Τίτλος: Το Βυζί
Πρωτότυπος Τίτλος: The Breast (1972)
Συγγραφέας: Φίλιπ Ροθ (Philip Roth)
Εκδόσεις: Γράμματα
Έτος Έκδοσης: 1984
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Κοντού
Σελίδες: 93
Η ζωή του 37χρονου Ντέιβιντ Άλαν Κέπες κυλάει ισορροπημένα και αρμονικά. Έχει μια αξιοπρεπή δουλειά σαν καθηγητής πανεπιστημίου και μια ήρεμη και σταθερή σχέση με την Κλαίρη. Όλα στην ζωή του, όμως, ανατρέπονται όταν, μια μέρα, ξαφνικά και αναιτιολόγητα μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο… βυζί βάρους 70 κιλών και ύψους 1,85 εκατοστών. Κλεισμένος σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου με τους γιατρούς να του χορηγούν τροφή ενδοφλεβίως και την σεξουαλική του επιθυμία να γίνεται όλο και πιο αχαλίνωτη και βασανιστική, κατακλύζεται από ενοχές και παλεύει να βρει μια εξήγηση για την κατάστασή του. Τελικά, έχει συντελεστεί η τρομερή μεταμόρφωσή του ή όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι του ταραγμένου του μυαλού; Τι είναι πραγματικό και τι παραίσθηση; Θα συνεχίσει μέχρι το τέλος να αρνείται την αλήθεια ή θα την αντιμετωπίσει με θάρρος;
※
Η γνωριμία μου με τον βραβευμένο συγγραφέα Φίλιπ Ροθ (γενν. το 1933) έγινε μέσα από την καταπληκτική πολιτική τριλογία «Το ανθρώπινο στίγμα» - «Αμερικανικό Ειδύλλιο» - «Παντρεύτηκα έναν Κομμουνιστή». Από τότε τον έχω κατατάξει ανάμεσα στους αγαπημένους μου, γι’ αυτό αποφάσισα να ξεκινήσω την πρώτη παρουσίασή μου στην ΛτΒ με δικό του βιβλίο. Γι’ αυτό, αν υπάρχει ένας συγγραφέας μετά τον Οσκαρ Ουάιλντ και τον Στίβεν Κινγκ του οποίου θα ήθελα να διαβάσω τα άπαντα, είναι σίγουρα αυτός!!
Με «Το βυζί» γνωρίζω για πρώτη φορά, ένα άλλο του πρόσωπο, αυτό του χιουμοριστικού, ερωτικού και σεξουαλικού Φίλιπ Ροθ. Πάντα όμως, του Ροθ που στόχο έχει να προβληματίσει και να πάει τον αναγνώστη πέρα από τις λέξεις, χωρίς να τυποποιείται και να «…μπαίνει δεύτερη φορά στο ίδιο ποτάμι», όπως εύστοχα παρατήρησε ο Antony Burgess!
Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο βιβλίο αξίζει να πάρει θέση δίπλα στην τριλογία, που ανέφερα παραπάνω. Ξέρω όμως ότι είναι μακράν το πιο «κουφό», ιδιαίτερο, περίεργο και αλλοπρόσαλλο βιβλίο, που έχω διαβάσει ποτέ! Γι’ αυτό, θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη μου για πολλά χρόνια!
Αν λοιπόν αγαπητέ συλλεσχίτη, θέλεις κι εσύ να γνωρίσεις μια λογοτεχνία που θα κάψει ανελέητα έναν-έναν τους νευρώνες του εγκεφάλου σου

Last edited by a moderator: