Windows 10: Δεν παίζει να έχω χρησιμοποιήσει χειρότερο λειτουργικό σύστημα

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δηλ. μου έρχεται να κλάψω.

Γενικότερα, τις λίγες φορές που τα είχα χρησιμοποιήσει φαινόταν πως πρόκειται απλά για ένα κακό λογισμικό και τα απέφευγα. Προτιμούσα τα Windows 7. Πριν αρκετούς μήνες αγόρασα έναν φορητό υπολογιστή HP και είπα ας έχει τα Windows 10 επάνω διότι ως πότε θα χρησιμοποιώ ένα λ.σ. ήδη 10 χρονιά παλιό.

Η εμπειρία με έχει τσακίσει. Έχω χάσει απέραντες μέρες, χρόνο και κόπο και σήμερα, νιώθω πως είμαι πάλι στο μηδέν. Συγκεκριμένα:

Α) Τα Windows 10 αποφασίζουν να κάνουν ενημερώσεις από το ίντερνετ δίχως να ζητήσουν την άδειά μου. Πολλές φορές έχω βρεθεί να έχω π.χ. ένα 10λεπτο στην διάθεσή μου και να πρέπει να χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή μου, όπως π.χ. ανάμεσα σε διαλείμματα όπου πρέπει να εκτυπώσω κάτι για το μάθημα που ξεκινά, και τα Windows αντί να εξυπηρετήσουν αυτήν την πολύ απλή εργασία, να με αφήσουν δίχως υπολογιστή επειδή εκείνη την στιγμή και δίχως την συγκατάθεσή μου, ξεκινούν ενημέρωση, η οποία μπορεί να διαρκέσει οποιοδήποτε μήκος χρόνου, κι εκθέτοντάς με στους μαθητές μου. Ομοίως, μπορεί να χρειάζεται να κάνεις μια πληρωμή, να κάνεις μια κίνηση στην αγορά αξιών, ξέρω εγώ, και τα Windows να αποφασίσουν να σε αφήσουν χωρίς υπολογιστή να χάνεις προθεσμίες ή να χάνεις χρήματα.

Β) Είναι ασταθή σε συμπεριφορά. Μου έχει συμβεί να πρέπει να κάνω επανεκκίνηση κάθε που άλλαζα δίκτυο, διότι την πρώτη της φυσικής σύνδεσης, αδυνατούσαν να συνδεθούν δίχως κάποιον προφανή λόγο.

Ομοίως, ενώ αρχικά μπορούσα να επαναφέρω είδωλο που είχα κρατημένο στον ίδιο σκληρό, σε άλλο διαμέρισμα, τελευταία αυτό αποδείχτηκε αδύνατο, ακόμα και με την υποστήριξη της Microsoft στο τηλέφωνο.

Γ) Είναι ευάλωτα. Κάθε τόσο, και δίχως κάποια ιδιαίτερα κακή χρήση, ο υπολογιστής αλλάζει συμπεριφορά και γίνεται αργός. Εξού και έφτιαξα εξαρχής ένα είδωλο ώστε να μπορώ να τον επαναφέρω πλήρως σε μια κατάσταση και στιγμή κατά την οποία εγώ θεωρώ πως δεν είχε ακόμα κάποιο πρόβλημα. Κατά μέσο όρο χρειάζεται να επιστρέψω σε μια τέτοια «καθαρή» κατάσταση κάθε τρεις μήνες. Χρονική περίοδος σημαντικά μικρότερη από κάθε άλλη εμπειρία που είχα ποτέ με διαφορετικό λειτουργικό σύστημα (της Microsoft ή μη).

Δ) Η λειτουργία διαχείρισης ειδώλων είναι προβληματική. Δημιούργησα με αυτήν είδωλο του C: σε διαφορετικό διαμέρισμα όμως στον ίδιο σκληρό. Ενώ αρχικά γινόταν επαναφορά του C: από αυτόν, την τελευταία φορά ήταν αδύνατο. Όταν το αντέγραψα σε εξωτερικό σκληρό και δοκίμασα από εκεί, ενώ το είδωλο ήταν αποκλειστικά του C: η λειτουργία σας μου διέγραψε όλα τα σημαντικά αρχεία μου από όλα τα διαμερίσματα, αφήνοντας όμως την κατανομή σε διαμερίσματα ως είχε. Ευτυχώς, έχοντας πια γνώση πως δεν μπορώ να εμπιστευτώ αυτό το λ.σ., είχα την προνοητικότητα να κρατήσω αντίγραφα ασφαλείας.

Ε) Η παραμετροποίηση είναι δύσκολη. Συνήθως, κάθε που τα στήνω χρειάζομαι δύο μέρες για μια ικανοποιητική για μένα παραμετροποίηση. Από το να απεγκαταστήσω τα ενοχλητικά προγράμματα των οποίων την χρήση η Micorsoft πιεστικά προσπαθεί να μου επιβάλει (όπως το OneDrive) μέχρι να οργανώσω το μενού της έναρξης κτλ. Αυτό που με ξετίναξε όμως, μόλις πριν λίγο, είναι πως αφού έκανα νέα εγκατάσταση του λ.σ. που πήρε 2 μέρες (!) και παραμετροποίηση που κράτησε άλλες 2 μέρες (δεν είναι ούτε οι πρώτες ούτε οι τελευταίες άσκοπες εργατομέρες που χαραμίζω για τα Windows 10), πάνε λοιπόν σήμερα, κάνουν άλλη μια ενημέρωση δίχως να με ρωτήσουν κι έχουν αλλάξει όλο το αρχικό μενού που το συνταίριαξα με κόπο βάζοντας εκεί ένα σωρό νέα τζούφια εικονίδια και εξαφανίζοντας τα δικά μου!

Δηλ. νησάφι.

Στον κόσμο των κινητών όπου υπάρχει αντίπαλο δέος το Android, τα Windows 10 έσβησα σε χρόνο μηδέν. Στα σταθερά, όπου δεν υπάρχει πραγματικό αντίπαλο δέος (έχω χρόνια να χρησιμοποιήσω λίνουξ αλλά δεν το έλεγες και λουκούμι) οι χρήστες βασανιζόμαστε.

:κατάρα!:
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Πριν αρκετούς μήνες αγόρασα έναν φορητό υπολογιστή HP και είπα ας έχει τα Windows 10 επάνω διότι ως πότε θα χρησιμοποιώ ένα λ.σ. ήδη 10 χρονιά παλιό.
Η στιγμη οπου συνειδητοποιω οτι το πιο προσφατο ΛΣ που εχω χρησιμοποιησει ειναι Βιστα :|

Απορια: αφου κρατας και επαναφερεις ειδωλα, γιατι πρεπει να κανεις απο την αρχη τις ρυθμισεις;

Εισαι σιγουρος οτι σε ολες αυτες τις ρυθμισεις και παραμετρποιησεις που εχεις κανει δεν υπαρχει καμια που καθοριζει τη (μη) αυτοματοποιηση των ενημερωσεων; Ειδικα αυτο μου κανει μεγαλη εντυπωση που δεν υπαρχει.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Διότι το τελευταίο είδωλο ενώ παλιότερα δούλευε, ξαφνικά σταμάτησε να είναι λειτουργικό.

Χρειάστηκε να αγοράσω εξωτερικό σκληρό (60 ευρώ), και μετά από μια νέα εγκατάσταση σωστή Οδύσσεια να κρατήσω είδωλο στον εξωτερικό σκληρό, μήπως κι έτσι πάμε καλύτερα.

Δεν υπάρχει σωτηρία.

Είχαμε αγοράσει έναν φορητό στο σχολείο, πριν χρόνια, που είχε πάνω τα Windows 8. Οι καθηγητές δεν ήταν ευχαριστημένοι και τα έβγαλα και πέρασα τα 7άρια. Μου πήρε μια εβδομάδα να βρω όλους τους οδηγούς γιατί δεν υπήρχαν π.χ. για την μητρική κι έπρεπε να ψάχνω για κάθε μικρό τσιπάκι.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Το σκέφτομαι σοβαρά να περάσω Λίνουξ.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δεν ξέρω, Φιλιπ. Τα προϊόντα της Apple μου μοιάζουν σούπερ ακριβά/υπερτιμημένα. Το θέμα δεν είναι να σκάσεις χιλιάρικα για να δουλεύει κάτι όπως πρέπει.
 

Φιλιπ

Δαγεροτύπης
ακριβά είναι σίγουρα,αλλα υπερτιμημένα απο την στιγμή που σου κάνουν τη δουλεια χωρις να πονοκεφαλιάζεις,δεν νομιζω οτι είναι. και άλλα άτομα που ξέρω ηταν διστακτικά αλλα οταν εκαναν το βήμα δεν ξανακοίταξαν πίσω και λένε ακόμα πως αντεξαν τόσο καιρό στα windows.δεν ξερω για linux,κοιταξέ το κι αυτο.Αλλα πραγματικά δεν νομιζω οτι αξίζει να δίνεις τα λεφτα σου στην microsoft πλεον,απο την στιγμή που δεν τα σεβεται με τα προιοντα που προσφέρει..
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Φιλιπ, για εμένα αν δίνεις 300% της τιμής, θα πρέπει να πάρεις κι ένα αντίστοιχα βαρβάτο ποσοστό της απόδοσης. Δεν νομίζω πως είναι αυτή η περίπτωση με την Apple. Ουσιαστική εμπειρία με προϊόντα της Apple έχω μόνο με ένα ipod που πήρε ο γιος μου κι είναι πραγματικά 80 ευρώ πεταμένα. Μια συσκευή φτιαγμένη με πολύ κακή λογική που κάνει το πιο απλό πράγμα στον κόσμο (ένα μαραφέτι που παίζει mp3) ουσιαστικά δύσχρηστο και σε κατευθύνει ενοχλητικά να χρησιμοποιείς προγράμματα που μπορεί να μην θέλεις (iTunes) εκεί που με ένα μαραφετάκι των 15 ευρώ θα έκανες τσίμπησε-κι-απόθεσε, και θα τελείωνες.

Ομοίως, αν το iPhone δεν αρχίσει να δίνει κι ένα aircondition για να δικαιολογήσει το τεράστιο ποσό που χρεώνει, δεν πρόκειται να πάρω ποτέ. Με το 1/3 της τιμής έχω το ίδιο τηλέφωνο από την MLS.

Είμαι πολύ δύσπιστος με την συγκεκριμένη εταιρεία. Δεν την έχω καθόλου σε υπόληψη. Νομίζω πως ασκεί αισχροκέρδεια πλασαρισμένη με ένα πολύ καλό μάρκετινγκ (άκου να περιμένουν στην σειρά και να παρακαλάνε να δώσουν το χιλιάρικό τους! :))) )

Δηλ. και με την Microsoft μπορεί να τα βάζω που είναι για τα ανάθεμα, και με το Android, που έχει να του ψέξεις τα χίλιαδυο, αλλά στην Apple δεν πήγα ποτέ, 30 χρόνια στον χώρο, και δεν νομίζω πως θα πάω. Βέβαια, ας μην λέμε και μεγάλες κουβέντες, ποτέ δεν ξέρεις.
 
Αν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή, λαπτοπ για απλά πράγματα και όχι βαριές εργασίες, τότε είναι προτιμότερα τα λινουξ, όπως τα Ούμπουντου.

Πάντως, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα γουιντος 10, ακόμη και στο λαπτοπ έχω περασμένα τα 10 μετά τις αναβαθμίσεις σε hardware που του έκανα.

Αν δεν έχει κάποιος ιδέα από υπολογιστές, καλύτερα να πάει σε στα λίνουξ, προτιμότερα τα Ούμποντου.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μου κάνει τεράστια εντύπωση όταν κάποιος μου λέει πως δεν έχει πρόβλημα με τα W10. Οι περισσότεροι σχετικοί με τον χώρο αναριγούμε στην ιδέα. Πήρα την βαριά απόφαση να περασω W10 σε δυο υπολογιστές, στο σχολείο, λέω ας έχει να τα δοκιμάζουμε, και ο τεχνικός με ξόρκιζε να μην τα περάσω. Και το κακό είναι πως ήξερα για τί μιλούσε. Τα έφαγα στην μάπα. Πάντως, έχω συναντήσει κι έναν τεχνικό που έχε καλή άποψη για τα W10. Ίσως να έχει να κάνει και με τις απαιτήσεις που έχει ο καθένας από το λ.σ. του. Εγώ π.χ. καταλαβαίνω πότε είναι χτυπημένα (κάθε τρίμηνο περίπου, όπως είπα πιο πάνω). Αλλά πιστεύω πως ο περισσότερος κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται και δεν τον απασχολεί.

Ομοίως, το ότι μπαίνουν σε λούπες ενημερώσεων χωρίς να με ρωτάνε αφήνοντάς με δίχως υπολογιστή ενώ πρέπει να εργαστώ, το βρίσκω άνω ποταμών.

Όπως και να έχει, μάλλον θα δω κανα λίνουξ. Το κακό είναι πως ποτέ δεν συμπάθησα την αισθητική των γιουνιξοειδών (linux, BSD) αλλά πάνε χρόνια που χρησιμοποίησα κάποιο από δαύτα και καιρός να ξαναδώ πού το φτάσανε. Σίγουρα θα έχουν βελτιωθεί.

Βέβαια, τώρα που έφτιαξα ενα λάιβ διβιδί καμένο από iso, για να δω το debian με φορεμένο kde, το λαπτοπ μου δεν το αναγνωρίζει ως εκκινήσιμο ενώ, βέβαια, στο σταθερό που δοκίμασα μπουτάρει κανονικά. Ούτε η υποστήριξη της HP στο τηλέφωνο δεν μπόρεσε να μου δώσει λύση. Για να δω τί θα πει η κοινότητα του λίνουξ.

Ο κόσμος των υπολογιστών. Τίποτα δεν δουλεύει όπως πρέπει.

Οι υπολογιστές και τα λ.σ. πάντοτε μου φαινόταν για τα ανάθεμα αλλά έλεγα, η αρχή είναι, θα έρθει μια μέρα που όλα θα δουλευουν απλά και καλά και κανείς δεν απασχολείται με εγκαταστάσεις, ντράιβερς κτλ.

Ήρθε το 2017 και τα πάντα έχουν γίνει όχι καλύτερα αλλά χειρότερα. Ποτέ άλλοτε δεν ξόδευα τόσον απέραντο χρόνο και κόπο να στήσω ένα κομπιουτερ να δουλεύει όπως πρέπει, ποτέ άλλοτε ο υπολογιστής δεν στεκόταν απέναντί μου (να δουλεύω γι'αυτόν αντί να δουλεύει αυτός για μένα) να με παρακολουθεί, να με καταγράφει και να δίνει παραπέρα τα δεδομένα μου, να πασχίζει να μου πάρει τα αρχεία (μα έλα, βάλτα στο oneDrive, στο έχουμε στριμώξει παντού!), να αφήνει κενά ώστε άλλος να χρησιμοποιεί δική μου υπολογιστική ισχύ για να κάνει ξέρω γω mining και να γινεται πλούσιος κι εγώ ενώ πρέπει να εργαστώ διάολε να κοιτάζω σαν ηλίθιος τα windows να κάνουν update γιατί έτσι.
 
Και για μένα τα Windows 10 είναι χάλια...
Ειδικά αυτό με τις ενημερώσεις μου έχει σπάσει τα νεύρα! Και πιο ειδικά στην δουλειά μου είναι άκρως εκνευριστικό!!!

Επίσης μου φαίνονται και τα μενού δύσχρηστα!
Ίσως επειδή πήγα από τα XP στα 10.

Για τα Mac θα συμφωνήσω με τον Φάρο. Αδικαιολόγητα πανάκριβα και καθόλου ευέλικτα!
Τα Windows πάλι είναι κάτι παραπάνω από ευέλικτα σε hardware και software! Για μένα που χρησιμοποιώ και προγράμματα για μουσική, συνδέω και την κιθάρα κλπ τα Windows είναι σούπερ!

Αν δεν κάνω λάθος το λογισμικό της Apple πατάει πάνω στο Linux ή κάνω λάθος;;
 
Για μένα τα windows 10 είχα τεράστιο πρόβλημα στην αρχή, διότι το παλιό το Built (οι παλιές ενημερώσεις) δεν αναγνώριζαν τον νέο μου επεξεργαστή Ryzen. Εκεί πραγματικά έφαγα αρκετό χρόνο να λύσω το πρόβλημα, όχι όμως ότι σε άλλες εκδόσεις δεν είχα ανάλογα προβλήματα. Το κάθε πρόβλημα είναι ξεχωριστό, από την μέχρι στιγμή μου εμπειρία μόνο τα windows Vista ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία.


Μέχρι στιγμής είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα Windows 10, γιατί πρώτον έχω χρόνια εμπειρία με τα λειτουργικά συστήματα και τα κάθε προβλήματα που προκύπτουν, ξέρω να τα επιλύω ή να τα μεταχειρίζομαι. Δεύτερον είμαι ευχαριστημένος, διότι μαζί με την αναβάθμιση Software έχω κάνει αναβάθμιση και σε Hardware. Εκεί ας πούμε που χρειαζόταν ο υπολογιστής να φορτώσει κατά την εκκίνηση των Γουιντος όλα τα προγράμματα 4 λεπτά, τώρα το κάνει σε 15 δευτερόλεπτα ή μια βαριά επεξεργασία που γινόταν σε μια μέρα, τώρα γίνεται σε 1 ώρα.


Όπως είπα το θέμα είναι καθαρά θέμα εμπειρίας, καμία από τις εκδόσεις που είχα δεν ήταν τέλειες, πάντα προέκυπταν προβλήματα, άλλοτε βαριά και άλλοτε μικροπράγματα.

Πάντως για εμένα μόνο ένα είναι σίγουρο: Η κατάργηση των σκληρών δίσκων, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προκύψει στην εξέλιξη της τεχνολογίας των υπολογιστών.
 
να με παρακολουθεί, να με καταγράφει και να δίνει παραπέρα τα δεδομένα μου, να πασχίζει να μου πάρει τα αρχεία (μα έλα, βάλτα στο oneDrive, στο έχουμε στριμώξει παντού!),
Αυτη σου η φραση τα λεει όλα Φαρε. Και τι πραγμα ειναι αυτό με το oneDrive; "Ελα βαλτα στο συννεφο", ασε με ησυχο μια χαρα ειναι τα αρχεια μου και στον σκληρό.

Πάντως για εμένα μόνο ένα είναι σίγουρο: Η κατάργηση των σκληρών δίσκων, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προκύψει στην εξέλιξη της τεχνολογίας των υπολογιστών.
Με τους ssd πάντως βελτιωθηκε η κατασταση.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Αφού κατάφεραν και κάναν αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο: φακελώσαν ένα σημαντικότατο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη από ολες τις χώρες, τώρα, έχοντας στην άκρη τις πληροφορίες σου, πασχίζουν να πάρουν και τα δεδομένα σου: τις φωτογραφίες σου, τα κείμενα που έχεις γράψει, τα εξελάκια σου κτλ.

Όποιος έχει στα χέρια του την πληροφορία έχει δύναμη στον πλανητη.

Μα δεν βλέπεις; Πάω να συνδεθώ στην imdb και μου δίνει πρώτη επιλογή να συνδεθώ στην imdb με... λογαριασμό φέισμπουκ. Κι έπειτα με λογαριασμό google. Και αυτό που κάποτε ήταν νορμάλ, το να συνδεθείς στην imdb με τον imdb λογαριασμό σου το έχει τελευταίο. Είναι για να πάρουν τα δεδομένα σου που βρίσκονται σε facebook και google. Όλοι πασχίζουν να μαζέψουν όσα περισσότερα γίνεται.
 
Όχι με τους SSD, αλλά με τους Μ2. Οι ssd φτάνουν και αυτοί στα όρια τους. Οι Μ2 μπαίνουν καθαρά πάνω στην μητρική, με απίστευτες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής.


Όσο για τους κλαουντ σερβερς, δεν είναι απαραίτητο να τα ανεβάσεις εκεί. Αυτό γίνεται και με custom design, με δικό σου φτιαχτο Cloud Server, αρκεί βέβαια να έχεις καλό upload παροχέα.
 
Last edited:
Πάντως για μένα τα windows 10 είναι τα χειρότερα που έχω δουλέψει και έχω γνωρίσει τα windows από τα 3.1...
Έχω σοβαρά προβλήματα και σοβαρές αντιρρήσεις με την νοοτροπία τους σε θέματα που ήδη αναφέρθηκαν, όπως αυτό με τις ενημερώσεις. Τα θεωρώ χειρότερα από τα (σ)vista.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κι εγώ, από την εποχή του MSDOS παρακολουθώ την Microsoft. Δεν έχω ματαδεί τέτοιο πράγμα.

Τέλος πάντων, ήδη βασανίζομαι με την εγκατάσταση του Linux, η οποία, βέβαια, εννοείται πως δεν πάει ρολόι. Είναι όσο άθλια την θυμάμαι να είναι πριν από 17 χρόνια.

Μπράβο στα λειτουργικά του σήμερα! :αργάειρωνικάπαλαμάκια:
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ποια διανομη βαζεις φαρε; Εχω περιπου 5 χρονια να δω Λινουξ.

Εδιτ: υπαρχει ολοκληρο αρθρο στη βικι για τα θεματα που λες για τα 10. Καλα, αυτο με την αποστολη δεδομενων ειναι απιστευτο και αναρωτιεμαι πως δεν εχει ξεσηκωθει ο κοσμος. Μεχρι και κυβερνησεις παραπονεθηκαν.
 
Last edited:
Top