Πώς προμηθεύεστε βιβλία;

Εγώ συνήθως πηγαίνω στα μεγάλα βιβλιοπωλεία του κέντρου, χαζεύω μέχρι να αισθανθώ ότι οι πωλητές με κοιτάζουν περίεργα και .... αγοράζω.

Η λύση του δανεισμού από βιβλιοθήκη δε μου έρχεται και τόσο βολική, αν και το έχω κάνει μερικές φορές.

Ο δανεισμός από φίλο είναι κάτι που αποφεύγω, εκτός κι αν είναι εξαιρετική περίπτωση, π.χ. μια σπάνια έκδοση που δεν υπάρχει περίπτωση να βρω στο εμπόριο.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια, το άμαζον έχει φτάσει την πιστωτική μου στα ύψη ......

Όσο για τα δώρα ...... είναι ένας καλός τρόπος απόκτησης βιβλίων (ακόμα κι αν το βιβλίο δεν είναι του γούστου σου μπορείς να το αλλάξεις) αλλά εμένα σταμάτησαν να μου κάνουν δώρα βιβλία από τότε που ήμουν μια σταλιά.

Εσείς, πώς προμηθεύεστε βιβλία;
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Εμένα κατά κύριο λόγο μου τα φέρνει το βαποράκι, ένας μελαψός τύπος που μάλλον είναι γύφτος. Ντύνεται όμως μοδάτα και δεν μοιάζει. Τον συναντώ στο πάρκο γιατί δεν θέλω να εκτεθώ σε περίπτωση μπλεξίματος. Μου τα δίνει σε σάκους, εφτά ή εννιά τόμους κάθε φορά. Ο αριθμός είναι πάντοτε μονός, μια πρόληψη που τάχα βοηθάει μην μας πιάσουν και που ούτε θυμάμαι πώς μας κόλλησε.

Στο τηλέφωνο μιλάμε συνθηματικά:
— Έλα! Είσαι καλά; (έχεις βιβλία; )
— Όχι τόσο! (δεν έχω!)

Οπότε τότε ξέρω πως πρέπει να καλύψω αλλού την ανάγκη μου. Πηγαίνω λοιπόν στο "Στέκι τού Δομέκη". Εκεί πάντα κάτι βρίσκεις αν και μπορεί να παίζει σε υψηλή τιμή. Ακόμη και στις πιο στεγνές μέρες —και περάσαμε και τέτοιες— θα βρεις τουλάχιστον ένα αστυνομικό τσέπης να σε βγάλει δυο-τρεις μέρες. Κι αν πάλι έχεις τύχη μπορεί να χτυπήσεις μέχρι και πρώτες εκδόσεις ή καμιά νέα σκληρόδετη σειρά. Όμορφα πράμματα.

Τελευταία λύση είναι να δοκιμάσεις να τηλεφωνήσεις τον σύνδεσμο. Όμως εκεί τα πράμματα είναι δύσκολα γιατί αν το συνθηματικό που σου δώσαν είναι σκάρτο μπορεί και να φύγεις μαυρισμένος στο ξύλο. Βέβαια αξίζει να πάρεις το ρίσκο για έναν καλό τόμο. Εγώ πάντα θα το παίρνω.
 
:μουάχαχα:Το διάβασα απ'την αρχή ως στο τέλος και έχω σκάσει στα γέλια:μουάχαχα:

Λοιπόν εγώ τα ''προμηθεύομαι'' απ'τους ύπουλους δημοσίους υπαλλήλους της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και στο τσακίρ κέφι αγοράζω απ'το μικρό βιβλιοπολείο της γειτονιάς μου:γιούπι:
Πάντα πρόθυμη να διαβάσω και το πιο χιλιοσκισμένο αντίτυπο αν μου αρέσει το βιβλίο. Μάλιστα έχω βρει σημειώσεις και φωτογραφίες μερικές φορές στα δανεισμένα βιβλία και αυτό το κάνουν πιο συμαρπαστικό. Κάθε βιβλίο που διαβάζω κρύβει διπλή ιστορια:))))
 
Συμφωνώ μαζί σου Εσκιβέλ γιατί μαζί τελούμε τις επισκέψεις στους ''εξαντλημένους'' Δ. Υπαλλήλους της πλούσιας Βιβλιοθήκης μας :)
 
Συνήθως με επισκέπτεται μια φίλη στο σπίτι για τσάι (1) μεταφέροντας στην κομψή της τσάντα (2) μεταξύ διαφόρων προϊόντων κοσμετολογίας (3) και τον απαραίτητον (4) ευπώλητον τόμον.
Της τον δανείζομαι δια τους τύπους (5) αλλά δεν τον διαβάζω ποτέ, εννοείται (6).
Εγώ διαθέτω τον προσωπικόν μου προμηθευτήν (7) όστις παραθέτει εμπρός μου τους τίτλους νέας εσοδείας και με συμβουλεύει διακριτικώς (8). Του νεύω όταν θεωρήσω κάτι ενδιαφέρον και με δεύτερον νεύμα καλώ τον επίσης διακριτικόν (9) πλην προθυμότατον σύζυγόν μου, να ρυθμίσει το ευτελές θέμα: το οικονομικόν.

1 Αρωματικότατον και εισαγωγής, φυσικά.
2 Ευφημισμός, αφού κουβαλάει το μισό της σπίτι εκεί μέσα...
3 ...και το σύνολο των ψιμυθίων της.
4 Απαραίτητος δια να ελκύει το ενδιαφέρον.
5 Παραπλανητικώς, ως προς τις προτιμήσεις μου.
6 Διαβάζω μόνο όσα ΕΓΩ διαλέγω.
7 Νομίζω οτι ο λαός τον αποκαλεί Βιβλιοπώλην.
8 Ξέρει να σιωπά.
9 Ακολουθεί από απόστασιν, περιεργαζόμενος τους τίτλους και τις υπαλλήλους...
 
Μα καλά ..... όσο κι αν εκτιμώ το χιούμορ σας, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ : Τόσο ηλίθια ερώτηση έκανα; :λυγμ:
 
Φαροφύλακα να προσέχεις. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα πλέον. Άκουσα για μπλόκα, εξονυχιστικούς ελέγχους και συλλήψεις. Ακόμα και φωτοτυπίες μπορεί να θεωρηθούν ενοχοποιητικά στοιχεία και δεν σταματούν πουθενά μέχρι να αποσπάσουν ομολογία. Καλύτερα να μην εμπιστεύεσαι ανθρώπους που δε γνωρίζεις καλά, ενώ όσα λιγότερα ξέρεις, τόσο το καλύτερο για εσένα.


(αλήθεια, μπορώ να βάλω την ανάρτησή σου στα "αποσπάσματα με γέλιο"; )
 
Χρυσηίδα, νομίζω πως μια ερώτηση που προκαλεί τόσο δημιουργικές απαντήσεις είναι το λιγότερο εύστοχη.
 
Συνήθως έχω επιλέξει απο πριν τα βιβλία που θέλω, κ τα παραγγέλνω τηλεφωνικώς στον προσωπικό μου βιβλιοπώλη!
Απολαμβάνω βεβαίως κ το "χάζεμα" στα βιβλιοπωλεία ή τα παζάρια βιβλίων όπου η απόχτηση καταλόγων εκδοτικών οίκων καθώς κ ενός μεγάλου αριθμού βιβλίου που δεν είχα κατα νου, είναι η συνηθέστερη κατάληξη.
Ο δανεισμός από βιβλιοθήκες ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ, ( κ πάντα έψαχνα για "σημάδια" των προηγούμενων αναγνωστών, κάποια "ένδειξη" του τι σκέφτηκαν όταν τα διάβαζαν κ εκείνοι το βιβλίο πριν από εμένα!) τώρα όμως δεν δανείζομαι.
 
(αλήθεια, μπορώ να βάλω την ανάρτησή σου στα "αποσπάσματα με γέλιο"; )
Κάναμε ακριβώς την ίδια σκέψη!:))
Χρυσηίδα κανείς δεν θεώρησε το ερώτημα αστείο... Ίσα ίσα πολύ λογικό:)
Απλά μετά την ανάρτηση του Φάρου παρασυρθήκαμε μια στάλα:γιούπι:
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Χάρηκα που γελάσατε με το κείμενό μου πιο πάνω. Για να απαλλάξω την Χρυσηίδα από την ανησυχία που έκφρασε θα ομολογήσω πως συνήθως αγοράζω βιβλία από τον Ιανό στην Θεσσαλονίκη. Ενίοτε μπορεί να μπω και σε κάποιο άλλο βιβλιοπωλείο.

Βιβλία στα αγγλικά και κόμιξ παραγγέλνω συνήθως από το αμερικάνικο Άμαζον και σπανιότερα από το βρετανικό και το γερμανικό.

Ενίοτε λαμβάνω βιβλία σαν δώρα καθώς όλοι γνωρίζουν πως εκτιμώ μια τέτοια κίνηση.

Γράφοντας το προηγούμενο κείμενο θυμήθηκα πως μια φορά ο φίλος Αβραάμ Χολμς μού μίλησε για μια ταινία μικρού μήκους με το όνομα Book Junkie που αναφέρεται ακριβώς σ’ αυτό, σ’ έναν κόσμο όπου το βιβλίο είναι απαγορευμένο κι οι εθισμένοι βιβλιομανείς ψάχνουν να βρουν να πάρουν την δόση τους.
 
εγω συνηθως δανειζομαι απο τη δημοτικη βιβλοθηκη και οπως σε καθε χωρο με βιβλια χαζευω για ωρες και δεν μπορω ποτε να αποφασισω ποιο/α θα παρω..

οταν το χαρτζιλικι περισσευει τοτε μ αρεσει να πηγαινω σε μικρα βιβλιοπωλεια γιατι ανεκαθεν ειχα την εντυπωση οτι στους μικρους χωρους μπορεις να ανακαλυψεις θαυματακια! επειτα οταν προκειται για αγαπημενους συγγραφεις, μ αρεσει να αγοραζω τα βιβλια τους ωστε να τα εχω δικα μου!

ο δανεισμος για μενα ειναι μια καλη λυση διοτι μπορω να παιρνω οσα βιβλια θελω, χωρις να ζοριζομαι οικονομικως!
 
Σήμερα απέχτησα κ δεύτερο προσωπικό βιβλιοπώλη! Είχα εντοπίσει από την προηγούμενη εβδομάδα κάποια βιβλία που θα ήθελα να διαβάσω! Έτσι σήμερα το μεσημέρι, τηλεφωνώ για να τα παραγγείλω! Υπήρχαν όλα στο βιβλιοπωλείο, μέσα σε 20 λεπτά, τα βρήκαν, τα ετοίμασαν κ πήγα κ τα πήρα! Τα αράδιασα όλα πάνω στον καναπέ (τα αγορασμένα μαζί με τα δώρα που ανακάλυψα πως είχαν βάλει στο πακέτο) και τα καμάρωσα κάμποσο!

Σε λίγο ξεκινάω διάβασμα! Ναι, εγώ που έχω εγκαταλείψει τις λογοτεχνίες! Μα δεν λένε για τις ... κακές παρέες! Φαροφύλακα, εντελως σαν book junky συμπεριφέρθηκα! Ούτε μέσα στο μυαλό μου να ήσουν σήμερα που το έγραψες! Την ταινία αυτή θα την βρούμε κάπου; Εγώ δεν μπόρεσα να την εντοπίσω με κάποιο τρόπο!

Ζήλια, ξεκινώ με τα ολοκαίνουριά μου βιβλία κ σας ενημερώνω!!! :γιούπι:
 
Δεινομάχη, πρόσεχε!!!

Το μικρόβιο της λογοτεχνίας είναι πολύ ανθεκτικό και μεταλλάσσεται διαρκώς (σαν την περιβόητη γρίπη). Δεν το πιάνουν ούτε αντιβιώσεις ούτε τίποτα :)))
 
Όσο έμενα Θεσσαλονίκη, πήγαινα στα βιβλιοπωλεία του κέντρου και... χανόμουν για ώρες μέσα τους. Τώρα που ζω μακριά από μεγάλο αστικό κέντρο, ή κατεβαίνω Αθήνα μια φορά το μήνα σε γνωστό εμπορικό κέντρο ή παραγγέλνω μέσω ίντερνετ (το πιο συχνό). Αλλά το διαδίκτυο δεν αντικαθιστά με τίποτα την άμεση επαφή με τα βιβλία που έχεις στα βιβλιοπωλεία ή τις βιβλιοθήκες.
 
Δημοτική Βιβλιοθήκη και ξερό ψωμί. Χρωστάω μεγάλη χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους. Το 85% των βιβλίων που έχω διαβάσει προέρχεται από εκεί. Τελευταία μόνο έχω αρχίσει να αγοράζω, ποτέ δεν είναι αργά.
 
Διάβαζα σε ένα γειτονικό νημάτιο για την "ταυτότητα" που σημειώνουν οι φίλοι στο βιβλίο σχετικά με την ημερομηνία απόκτησης. Όλα τα βιβλία έχουν την ιστορία τους. Ρίχνοντας μια ματιά στη βιβλιοθήκη μου ξύπνησαν πολλές μνήμες, καθώς παραξενεύτηκα, μπορώ να πω, όταν σχεδόν για κάθε βιβλίο έχω ζωντανές εικόνες για το πώς αυτό έφτασε στα χέρια μου. Αυτό ισχύει περισσότερο για τα βιβλία που μου δώρισαν και που τα περισσότερα ανήκουν σε πολύ περασμένα χρόνια. Για παράδειγμα, την πρώτη ποιητική ανθολογία με παιδικά ποιήματα που έχω, την αγόρασα 45 δρχ, από ένα βιβλιοπωλείο στην Εγνατία, με χρήματα που έβγαλα από τα πρώτα μου κάλαντα (περίπου 48 δρχ) [Υπολογίστε πότε γίνονται αυτά...]
 
Απο κατστηματα μεγαλα ή μικρα,χαζευοντας συχνα σε τομεις που ενδιαφερομαι και σχεδον παντα καταληγω σε αυτο που θελω.Βεβαια υπαρχουν και τα ηλεκτρονικα βιβλιοπολεια αλλα δεν το εχω δουλεψει αρκετα,ειναι παντος μια λυση!
 
Κυρίως από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία του κέντρου και προσφάτως από ένα παλαιοβιβλιοπωλείο που ανακάλυψα. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα τη λύση της δανειστικής βιβλιοθήκης.
 
Top