Χόμπς εναντίον Νίτσε

Καλησπέρα σε όλη την παρέα, ελπίζω να είστε όλοι καλά. Έχω τον Λεβιάθαν του Χομπς και το Τάδε Έφη Ζαρατούστρα του Νίτσε. Πρώτον, επειδή και τα δύο βιβλία είναι αξιόλογα και οι δύο συγγραφείς θα ήθελα να ξέρω πως μπορούμε να κάνουμε και σύγκριση ; Ποιος είναι πιο "εύκολος" ή "δύσκολος" ; Ο Χομπς καταπιάνεται σχετικά με την πολιτική και κοινωνική διάσταση στην φιλοσοφία του, ι Νίτσε στην υπαρξιακή και ανθρωπιστική. Απλά πέρα από αυτές τις διαφορές, μιας και οι δύο συγκεντρώνονται και αφοσιώνονται στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο (που εδώ μιλάμε για την φιλοσοφία) θα ήθελα να μου πείτε λίγο την γνώμη σας, καθώς και το τι ξέρετε επί του θέματος. Σας ευχαριστώ πολύ 😁.
 
@Παναγιωτάκης αν και νομίζω ότι η ερώτηση είναι περίπου σαν να ρωτάς τι είναι πιο εύκολο το πλέξιμο ή η ξυλοκοπτική (και τα δύο το ίδιο είναι - χόμπι και τεχνική) και η απάντηση είναι ότι το θέμα δεν είναι τι είναι πιο εύκολο αλλά τι σε τραβάει, τι σου αρέσει; (αυτό θα σου φανεί και πιο εύκολο).
Θα τολμήσω να πω απλά ότι σαν έννοιες (ίσως και σαν γραφή) είναι πιο προσιτές αυτές που πραγματεύεται το Λεβιάθαν. Από την μία έχεις την πολιτική φιλοσοφία, το κράτος, το κοινωνικό συμβόλαιο για να συνυπάρχουν οι εγωιστές άνθρωποι στην κοινωνία, από την άλλη έχεις τον Υπεράνθρωπο (και τη γέννησή του), το θάνατο του Θεού, τις βασικές έννοιες της "δύναμης της θέλησης και των άλλων ποιοτήτων του Υπερανθρώπου. Το Also sprach Zaratustra είναι γραμμένο πιο αφηρημένα και πιο ποιητικά. Οπότε και εκεί είναι θέμα γούστου.
 
Το Also sprach Zaratustra είναι γραμμένο πιο αφηρημένα και πιο ποιητικά.
Πάντως να σου πω την αλήθεια Κρίτων, εγώ πιο εύκολα διάβασα τον Ζαρατούστρα, ίσως λόγω της ποιητικής γραφής του Νίτσε. Παράδοξο αυτό μεν, αλλά από την άλλη θυμάμαι άφηνα το κείμενο να με παρασέρνει με αυτή τη δομή του κι ας μην μπορούσα να εμβαθύνω σε όλες τις σκέψεις του Νίτσε. Στην τελική, η ανάγνωση είναι και ευχαρίστηση και δεν είναι ανάγκη μόλις τελειώνουμε ένα βιβλίο να θεωρούμε πως θα δώσουμε εξετάσεις! :)))):))))
 
Top