προτεταμμένα ή προτεταμένα; => προτεταμένα

Τις τελευταίες μέρες το Διαδίκτυο έχει βομβαρδιστεί με άρθρα που αναφέρονται στις ανασκαφές στην Αμφίπολη και κυρίως στις Καρυάτιδες. Σε ένα από αυτά, που δημοσιεύτηκε στο Πρώτο Θέμα διάβασα πως τα χέρια των Καρυάτιδων "ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο".

Ωστόσο ο σωστός τύπος δεν είναι *προτεταμμένα αλλά προτεταμένα. Πρόκειται για μετοχή παρακειμένου του ρήματος προτείνω που σημαίνει τεντώνω προς τα εμπρός. Βέβαια, ευτυχώς που στο Πρώτο Θέμα το μοναδικό λάθος ήταν το διπλό μ στη λέξη, γιατί στο αντίστοιχο άρθρο του star διάβασα για χέρια παρατεταμένα και μπήκα σε σκέψεις :ρ

Πέραν του ορθογραφικού σχολίου, αναρωτιέμαι αν το προτεταμένα είναι ο σωστός χαρακτηρισμός για τα χέρια των Καρυάτιδων, τα οποία είναι τεντωμένα προς το πλάι. Δε θα έπρεπε να λέμε εκτεταμένα; Επειδή και το επίσημο δελτίο τύπου τα περιγράφει ως προτεταμένα, αναρωτιέμαι μήπως στην τέχνη έχει επικρατήσει αυτός ο όρος, ανεξαρτήτου της κατεύθυνσης που τείνονται τα χέρια :χμ:
 
Ωραία σκέψη.
Δεν ξέρω αν έχει επικρατήσει κάτι άλλο και πού, αυτό που ξέρω είναι πως πρέπει να είναι μπροστά, [όταν η ντόκτορ (τρελό μωρό) μου είπε, με κλειστά πόδια να κάνω πρόταση τα χέρια, εγώ τα άπλωσα Ανατολή και Δύση και άρπαξα φάπα: Αγαπητέ μου, αυτό είναι έκταση, τα χεράκια είπα μπροστά...].
 
Top