Υπαρξιακές, αναπάντητες και παντός είδους απορίες

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Υπεράνθρωπε, νομίζω πως θα βρεις αρκετές απαντήσεις στην ψυχανάλυση (ξεκινώντας από Φρόιντ) στο ερώτημά σου.

Κατά κάποιον τρόπο όλες οι επιθυμίες συνδέονται με την ικανοποίηση αναγκών, μικρών, μηδαμινών ή στοιχειωδών και μεγάλων. Άρα το ερώτημα είναι από πού προκύπτουν οι ανάγκες και κάποιος νιώθει πως χρειάζεται κάποιος αυτά που θέλει πως χρειάζεται. Η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη και μάλλον μπλέκονται διάφορα μέσα σε ένα σύνθετο σύστημα ψυχισμού.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ο Φροιντ δεν ειχε πει οτι το κινητρο για ολα ειναι το να κανουμε σεξ;; :χμ:

Η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη και μάλλον μπλέκονται διάφορα μέσα σε ένα σύνθετο σύστημα ψυχισμού.
Ναι κι εγώ αυτό βλέπω. Νομίζω δε πως ίσως και η κάθε επιθυμία να είναι ξεχωριστή, δηλαδή να δημιουργείται με διαφορετικό μηχανισμό. Άλλες να έπονται των συλλογισμών, άλλες όχι,άλλες να είναι έμφυτες, άλλες να γεννιούνται από τους οφθαλμούς που ούτε καν να εμπλέκεται η σκέψη κ.ο.κ.
Πάντως όπως και να έχει όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι, διδάσκαλοι κλπ. αυτό που λένε είναι ότι πραγματικά ευτυχισμένος θα είναι ο άνθρωπος όταν δεν θα επιθυμεί τίποτα και αρκείται στο τώρα και σε ότι έχει.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Δεν θυμάμαι να έχω πετύχει τέτοιον ισχυρισμό στα βιβλία του. :χμ:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Πάντως όπως και να έχει όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι, διδάσκαλοι κλπ. αυτό που λένε είναι ότι πραγματικά ευτυχισμένος θα είναι ο άνθρωπος όταν δεν θα επιθυμεί τίποτα και αρκείται στο τώρα και σε ότι έχει.
Εγώ πάντως ικανοποιούμαι πολύ όταν θέλω κάτι που δεν έχω και το αποκτώ. Επίσης, νομίζω πως θα με έτρωγε η βαρεμάρα με το να μην επιθυμώ τίποτα. ( Με όσο θράσος μου επιτρέπεται να αντιταχθώ σε άγνωστους σοφούς. :μαναι: )

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Δεν θυμάμαι να έχω πετύχει τέτοιον ισχυρισμό στα βιβλία του. :χμ:
Α βρηκα μια πιο ακριβη περιγραφη:
According to Freud, all behavior is motivated by the desire to feel pleasure. That motivation is organized and directed by two instincts: sexuality (Eros), and aggression (Thanatos). Freud conceptualized both these instincts as being powered by a form of internal psychic energy that he called the Wikipedia link libido. Libido is the pleasure principle, or basic psychic energy.

Πιο πολύ αυτοί οι μεγάλοι λένε να μην έχεις επιθυμίες επειδή η επιθυμία ποτέ δεν χορταίνει και εσύ θα καταλήξεις να μην είσαι ικανοποιημένος ποτέ. Ο άλλος είναι ζάμπλουτος και παρόλα αυτά είναι δυστυχισμένος γιατί δεν έχει την περιούσια του Μπιλ Γκέιτς. Η άλλη βγαίνει πρώτη στην Ευρώπη στα 100 μέτρα και δεν την συγκινεί επειδή επιθυμεί να είναι πρώτη στον κόσμο και πάει λέγοντας. Πραγματικά δεν έχει όρια αυτό. Είναι μεγάλο λούκι η επιθυμία ή μάλλον η απληστία. Βέβαια το να φτάσεις στο άλλο άκρο και να μην επιθυμείς τίποτα και να είσαι πλήρης που βλέπεις τον ήλιο ή μυρίζεις ένα λουλούδι είναι κι αυτό ενα θέμα και δεν ξέρω και πόσο εφικτό είναι να συμβεί.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Κι εγώ. :κόλλα5:
Όλοι... υπάρχουν όμως και πολύ έντονες επιθυμίες που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε, με αποτέλεσμα να δυστυχούμε. Πώς μαθαίνεις τον εαυτό σου να μην επιθυμεί αυτό που δεν μπορεί να αποκτήσει; Με αυτό το σκεπτικό έχουν δίκιο οι σοφοί του Υπεράνθρωπου.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Συμπεραίνουμε οτι η επιθυμία του το να φτάσεις σε επιπεδο ωστε να εξαλειψεις τις επιθυμιες σου, ειναι απιαστη και αρα μπορει να οδηγησει στη δυστυχια :τρέλα:

Last edited:
Το βλέπω σε καμιά εκατοσταριά χρόνια το ποστ σου Αντέρωτα να ποστάρεται αβέρτα σε ψαγμένα ποστ στο fb, να γίνεται εξώφυλλα σε τοίχους, λεζάντα σε ψαγμένες φωτογραφίες κι έτσι. "Η επιθυμία του το να φτάσεις σε επιπεδο ωστε να εξαλειψεις τις επιθυμιες σου, ειναι απιαστη και αρα μπορει να οδηγησει στη δυστυχια " Αντέρωτας 2016 μ.Χ.
κι απο κάτω 700 like και σχόλια του τύπου: ρε τι είπε ο άνθρωπος και τέτοια :χαχα:

Υπερανθρωπε κατ'εμε δεν ειναι εφικτο να σταματησουμε να επιθυμουμε, ειναι τετοια η φυση του ανθρωπου.Τωρα στο ερωτημα σου σχετικα με το αν προηγουνται ή αν επονται οι συλλογισμοι δε νομιζω οτι υπαρχει ξεκαθαρη απαντηση. Το σιγουρο ειναι οτι κατι που θα δουμε ισως να ξυπνησει τις επιθυμιες και τις απωθημενες αναγκες μας αλλα ειναι πολυ δυσκολο να γνωριζουμε ποια διαδρομη ακολουθειται ακριβως. Αυτη η απορια μου ειχε γεννηθει οταν διδασκομουν γνωστικη ψυχολογια στα πρωτα εξαμηνα. Και τι ωραια που αναλυαμε τους μηχανισμους του ματιου, και του αυτιου και παει λεγοντας αλλα απαντηση δεν πηραμε κατα ποσο συνδεονται ολα αυτα με ενα απολυτο τροπο μεταξυ τους.
Επισης Αντερωτα ειναι πολυ απλοικος ο συλλογισμος οτι τα παντα θα τα λυσει το σεξ συμφωνα με τον Φρουντ. :)))

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Το βλέπω σε καμιά εκατοσταριά χρόνια το ποστ σου Αντέρωτα να ποστάρεται αβέρτα σε ψαγμένα ποστ στο fb, να γίνεται εξώφυλλα σε τοίχους, λεζάντα σε ψαγμένες φωτογραφίες κι έτσι. "Η επιθυμία του το να φτάσεις σε επιπεδο ωστε να εξαλειψεις τις επιθυμιες σου, ειναι απιαστη και αρα μπορει να οδηγησει στη δυστυχια " Αντέρωτας 2016 μ.Χ.
ενσωματωμένο σε εικόνα jpg με στάμπα "Ανδρέας Πέτρου" :χαχαχα:

Δεν είναι σωστό να νιώθουμε τύψεις για τις επιθυμίες μας. Οι επιθυμίες έχουν πολύ σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη του ανθρώπου, τεχνολογίας, σε αυτές βασίζονται διάφορες εφευρέσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν βλέπουμε τις επιλογές που έχουμε για να καλύψουμε τις επιθυμίες μας και η στάση μας απέναντι σε αυτές που δεν μπορούμε να καλύψουμε και μας κυριεύουν.

Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι δεν τα βρίσκουμε με τον εαυτό μας. Δεν έχουμε δικές μας επιθυμίες απλά μιμουμαστε το συνόλο οπότε και να τις καλύψουμε πάλι υπάρχει κενό γιατί δεν ήταν εξαρχής δικές μας.

Μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε αλλά χρειάζεται θυσίες για να το καταφέρουμε. Όποιος είναι διατεθειμένος να τις κάνει το καταφέρνει

Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε αλλά χρειάζεται θυσίες για να το καταφέρουμε. Όποιος είναι διατεθειμένος να τις κάνει το καταφέρνει
Σ' αυτό δεν μπορώ να συμφωνήσω. Υπάρχουν πάντα επιθυμίες που όσο και να προσπαθήσουμε, ό,τι και να θυσιάσουμε, απλώς δεν μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε. Κι όχι μόνο επιθυμίες, αλλά και αληθινές ανάγκες κάποιες φορές. Όσο υπάρχει το "δεν θέλω", άλλο τόσο υπάρχει και το "δεν μπορώ". Κατά τη γνώμη μου τη ζωή μας ορίζει,εκτός της δικής μας θέλησης και αποφασιστικότητας, και μια σκληρή τυχαιότητα την οποία δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουμε ιδέες για απώτερους σκοπούς στην ύπαρξη, ανώτερες δυνάμεις κ.λπ.