Συλλογές και συλλέκτες

Λοιπόν, εγώ έχω μια μεγάλη συλλογή κόμιξ, την οποία την χάρισα στην μικρότερη ξαδέρφη μου καθώς δεν τα διαβάζω πλέον. Επίσης από μικρός άρχισα να κάνω συλλογή γραμματοσήμων όπως και παλιών νομισμάτων, τις οποίες συνεχίζω μέχρι σήμερα. Όμως η αγαπημένη μου συλλογή είναι -τι άλλο- των βιβλίων φυσικά · έχω όλα τα έργα του Σαίξπηρ, παλιές εγκυκλοπαίδειες, όπως για παράδειγμα η "επιστήμη και ζωή" του '70. Φέτος μάλιστα, απέκτησα από τον θείο μου, (ο οποίος είναι συλλέκτης βιβλίων) ένα βιβλίο του 1879. Πρόκειται για μια δίγλωσση καινή διαθήκη στα ελληνικά και αλβανικά, τυπωμένη στη Κωνσταντινούπολη. Συντόμως, πρόκειται να παραθέσω και μια φωτογραφία του βιβλίου.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μέσα στα χρόνια, τις μετακομίσεις, την ζωή, δεν μου απέμεινε ούτε ένα από τα κόμιξ που διάβαζα παιδί. Εδώ και 12 χρόνια, ψάχνοντας να τα ξαναβρώ, μέσω ίντερνετ, στο μοναστηράκι κτλ. κατέληξα να τα συλλέγω.

Έχω πάμπολλα τεύχη Αγόρι, Μπλεκ, Τρουένο, τα διάφορα του Ντίσνεϋ και γενικά οτιδήποτε έβγαινε ανάμεσα σε 1978-1987, περίοδο που όρισα ως στοχευμένη.

Όποιος έχει οτιδήποτε κόμιξ εκείνης της περιόδου και θέλει να τα πουλήσει, ανταλλάξει, χαρίσει κτλ. ας μου γράψει ένα π.μ.
:ναι:
 
Η πιο βασική και συνειδητοποιημένη συλλογη που έχω μέχρι τώρα είναι η συλλογή μου με κοχύλια!!:)))) Το καλοκαίρι το λατρεύω γιατί μου δίνεται η ευκαιρία και μαζέυω κοχύλια
!!:τρέλα: :γιούπι: Έχω πολλά και δεν ξέρω που να τα βάλω! Τώρα πρόσφατα πήγα σε μια παραλία με αχινούς και όπου υπάρχουν αχινοί υπάρχουν και τα "καβουκια" τους. [Δεν ξέρω πως λέγονται στην πραγματικότητα. Λέω για αυτά και στρογγυλά ευθραστα πράγματα με μια μικρή τρύπα στην μια πλευρά και μια μεγάλη στην άλλη πλευρά. Δεν ξερω αν το περιγράφω καλά ώστε να το καταλάβετε!] Έτσι μάγεψα καμια 30ρια και δεν ξέρω τι να τα κάνω!:ωιμέ: Επίσης έχω μια συλλογη με Σούπερ Κατερίνες που δεν την λεω ακριβώς συλλογή γιατί απλώς τα "ξεκοκάλιζα" και τα άφηνα στην άκρη! Τελευταια κόλλησα με τα κόμιξ του Αρκά και έχω αρχίσει μια συλλογή για αυτόν!! Θέλω να τα πάρω όλα!! Άλλη μια που και πάλι δεν θα την έλεγα συλλογη είναι αυτή με κορδέλες, κορδελάκια και χάντρες από παντόφλες, λαμπάδες, συσκευασίες δώρων κτλ που μου φάνηκαν σωτήρια μια μέρα που άρχισα να φτιάχνω κολιέ και βραχιόλια!:)) Γενικά εγώ έχω μια τάση να μην πετάω εύκολα πράγματα ακόμα και κάρτες απο ευχές, τσάντες απο δώρα σε γιορτές και γενέθλια! Τώρα δεν ξέρω αν λέγονται αυτά συλλογές!!:)
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Τα έργα του Αρκά κυκλοφορούν σκληρόδετα σε τόμους κι είναι πολύ πιο συμφέρον και πιο όμορφο να τα αγοράσεις έτσι αφού σκοπεύεις να τα πάρεις όλα. Μάλιστα σε εκθέσεις κτλ. θα τα βρεις και με κάποια έκπτωση.
 
Κατά καιρούς έτρωγα κολλήματα με διάφορα οπότε μπορώ να πω πως είχα ποικιλία από συλλογές!
Πιτσιρίκα μάζευα, όπως και τα περισσότερα κορίτσια τότε, αλληλογραφίες και αυτοκόλλητα.
Λίγο μεγαλύτερη μάζευα σαν τρελή ο,τιδήποτε είχε σχέση με τον Michael Jackson: από αφίσες μέχρι...χάρακες!
Έχω συλλογή από τηλεκάρτες αλλά δεν έχω αξιωθεί να τις βάλω σε κάποιο ειδικό άλμπουμ και το κόβω να περιφέρονται αιωνίως!
Επίσης, κρατούσα αποκόμματα που με ενδιέφεραν από εφημερίδες και περιοδικά. Πλέον έχω πετάξει τα περισσότερα κρατήσει κάποια επιλεκτικά.
Η πιο άκυρη όμως συλλογή που είχα ποτέ μου ήταν τα άδεια πακέτα από τσιγάρα που μάζευα κάποτε, από διάφορες μάρκες. Κάποια από αυτά ήταν και συλλεκτικής έκδοσης. Έχω σκεφτεί πολλές φορές να τα πετάξω μιας και μου πιάνουν χώρο αλλά τα λυπάμαι γιατί είναι όντως συλλεκτικά εάν σκεφτεί κανείς πως είναι από εποχές που δεν αναγραφόταν πάνω τους τα προειδοποιητικά σήματα...!
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Έχω πάρα πολλά τεύχη του Μίκυ Μάους, του ΚΟΜΙΞ και άλλων της ντίσνεϊ από τις δεκαετίες του '80 και του '90. Πάρα πολλά 'Αρτσι, Ποπάι, κάποια Σεραφίνο-Τιραμόλα, τα άπαντα του Γκοσινί, δηλαδή Αστερίξ-Λούκυ Λουκ-Ιζνογκούντ (δεν με ενδιαφέρουν οι συνεχιστές του), ορισμένα εκ των οποίων είναι συλλεκτικές πρώτες εκδόσεις που ανήκαν στους γονείς μου. Ενδιαφέρον έχει ότι τα τότε τεύχη του Λούκυ-Λουκ κυκλοφορούσαν με καουμπόικες ιστορίες στις εσωτερικές σελίδες των εξώφυλλων και οπισθόφυλλων :) Έχω, επίσης, τα άπαντα του Αρκά, τεύχη της ΒΑΒΕΛ, όλα τα τεύχη μιας επανέκδοσης του "Ιστορίες απ' την Κρύπτη". Άρχισα να συλλέγω μια καταπληκτική (βέβαια τελείως girly) εκδοχή της Σαμπρίνας σε manga, η οποία δυστυχώς κόπηκε. Επίσης όλη τη Μαφάλντα, αρκετή Μικρή Λουλού και λίγη Marvel. Κάποια ξένα κόμιξ της σειράς The Simpsons, πάααρα πολλά Γκάρφιλντ της ελληνικής έκδοσης, αργότερα ξένα, και πολλά ακόμα κόμιξ, έχω χάσει λίγο το λογαριασμό...
Συλλογή θα έλεγα είναι και τα παραπάνω από 60 βιβλία μου του Stephen King στα ελληνικά και στα αγγλικά, καθώς και τα βιβλία μου ΓΙΑ τον Stephen King και το έργο του.
Επίσης έχω ευχούληδες, μπουγελόφατσες, μικρά μου πόνυ (τα παλιά!).

Αν κάποιος έχει μερικούς απ' τους παλιούς ΤΕΡΑΤΟΜΑΧΟΥΣ και θέλει να τους πουλήσει (ή να τους χαρίσει :)))) ) ας μου στείλει ένα pm ΠΑΡΑΚΑΛΩ!
 
Κατά την γνώμη μου, κάθε συλλογή αποτελεί κάτι πολύ προσωπικό, που απηχεί την ιδιοσυγκρασία και τις γοητευτικές ιδιορρυθμίες του κάθε συλλέκτη. Γι' αυτό δεν συμπαθώ ιδιαίτερα αυτές τις εμπορικά κατευθυνόμενες, μαζικά προσβάσιμες συλλογές τύπου De Agostini. Μπορεί να προσφέρουν πολύ όμορφα και λεπτοδουλεμένα αντικείμενα κατά καιρούς, αλλά πόσο συλλεκτικά είναι πράγματι αυτά...

Για μένα η συλλεκτικότητα είναι συνυφασμένη με την σπανιότητα, αλλά και με κάποια προσωπική εμμονή που ανάγεται σε βιώματα του καθενός, απρόσιτα στους εξωτερικούς παρατηρητές και 'ημιφωτισμένα' ακόμη και για τους ίδιους τους συλλέκτες. Η μανία αυτή λοιπόν, δεν ξυπνά ξαφνικά μια μέρα, επειδή κυκλοφορεί η τάδε σειρά στα περίπτερα.

(Κάποτε σε ένα παιδικό βιβλίο μου, είχα 'συναντήσει' έναν πολύ παράξενο τύπο, ο οποίος ήταν συλλέκτης των πιο αλλόκοτων αντικειμένων, μέσα σε όλα συνέλεγε και.. Μουστάκια από γάτες! Αυτή η εκκεντρική πινελιά με είχε συναρπάσει και έκτοτε οι λέξεις "συλλογή" - "συλλέκτης" είναι αλληλένδετες για μένα με τον συγκεκριμένο λογοτεχνικό χαρακτήρα)
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Χήκλιφ, πολύ καλά τα είπες και συμφωνώ μαζί σου για τις συλλογές της De Agostini...
 
Σε ευχαριστώ Φαροφύλακα! (Θεωρώ πως είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό το νήμα της Λορένας και απόρησα που μολονότι υπάρχουν αρκετοί συλλέκτες ανάμεσα στα μέλη της λέσχης, δεν είχε απαντήσει κάποιος μέχρι τώρα)
 
Last edited:
Πάντως νομίζω πως για έναν βιβλιόφιλο η συλλογή που είχε προσφέρει πριν κάποια χρόνια η De Agostini με τα βιβλία μινιατούρες κλασικών έργων, άσχετα με τις οποιεσδήποτε αντιλήψεις περί συλλογών, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα!
 
Ναι είχε ενδιαφέρον αλλά για τη «συλλεκτικότητά» της δε νομίζω ότι μπορεί να γίνεται λόγος. Είναι προφανές ότι συμφωνώ με την Χήθκλιφ και τον Φαροφύλακα!
 
Συγγνώμη, απλά ήθελα να εκφραστώ για το ενδιαφέρον της συλλογής τονίζοντας και εγώ ότι δεν την βλέπω «συλλεκτικά» και δεν μου βγήκε καλά στη διατύπωση! Δεν το εννοούσα ως αντιπαράθεση στο δικό σου σχόλιο.
 
Μα η "συλλεκτικότητα" φίλε Αστράρχη για τον καθένα εμπεριέχει μια τελείως υποκειμενική αντίληψη ως προς την "αξία" του προς συλλογή αντικειμένου. Το περιεχόμενο μιας συλλογής είναι ανάλογα συνυφασμένο με τα ενδιαφέροντα του καθενός. Για έναν ράφτη επί παραδείγματι η συλλογή με τις δακτυλήθρες που είχε προσφέρει παλαιότερα η ίδια εταιρεία θα περιείχε ανάλογο ενδιαφέρον με αυτό που εκδηλώνει κάποιος μαζεύοντας μολυβένια στρατιωτάκια, ή με αυτό του Δάκη Ιωάννου που συλλέγει έργα μοντέρνας Τέχνης, ή του συλλέκτη μουστακιών από γάτες, που αναφέρθηκε παραπάνω.

Το νόημα της συλλογής αντικειμένων για τον καθένα, υπόκειται κυρίως στις ιδιομορφίες της προσωπικότητας του εκάστοτε συλλέκτη, σαφώς στο οικονομικό και κοινωνικό του επίπεδο και είναι ανεξάρτητο κάθε αντικειμενικής αξίας.
 
Last edited:
Το ίδιο εννοούσα κι εγώ όταν είπα πως η συλλεκτικότητα είναι συνυφασμένη και με κάποια προσωπική εμμονή. Αν για παράδειγμα συνέλεγα ξίφη και κυκλοφορούσε μία ανάλογη σειρά από ξίφη - μινιατούρες, ίσως να επιθυμούσα να τα αποκτήσω και αυτά λόγω της μονομανίας μου. Εάν όμως δεν διέθετα πέρα από αυτή την εμπορική σειρά και ορισμένα δυσεύρετα αποκτήματα, για τα οποία έψαξα πολύ και μόχθησα ώστε να τα αποκτήσω (δεν μου προσφέρθηκαν δηλαδή όπως και στον κάθε περαστικό από το εκάστοτε περίπτερο) τότε κατά την γνώμη μου δεν θα μπορούσα να μιλάω για συλλογή.
 
Last edited:
Ναι προφανώς υπεισέρχεται το υποκειμενικό όσον αφορά το ενδιαφέρον του πράγματος και η συλλεκτικότητα είναι όντως συνυφασμένη με την περιορισμένη δυνατότητα απόκτησης.
 
Για εμάς τους ταπεινούς και ολιγαρκής που μαζεύουμε με το υστέρημα μας κάθε τι που συνάδει με το πάθος μας έστω και αν προέρχεται από το περίπτερο της γειτονιάς μας μαζί με κάθε άλλον περαστικό, επέτρεψε μας να σε διαβεβαιώσουμε πως είμαστε πολύ υπερήφανοι για τις "συλλογές" μας.
:)
 
Σαφώς και σεβαστό, Ονειρευτή οι συλλογές του καθενός μας είναι προϊόντα προσωπικού μόχθου και χρόνου και δικαίως πηγή υπερηφάνειας αλλά δεν σημαίνει ότι εμπίπτουν στον ορισμό της "συλλεκτικότητας" με την επαγγελματική, ας το πούμε έτσι, έννοια του όρου. Εγώ ας πούμε δεν έχω ούτε ένα συλλεκτικό κομμάτι αλλά είμαι πολύ χαρούμενος με τη συλλογή μου με playmobil.
 
Top