Τζον Στάϊνμπεκ ( John Steinbeck): "Τα Σταφύλια της Οργής"

Μόλις το τέλειωσα. Τι βιβλιάρα! Προσωπικά με κράτησε από τις πρώτες σελίδες, οι περιγραφές μου φάνηκαν υπέροχες και ξαφνιάστηκα γιατί δύσκολα να την βρω με περιγραφές φυσικού τοπίου/πράγματος. Και μετά απλά κόλλησα. Μου πήρε κάνα μήνα να το διαβάσω, με συγκινούσε πολύ και έπαιρνα τον χρόνο μου, σε κάποια φάση βαρέθηκα και λίγο γιατί ήταν κάθε σελίδα και καημός, μα εκεί μετά τη μέση ξανακόλλησα και το τέλος ήταν πανέμορφο. Και η γλώσσα του Κοσμά Πολίτη μου άρεσε! Επίκαιρο βιβλίο. Θα δω άμεσα και την ταινία.
 
Last edited:
Μου μένουν 50 σελίδες ως το τέλος, αλλά είμαι ήδη σε θέση να σχολιάσω. Το βιβλίο αυτό είναι καθηλωτικό. Με άγγιξε πολύ βαθιά με τις πολλές αλήθειες που κουβαλά. Και μπορεί κάποιες απ' αυτές να είναι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ότι ο κόσμος είναι πολύ σκληρός κι η επιβίωση καθόλου βέβαιη, όπως αναφέρθηκε ήδη από κάποια μέλη, αλλά για μένα η μεγάλη του και κορυφαία αλήθεια είναι πως ενωμένοι, με αλληλεγγύη και αλληλοπροσφορά (οικογένεια, φίλοι, σωματεία, σύλλογοι κ.ά.), μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα. Μόνος του δεν επιβιώνει κανείς.

Διάβασα κάποια παράπονα για τη γλώσσα ή τη μετάφραση. Να σας πω ότι εγώ το έχω σε νέα έκδοση (Μάρτιος 2014) από τις εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος Α.Ε. και σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου. Μια καταπληκτική δουλειά και το συστήνω ανεπιφύλακτα! Ο λόγος ρέει τόσο φυσικά κι αβίαστα, σε τέλεια δημοτική, που σε πολλά σημεία μου θύμισε και Νίκο Καζαντζάκη! Τις εκδόσεις αυτές δεν τις γνώριζα - το βιβλίο μου χαρίστηκε πρόσφατα ως δώρο - αλλά όταν θελήσω να διαβάσω και το Ανατολικά της Εδέμ, θα αναζητήσω οπωσδήποτε τις ίδιες εκδόσεις!
 
Ναι έχεις δίκιο, είναι συγκλονιστικό το βιβλίο, δεν θυμάμαι σε τι έκδοση το είχα διαβάσει τότε αλλά ήταν δίτομο θυμάμαι.
 
Αστράρχη, κυκλοφόρησε τώρα, απ' τις εκδόσεις που είπα, σε 556 σελίδες. Αρκετά ογκώδες, αφού το χαρτί είναι πολύ καλό κτλ. κι ενώ έλεγα πως θα το σύρω κανένα μήνα, γιατί το είχα κόψει για βαρύ κι ασήκωτο σαν πλοκή και γλώσσα, έχει μια βδομάδα που το ξεκίνησα, χαλαρά αρχικά γιατί μεσολάβησαν και οι γιορτές, και βλέπω πως τελειώνει. Μόνο 50 σελίδες! :ααργκ: Παράτα το λέω για απόψε, να έχεις κι αύριο. :))))
 
Αστράρχη, συγκλονίστηκα με το τέλος!!! Σπάνια με ενδιαφέρει το τέλος σε ένα βιβλίο, δεν είμαι παιδάκι δα να περιμένω πώς θα τελειώσει ένα βιβλίο! Η ουσία βρίσκεται αλλού. Αλλά αυτήν την φορά ήταν το κάτι άλλο. Δεν το περίμενα! Θα μου μείνει για πάντα αυτή η ιστορία!
 
Top