Υπαρξιακές, αναπάντητες και παντός είδους απορίες

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Σκεφτομαι εδω να συγκεντρωσουμε αποριες αφελείς ή γενικης φυσεως που εχουμε κατα καιρους, και δεν ξερουμε σε ποιον να απευθυνθουμε. Δεν μπορει, ειμαστε παιδια τζιμανια, μορφωμενα, καλλιεργημενα κλπ :)))) αν ο ενας δεν ξερει κατι, θα το ξερουν οι υπολοιποι.

Σημερα λοιπον μου δημιουργηθηκε αυτη η απορια πολιτικης φυσεως και σιγουρα θα ξερετε την απαντηση.

Απο οσο ξερω, το επαρατο Μνημονιο, αποτελει ενα μνημονιο κατανοησης μεταξυ Ελλαδας και Κομισιόν. Σημερα διαβασα οτι τα Μνημονια (ή τουλαχιστον το 3ο και μακρυτερο) εχουν περασει απο τη Γερμανικη Βουλη. Φυσικα και ολοι ξερουμε οτι "φταινε οι Γερμανοι", Μερκελ, Σοιμπλε κλπ, ακομα και οσοι δεν κατανοηουμε πληρως τις λεπτομερειες. Περα ομως απο τη γενικη παραδοχη οτι "η Γερμανια κανει κουμαντο" και συνωμοσιολογικα σεναρια, τι ρολο παιζει θεσμικά το γερμανικο κοινοβουλιο με το μνημονιο μας; Γιατι δεν περασε πχ απο το κοινοβουλιο της Γαλλιας; Χρεωνεται κατι η Γερμανια συγκεκριμενα με το δικο μας προγραμμα; Εδραζεται η κομισιον στη Γερμανια;
 
Νομίζω πως υπάρχει ένα άτυπο (προς το παρόν) υπερ-κράτος (ας το πούμε ΕΕ) που επί του παρόντος κυβερνάται από τη Μέρκελ, η οποία είναι και καγκελάριος της Γερμανίας. Σαν να λέμε ότι αυτό το υπερ-κράτος εδρεύει εκεί. Είναι πολύ απλουστευμένη η απάντησή μου αλλά εγώ κάπως έτσι το χω αντιληφθεί.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Νομίζω, και δίχως να καταλαβαίνω πολλά, πως το θέμα έχει να κάνει με το χρήμα. Η Ελλάδα δανείστηκε, μεταξύ άλλων, και από τους ευρωπαϊκούς εταίρους. Οπότε κάθε κράτος πρέπει να καθίσει και να δει λιγάκι αν θέλει να δανείσει και εάν ικανοποιείται απο τους όρους (πότε και πώς θα τα πάρει πίσω και τί εξασφάλιση υπάρχει ως προς αυτό). Όλα αυτά προφανώς περιλαμβάνονται στο εκάστοτε Μνημόνιο.

Έπειται οι εκπρόσωποι των διάφορων θεσμών, για την εκταμίευση κάθε δόσης, ελέγχουν και διαπραγματεύονται ως προς το εάν τηρούνται και τί πρέπει να γίνει κάθε φορά ώστε να τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
αυτο που λες Χρηστο ειναι η ανεπισημη, ενστικτωδης γνωση που εχουμε ολοι μας, που μπορει να ειναι και λανθασμενη απο ενα σημειο και περα. Ολο για Μερκελ και Σοιμπλε ακουμε, ολο τους Γερμανους βριζουν/με, και αμφιβαλω αν ξερουμε ολοι γιατι :)))) Η ερωτηση μου ειναι, τι ρολο βαραει η Γερμανια επισήμως και θεσμικα, και να δω κατα ποσο αυτη η ανεπισημη γνωση ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα.

Εγω ηξερα οτι η Γερμανια ασκει μια ανεπισημη επιροη ή και πιεση σε αυτα τα θεματα. Πχ οταν καποιες χωρες πανε να βοηθησουν την Ελλαδα με αλλο τροπο, παρεμβαινει ο Σοιμπλε και υπερισχυει η δικη του γραμμη. Οταν ομως λεμε οτι το Μνημονιο εγκρινεται απο το Γερμανικο Κοινοβουλιο, σημαινει οτι ο ρολος της Γερμανιας ειναι και πιο επισημος.
 
Last edited:
Φιλε Αντερωτα τα μνημονια της Ελλαδας όπως και καθε μνημονιο που γινεται στην Ε.Ε. δεν περναει μονο απο την Γερμανική βουλή αλλα απο ολα τα κοινοβουλια των χωρών της Ευρωπαικης Ένωσης. Στις περισσότερες χωρες γινεται ψηφοφορία, σε αλλες χωρες αρκεί απλή αναφορά αναλογα με το εκαστοτε συνταγμα των χωρών. Η διαδικασια έχει περισσότερο τυπικό χαρακτηρα αφου οι κυβερνησεις έχουν ηδη συμφωνησει στις συνοδους κορυφής που προηγούνται. Για περισσοτερες λεπτομερειες κοιτα εδω.
Τωρα όσον αφορα την Γερμανια θεωρητικά ολες οι χώρες στην Ε.Ε. εχουν ισότιμο ρόλο και καμία δεν είναι πανω απο την αλλη. Θεωρητικά βέβαια γιατι στην ουσία όλοι ξερουμε οτι η Γερμανία κάνει κουμαντο ο λόγος της έχει την βαρυνουσα σημασία, επηρεάζει άλλες χώρες (π.χ. Αυστρια, Τσεχία, Φιλανδια κ.λ.) και τις παρασερνει να ακολουθουν την δικη της γραμμή.
 
Κι εγώ όπως το έχει καταλάβει ο Φάρος το έχω αντιληφθεί. Δεν είναι μόνο ότι μας έχουν δανείσει, αλλά θεωρητικά πρέπει να μας ξαναδανείσουν. Είτε με μορφή χρήματος, είτε με μορφή εγγυήσεων, είτε... Άρα θεωρητικά παίρνουν την έγκριση των κοινοβουλίων για να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες...
Έχουμε ακόμα μνημόνιο? από τότε που έκανα την τηλεόραση οθόνη για το μικρό μου λαπτοπάκι... έχω ξεχάσει τι θα πει μνημόνιο... :ρ
 
Καλησπέρα σε όλιυς τους φίλους και τις φίλες. Ψάχνω απεγνωσμένα το Άννα Καρένινα απο εκδόσεις Άγρα. Μπορεί να με βοηθήσει καποιος;
 
Εμένα η δική μου υπαρξιακή απορία που με "βασανίζει" είναι η εξής: Υπάρχει μοίρα, πεπρωμένο, προορισμός ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το ή εξ ολοκλήρου εμείς ορίζουμε τις τύχες μας; Με το 2ο απαντιούνται πολλά φιλοσοφικά ερωτήματα όπως π.χ. του ζήτημα του πόνου αλλά ισχύει όμως ότι όντως 100 % εμείς καθορίζουμε το μέλλον μας; Δεν είμαι πολύ σίγουρος γι αυτό καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις "συμβαίνουν" πράγματα σε ανθρώπους που είναι δύσκολο να τα πεις τυχαία, που είτε τους ωθούν να εκπληρώσουν κάτι ή είτε που τους το αποτρέπουν, για τρανταχτά περιστατικά λέμε τώρα, σαν να ήταν γραφτό να ζήσει κάποιος αυτό το πράγμα. Οπότε εγώ εκεί που καταλήγω είναι πως υπάρχει μια μίξη και των δυο προσεγγίσεων αλλά δεν ξέρω ακόμα να καθορίζω τα μεταξύ τους όρια.

[video=youtube;WvitzaA93Mc]https://www.youtube.com/watch?v=WvitzaA93Mc[/video]
:χαχα:
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Τι ειδους συμβαντα δυσκολευεσαι να τα θεωρησεις τυχαια; Παραδειγματα;
 
Δε σου έχει τύχει ν' ακούσεις την ιστορία κάποιου πετυχημένου και έτσι όπως διηγείται τα γεγονότα που συνέβαλλαν στην επιτυχία του να σου αφήνει την αίσθηση ότι μόνο τυχαία δεν έγιναν όλα όσο συνέβησαν; Οι κατάλληλοι άνθρωποι την κατάλληλη στιγμή, οι ιδανικές συνθήκες για την συγκεκριμένη περίπτωση και ενώ άλλοι που ενδεχομένως να έχουν και μεγαλύτερο ταλέντο από αυτόν τον επιτυχημένο να προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις, να στύβουν το κεφάλι τους να βρουν λύση, να τα κάνουν όλα "σωστά" αλλά όλο κάτι να συμβαίνει που να το αποτρέπει, σαν να εμποδίσει. Εξ που λέμε και την φράση "είναι και να σε θέλει κιόλας".
 
Υπάρχει μοίρα, πεπρωμένο, προορισμός ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το ή εξ ολοκλήρου εμείς ορίζουμε τις τύχες μας;
Μπορεί να φταίει η στενοκεφαλιά μου, μπορεί να φταίει η κυνικότητά μου, αλλά δεν εχω καμία πίστη σε αυτο που ονομάζουμε μοιρα, με την έννοια του πεπρωμένου, προδιαγεγραμμένου κλπ κλπ κατάλαβες. Η ειμαρμένη μου αρεσει μοναχά ως λέξη. Δεν πιστευω στο γραμμένο, στο γραφτο, σε τέτοιου είδους μεταφυσική, εν παση περιπτώσει. Εχω επιλέξει να ερμηνευω τα πράγματα και τα συμβάντα συναρτήσει δύο πυλώνων: Τυχη-->συμπτωση και επιλογές. Θεωρώ οτι τα πάντα στις ζωές μας ειναι οι συνέπειες των επιλογών μας με ένα ποσοστο πραγμάτων που δεν μπορούμε να προβλέψουμε και ειναι πέρα από τον έλεγχο μας και αυτό ονομάζω τυχη ή συμπτωση.
Νομίζω οτι η παρουσία μου στη γη δεν ειναι τίποτε άλλο απο τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου απο ένα σπερματοζωάριο, γρηγορο και δυνατο και η επιτυχής εξέλιξη μιας καλής κύησης.
:)
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Οχι απαραιτητα. Αν συγκρινουμε τη ζωη του καθε ανθρωπου με μια ζαρια, μπορουμε να πουμε οτι οι πετυχημενοι ανθρωποι εφεραν εξαρες. Οι εξαρες ομως ειναι στα ορια των πιθανοτητων. Μπορει σημειολογικα να μας φαινεται "σύμπτωση" αφου και το ένα και το αλλο ζαρι εφεραν το κοινο αποτελεσμα, το οποιο μαλιστα σημανει περισσοτερα πχ απο τις πενταρες. Ομως ειναι ενας απο τους 36 πιθανους συνδυασμους, το ιδιο πιθανος με οποιονδηποτε αλλον απο τους 35.

Η καθε συγκυρια, ακομα και αυτες που ερμηνευουμε ως ευνοϊκες, ειναι στα πλαισια των πιθανοτητων, χωρις να σημαινει οτι ειναι προδιαγεγραμμενες η καθοδηγουμενες (αν και σε μεταφυσικο επιπεδο δεν αποκλειεται). Το εξωπραγματικο θα ηταν το να μην υπαρχουν ευνοικες συγκυριες (δηλ το ιδιο στατιστικα απιθανο με το να μην εχει φερει ποτε κανεις εξαρες ουτε μια φορα στην ιστορια)
 
Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Νομίζω οτι η παρουσία μου στη γη δεν ειναι τίποτε άλλο απο τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου απο ένα σπερματοζωάριο, γρηγορο και δυνατο και η επιτυχής εξέλιξη μιας καλής κύησης.
:)
Συμφωνώ. Όλα είναι τυχαία. Και σίγουρα η πορεία της ζωής μας δεν εξαρτάται μόνο απ' τις επιλογές μας αλλά κι από χιλιάδες παράγοντες, τους περισσότερους απ' τους οποίους δεν μπορούμε να προβλέψουμε.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
περισσότερο συντονίζομαι με την Έλλη. Ένας παράγοντας είναι η τύχη (το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με την μοίρα) το άλλο είναι οι επιλογές.
 
Τύχη, επιλογές και ένα σωρό εξωτερικοί παράγοντες που είναι αδύνατον να προβλεφθούν! Συμφωνώ κι εγώ!

Τώρα, η δική μου απορία, γιατί υπάρχουν κράτη που χρησιμοποιούν αυτή ΜΜ/ΗΗ/ΕΕ τη μορφή στην ημερομηνία; Την οποία και θεωρώ αρκετα δύσχρηστη.
Ενώ αυτή η μορφή ΗΗ/ΜΜ/ΕΕ έχει και μια μαθηματική λογική αφού η ημέρα<μήνα<έτους.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Πωλινα, κι εγω θεωρω τη "δικη μας" σειρα πιο λογικη :) Ακομα πιο λογικη θεωρω τη ΕΕ/ΜΜ/ΗΗ (ακολουθουμενο απο ΩΩ:ΛΛ:ΔΔ)

Οσον αφορα "τα αλλα" κρατη, νομιζω οτι ειναι συμβαση που αντικατροπτριζει τη συνταξη της γλώσσας. Δηλ. το 1/31 αντιστοιχει στο περιφραστικό "January the 31st", ενω το δικο μας 31/1 αντιστοιχει στο "31 Ιανουαρίου".

Ολο και καποιο σχετικο αρθρο θα εχει η Βικι αλλα βαριεμαι να ψαξω, μου αρκει η εικασια μου :ρ
 
Μια που βρισκόμαστε στη Λέσχη του Βιβλίου: Ζακ Μονό: Η τύχη και η αναγκαιότητα. Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί, ο Ζακ Μονό είναι βιολόγος και διανοητής. Έχει δημιουργήσει το νεολογισμό "τελεονομία".
 
Last edited:
Top