Χθες τελείωσα το
Ένα μακρύ Σάββατο: συζητήσεις κι έχω να πω ένα δύο πράγματα.
Για μένα ειναι πάντα δύσκολο να στέκομαι -a priori- απολύτα και αυστηρά αντικειμενικη σε κείμενα όπως του Στάινερ, του Έκο, του Κούντερα και του Ζεμπαλντ (αν μιλήσουμε για στοχασμό και σκέψη). Απο τη μια πρόκεται για λόγο που ουσιαστικά με έχει μεγαλώσει (οι πρώτοι τρεις). Απο την αλλη όμως, επανερχόμενη αρκετες φορές στα κείμενά τους, σε διάφορες ηλικίες και φάσεις της
σελήνης ελλίτσας, κι έχοντας τριβή (και τριφτει

) με το έργο τους, προσπαθω να ειμαι κριτική μαζί του, a posteriori (σ' εχω ή σε εχασα;

).
Μετα απο αυτόν τον συντομο και συγκεκριμένο πρόλογο, θελω να πω το εξης:
ο καθένας διαβάζει και καταλαβαίνει αυτό που θέλει
Αν είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου, δεν προσβάλλεσαι ούτε θίγεται η προσωπικότητα σου
Απομονώνω αυτά που θα μπορουσα να ειχα γραψει κι εγώ (με καλυτερα γράμματα, βέβαια

).
Θα σταθώ, όμως, στο εξής
@Νικόλας Δε Κιντ, κρίνοντας εξ ιδίων προφανώς. Διαβαζω/-εις/-ει κάποιος μια φράση ή μια σελίδα απο κάτι, εν προκειμένω, τον Στάινερ, και αυτό που διαβάζω, μου κλωτσάει και με ενοχλεί. Με εντυπωσιάζει ότι δύσκολα ρωτάει κανεις «γιατί το γραφει αυτό; Πώς τεκμηριώνεται;». Αν το ρωτουσα, βεβαια, και διαβαζα προσεκτικότερα, το ερώτημα θα ειχε απαντηθει και η διαφωνία πια θα μετατοπιζοταν στα επιχειρηματα, στα συμπεράσματα και στην επ’ αυτών επαφή με τα δικά μου και όχι σε απλοϊκές διαπιστώσεις επιπέδου "I don’t Know, therefore god".
(Μπορείς να κάνεις και την ιδια αναγωγη και στην πραγματική ζωή, σε συζήτηση με πολύ οικειους ανθρώπους, που μπορει να καταλήξουν σε εντονη διαφωνία ή γενικευμένη σύρραξη)