Πώς ξεκολλάμε κολλημένες σελίδες περιοδικών/βιβλίων;

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ασχολήθηκα σήμερα με αρκετή στεναχώρια με την συλλογή μου από περιοδικά Pixel και Computer για Όλους.

Για όποιον δεν γνωρίζει, αυτά ήταν τα στάνταρ περιοδικά της δεκαετίας του '80 για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τότε που αυτοί άρχισαν να πρωτομπαίνουν στα σπίτια λίγων τυχερών (Commodore 64, Amiga, Amstrad, Spectrum κτλ.)

Δυστυχώς, δεν έκανα καλή επιλογή αποθήκευσης. Τα είχα το ένα πάνω στο άλλο, σε μια μεγάλη ντάνα, η οποία ασκούσε μεγάλη πίεση ειδικά στα τεύχη που ήτανε κάτω-κάτω. Τα είχα βέβαια σταυρωτά, ως προς την ράχη, ώστε να μην γυρίσουν κι όσο γι'αυτό, δούλεψε.

Όμως! Μια μικρή υγρασία, σε συνδυασμό με το βάρος, έκανε τις ιλουστρασιόν σελίδες να κολλάνε. Ευτυχώς, σε όσα είδα μέχρι τώρα (αλλά, ωιμέ, δεν έφτασα ακόμα στα κάτω-κάτω), με λίγη πολλή προσοχή οι σελίδες ξεκολλάνε μια χαρά. Σε ελάχιστα σημεία μένει ένα μικρό ψεγάδι, αλλά από τα χειρότερα, λέω "πάλι καλά".

Μόλις συνάντησα όμως σελίδες που δεν φαίνονται πρόθυμες να ξεκολλήσουν και πιστεύω πως προχωρώντας θα βρω κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις.

Υπάρχει κάποιος που γνωρίζει πώς ξεκολλάμε σελίδες κολλημένες από υγρασία; Αν γίνεται κάποια θετική πληροφορία.


Με την ευκαιρία να πούμε πως βιβλία και περιοδικά θα πρέπει κάπου κάπου να τα βγάζουμε και να τα ξεφυλλίζουμε έξω, κάποια όμορφη, στεγνή, ηλιόλουστη ημέρα. Χρειάζονται κι αυτά τον καθαρό αέρα τους.
 
Σαν πρώτη σκέψη μου έρχεται το πιστολάκι. Δοκιμασέ το... περιμένω αποτελέσματα. Ελπίζω να βοηθήσει.
 

Φιλιπ

Δαγεροτύπης
νομιζω βαζεις νερό σ ενα κατσαρολακι να βραζει και κρατας τις σελιδες απο πανω στον ατμό. μετα τις αφηνεις να στεγνωσουν ή τις στεγνωνεις με πιστολακι..
 
Top