Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (Fyodor Dostoyevsky): "Σημειώσεις από το υπόγειο"



Τίτλος: Σημειώσεις από το υπόγειο
Συγγραφέας: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (Fyodor Dostoyevsky)
Μετάφραση: Ελένη Λαδιά, Τατιάνα Ντίκο
Εκδόσεις: Αρμός
Έτος έκδοσης: 2003
Σελίδες: 211
ISBN: 960-527-258-Χ


Τον Ντοστογιέφσκι τον γνώρισα πριν από δέκα χρόνια περίπου με το Έγκλημα και τιμωρία κι εντυπωσιάστηκα πολύ, για δύο λόγους κυρίως. Μάλιστα πρόσφατα, διαβάζοντας το Ταπεινωμένοι και καταφρονεμένοι, ένιωσα και πάλι θαυμασμό για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την αυθεντικότητα του. Στα δικά μου τα μάτια δεν υπάρχει ούτε ίχνος επιτήδευσης στο λόγο του. Μάλιστα, μου έχει συμβεί να πιάσω κάποιο άσχετο βιβλίο αμέσως μετά από κάποιο του Ντοστογιέφσκι και να μου φανεί κάπως δήθεν και ψεύτικο, χωρίς να είναι απαραίτητα. Νομίζω πως είναι ότι πιο γνήσιο έχω διαβάσει.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τον τετριμμένο, αλλά και απολύτως εύστοχο χαρακτηρισμό του ως μέγιστου ανατόμου της ανθρώπινης ψυχής. Ο Ντοστογιέφσκι σκαλίζει πολύ βαθιά τις ψυχές των ηρώων του ενώ μου αρέσει πολύ και ο μοναδικός τρόπος που καταθέτει τις ψυχολογικές του παρατηρήσεις. Εκφράσεις όπως: τα μάγουλα της φλογίστηκαν απ'τη ντροπή, το πρόσωπο του παραμορφώθηκε από τον πόνο, κάτι σαν χαμόγελο στράβωσε το πρόσωπο του, τον κοιτούσε μ'ένα επίμονο, πυρετικό βλέμμα, είναι, νομίζω, καθαρά ντοστογιεφσκικές.

"Είμαι ένας άρρωστος άνθρωπος... είμαι ένας κακός άνθρωπος."

Μ'αυτή την ιδιαίτερη και πολύ δυναμική φράση ξεκινάει η εξομολόγηση του ανώνυμου αντιήρωα του Υπογείου. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι τρομερά ειλικρινής, βασανισμένος, με βαθιά αυτογνωσία και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο, που το βρήκα αμιγώς φιλοσοφικό, ο συγγραφέας αναφέρεται στις φυσικές επιστήμες, την ιατρική, τα μαθηματικά, την κοινωνία, την ηθική, την ψυχολογία κ.α. ενώ στέκεται αρκετά στη σύγκρουση του ορθολογισμού με τη βούληση.

"Ο κάθε άνθρωπος έχει στις αναμνήσεις του μερικά πράγματα, που δεν τα αποκαλύπτει σε όλους αλλά μόνο στους φίλους του. Υπάρχουν όμως και άλλα που δεν ομολογεί ούτε στους φίλους του παρά μόνο στον ίδιο του τον εαυτό, κι αυτά ως μυστικό. Υπάρχουν τέλος και άλλα που φοβάται κανείς να αποκαλύψει ακόμη και στον εαυτό του, και αρκετά τέτοια πράγματα έχει συσσωρεύσει κάθε τίμιος άνθρωπος."

Και γι'αυτά ακριβώς τα πράγματα θα μας μιλήσει ο ήρωας του Υπογείου στο δεύτερο μέρος, που είναι πιο μυθιστορηματικό και γι'αυτό πιο βατό, και που πραγματικά με καθήλωσε. Αφήνοντας λοιπόν το υπόγειο και την μοναξιά που αυτό συνεπάγεται, θα έρθει σ'επαφή με κάποιους παλιούς συμμαθητές του που δεν τον χωνεύουν και ουσιαστικά θα αυτοπροσκληθεί στη συνάντηση που κανονίζουν. Ο εξευτελισμός που θα βιώσει εκεί περιγράφεται απ'τον Ντοστογιέφσκι με τρόπο συγκλονιστικό.

Στη συνέχεια θα βρεθεί στο δρόμο του μια αγνή κοπέλα και ο ντοστογιεφσκικός ήρωας θα χύσει πάνω της όλο του το φαρμάκι προκειμένου να βγάλει το άχτι του, ωθώντας τη δύστυχη αυτή γυναίκα στη συναισθηματική κατάρρευση.

"Όχι ποτέ, ποτέ δεν υπήρξα μάρτυς τέτοιας απελπισίας! Ήταν πεσμένη μπρούμυτα, με χωμένο σφιχτά το πρόσωπο της στο μαξιλάρι, που το αγκάλιαζε με τα δυο της χέρια. Σχιζόταν το στήθος της. Κι ολόκληρο το νεανικό της κορμί παλλόταν σα να το είχαν πιάσει σπασμοί. Πλημμύριζαν το στήθος της πνιγμένοι λυγμοί, που ξέσπασαν ξαφνικά, ορμητικά με ουρλιαχτά και κραυγές."

Αν και η συγκεκριμένη μετάφραση μου φάνηκε πάρα πολύ καλή, καλό είναι να επαναλάβουμε ότι η δουλειά των εκδόσεων Γκοβόστη στα βιβλία του Ντοστογιέφσκι θεωρείται εξαιρετική.

Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
 
Last edited by a moderator:
Χρηστο, εξαιρετικη η παρουσιαση σου ( οπως παντα) , μπραβο! Ως γνωστον ο Ντοστογιεβσκι ειναι ισως ο πιο αγαπημενος μου συγγραφεας, εχω διαβασει σχεδον τα παντα απ' οσα εχει γραψει και ελαχιστα εργα του με εχουν απογοητευσει. Δυστυχως " Το υπογειο" ηταν ενα απ' αυτα. Δεν μπορω να πω γιατι, απλως δε με κερδισε απο τις πρωτες σελιδες και το τελειωσα πρωτον: επειδη ηταν " μικρουλι" σε σχεση με τους υπολοιπους "τσιμεντολιθους" που εχει γραψει, και δευτερον για να' χω να λεω οτι εχω διαβασει " Το υπογειο". :)))) Μπορει και να φταιει το γεγονος οτι το διαβασα σχετικα αργα ( Καραμαζωφ, Ηλιθιος, Εγκλημα, Δαιμονιασμενοι ειχαν διαβαστει ηδη) και να εχασε στη συγκριση. Παντως δεν με εντυπωσιασε. Βεβαια, αυτο δεν μειωνει ουτε στο ελαχιστο τον θαυμασμο και την αγαπη που τρεφω για τον Ντοστο, θα ειναι παντα στο πανθεον των συγγραφεων πουν λατρευω. Μετα απο καιρο ισως ξαναδιαβασω το συγκεκριμενο βιβλιο κι αλλαξω γνωμη, ποτε δεν ξερεις.
 
Συγχαρητήρια Χρήστο, αυτή είναι μια εξαιρετική παρουσίαση! Πιάνεις με μαεστρία τον αέρα του Υπογείου...
 
Χρήστο εξαιρετική παρουσίαση σε ένα πολύ δυνατό βιβλίο!! Παν χρόνια που το διάβασα αλλά η παρουσίαση σου με ταξίδεψε!!
 
Και εγώ έχω χρόνια που το διάβασα (από τις εκδόσεις Γκοβόστη) ήταν το τρίτο του Ντοστογιέφσκι που διάβαζα (μετά τον Σωσία -από έκδοση με τίτλο ο διπλός άνθρωπος- και το Έγκλημα και τιμωρία) και δεν με ενθουσίασε στο βαθμό που έκαναν τα άλλα δυο.
 
Εύγε και από εμένα. Εξαιρετική παρουσίαση, μετρημένη και σωστή μέχρι κεραίας. Αν και την αλληλεπίδραση του ήρωα με την κοπέλα δεν νομίζω ότι μπορεί να την καλύψει κανείς με ένα "έχυσε πάνω της όλο του το φαρμάκι για να βγάλει το άχτι του", για μένα η συνάντησή τους γίνεται εργαλείο που τον ωθεί σε ακόμη εντονότερο εθελούσιο ξεγύμνωμα και εξευτελισμό. Πληγώνοντάς την πληγώνεται, ή καλύτερα συνεχίζει την δίχως έλεος αυτομαστίγωση που διαπερνά όλο το έργο.

Σχετιζόμενος αποκαλύπτεται ο έσω άνθρωπος, και για μένα ο ήρωας αυτός, που είναι από τους πολυαγαπημένους για το θάρρος να γίνει κακός απέναντι στον εαυτό του, αποκαλύπτεται σε πρώτο επίπεδο σχετιζόμενος με εμάς (κι ας είναι φαινομενικά μονόλογος) και σε δεύτερο, αμεσότερο και απτό στο κείμενο, στη συνάντησή του με την κοπέλα.

Και ένα τελευταίο σχόλιο, σε σχέση με όσα αναφέρεις για τους ντοστογιεφσκικούς ήρωες και την σκιαγράφησή τους από τον συγγραφέα. Είναι ταπεινωμένοι, καταφρονεμένοι, δαιμονισμένοι- αλλά παραμένουν κρυστάλλινοι, διάφανοι, ακηλίδωτοι. Τέτοιους τους φτιάχνει, με τόση τέχνη που μας επιτρέπει να τον ακολουθήσουμε στην έσω τους κατάδυση, γιατί τους κάμνει αληθινούς. Οι ήρωες του Ντοστογιέφσκι μπορούν να ψεύδονται σε όλο τον κόσμο, δεν ψεύδονται όμως στον εαυτό τους. Δεν τον δικαιολογούν. Έχουν συνείδηση όσων λένε, πράττουν ή σκέπτονται- και τη διατηρούν στο ακέραιο. Δεν την φιμώνουν, δεν τη ναρκώνουν, δεν τη θάβουν.

Γι'αυτό και ο ήρωας μας στο Υπόγειο σπεύδει και καταλήγει: "...η συνείδηση είναι για τον άνθρωπο το πιο μεγάλο δυστύχημα".
 
Τι θα γίνει ρε Χρήστο; Σκεφτόμουν να παρουσίαζα και αυτό το βιβλίο μόλις το ξαναδιαβάσω και πάλι με πρόλαβες :γρμβ:

Το είχα διαβάσει στα φοιτητικά μου χρόνια και με είχε εντυπωσιάσει η ωμή ειλικρίνεια και η καυστικότητα του ήρωα. Θυμάμαι ότι όλο το βιβλίο ήταν ένα ατελείωτο χώσιμο.

Είναι από τα βιβλία που όχι μόνο θέλεις να τα διαβάζεις ξανά και ξανά, αλλά που "μιλάνε" διαφορετικά μέσα σου κάθε φορά, ειδικά αν έχεις φάει και κάποια χαστούκια στην ζωή σου.
 
Εξαιρετικό βιβλίο! Προσωπικά μου άρεσε περισσότερο το πρώτο μέρος και σίγουρα θα το ξαναδιάβασω στο μέλλον.
 
Συγκινήθηκα πάρα πολύ, κόντεψα κι εγώ να βάλω τα κλάματα χτες το βράδυ που το τελείωσα στο σημείο που και οι δύο ήρωες κλαίνε κι αυτοί. Όπως πολύ σωστά επισήμανε παραπάνω η Μεταλλαγμένη, όσες περισσότερες "σφαλιάρες" φας κι όσο περισσότερες απογοητεύσεις βιώσεις, τόσο παραπάνω ανεβαίνει το έργο στην εκτίμηση σου. Δυστυχώς επειδή ο Ντοστογιέφσκι είναι ο μαέστρος ερμηνευτής του ανθρώπινου - εσωτερικού κατά βάση - πόνου, αγαπιέται κυρίως επειδή νοιώθουμε πως μοιραζόμαστε μαζί του τις προσωπικές μας εμπειρίες.

Δεν γίνεται να πω αν αυτό το έργο είναι ανώτερο ή κατώτερο από τα υπόλοιπα έργα του, σημασία έχει πως με "γέμισε". Ευχαριστώ το Χρήστο που με την παρουσίαση του με έκανε να το προσέξω...
 
Δύο ιδέες που παρουσιάζονται στο βιβλίο και μου έκαναν τρομερή εντύπωση είναι πως από τη μία οι έξυπνοι άνθρωποι δεν κάνουν εύκολα καριέρα γιατί η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας και η απογοήτευση από αυτήν μπορεί να οδηγήσει στην αδράνεια, από την άλλη η ευτυχία εμφανίζεται στη ζωή μας ίσως πιο συχνά απ'ότι νομίζουμε αλλά μόνοι μας τη διώχνουμε γιατί δεν πιστεύουμε πως μας αξίζει...

Ακόμη βλέπουμε να εμφανίζεται το μοτίβο της "αγνής πόρνης" που θα επαναληφθεί και στα κατοπινά αριστουργήματα (π.χ. Σόνια στο "Έγκλημα και Τιμωρία")


Το "Υπόγειο" είναι στην κυριολεξία το τελευταίας στάθμης πορνείο που καταλήγουν οι γυναίκες που δεν αρέσουν πια, αλλά και ο τάφος των ασήμαντων ανθρώπων που δεν τους αναζητεί κανείς. Όμως μεταφορικά είναι ο κατήφορος της ψυχής μας.


Έχουμε να κάνουμε σε μεγάλο βαθμό με μία αυτοβιογραφία. όταν γράφτηκε το έργο (1864) ο συγγραφέας ήταν 43 ετών (60 - 65 με τα σημερινά δεδομένα). Είναι απολογισμός ζωής (είναι σαφές πως με τίποτα δε φαντάζεται την απίστευτη 20ετία που θ'ακολουθήσει). Έτσι αισθάνεται την ανάγκη να εξομολογηθεί δημόσια και ειλικρινά...
 
Last edited:
Top