Stephen King: "The Eyes of the Dragon"Τίτλος: The eyes of the dragon
Συγγραφέας: Stephen King
Εκδόσεις: Ίσως εκδοθεί κάποτε από τις εκδόσεις Επιλογή, προς το παρόν είναι διαθέσιμο (στο πρωτότυπο) από τις εκδόσεις Hodder.
Έτος έκδοσης: 1984
Αριθμός σελιδών: 326
ISBN : 978-0-670-81458-9


Το τελείωσα μόλις σήμερα και σκέφτηκα να το παρουσιάσω.

Πρόκειται για μία ιστορία σε στυλ παραμυθιού, που λαμβάνει χώρα σε ένα μεσαιωνικό βασίλειο. Αν κι ο τίτλος του ίσως παραπέμπει σε βιβλίο που ανήκει καθαρά στο είδος της φαντασίας, στην πραγματικότητα τα ''φανταστικά'' στοιχεία είναι ολιγάριθμα και διακριτικά-πράγμα που προσωπικά εκτίμησα.
Συγκεκριμένα: (όσα αποκαλύπτω βρίσκονται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:))
Ο Βασιλιάς είναι νεκρός- έχει δολοφονηθεί από ένα παράξενο δηλητήριο. Ενώ συγκεντρώνονται στοιχεία, κι ο λαός της (Ντελέιν?) θρηνεί, ο Φλαγκ ο Μάγος, άπληστος κι ισχυρός, δολοπλοκεί. Σύντομα ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά, ο Πήτερ, κατηγορείται για τη δολοφονία του πατέρα του και φυλακίζεται. Κι ο Τόμας στέφεται βασιλιάς. Μόνο ο Πήτερ ξέρει πως είναι αθώος. Μόνο ο Πήτερ μπορεί να σώσει την Ντελέιν από τον εφιάλτη που ετοιμάζει ο Φλαγκ. Έχει ένα σχέδιο, που θα θέσει όμως τη ζωή του σε κίνδυνο. Κι αν αποτύχει, δε θα του δοθεί δεύτερη ευκαιρία.

Οι βασικοί χαρακτήρες είναι οι εξής:

Ο Πήτερ, ο μεγαλύτερος γιος του Βασιλιά. Είναι ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου. Ουσιαστικά περιγράφεται ως άπταιστη προσωπικότητα, γενναίος, έξυπνος και καλός, με μόνο ελάττωμα ίσως την υπέρ το δέον ευαισθησία-η οποία όμως ξεπερνάται λόγω των συνθηκών. Εκτός από κάποιες αναδρομές, ο Πήτερ βρίσκεται στη φυλακή σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του βιβλίου.

Ο Φλαγκ, ο βασιλικός Μάγος, πάντα παρών ανά τους αιώνες, σπέρνοντας θάνατο κι αρρώστια. Παγιδεύει τον Πήτερ, με σκοπό να παραλύσει, σταδιακά, την Ντελέιν, οδηγώντας την εντέλει στο απόλυτο χάος. "Καθοδηγεί'' τον Τόμας, χρησιμοποιώντας τον για να επιτύχει το σκοπό του. Μονόπλευρος μάλλον χαρακτήρας, με αποκλειστικά αρνητικές διαθέσεις κι αισθήματα.


Ο Τόμας, ο μικρός γιος του Βασιλιά. Πιο ρεαλιστικός ως χαρακτήρας: δειλός μάλλον, παθητικός, έως κι άνανδρος. Πάντοτε παραμελημένος, καθώς ο Πήτερ τον υποσκιάζει. Η ζήλια και το μίσος τον ωθούν να πάρει λανθασμένες αποφάσεις με καταστροφικές συνέπειες. Υπακούει τυφλά στον Φλαγκ.

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι ουσιαστικά κομπάρσοι. Ως επί το πλείστον, άνθρωποι που επιδιώκουν να βοηθήσουν τον Πήτερ να δραπετεύσει.

Το βιβλίο ήταν... καλό. Ούτε λίγο, ούτε πολύ. Δημιουργείται πολύ ωραία ατμόσφαιρα, κάτι που άλλωστε επιτυγχάνει πάντα ο Βασιλιάς. Είναι ίσως απλό, μα καλογραμμένο κατά βάση κι ευχάριστο. Από την άλλη, η ιστορία είναι επαρκώς- αν κι όχι ιδιαίτερα- προβλέψιμη, η πλοκή της -αν θέλω, φυσικά, να την κρίνω με αυστηρότητα- θυμίζει τις σχεδόν πανομοιότυπες εκείνες ταινίες, με τα πανομοιότυπα σενάρια που δε διαφέρουν παρά ελάχιστα, και κάθε φορά που βλέπεις μία από αυτές αισθάνεσαι πως την έχεις ξαναδεί. Αδικία-προσπάθεια απαλλαγής από το αδιέξοδο-επίτευξη του στόχου. Χιλιοειπωμένο, ίσως, μα, εδώ συγκεκριμένα, το ανάγνωσμα ήταν απολαυστικό.

Αξίζει ίσως να σημειωθεί πως το βιβλίο κατηγορήθηκε από την πλειονότητα των θαυμαστών του Βασιλιά, απλώς επειδή δεν ήταν ''τρόμου''. Άδικο κι αφελές ίσως, μα ευτυχώς ο κόσμος τείνει να σκέφτεται αφελώς, καθώς η συγκεκριμένη αποδοκιμασία τον ενέπνευσε να γράψει το Μίζερι, έναν αριστοτεχνικό ύμνο, θα μπορούσε να πει κανείς, στην ελευθερία του δημιουργού.

Το προτείνω σίγουρα. Αν τελικά δεν μεταφραστεί, το αγγλικό κείμενο δεν είναι καθόλου δύσκολο. Άλλωστε, το πρωτότυπο είναι πάντα μια καλύτερη εμπειρία.

Υ.Γ. Λόγω κεκτημένης ταχύτητας το κατέταξα σε λάθος κατηγορία.
 
Last edited by a moderator:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Πολυ ωραια παρουσιαση, μπραβο :) Μην ανησυχεις για την κατηγορια, θα το διορθωσουν οι διαχειριστες.
 
Mιας και έχω διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο, μπορώ να πω ότι το παρουσίασες πάρα πολύ όμορφα και θα συμφωνήσω ότι διαβάζεται εύκολα στα αγγλικά, δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις.
Πρέπει άμεσα να διαβάσω κάτι από Κινγκ, να πάρω την δόση μου ρε παιδί μου.:)
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Επίσης, ο Φλαγκ σ' αυτό το βιβλίο είναι ο ίδιος Φλαγκ του Κορακιού και του Μαύρου Πύργου (Γουόλτερ) :)) Το βιβλίο θα το πιάσω σύντομα, ευχαριστούμε Αμάντα.
 
Top