Προτάσεις για καλοκαίρι και γενέθλια

Γεια σας παιδιά! Τι κάνετε;
Θα ήθελα παρακαλώ προτάσεις για βιβλίο φαντασίας ή αστυνομικό, που να μην είναι ψυχοπλακωτικό (αγαπώ το Jonathan Strange and Mr Norell και μου είχε αρέσει και η Τιγκάνα, αλλά δεν ξέρω μήπως την βρω κάπως καταθλιπτική στην παρούσα φάση) και κατά προτίμηση να μην είναι σειρά. Προτάσεις και ελληνικά και αγγλικά. Και για βιβλίο γοτθικου τρόμου ψήνομαι, αλλά να είναι κάπως ονειρικό, χωρίς πολλή βία (πχ το Red Tree, το συνέντευξη με έναν βρικόλακα μου αρέσουν πολύ, όπως και τα γοτθικές ιστορίες από βικτωριανές και σύγχρονες συγγραφείς). Γενικά, φαντάσματα και βρικόλακες μου αρέσουν.
Όσον αφορά βιβλίο φαντασίας ψήνομαι για το Miss Peregrine's Home for Peculiar children, αλλά είναι σειρά... Και νεανικό (young adult) να είναι δεν με πειράζει.
Για αστυνομικά θα ήθελα να διαβάσω από τη σειρά της Nicci French (υπάρχει ολόκληρη στα ελληνικά; γιατί δεν θα μ' άρεσε να έχω τα μισά ελληνικά και τα άλλα μισά αγγλικά). Επίσης έχω τον ίδιο προβληματισμό με προηγουμένως, ότι δηλαδή είναι σειρά.
Έχω ολόκληρο τεράστιο κατάλογο με προτάσεις, αλλά είναι τόσο πολλά που δεν ξέρω τι να διαλέξω (μερικά ήταν για να τα δανειστώ από τη βιβλιοθήκη). Έκλεισε και το σάιτ νυκτοφιλία, η οποία είχε πολλές πολύ ωραίες ιδέες για βιβλία...

Last edited:
Πρόσφατα διάβασα το "Βασίλειο" του Nesbo. Δεν είναι αστυνομικό per se, έχει αρκετή βία, παρόλα αυτά είναι εξαιρετικό. Σε αστυνομικά, επίσης, προτείνω οποιοδήποτε του Montalban, Camilleri και ακόμα και Kerr (όσα είναι με τον Μπέρνι Γκούντερ).

Εφόσον σου άρεσε το Τιγκάνα (ή Τιγκανά;), μια ωραία επιλογή είναι τα Ψέματα του Λοκ Ναμόρα. Επίσης η Δικαιοσύνη της Τόρεν, το Πείραμα Νοτσάντι και οποιοδήποτε της Le Guin (αν δεν έχεις διαβάσει ήδη κάποιο από τα ανωτέρω...)

Για βιβλία φαντασίας θα πρότεινα οτιδήποτε έχει γράψει ο Νηλ Γκέιμαν, με πρώτο το Ποτέ και Πουθενά (Neverwhere), σε ότι αφορά γκόικ ιστορίες έχεις διαβάσει Δάφνη Ντι Μοριέ? Θα πρότεινα την Ταβέρνα της Τζαμάικα και το Ρεβέκκα.

Ευχαριστώ κορίτσια για τις προτάσεις! :ευχαριστώ:Camilleri έχω σχεδόν όλα του, είναι πολύ ωραία, αν και ένα που διάβασα σχετικά πρόσφατα με μελαγχόλησε και με ξενέρωσε αρκετά. Για Μονταλμπάν μάλλον θα το ψάξω, αν και τα περισσότερα είναι εξαντλημένα.
LeGuin έχω διαβάσει κάποια, είναι πάρα πολύ όμορφα!:αγαπώ:
Αα, Νηλ Γκέιμαν, αγαπημένος!:αγαπώ: Πώς το ξέχασα το Neverwhere! Αν και μάλλον δεν το είχα σκεφτεί γιατί δεν είχα διαβάσει καλά λόγια. Το προτείνεις στα ελληνικά ή στα αγγλικά;
Δάφνη Ντι Μοριέ τα έχω διαβάσει και τα 2. Η ταβέρνα της Τζαμάικα είναι παλιό αγαπημένο. Και το Ρεβέκκα το χω διαβάσει, πολύ επιδραστικό βιβλίο με ωραίο υποδόριο τρόμο και μυστήριο.

Το Neverwhere είναι αρκετά καλό αν και έχει γράψει και καλύτερα, αλλά το προτείνω ανεπιφύλακτα, το έχω διαβάσει στην αγγλική έκδοση και ήταν σχετικά ευκολοδιάβαστο. Την ελληνική μετάφραση δεν την έχω δει...
Αν σου αρέσουν τα διηγήματα, έχει γράψει καταπληκτικά, ειδικά η συλλογή Fragile Things.
Όσο για την Μοριέ, έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα ένα βιβλίο το Μέξικαν Γκόθικ, δεν το έχω διαβάσει ακόμα αλλά το συγκρίνουν με τα έργα της Μοριέ.
Μια αρκετά καλή συγγραφέας αστυνομικών είναι και η Π. Ντ. Τζέιμς, έχει γράψει ένα μυθιστόρημα για ένα φόνο με ντετέκτιβ την ηρωίδα του Περηφάνεια και Προκατάληψη, το οποίο όμως δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά..

Των French είναι όλη η σειρά της Freida Klein στα ελληνικά. Τα 7 πρώτα βιβλία τα έχει και η ΕΒΕ δωρεάν αν διαβάζεις ebook.
Έχω διαβάσει τα 2 πρώτα.

Βιβλία φαντασίας και να μην είναι σειρά είναι αρκετά δύσκολο.
Με το Jonathan Strange and Mr Norell που σου άρεσε μπορείς να κοιτάξεις τα βιβλία της Theodora Goss. Είναι νεανική σειρά αλλά μικρή και έχει και το βικτωριανό στυλ που θέλεις παντρεμένο με φαντασία (retelling). Δεν είναι τίποτα σούπερ ουάου, αλλά είναι χαλαρό διάβασμα
Όταν θα έχεις όρεξη για 5λογια θα σου προτείνω άλλη.

Το Δικαιοσύνη της Τόρεν που προτείνει ο ΜιΛάμπρος είναι τριλογία και δε ξέρω αν βγουν οι συνέχειες στα ελληνικά. Το πρώτο βιβλίο της σειράς βγήκε το 2019. Τα Ψέματα του Λοκ Λαμόρα θα είναι μεγάλη σειρά. Στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί τα 2 από τα 4 βιβλία. Η σειρά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα από τον συγγραφέα, οπότε και σε αυτή την περίπτωση δε ξέρω αν και πότε θα κυκλοφορήσουν τα υπόλοιπα όταν βγουν.

Για το Mexican Gothic που προτείνει η Ασάρα και εγώ έχω ακούσει καλά λόγια και σκοπεύω να το πάρω.

Το σαιτ νυκτοφιλία έκλεισε; Χαμπαρι δεν πήρα. γιατί;

Των French είναι όλη η σειρά της Freida Klein στα ελληνικά. Τα 7 πρώτα βιβλία τα έχει και η ΕΒΕ δωρεάν αν διαβάζεις ebook.
Έχω διαβάσει τα 2 πρώτα.

Βιβλία φαντασίας και να μην είναι σειρά είναι αρκετά δύσκολο.
Με το Jonathan Strange and Mr Norell που σου άρεσε μπορείς να κοιτάξεις τα βιβλία της Theodora Goss. Είναι νεανική σειρά αλλά μικρή και έχει και το βικτωριανό στυλ που θέλεις παντρεμένο με φαντασία (retelling). Δεν είναι τίποτα σούπερ ουάου, αλλά είναι χαλαρό διάβασμα
Όταν θα έχεις όρεξη για 5λογια θα σου προτείνω άλλη.

Το Δικαιοσύνη της Τόρεν που προτείνει ο ΜιΛάμπρος είναι τριλογία και δε ξέρω αν βγουν οι συνέχειες στα ελληνικά. Το πρώτο βιβλίο της σειράς βγήκε το 2019. Τα Ψέματα του Λοκ Λαμόρα θα είναι μεγάλη σειρά. Στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί τα 2 από τα 4 βιβλία. Η σειρά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα από τον συγγραφέα, οπότε και σε αυτή την περίπτωση δε ξέρω αν και πότε θα κυκλοφορήσουν τα υπόλοιπα όταν βγουν.

Για το Mexican Gothic που προτείνει η Ασάρα και εγώ έχω ακούσει καλά λόγια και σκοπεύω να το πάρω.

Το σαιτ νυκτοφιλία έκλεισε; Χαμπαρι δεν πήρα. γιατί;
Πράγματι, η συλλογή Fragile things είναι πολύ ωραία!
Ευχαριστώ για τις προτάσεις και τις διευκρινίσεις, Σελεφά! Το Mexican Gothic με φοβίζει, για κάποιον άγνωστο λόγο! Πες από τώρα για 5λογία, χαχα, έτσι, να την έχω υπόψη! Για την τριλογία Miss Peregrine's Home for Peculiar children ψήνομαι αρκετά, καθώς είναι έτσι βικτωριανή και αυτή, εσύ τι λες Σελεφά, που την έχεις;
Αα, πολύ ωραία πληροφορία αυτή για την ΕΒΕ. Διαβάζω e-books, για πες λεπτομέρειες. Απλώς γράφομαι και τα κατεβάζω; Χρειάζεται ειδική συσκευή ή μπορώ και στο tablet που έχω;
Το σάιτ νυκτοφιλία έκλεισε προσωρινά, για ανακαίνιση, αλλά από τον Απρίλιο είναι κλειστό.
ΥΓ: Συγνώμη για το "κορίτσια", δεν είχα δει ότι απαντούσε και ο ΜιΛάμπρος.

Ω! Δεν ήξερα ότι η "Δικαιοσύνη" πρόκειται για σειρά! Και για τον Λοκ γνώριζα για το 2ο βιβλίο αλλά όχι για τα υπόλοιπα.
Ευχαριστώ για την πληροφορία!!!

@Διχασμένη Η 5λογία είναι της Marie Brennan. Είναι χαλαρό και ξέγνοιαστο διάβασμα.
Τα βιβλία δεν είναι πολυσέλιδα κάπου στις 300+ σελίδες είναι.

Από Miss Peregrine έχω διαβάσει τα 2 πρώτα βιβλία της βασικής τριλογίας. Πιστεύω αν ήμουν έφηβη θα την είχα λατρέψει τη σειρά.
Έχει ωραία εικονογράφηση και αρκετή περιπέτεια. Με χαλάει ένα στοιχείο -μπορούμε να το συζητήσουμε αν τελικά τη διαβάσεις τη σειρά.
Και αυτή η σειρά είναι χαλαρή και δε καις φαιά ουσία στο να καταλάβεις μαγικά συστήματα κτλ όπως συμβαίνει πχ με τα βιβλία του Σάντερσον.
Τώρα που είπα Σάντερσον αν δεν έχει διαβάσει το Πολεμοφόρος μπορείς να το τσεκάρεις (στην Ελλάδα το έχουν χωρίσει σε 2 τόμους :οργή:). Δεν είναι σειρά, αλλά κάποια στιγμή κάποιοι θα γράψει τη συνέχεια κάποιων ηρώων, ωστόσο, η ιστορία ολοκληρώνεται στο βιβλίο.

Για ΕΒΕ συμπληρώνεις τα στοιχεία που θα σου ζητήσουν και απλά κατεβάζεις. Μπορείς να διαβάσεις σε όποια ηλεκτρονική συσκευή θέλεις.
Απλά θέλει να κατεβάσεις το Adobe Digital Editions (ή αν έχεις κάποιο άλλο πρόγραμμα που να υποστηρίζει DRM-Digital Rights Management)
Δεν έχει μεγάλη γκάμα, αλλά κάποια του Κινγκ, Νεσμπο (έχει αρκετά αστυνομικά), Κράουζτ, Κλασική λογοτεχνικά κτλ.

@ΜιΛάμπρος για την ακρίβεια τα βιβλία του Λοκ θα είναι 7. Είναι ο λόγος που αυτό και τη Δικαιοσύνη δε θα τα πάρω στα ελληνικά...
Στα ελληνικά μόνο ολοκληρωμένες σειρές για να είμαι σίγουρη.

@ΜιΛάμπρος για την ακρίβεια τα βιβλία του Λοκ θα είναι 7. Είναι ο λόγος που αυτό και τη Δικαιοσύνη δε θα τα πάρω στα ελληνικά...
Στα ελληνικά μόνο ολοκληρωμένες σειρές για να είμαι σίγουρη.
:ααργκ:
7!!!!
Ναι, καταλαβαίνω το γεγονός ότι δεν θα πάρεις τη σειρά στα ελληνικά. Είναι απολύτως λογικό. Εύχομαι να μπορούσα να κάνω το ίδιο, αλλά δυστυχώς δεν έχω την υπομονή ούτε να διαβάσω στην αγγλική, ούτε να περιμένω να ολοκληρωθεί η μετάφραση και η έκδοση της (όποιας) σειράς:ουχ:

Άσε που η μίξη ελληνικών-αγγλικών βιβλίων χαλάει την αισθητική της βιβλιοθήκης:))))

Καλό
Δε το είχα σκεφτεί ότι τη χαλάει...
Ευτυχώς δεν έχω αυτό το πρόβλημα... Έχω θέμα αν είναι μια σειρά μισή αγγλικά μισή ελληνικά και άλλα σχετικά με διαφορετικό μέγεθος βιβλίων όταν είναι σειρά.

Τη σειρά των French όντως μην τη φοβάσαι. Σε κάθε βιβλίο ολοκληρώνεται η ιστορία κι απλά τα συνδέει μια κοινή ιστορία της πρωταγωνίστριας αλλα τ βιβλία έχουν το δικό τους τέλος στις υποθέσεις.

Τελικά, δεν έχω τα fragile things, που νόμιζα! Το triger warning έχω και το M is for Magic. Βέβαια θα το παραγγείλω και αυτό μια και είμαι φαν. Ελπίζω να το βρω, γιατί στην Ελλάδα το αγγλικό παντού το δείχνει εξαντλημένο.
Ερώτηση: ψήθηκα έντονα για τον πολεμοφόρο του Σάντερσον αλλά έχω την απορία αν συνδέεται με τα άλλα του και αν πρέπει να διαβάσεις και τα άλλα του για να το κατανοήσεις (κι έχει γράψει και μπόλικα, ο αφιλότιμος).

Μπορείς να διαβάσει άφοβα τον πολεμοφόρο, χωρίς να έχεις διαβάσει τίποτα άλλο δικό του, και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι και μια καλή αρχή για να μπεις στον κόσμο του. Γιατί αν για κάτι είμαι σίγουρη είναι πως ο Σάντερσον είναι σαν τα πατατάκια: ποτέ δεν τρως μόνο ένα και σταματάς! :))))