Βιβλία που σας τραυμάτισαν

Καλησπέρα μέλη,

Την αφορμή για το συγκεκριμένο νήμα μου έδωσε η υπενθύμιση ενός βιβλίου που διάβασα τρία ή τέσσερα χρόνια πριν. Το εν λόγω βιβλίο είναι ''Ο βιασμός’’, της Joyce Carol Oates, κι ενώ το βρήκα καλογραμμένο και υπόγεια καταθλιπτικό –κάτι που εκτιμώ, ιδίως σε σύγκριση με άλλους συγγραφείς που είναι σχεδόν σα να σου επιβάλλουν να συγκινηθείς-, με τραυμάτισε.



Δεν μπορώ να πω πως έφταιγε η θεματογραφία του –δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη, αρκεί να διαβάσει κανείς τον τίτλο για να καταλάβει πως πρόκειται για ένα βιασμό-, όσο το γεγονός ότι η συγγραφέας, -ιδιαίτερα ταλαντούχα, κατ’ εμέ- καταφέρνει να διεισδύει στη ψυχή του αναγνώστη. Και, όποτε το θέλει, να τη διαλύει, έστω και προσωρινά. Επιδιώκει οι αναγνώστες να ταυτίζουν τους ήρωες, οι οποίοι είτε δεν περνάνε καθόλου όμορφα, είτε είναι εγκληματίες, με οικεία του πρόσωπα, κι αυτό είναι παραλυτικό.
Θυμάμαι πως, μόλις το τελείωσα, το έκρυψα κάτω από άλλα βιβλία στο υπόγειο του σπιτιού μου, ώστε να μην το βλέπω και φέρνω στο μυαλό μου την τραυματική εμπειρία του ‘βιασμού’.
Να σημειωθεί πως, ενώ διαβάζω ως επί το πλείστον λογοτεχνία τρόμου, μυστηρίου, όπως και το λεγόμενο thriller, τέτοια φάση δεν μου συνέβη ποτέ ούτε πριν, ούτε από τότε.
Έκτοτε βλέπω με ένα φοβισμένο σεβασμό τη συγγραφέα, κι όταν αποτόλμησα να διαβάσω ένα άλλο της βιβλίο, το ‘αδελφή μου, αγάπη μου’, -επίσης εξαιρετικό-, αντιλήφθηκα με ανακούφιση πως, στο συγκεκριμένο, περιορίζεται στο να καταθλίψει –απλώς- τον αναγνώστη.
Εσάς, σας έχει τύχει ποτέ να τραυματιστείτε από ένα βιβλίο; -Και δεν εννοώ από το πόσο άσχημα γραμμένο ήταν-. :Ρ

ΥΓ. Έψαξα να βρω αν υπήρχε ήδη το συγκεκριμένο νήμα, όμως δε βρήκα κάτι.
 
Έλλη, ήξερα τι θα έλεγες πριν κάνω κλικ στην πλοκή. Great minds think alike :αγκαλιά:
Ωωω! Oates! :μπράβο:
Έχω και 'γω στο μυαλό μου κάποια βιβλία που με τραυμάτισαν αλλά φοβάμαι μήπως πρέπει να πω και δύο-τρία λόγια γι'αυτά, άρα θα κρατήσω την μικρή λίστα για τον εαυτό μου :χαχα:
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Όταν τέλειωσα το "Αυτό" του Κινγκ στα 14 καθόμουν κι έγραφα επιστολές θλίψης στον εαυτό μου επειδή μου τέλειωσε το βιβλίο (το διάβαζα επί 8 μήνες, προσπαθώντας να το κάνω να κρατήσει παραπάνω). Το λες και τραυματικό. :μαναι: :ρ Τα έχω ακόμα αυτά τα γράμματα και γελάω/ντρέπομαι μ' όλα αυτά που έγραφα.

Κατά τα άλλα, διάφορα βιβλία με σόκαραν ίσως (π.χ. Το Κορίτσι της Διπλανής Πόρτας), όμως δεν θα έλεγα κι ότι "τραυμάτισαν", παραείναι βαριά λέξη.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Οταν ημουν μικρος με τραυματιζαν και με τρομοκρατουσαν πολυ τα Αποκαλυπτικα και αποκρυφιστικά βιβλια, χωρις να εχω ανοιξει βεβαια ποτε κανενα... το εξωφυλλο και ο τιτλος ηταν αρκετα.

Το "αγαπημενο" μου βιβλίο (δηλ. εξωφυλλο) ηταν το "1999: η Συντελεια" του Charles Berlitz :P

ΥΓ. βασικα εχουμε το "βιβλια που σας σοκαραν" (οπου γραφω τα ιδια) αλλα δεν ξερω κατα ποσο το θεμα ειναι ταυτοσημο
 
Το βιβλίο που ,κυριολεκτικά ,με τραυμάτισε ήταν ένας τόμος από την Ιστορία του Β΄ΠΠ του Ρεημόν Καρτιέ που έπεσε στο κεφάλι μου κατά την διάρκεια σεισμού που έγινε το 1999 .Από τότε τα Χοντρά και Ογκώδη βιβλία τα τοποθετώ σε χαμηλά ράφια .
 
Ίζι, θυμάμαι μόλις είχα τελειώσει κι εγώ το "Αυτό", -πρέπει να ήμουν στην ίδια ηλικία, 13-14-, είχα νιώσει ένα πλήρως αληθινό κενό στο στομάχι, σαν να μου είχαν ανακοινώσει άσχημα νέα. Την επόμενη μέρα είχε χρειαστεί να πω αρκετές φορές: δεν έχω διάθεση, τελείωσε ένα βιβλίο που διάβαζα ?

Τζόνκαν, μια φορά που τακτοποιούσα κάποια βιβλία σε ένα ράφι, παρά λίγο να πέσει πάνω μου η συλλογή οχτώ -νομίζω- τόμων του Αρκά "Η ζωή μετά", που, πίστεψέ με, είναι πολύ βαρύ, όμως την τελευταία στιγμή γλίτωσα.
 
Last edited by a moderator:
Θυμήθηκα κι εγώ ένα βιβλίο το οποίο με είχε σχεδόν "τραυματίσει" στα παιδικά μου χρόνια...

Ήταν το "Παιχνίδι χωρίς κανόνες" της Γαλάτειας Γρηγοριάδου -Σουρελη

Το είχα διαβάσει ένα καλοκαίρι και πραγματικά όταν τελείωσε θυμάμαι είχα σοκαριστεί.
Η ματιά ενός εφήβου πάνω στο θέμα της εργατικής μετανάστευσης στην Γερμανία... Ειδικά κάποιες σκηνές με ιατρικές εξετάσεις ακόμα μου ξυπνούν εκείνες τις μνήμες!
Θυμάμαι ρωτούσα τους γονεις μου αν πρόκειται ποτέ να φύγουν ως γκασταμπάιτερ στην Γερμανία!:))))

Το σκεφτόμουν για χρόνια...
 
Φαντάζομαι τον Νικόλα μικρό να ρωτάει τους γονείς του αν θα φύγουν για γκασταρμπάιτερ... να θέλω να γελάσω και να μη μπορώ γιατί λιώνω :αγκαλιά:
 
Χαχαχαχαχαχα!! :χαχαχα:

Ναι σου λέω...
Και σαν να μην έφτανε το βιβλίο, ερχόταν να πολλαπλασιάσει την θλίψη μου η γιαγιά (καλή της ώρα) η οποία έπιανε κάτι ιστορίες από τον θείο τον Τάκη, τον ξάδελφο του Μανώλη και ανιψιό της Κατίνας που είχε πάει Αμερική σαν μετανάστης κλπ κλπ...:μαναι:

Ας μην μου φαίνεται Τσίου, ήμουν ευαίσθητο παιδάκι...:ντροπή:
 
Εκείνη η σειρά από τις εκδόσεις Πατάκη είχε πολλά ωραία! Το αγαπημένο μου ήταν ο "Ικμπάλ", κι αυτό απείρως τραυματικό.
 
Last edited:
Ζούσες ένα δράμα! :αγαπώ: ("Ο μικρός Νικόλας έχει προβλήματα", υπάρχει και βιβλίο.)
Εγώ έπαθα ψυχικό τραλαλά με τον μικρό κυνηγό του Ντιμίτερ Ινκιόφ. Στην αρχή φερόμουν στα παιχνίδια μου με στοργή και προδέρμ λες και ήταν έμψυχα όντα. Αργότερα η κατάστασή μου χειροτέρεψε, και αντί να πετάω στα σκουπίδια περιτυλίγματα από σοκολάτες και άδεια σακουλάκια από γαριδάκια, τα δίπλωνα με προσοχή, και τα έκρυβα στα συρτάρια του γραφείου μου. Αν θυμάμαι καλά τους ψιθύριζα "δεν θα αφήσω κανέναν να σας κάνει κακό" και κάτι τέτοια κουλά. Αργότερα το ξεπέρασα, μόνη μου, αλλά ακόμη και τώρα όταν θυμώνω δεν ξεσπάω πάνω σε πράγματα. Επίσης δεν το έχω με το πέταμα... Στη δουλειά με έλεγαν χαμστεράκι γιατί τα συρτάρια μου ήταν τίγκα στην χαρτούρα και στα άχρηστα μπιχλιμπίδια. Πω πω τι ερχόμουν να πω και τι κάθομαι και λέεωω
Στιλλ, εσύ θα μου τα φας!
 
Last edited:
Αισθάνεσαι μια ανασφάλεια, φοβασαι οτι κάπου θα σου χρειαστούν τα χαρτιά τουλάχιστον (για τα περιτυλίγματα ουδέν σχόλιο :ρ). Επαληθεύεται για άλλη μια φορά οτι είσαι μια μικρή Καφκούλα. Εμένα με τραυμάτισε το φιλί του δράκου της Δημουλίδου στο γυμνάσιο και θυμάμαι ένιωθα την αδρεναλίνη μου να χτυπάει κόκκινο γιατί το διάβαζα στά κρυφά. Κάτι αντίστοιχο έπαθα και με την γραμματέα, την ταινία του 2002 αν θυμάμαι καλά την χρονιά που πρέπει να την είχα δεί πιο μικρή ακόμη. Δεν φταίνε οι γονείς μου απλά ψαχνόμουν απο μικρή. Κατα τα άλλα είμαι ένα πολύ υγιές και ισορροπημένο άτομο. Την ταινία την έκρυβα κάτω απο το χαλί για να μη μου την πάρουν και το μεσημέρι που κοιμόντουσαν την έβαζα και την έβλεπα.
 
Δεν φταίνε οι γονείς μου απλά ψαχνόμουν απο μικρή.
Χαχαχαχα! ΄΄Ετσι είναι το απαγορευμένο εξιτάρει. Έχω κι εγώ τέτοιες "αναζητήσεις" και ιστορίες να θυμάμαι αλλά δεν θα τις μοιραστώ γιατί θα παρεκκλίνουμε πάλι. :))))

Εντιτ: Θυμάμαι ότι όταν έβλεπα τη "Δασκάλα του Πιάνου", μπούκαρε η γιαγιά στο δωμάτιο. Άντε να εξηγείς στην 80χρονη τώρα.
 
Δώσε μας κάτι, έστω λίγο. Εχώ κι εγώ κι άλλες ιστορίες αλλα δε θα τις πώ γιατί δεν κάνει :ρ
 
Χαχαχα!! Θα μείνω στο εντιτ Στιλλ.. Ας αφήσουμε ένα μυστήριο να πλανάται! :χαχα:
Πάντως το ενδιαφέρον είναι ότι και στο νήμα που ανέφερε ο Αντέρωτας "Βιβλία που σας σόκαραν", κατά κύριο λόγο αναφέρονται βιβλία με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 
Δεν μπορώ να πω έτσι αβίαστα ότι με τραυμάτισε, σίγουρα όμως με είχε ταράξει τότε καθώς το είχα διαβάσει στην τρυφερότατη ηλικία των 12 ετών. Πρόκειται για Το Άρωμα του Patrick Suskind. Aφού έφτασα αισίως στα 20 μου χωρίς να έχω κάνει περφιούμ καμία κορασίδα, νομίζω είμαι εντάξει! :P
 
Top