Σελιδοδείκτης, ο καλύτερος... φίλος τού βιβλίου!

Πώς σημειώνεις πού βρίσκεσαι όταν διαβάζεις;


  • Total voters
    260
Μ' αρέσει να χρησιμοποιώ καρτ-ποσταλ ή άλλες κάρτες από μέρη που έχω επισκεφτεί. Τον τελευταίο καιρό για παράδειγμα χρησιμοποιώ μια κάρτα απο ενα αρτοποιείο στο Covent Garden. Έτσι ταξιδεύω νοητά και συγχρόνως θυμάμαι και τα πραγματικά μου ταξίδια...
 
Χρησιμοποιώ έναν χειροποίητο "φυλλορροών" σελιδοδείκτη που έλαβα ως δώρο μαζί μ' ένα βιβλίο, από αγαπημένο μου πρόσωπο!
 
Εκτός από την μανία μου με τα βιβλία, το δεύτερο κόλλημα μου είναι να συλλέγω σελιδοδείκτες. Έχω πάρα πολλούς και εννοείται ότι έχω χρησιμοποιήσει και πολλά άσχετα αντικείμενα αντί για σελιδοδείκτη, κυρίως χαρτάκια, διαφημιστικά, έντυπα οδηγιών χρήσης και άβολους σελιδοδείκτες μεταλικούς (που ήταν όμως πολύ όμορφοι) και μαγνητάκια που ενώ μου άρεσαν πάρα πολύ δεν με βόλεψαν καθόλου οπότε επέστρεψα στους κλασικούς χάρτινους.
 
Μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσα ο,τιδήποτε έβρισκα μπροστά μου. Πλέον, μόνο χάρτινους σελιδοδείκτες. Περιμένω φυσικά πώς και πώς αυτόν της Λέσχης! :))
 
κι εγώ κάποτε χρησιμοποιούσα χαρτονομίσματα, αλλά πλέον μου φαίνεται μακρινή συνήθεια :χαχα:
τώρα που το σκέφτομαι, θα παώ να κοιτάξω κάποια βιβλία μήπως βρω ξεχασμένο κάνα δεκάρικο, ποτέ δεν ξέρεις :χαχα:
 
Συνήθως θυμάμαι πού έχω σταματήσει γιατί σταματώ στο τέλος κεφαλαίου κλπ. Ορισμένες φορές χρησιμοποιώ χάρτινο σελιδοδείκτη, αυτούς που δίνουν στα βιβλιοπωλεία, ΄η συνδετ΄ηρες με σχέδια επάνω! Το πιο συνηθισμένο μου είναι όμως μαγνητικοί σελιδοδείκτες τους οποίους χρησιμοποιώ σε βιβλία και συγγραφείς που αγαπώ, ναι κάνω και σε αυτό διακρίσεις. Ειδικα στα βιβλία 1-2 συγγραφέων με τους οποίους είμαι ΄ ερωτευμένη ΄ βαζω συγκεκριμένο σελιδοδείκτη με καρδούλα επάνω :ντροπή:
 
Τι είπατε; Συνδετήρας; Τσαλάκωμα σελίδας; Στυλό; Με άλλο τρόπο; Τι άλλο τρόπο, καμιά -χρησιμοποιημένη- σπάτουλα μερέντας ας πούμε; :))))
Για μένα όλα τα παραπάνω είναι ιεροσυλία, χώρια που μου ανέβηκε η πίεση όταν διάβασα και το τασάκι :μουάχαχα:

Πέρα από την πλάκα, χρησιμοποιώ τους παραδοσιακούς σελιδοδείκτες (χάρτινους, πλαστικούς, ή μεταλλικούς) για να μην μένουν σημάδια στο βιβλίο. Σε περίπτωση που τους έχω όλους πιασμένους σε άλλα βιβλία, πιάνω ένα από τα τετράγωνα λευκά χαρτάκια σημειώσεων και βάζω. Μου αρέσει τα βιβλία να είναι σε όμορφη κατάσταση, αλλά δεν θα πάθω κι εγκεφαλικό αν τσαλακωθούν καταλάθος (νομίζω :χμ:).
 
Σελιδοδείκτης φυσικά!
Τα υπόλοιπα μου φαίνεται σαν να χαλάνε το βιβλίο ή να μην του δίνουν την πρέπουσα σημασία!

Άλλωστε κάποιοι σελιδοδείκτες είναι έργα τέχνης!
 
Εγω αυτες τις μερες επειδη τους 2 που χρησιμοποιω τους εχω στις Μαγισσες, εναν μπροστα κ εναν πισω στο λεξιλογιο :οργή: κ επειδη διαβαζω κ αλλο βιβλιο, εβαλα μια φωτογραφια μεσα αντι για σελιδοδεικτη :)))) Δεν θυμαμαι να το χα ξανακανει..
 
Τώρα πια σχεδόν πάντα σελιδοδείκτη, ή όταν το βιβλίο έχει σχετικά μικρά και αριθμημένα κεφάλαια φροντίζω να σταματώ στο τέλος του και θυμάμαι τον αριθμό του κεφαλαίου. Όταν διαβάζω κάτι που θα το αφήσω για λίγο με σκοπό να τα ξαναπιάσω σε λίγα λεπτά αν δεν υπάρχει πρόχειρος σελιδοδείκτης θα χρησιμοποιήσω ότι βρω πρόχειρο από χαρτάκι ως τασάκι. Παλιότερα τσάκιζα τις σελίδες ή χρησιμοποιούσα συνδετήρες αλλά όχι πια.
 
Για σελιδοδείκτη χρησιμοποιώ πάντα τα 90λεπτα εισητήρια του ΟΑΣΘ μιας και μεγάλο μέρος της μέρας μου μπορεί να είμαι στο λεωφορείο. Το αστείο είναι ότι μπορεί μέσα σε ένα βιβλίο να έχω και δύο και τρία εισητήρια που τα ξεχνάω κιόλας. Νομίζω τα περισσότερα βιβλία μου πρέπει να έχουν κρυμμένο μέσα τους κάποιο εισητήριο:))))
 
Έβαλα 'χάρτινο', αλλά ο αγαπημένος μου και μοναδικός επίσημος είναι ξύλινος, σε γαλάζιο χρώμα που τελειώνει σε κυματάκια (το δελφινάκι ξεκόλησε προ πολλού). Τώρα, αν διαβάζω και δεύτερο βιβλίο, πράγμα σπάνιο, χρησιμοποιώ χαρτάκι σημειώσεων ή το διπλό εξώφυλλο, αν υπάρχει. Μου τη δίνουν οι σελιδοδείκτες με τις διαφημίσεις :όχισουλέω:
 
Εγώ αυτές τις μέρες συνδυάζω τους σελιδοδείκτες με τα εξώφυλλα των βιβλίων μου.. Η "Φωτιά" ας πούμε που είχε κόκκινο εξώφυλλο είχε και κοκκινοκίτρινο σελιδοδείκτη. Η "Κοτσυφόκισσα" που είναι γαλάζια έχει λευκό :ρ (η αλήθεια είναι πως πήρα αρκετούς σελιδοδείκτες από την έκθεση και θέλω να τους χρησιμοποιήσω)
 
Είχα κάποτε έναν ξύλινο σελιδοδείκτη, με μια γερμανική λέξη πανω του (Leseratte) και ενα ολόκληρο γκρίζο τριχωτό ποντικάκι στην μία άκρη.

Έχασα αυτό τον καταπληκτικό σελιδοδείκτη, και από τότε κακοποιώ κι εγω ανελέητα.
 
Εγώ έχω τρέλα με τους χάρτινους σελιδοδείκτες- τους συλλέγω με μανία τον τελευταίο καιρό! Έχω αγοράσει κάμποσους από μουσεία και έχω βέβαια και διαφημιστικούς, τους οποίους όμως χρησιμοποιώ μόνο στα βιβλία που διαφημίζουν. Τρελαίνομαι και για τους σελιδοδείκτες της Πολιτείας! Γενικώς μου είναι αδιανόητο να τσακίσω σελίδα βιβλίου ή να χρησιμοποιήσω το εξώφυλλο για σελιδοδείκτη, οπότε συνήθως διαλέγω έναν σελιδοδείκτη πριν ξεκινήσω το βιβλίο, ώστε να μη βρεθώ σε κατάσταση ανάγκης...!
 
Εχω καμιά δεκαριά σελιδοδείκτες αφημένους στα ράφια της βιβλιοθήκης και έτσι δεν έχω πρόβλημα να τους βρίσκω όποτε τους χρειάζομαι. Αν για κάποιο λόγο δεν βρίσκω, ουδέν πρόβλημα. Κλείνω το βιβλίο και θυμάμαι πάντα (έστω στο περίπου) πού είχα σταματήσει.

Η γυναίκα μου δεν είναι τόσο επιμελής και συνήθως χρησιμοποιεί ως σελιδοδείκτη τα αυτάκια του εξωφύλλου -σε όποια έχουν. Πράγμα το οποίο φυσικά με εκνευρίζει, γι' αυτό όταν υποπίπτει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου, βάζω έναν σελιδοδείκτη και δεν αφήνω το εξώφυλλο να χαλάσει.
 
Ο Ιανος εβγαλε κατι πολυ ωραιους ημιδιαφανους σελιδοδεικτες με τα μουτρα πολλων συγγραφεων. :) Πηρα εναν με τον αγαπημενο Οσκαρ Ουαιλντ.
 
Top