρων γενιών, όταν τα βιβλία ήταν αναλογικά ακόμα ακριβότερα.
φυσικά και είναι πολύ θετικό το να (δια)δίνονται βιβλία σε χαμηλή τιμή. Ωστόσο, πόσο διαβάζονται τα βιβλία αυτά ; ο συνειδητός αναγνώστης ΕΠΙΛΕΓΕΙ αυτό που επιθυμεί και χρειάζεται, δέν περιμένει να του το δώσει η εφημερίδα !
άλλωστε, τα βιβλία που δίνονται απο τις εφημερίδες, με εξαίρεση σπάνια μιά έγκριτη και συγκεκριμένη της οποίας το όνομα δέν θα αναφέρω φυσικά, είναι παλιά και κλασσικά, και σίγουρα μπορεί κανείς να τα βρεί σε εξ ίσου χαμηλές τιμές στα βιβλιοπωλεία της Ιπποκράτους ή στα μεταχειρισμένα !
εν ολίγοις, ο πραγματικός βιβλιόφιλος δέν έχει κανένα λόγο να περιμένει την εφημερίδα. Φτηνό βιβλίο υπάρχει παντού ! η πραγματική φιλαναγνωστική διάθεση, αναζητείται !''


λοιπές αντικρούσεις προς εσένα ή προς άλλους, υποθέτω ότι πλέον περιττεύουν ! μου έγινε απολύτως κατανοητό ότι η άποψη αυτή ενώχλησε, την υπερασπίσθηκα αρκετά, με όση λογική και χιούμορ μπορούσα να επιστρατεύσω ! φυσικά, είναι η άποψή μου για το συγκεκριμένο τόπικ, και δέν προτίθεμαι να την αλλάξω, επειδή μερικοί φίλοι αναζητούν κουσούρια εκ των μή όντων ή προσβολές εκ των μή ουσών !
 
Στην Ιπποκράτους εεεε;;; Τι λες βρε παιδί μου;;; Κι αυτός που μένει στην Ροδιά Τυρνάβου θα πρέπεινα πεταχτεί μεχρι εκεί έτσι;;;
Τόσο εύκολο ήταν τελικά!!!:))))
Ξέρεις υπάρχουμ και βιβλιόφιλοι εκτός Αθηνών ή μεγάλων αστικών κέντρων... Απορώ πως σου διέφυγε αυτό κύριε των θετικών και λοιπών επιστημών!!!!
 
όουτς, νίκολας ! δάτ χέρτ, κ. χυμοχύστη μου ! δηλαδή, προσπαθείς να με πείσεις ότι οι εφημερίδες άρχισαν να βάζουν βιβλία για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της Ροδιάς Τυρνάβου ;

μήπως να πρόσεχες λίγο περισσότερο τα αντιδραστήριά σου ; τα πετάς επίτηδες κάτι τέτοια, ή είναι επαγγελματικός κίνδυνος ;;

:))
 

Καλικάντζαρος

Δαγεροτύπης
παιδια αν ειναι να τσακωθειτε οχι τσιμπιες και μαλλια! :))
ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΑΦΟΥ!

Νικολα θυμαμαι οταν πηγα πρωτη φορα στο τυρναβο σε ενα χωριο ( πριν 12 χρονια) πλακωθηκα σε κατι τσιπουρα ...και μετα ενω κατεβαινα το βουνο εγω νομιζα ανεβαινα!
Εσεις εχετε τα τσιπουρα
Εμεις τα βιβλια
Στειλτε τσιπουρα
Να παρετε βιβλια

 
Νικολα θυμαμαι οταν πηγα πρωτη φορα στο τυρναβο σε ενα χωριο ( πριν 12 χρονια) πλακωθηκα σε κατι τσιπουρα ...και μετα ενω κατεβαινα το βουνο εγω νομιζα ανεβαινα!
Εσεις εχετε τα τσιπουρα
Εμεις τα βιβλια
Στειλτε τσιπουρα
Να παρετε βιβλια
Εγω τι να πω που πριν χρονια ειχα πάει Τύρναβο την Καθαρά Δευτέρα? Φαντάζομαι έχεις ακουσει τι παιζει το τριημερο της Αποκριάς εκεί :χαχα:
 
όουτς, νίκολας ! δάτ χέρτ, κ. χυμοχύστη μου ! δηλαδή, προσπαθείς να με πείσεις ότι οι εφημερίδες άρχισαν να βάζουν βιβλία για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της Ροδιάς Τυρνάβου ;
Άρχισες πάλι τις ασυναρτησίες... :κάτω:

Οι εφημερίδες βάζουν τα βιβλία για να πουλήσουν φύλλα. Αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει διάφορους βιβλιόφιλους...
Κύριε πανεπιστήμονα χάσετε την μπάλα!!!

Παιδιά ο Τύρναβος φημίζεται για το Τσίπουρο του, την πουτίγκα του και το Μπουρανί:)))))
Επίσης για το διονυσιακό του Καρναβάλι!!!!
 
Last edited:
Status
Κλειστό για αναρτήσεις.
Top