Στίβεν Κινγκ (Stephen King): "Το Αυτό"

Ίζι

Κυρά των Σκιών

Τίτλος: To Αυτό
Πρωτότυπος τίτλος: ΙΤ
Συγγραφέας: Στίβεν Κινγκ (Stephen King)
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Σωτηρίου
Εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗΣ
Έτος πρώτης έκδοσης: 1986 (Αγγλικά)
Αριθμός σελίδων: 1039
ISBN: 960-237-082-3

Σήμερα θα σας μιλήσω (χωρίς spoilers) για το μυθιστόρημα που στοίχειωσε την εφηβεία μου, ένα βιβλίο που ήταν απλά το αγαπημένο μου, μέχρι που τη θέση αυτή κατέκτησε η οκταλογία του «Μαύρου Πύργου». Δεν είμαι η μόνη που έχει αυτήν την άποψη. Το «Αυτό» είναι ένα απ’ τα πιο πολυδιαβασμένα έργα των τελευταίων δεκαετιών και θεωρείται το αριστούργημα του Stephen King από μεγάλο αριθμό θαυμαστών του. Είναι, επίσης, πολλοί εκείνοι που γνώρισαν τον απαράμιλλο κακό κλόουν «Πενιγουάιζ» από την χιλιοπαιγμένη καλτ τηλεοπτική μίνι σειρά που βασίστηκε στο βιβλίο αυτό, και την υπέροχη, ανατριχιαστικά αστεία ερμηνεία του Τιμ Κάρυ.

Η μίνι σειρά ήταν αντίστοιχη της εποχής της και του ποσού που δαπανήθηκε για την παραγωγή της. Το καστ αποτέλεσαν λίγο-πολύ άγνωστοι ηθοποιοί, με εξαίρεση τον αδικοχαμένο Τζόναθαν Μπράντις και, βέβαια, τον ίδιο τον Κάρυ που σήκωσε στους ώμους του ολόκληρο το έργο, και έχει μείνει αξέχαστος στον ρόλο του Πενιγουάιζ. Τώρα ετοιμάζεται μια νέα μεταφορά του τεράστιου μυθιστορήματος, αυτήν τη φορά για τον κινηματογράφο, και μάλιστα λέγεται ότι θα γυριστούν δύο ταινίες, προκειμένου να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Η τηλεοπτική μίνι σειρά του 1990, παρά τη μεγάλη της διάρκεια και την, κατά τη γνώμη μου πολύ διασκεδαστική αισθητική της, δεν ήταν παρά μια επιφανειακή σύνοψη της ιστορίας του βιβλίου, που δεν μπόρεσε παρά να αγγίξει ελαφρά τους αξέχαστους χαρακτήρες που κατοικούν μέσα του.

Παρακολουθούμε την ιστορία μιας ιδιαίτερης παρέας, του «Κλαμπ των Χαμένων», που έρχεται αντιμέτωπη δύο φορές, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, με μια τρομερή απειλή, στη χαρακτηριστική αμερικανική κωμόπολη του Ντέρι. Την πρώτη φορά οι ήρωες είναι παιδιά και βρισκόμαστε στη δεκαετία του '50. Τη δεύτερη έχουμε μια ομάδα σαραντάρηδων της δεκαετίας του ’80. Παρακολουθούμε τις δύο περιόδους παράλληλα.
Οι επτά βασικοί ήρωες του βιβλίου θα έλεγα ότι ανήκουν στους… celebrities του σύμπαντος του Κινγκ (που, όπως έχουν διαπιστώσει οι αναγνώστες του, είναι ενιαίο με πάμπολλες σχέσεις ανάμεσα στους ήρωες των βιβλίων, τα γεγονότα, τις φανταστικές τοποθεσίες κ.λπ.). Είναι, δηλαδή, επτά απ’ τους γνωστότερους και πιο αγαπημένους χαρακτήρες του. Τα δωδεκάχρονα παιδιά της ιστορίας αυτής έχουν προβλήματα. Έχουμε τον Μπιλ, τραυλό και παραμελημένο απ’ τους γονείς του μετά τη βίαιη δολοφονία του αδελφού του, πρώτου θύματος του τέρατος που ζει στους υπονόμους της πόλης. Την Μπέβερλι, πάμφτωχη, «αλητάκι», που τρώει ξύλο απ’ τον πατέρα της και καπνίζει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο. Τον Μπεν, μελαγχολικό, παχύσαρκο και συνεπώς θύμα των τραμπούκων του σχολείου, ορφανό από πατέρα. Τον Έντι, αδύναμο, ευαίσθητο, υποχόνδριο, με μια απίθανα καταπιεστική μάνα. Τον Ρίτσι, τον «κλόουν» της παρέας, υπερκινητικό και αυτοκαταστροφικό. Τον Μάικ, που δέχεται τις ρατσιστικές βολές των συμμαθητών του λόγω του χρώματός του και, τέλος, τον Σταν, Εβραίο, δύσπιστο απέναντι σε οτιδήποτε υπερφυσικό, που επίσης δέχεται ρατσιστικά πυρά.

το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης

Οι επτά ήρωες είναι κάτοικοι μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Η ίδια αυτή η πόλη του Ντέρι αποτελεί βασικό χαρακτήρα της ιστορίας, έναν ζωντανό οργανισμό που περιγράφεται τόσο αποτελεσματικά, ώστε ρουφά τον αναγνώστη και τον κλείνει μέσα του όσο διαρκεί η ανάγνωση του βιβλίου. Την πόλη την έχεις μπροστά σου, τη βιώνεις, τη σκέφτεσαι όταν κλείσεις το βιβλίο και τη θυμάσαι, όσα χρόνια κι αν περάσουν (και χαίρεσαι όταν τη συναντάς ξανά στην «Ονειροπαγίδα», την «Αϋπνία», το καινούριο «11/22/63» κ.λπ). Αυτό συνέβη σε μένα τουλάχιστον…

Ο κακός της ιστορίας είναι ένα φρικτό και απροσδιόριστης φύσης τέρας, που κατοικεί στην πόλη του Ντέρι και εμφανίζεται κάθε τρεις δεκαετίες σκοτώνοντας κυρίως παιδιά. Το «Αυτό» μπορεί να πάρει τη μορφή των χειρότερων φόβων των υποψήφιων θυμάτων του, είτε φοβούνται τον λυκάνθρωπο που έτυχε να δουν σ’ εκείνη την κινηματογραφική ταινία ένα απόγευμα μετά το σχολείο είτε ότι θα πεθάνουν από άσθμα, αν ξεμείνουν κάπου χωρίς τη συσκευή των εισπνοών. Η συνήθης μορφή που επιλέγει, όμως, είναι αυτή του κλόουν Πενιγουάιζ, μιας απόκοσμα κι ανατριχιαστικά πολύχρωμης εκδοχής του Ronald McDonald, που συνηθίζει να… διανθίζει τις επιθέσεις και τις απειλητικές εμφανίσεις του με έναν καταιγισμό από πανέξυπνες ατάκες, χαρούμενες φωνές, μπαλόνια και γέλια. Η πραγματική φύση της απειλητικής αυτής οντότητας αποκαλύπτεται στο τέλος του βιβλίου. Πρόκειται για ένα τέλος που έχει διχάσει τους αναγνώστες. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν είναι αντάξιο του υπόλοιπου μυθιστορήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με απογοήτευσε με οποιονδήποτε τρόπο.

“Pennywise’s World” από τη Hillary White

Το «Αυτό» είναι μια ιστορία τρόμου, απ’ αυτές που αληθινά τρομάζουν και αναστατώνουν σε αρκετά σημεία τον αναγνώστη. Είναι μια ιστορία βίαιη και διασκεδαστική, και περιλαμβάνει την πιο σοκαριστική ίσως και αμφιλεγόμενη σκηνή που έχει γράψει ποτέ ο Κινγκ. Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που γεμίζει νοσταλγία τον αναγνώστη, και ένας ύμνος στη φιλία που προκαλεί βαθιά συγκίνηση και δέσιμο με όλους τους χαρακτήρες. Είναι, νομίζω, μια ιστορία για την ωριμότητα των παιδιών και την παιδικότητα των ενηλίκων. Κάποιοι λένε ότι ο Κινγκ δεν έχει θέματα στα βιβλία του. Εγώ λέω ότι έχει, κι ότι σ’ αυτό εδώ τα θέματα είναι πολλά, με βασικότερο την παιδική ηλικία.

το εξώφυλλο της εορταστικής έκδοσης για τα 25 χρόνια της κυκλοφορίας του βιβλίου

Last edited:
Ωραία παρουσίαση, Ίζι :)

Είχα αφήσει το συγκεκριμένο βιβλίο περίπου στα δυο τρίτα του. Για λόγους άσχετους με το περιεχόμενο. Θα το ξαναπιάσω κάποια στιγμή.

Σχετικά με τον Κινγκ, έχω ξαναγράψει κάπου οτι μου δημιουργεί μερικές φορές την αίσθηση ότι δεν είναι ακριβώς "σίγουρος" για το πού θέλει να καταλήξει. Τρόπος του λέγειν βέβαια το "δεν είναι σίγουρος". Εννοώ ότι μερικά περιστατικά μοιάζουν στα δικά μου μάτια παράταιρα με την πλοκή. Στο συγκεκριμένο βιβλίο είχα εντοπίσει ένα-δυο τέτοια, αλλά δε θέλω να αναφερθώ επειδή θα αποκαλύψω το περιεχόμενο.
Εννοείται βέβαια ότι το πιο πιθανό είναι να λέω ότι να' ναι :) Απλά καταθέτω αυτή την εντύπωση, για να γίνεται κουβέντα. Εξ άλλου ο "Στέφανος" με έχει εμπνεύσει (απο ανάρτηση 98 και μετά) :)

Πέρα απ' αυτό, δεν αμφιβάλλει κανείς ότι ο άνθρωπος είναι μάστορας.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
@Λευτέρη δεν λες ό,τι να 'ναι. Ένα απ' τα συγγραφικά ελαττώματα του Κινγκ είναι η πολυλογία. Όμως στο βιβλίο αυτό, παρά τον όγκο του, το "πρόβλημα" δεν είναι συχνό. Πού να δεις σε κάτι άλλα...

Το Αυτο,ηταν το πρωτο βιβλιο που διαβασα απο Κινγκ και ειναι μεχρι και σημερα το αγαπημενο μου.Βασικα δεν εχω διαβασει ακομη κατι απο Κινγκ που να μη μου αρεσε,αλλα Το Αυτο ειναι η ΙΟΝ Αμυγδαλου μου! :)

Φοβερη παρουσιαση,indeed!

τι ωραια παρουσιαση ιζι, απολαυση

το ειχα αρχισει καποια στιγμη αυτο το ..αυτο. το ενα απο τα δυο ολο κ ολο που εχω του κινγκ

Τέλεια παρουσίαση, μ' έψησες πάρα πολύ, ενώ δεν το είχα ποτέ στα υπόψιν. :πάνω: Πωπω και φοβάμαι τους κλόουν...

Πολύ περιεκτική παρουσίαση Ίζι! Χορταστική! Δεν ξέρω αν θα το επιχειρήσω μετά από αυτά που διάβασα, είμαι φοβιτσιάρα. :πανικός:

Μπράβο ίζι φοβερή παρουσίαση! Το έχω και σχετικά πρόσφατο αφού το διάβασα πριν 1,5 μήνα περίπου. Υπέροχο βιβλίο!
Για την σκηνή που αναφέρεις ως σοκαριστική, πραγματικά δεν είχα ιδέα μέχρι που την διάβασα και έμεινα λίγο κάγκελο. Αργότερα είδα στο ίντερνετ μετά πως την δικαιολόγησε και ήταν ακριβώς όπως το είχα σκεφτεί.
Και θεώρησα χαζό να λένε για την ηθική του ή αν έχει παιδοφιλικές τάσεις(!!!) Με αυτήν την λογική τόσους που έχει σκοτώσει θα έπρεπε να είναι και μανιακός δολοφόνος
Η μίνι σειρά πάντως με είχε στοιχειώσει ως πιτσιρίκι. Φαντάσου εντελώς ασυναίσθητα δεν πατούσα πάνω σε καπάκια και σχισμές υπονόμων. Πολύ αργότερα έμαθα πως είναι βιβλίο του Κινγκ.

Πριν από μερικά χρόνια μου έκαναν δώρο 4 βιβλία του Κινγκ (εκείνη τη χρονιά μου είχαν δωρίσει μόνο βιβλία για τα γενέθλιά μου :γιούπι:)
Ξεκίνησα με τη "Μέθοδο αναπνοών", συνέχισα με τη "Λάμψη", έπειτα δεν μπορώ να θυμηθώ ποιο ακουλούθησε και μετά αποφάσισα να κάνω ένα διαλειμματάκι για να ξαναβρώ τον ύπνο μου :χαχα:

Με αυτή την παρουσίαση θυμήθηκα ότι περιμένει στη βιβλιοθήκη μου το "Αυτό".
Ελπίζω να το διαβάσω σύντομα και να σας πω εντυπώσεις!

Παραλίγο να το ξεχάσω! Συγχαρητήρια Ίζι για την παρουσίαση!

Το ΑΥΤΟ είναι ένα από τα 7 βιβλία του Κινγκ που έχω διαβάσει (τα άλλα είναι Το Πράσινο Μίλι, Η Λάμψη, Μίζερι, Κάρυ, Χρήσιμα Αντικείμενα, η Αστυνομία της Βιβλιοθήκης). Το αγαπημένο μου είναι το Μίζερι. Ωστόσο θα ήθελα να διαβάσω Το Πρόσωπο του Φόβου. Τώρα όμως βλέπω ότι όλοι εκθειάζετε το Κοράκι και με βάζετε σε σκέψεις.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Ωστόσο θα ήθελα να διαβάσω Το Πρόσωπο του Φόβου.
Είναι εμπνευσμένο από τη σχέση του Κινγκ με το alter ego του, τον Ρίτσαρντ Μπάκμαν, και έχει πολλή αγωνία και δράση. Δεν νομίζω, όμως, ότι είναι απ' τα καλά του. Μέτριο μάλλον. Το "Κοράκι" απ' την άλλη είναι μαγευτικό!

@ Σάντσο :)))) :ναι:

Last edited:
"Το Αυτό" του Κινγκ μου αρέσει πολύ μέχρι στιγμής , αν και έχω διαβάσει 150 σελίδες μόνο από τις 1000 οπότε έχω μέλλον ακόμα .Γενικά νομίζω όμως πως έχω φάει ένα σκάλωμα με τον Κίνγκ και δεν μπορώ να ξεκολλήσω :)))

ίζι , άριστο νήμα:) Μονο που δεν πάρω το ''αυτό'' γιατί δεν νομίζω πως θα κοιμάμαι ξανά, ούτε θα μένω μόνη σπίτι δεν είναι για τα κυβικά μου:χαχα: Γενικά οι κλόουν και οι άνθρωποι με μάσκα πχ η νυκτα με τις μάσκες είναι πολύ τρομακτικοί και προξενούν ψυχικό τρόμο, ασε που ειδα λίγο ταινια ''το αυτό'' και έμεινα:τρέλα:. Το νήμα όμως άριστο να λέγεται το καλό , φτιαγμένο με μεράκι, μπράβο και αναμένουμε και άλλα τετοια νήματα.

ίζι μιας και κατεχεις καλά τα του Κινγκ:), ξερεις αν ο δαιμονικός κλόουν ήταν δική του επινόηση; γιατί το βρίσκω πολύ έξυπνο σαν χαρακτήρα και ευφυη τον συγγραφέα που τον επινόησε. Μικρή σε παρέες, έλεγαν τρομακτικές ιστορίες για κακούς κλοόυν αλλά θέλω να μάθω αν ειναι επινόηση του Κίνγκ η όλη υπόθεση.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
ίζι μιας και κατεχεις καλά τα του Κινγκ:), ξερεις αν ο δαιμονικός κλόουν ήταν δική του επινόηση; γιατί το βρίσκω πολύ έξυπνο σαν χαρακτήρα και ευφυη τον συγγραφέα που τον επινόησε. Μικρή σε παρέες, έλεγαν τρομακτικές ιστορίες για κακούς κλοόυν αλλά θέλω να μάθω αν ειναι επινόηση του Κίνγκ η όλη υπόθεση.
Δεν νομίζω Αριάδνη... Με ένα σύντομο γκουγκλάρισμα βρήκα ένα σχετικό άρθρο στη wikipedia. Λέει ότι το αρχέτυπο του δαιμονικού κλόουν άρχισε να χρησιμοποιείται στη λαϊκή κουλτούρα αρκετά νωρίς, από τον 19ο αιώνα, κι ότι ο Κινγκ σύστησε πρώτος αυτήν τη μορφή του δαιμονικού κλόουν σε μοντέρνο κοινό.

Μαργαρίτα, ξέχασα να σου πω ότι ο Μπιλ απ' το "Αυτό" είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας απ' όοοοολο το σύμπαν του Κινγκ.