Σκέψεις για την κατάσταση της Λέσχης του Βιβλίου

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εντωμεταξύ, το φόρουμ έχει πραγματικά τεράστιο όγκο πάνω στην θεματολογία (βιβλίο/λογοτεχνία/ελληνική γλώσσα). Όποιος μπει λίγο στον κόπο, όπως η @Χρυσένια, να ανασκάψει θα βρει πολύ ενδιαφέροντα θέματα, κι αν γράψει κάτι εκεί, όλο και κάποιος θα ξαναπιάσει το νήμα.
 
Η Λέσχη έχει χτίσει μια δικιά της βιβλιοθήκη πάνω σε συζητήσεις, αξιολογήσεις και προτάσεις βιβλίων μέσα στα χρόνια. Αυτός είναι ο μεγάλος θησαυρός αυτού του φόρουμ. Για παράδειγμα, μπορώ να γράψω στην αναζήτηση του google για "Ουμπέρτο Έκο, Λέσχη βιβλίων" και να μου βγάλει νήματα που μιλάνε για βιβλία του συγγραφέα και σου δίνουν μια πρώτη εικόνα. Και μιλάμε για παλιά θέματα από εποχές 2010, 11', 12' μέχρι και 14΄.

Η τωρινή κατάσταση του φόρουμ έχει να κάνει με τις γενικές τάσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο την τελευταία πενταετία. Και αυτή η τάση είναι ότι τα διαδικτυακά φόρουμ(όπως η Λέσχη) πεθαίνουν ή μειώνονται σε μέγεθος, αφού έχουν κυριαρχήσει πια τα social media(facebook, Instagram, twitter κλπ) για τις νεότερες γενιές.
Όταν πήγαινα Λύκειο, το 2012, δεν είχαν αναπτυχθεί τα social media όπως είναι σήμερα και τα online forums ήταν πολύ της μόδας τότε. Η μεγάλη αλλάγη έγινε από το 2014-15 όπου τα social media πέρασαν στα κινητά, με notifications, με ασταμάτητο υλικό από φώτο, "likes", καρδούλες και όλο αυτό το εθιστικό σύστημα.

Δυστυχώς, η νεολαία έχει αποβλακωθεί πια και δεν την ενδιαφέρουν πιο παραγωγικά χόμπυ όπως το διάβασμα βιβλίων. Έχω φτάσει 26 χρονών, έχω φίλους και γνωστούς από ηλικίες από 20 μέχρι και 35 χρονών και βλέπω τις διαφορές.

Έγινα μέλος στην Λέσχη το 2014. Θυμάμαι το φόρουμ ότι ήταν πιο ζωντανό με περισσότερα και πιο ενεργά μέλη. Ήταν οι τελευταίες χρυσές εποχές. Τώρα βλέπω ότι έχουν μείνει λίγοι(και καλοί) που κρατάνε ζωντανό το φόρουμ. Αλλα είναι κυρίως τα παλιά μέλη που παραμένουν πιστοί στο φόρουμ και στην ανάγνωση βιλβίων ως κύριο χόμπι.

Για εμένα απλά απόλαυσε την εμπειρία της Λέσχης ως έχει και όσο κρατήσει για τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει πολύ μεγάλο υλικό να ψάξεις και να διαβάσεις από παλιά θέματα που θα σε διαφωτίσουν.
 
Ας γράψω και εγώ δυο γραμμές.

@Βιβλιοπόντικας αρχικά καλώς ήρθες έστω και αργοπορημένα και ελπίζω να μην φύγεις. Συμφωνώ σε ένα μεγάλο μέρος από αυτά που είπες αλλά συμφωνώ και με τα παλιά μέλη της Λέσχης.

Η Πραγματική αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση.
Τα παλιά μέλη έχουν γράψει χιλιόμετρα στην Λέσχη, έχουν μια ηλικία, μια οικογένεια, μια δουλειά που τους ξεζουμίζει καθημερινά, μια ρουτίνα. Φτιάξαν ένα οικοδόμημα και είναι σειρά μας να το συνεχίσουμε. Ωστόσο είναι κάπου εδώ γύρω και μας επιβλέπουν... την κατάλληλη στιγμή και ανάλογα την διάθεση επεμβαίνουν.

Κατανοώ ότι έχεις την ανάγκη για ένα πιο ζωντανό φόρουμ... θα στο πώ λίγο αλλιώς... όσο πιο πολύ διαβάζεις τόσο πιο πολύ ανεβαίνουν και οι απαιτήσεις σου και τόσο πιο πολύ απομονώνεσαι άρα δημιουργείται ένας α κορεσμός. Στο φόρουμ έχουν μείνει οι πραγματικοί βιβλιοφάγοι, οι υπόλοιποι απλά ήταν περαστικοί (δεν είναι κακό, από όλους κάτι παίρνουμε).

Είναι καλοκαίρι και δυσκολευόμαστε να διαβάσουμε... το χειμώνα είναι κάπως πιο ενεργό το φόρουμ.
Αυτά είχα να πώ και εγώ... μου αρέσει που ανήκω στο φόρουμ και ας μην είναι τόσο ενεργό... σίγουρα υπάρχουν νήματα που με ενδιαφέρουν.
 
Top