Μια ανάρτηση της Φαντίνας με έβαλε σε σκέψεις, και συνειδητοποίησα ότι χρησιμοποιώ τον όρο αυτό αρκετά εύκολα όταν αναφέρομαι σε αγαπημένα μου βιβλία, Για μένα, λοιπόν, αριστούργημα είναι κάθε βιβλίο στο οποίο δεν μπορώ να βρω ατέλεια, υπολογίζοντας πάντα το είδος στο οποίο ανήκει. Ας πούμε θεωρώ τους "Δέκα Μικρούς Νέγρους" αριστούργημα της αστυνομικής λογοτεχνίας και το "Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς" αριστούργημα της γυναικείας, ελαφριάς λογοτεχνίας. Το παρακάνω με το τελευταίο παράδειγμα; Κοινό χαρακτηριστικό όλων των βιβλίων στα οποία "κολλάω" τον χαρακτηρισμό είναι το ελκυστικό για μένα ύφος γραφής. Όσο καλή κι αν είναι η πλοκή ενός βιβλίου, όσο ρεαλιστικοί κι αν είναι οι χαρακτήρες του, θέλω να με καλύπτει ο συγγραφέας στο κομμάτι του χειρισμού της γλώσσας (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με γοητεύουν τα διάφορα αφηγηματικά στολίδια - κάθε άλλο).
Από κει και πέρα, παρατηρώ ότι τα περισσότερα έργα της κλασσικής λογοτεχνίας χαρακτηρίζονται και ως "αριστουργήματα". Αυτό είναι σίγουρα κάτι με το οποίο δεν μπορώ να συμφωνήσω, αναρωτιέμαι όμως αν έχουν κερδίσει επάξια τον "τίτλο" λόγω της διαχρονικότητάς τους. Και κάτι ακόμα: πιο εύκολα, νομίζω, κολλάει ο χαρακτηρισμός σε έργα βαριά και δραματικά, παρά σε ελαφρύτερα, ρομαντικά ή κωμικά. Ας πούμε θα ακούσουμε για το "αριστούργημα του Σαίξπηρ 'Βασιλιάς Ληρ'" συχνότερα απ' ό,τι για "το αριστούργημα 'Πολύ Κακό για το Τίποτα'". Αυτό, βέβαια, μπορεί να είναι και μια προσωπική μου αίσθηση. Κάνω λάθος;
Από κει και πέρα, παρατηρώ ότι τα περισσότερα έργα της κλασσικής λογοτεχνίας χαρακτηρίζονται και ως "αριστουργήματα". Αυτό είναι σίγουρα κάτι με το οποίο δεν μπορώ να συμφωνήσω, αναρωτιέμαι όμως αν έχουν κερδίσει επάξια τον "τίτλο" λόγω της διαχρονικότητάς τους. Και κάτι ακόμα: πιο εύκολα, νομίζω, κολλάει ο χαρακτηρισμός σε έργα βαριά και δραματικά, παρά σε ελαφρύτερα, ρομαντικά ή κωμικά. Ας πούμε θα ακούσουμε για το "αριστούργημα του Σαίξπηρ 'Βασιλιάς Ληρ'" συχνότερα απ' ό,τι για "το αριστούργημα 'Πολύ Κακό για το Τίποτα'". Αυτό, βέβαια, μπορεί να είναι και μια προσωπική μου αίσθηση. Κάνω λάθος;
Last edited: