Τομ Χάρπερ (Tom Harper) : "Η Πολιορκία των Ουρανών"Τίτλος: Η Πολιορκία των Ουρανών
Πρωτότυπος τίτλος: Siege of Heaven
Συγγραφέας: Τομ Χάρπερ (Tom Harper)
Γλώσσα: Αγγλικά
Μετάφραση: Χριστιάννα Ελ. Σακελλαροπούλου
Εκδόσεις: Λιβάνης – Νέα Σύνορα
Έτος έκδοσης: 2008
Σελίδες: 582Ως λάτρης των ιστορικών μυθιστορημάτων, διάλεξα πέρσι τον χειμώνα να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο. Ορίστε λοιπόν λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο, θέλοντας να σας παρουσιάσω την βασική υπόθεση της ιστορίας (και κατόπιν να κάνω τα καθιερωμένα μου σχόλια :))))) :

Αύγουστος 1098. Μετά από αναρίθμητες μάχες και πολιορκίες, οι επιζήσαντες στρατιώτες της Α' Σταυροφορίας έχουν πλησιάσει επιτέλους στον τελικό προορισμό τους: την Ιερουσαλήμ. Αλλά οι αντιζηλίες φουντώνουν και νέοι εχθροί συσπειρώνονται εναντίον τους στους Αγίους Τόπους. Ο Δημήτριος Ασκιάτης, κατάσκοπος του αυτοκράτορα, ανυπομονεί να επιστρέψει στην πατρίδα. Αλλά όταν μια διπλωματική αποστολή ρουτίνας καταλήγει σε θανάσιμη ενέδρα, συνειδητοποιεί ότι πολύ δύσκολα θα ξεφύγει από τον ιστό των τιτάνιων δυνάμεων που συγκροτούν τη Σταυροφορία. Η μόνη διέξοδος που απομένει περνά μέσα από την Ιερή Πόλη. Από την πόλη της Αντιόχειας, που τη θερίζει η πανούκλα, ως την καρδιά της μουσουλμανικής Αιγύπτου, ο Δημήτριος καλείται να συνοδεύσει το στρατό των ηγεμόνων, των ιπποτών και των ζηλωτών μέχρι τις πύλες της Ιερουσαλήμ, όπου, καθώς το θανάσιμο παιχνίδι φτάνει στο τέλος του, η Σταυροφορία κορυφώνεται σε έναν ορυμαγδό λεηλασίας, αιματοχυσίας και φρικαλεότητας.


Ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας παρουσιάζει το Βυζάντιο με τις δολοπλοκίες και τους ηγέτες των Σταυροφοριών είναι αρκετά πειστικός. Έχει πλήθος ιστορικών πληροφοριών, αλλά το περίμενα πολύ καλύτερο για το είδος του και σε πολλά σημεία με κούραζε πολύ. Εντούτοις αρκετές σκηνές είχαν δράση και μυστήριο, οπότε εκεί έφτιαχνε το πράγμα. Πιστεύω όμως ότι σε γενικές γραμμές αρέσει στους λάτρεις του είδους και αυτό οφείλεται κυρίως στα ιστορικά στοιχεία που αποτελούν και τον κεντρικό άξονα του βιβλίου, παρά στην περιγραφή των σκηνών που κάνει ο Χάρπερ.


Καλή ανάγνωση!
 
Last edited by a moderator:
Και εγώ το περίμενα να είναι καλύτερο, και εδώ που τα λέμε, ο Βυζαντινός, ως βυζαντινός πέρασε και δεν ακούμπησε. Δεν έπειθε και πολύ.
Στο ίδιο είδος ένα αρκετά καλό που διάβασα πέρσι ήταν αυτό
 
Θα συμφωνήσω και εγώ. Οι περιγραφές ώρες-ώρες κατέληγαν ανιαρές, παρότι η κενρική ιδέα είναι εξαιρετική. Προσωπικά επιστράτεψα κάποια αποθέματα υπομονής προκειμένου να μην αρχίσω να προσπερνώ σελίδες. Από ένα σημείο και έπειτα η πλοκή γίνεται πιο γρήγορη και το ενδιαφέρον αναζοπυρώνεται, αλλά σε γενικές γραμμές περίμενα κάτι περισσότερο....
 
Top