Προτάσεις για ηλεκτρονικό αναγνώστη (e-reader);

Εγώ σε γενικές γραμμές δεν διαβάζω ηλεκτρονικά βιβλία! Εφόσον υπάρχει ακόμα χώρος σε βιβλιοθήκη δεν βλέπω το λόγο να αγοράσω ακόμα :P Πρόσφατα διάβασα όμως την Αλίκη στο Galaxy Tab 3 8 inch, και μπορώ πως έκανε αρκετά καλή δουλεία με το Reading Mode.

Επανέρχομαι σ' αυτό το θέμα μετά από καιρό, με αφορμή πρωτίστως την προσωπική μου εμπειρία του τελευταίου έτους, αλλά και ένα άρθρο που διάβασα πρόσφατα και που μου φάνηκε άκρως διαφωτιστικό για όποιον αναρωτιέται τι συσκευή θέλει να αγοράσει, άπαξ και το πάρει απόφαση να διαβάζει από οθόνη...................................................................
Ζητώ συγνώμη για τη μακροσκελή ανάρτησή μου, αλλά ειλικρινά ελπίζω ότι θα φανεί χρήσιμη σε όσους σκέφτονται να περάσουν σε ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.

Συγχαρητήρια για τη δουλεία σου εδώ. Ευχαριστώ για τη βοήθεια!
 
Last edited by a moderator:
Επαναφέρω το θέμα για να σας πω και τις δικές μου εντυπώσεις από τη αγορά ενός kindle. Η ιστορία είναι ότι έχω συγκεντρώσει αρκετά ελληνικά ψηφιακά βιβλία, pdf τα περισσότερα, από διάφορες πηγές και ήθελα να έχω έναν ψηφιακό αναγνώστη για να υπάρχει η προοπτική να τα διαβάσω κάποτε γιατί στο tablet ή στο laptop δεν μπορώ να διαβάσω ούτε μισή ώρα.

Πηγαίνοντας λοιπόν στη Γερμανία τον προηγούμενο μήνα αποφάσισα να αγοράσω ένα kindle paperwhite, εκεί τα πουλάνε στα ηλεκτρονικά καταστήματα, και μάλιστα έπεσα και σε εκπτώσεις του Amazon και έτσι το πήρα 100 ευρώ από 120 που είναι η τιμή του.

Λοιπόν το μεγάλο του πλεονέκτημα για μένα που δε μπορώ να διαβάσω σε tablet (έχουν τώρα τελευταία μάλιστα κυκλοφορήσει μελέτες για τις βλαβερές συνέπειες, κυρίως νευρολογικές, των οθονών των ηλεκτρονικών συσκευών) είναι το γεγονός ότι είναι σα να διαβάζεις από χαρτί, η ανάγνωση δεν κουράζει καθόλου και μάλιστα μερικές φορές με παίρνει και ο ύπνος διαβάζοντας, επιπλέον έχει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που διαφημίζει ότι μεταφέρεις πολλά βιβλία χωρίς κόπο, ότι η μπαταρία κρατάει ένα μήνα, το λεξικό, δωρεάν αγγλικά βιβλία ή φτηνότερα αγγλικά βιβλία κλπ. Επίσης για μένα που ξεχνάω τα ονόματα των ηρώων (βλέπε παρωνύμιο) έχει μια δυνατότητα αναζήτησης που του βάζεις το όνομα και σου εμφανίζει τα αποσπάσματα που εμφανίζεται έτσι έλυσα και το πρόβλημα του ποιος είναι αυτός τώρα που εμφανίστηκε από το πουθενά.

Τώρα αυτοί, όπως εγώ, που διαβάζουν κυρίως ελληνικά θα έχουν τα προβληματάκια τους καθώς το Amazon δεν πουλάει ελληνικά βιβλία και η συσκευή είναι φτιαγμένη να διαβάζει βιβλία που έχουν αγοραστεί από το Amazon και επιπλέον οι Έλληνες εκδότες δεν πουλάν συμβατά βιβλία . Έτσι να πω ότι τα pdf από βιβλία μικρού σχήματος, όπως τα περισσότερα λογοτεχνικά, διαβάζονται όπως είναι σχετικά άνετα με μικρούς περιορισμούς και επιπλέον η ίδια η Amazon σου μετατρέπει τα βιβλία σου στην μορφή που υποστηρίζει το kindle με μεγάλη επιτυχία, και μάλιστα καλύτερα από το Calibre, στα pdf κειμένου και με μικρή επιτυχία στα pdf εικόνας.

Τα αρνητικά για μένα που είμαι και κάποιας ηλικίας και έχω μεγαλώσει με το έντυπο βιβλίο είναι κυρίως θέματα συνήθειας, εγώ άμα είναι καλό το βιβλίο θέλω να το έχω στη βιβλιοθήκη μου να το βλέπω γιατί άμα το βλέπω πολλές φορές κάτι θυμάμαι και το ξεφυλλίζω, θέλω να έχω την αίσθηση της ιδιοκτησίας, με το kindle είναι σα να μη το έχεις και το ξεχνάς κατά κάποιο τρόπο μετά την ανάγνωση του. Γιαυτό πιστεύω ότι το kindle είναι κυρίως για λογοτεχνικά βιβλία και μάλιστα εφήμερη λογοτεχνία, δεν μπορείς ας πούμε να διαβάσεις τους Αδελφούς Καραμαζώφ ή τα ποιήματα του Καβάφη ή Καζαντζάκη και να μην έχεις τον τόμο στο ράφι σου να σου θυμίζει την εμπειρία της ανάγνωσής τους. Επίσης μου λείπει το βιβλίο ως όγκος θέλω να βλέπω πόσο έχω διαβάσει και πόσο μου μένει για το τέλος, αυτό το σύστημα που σου δείχνει τα ποσοστά δε μπορώ να το συνηθίσω.

Παρόλαυτα έχω ευχαριστηθεί αρκετά τη χρήση του γιατί τον τελευταίο καιρό το έχω ρίξει στα αστυνομικά, το έχω φορτώσει με 30 βιβλία, ξεκινάω ένα το σταματάω, συνεχίζω με ένα άλλο ξαναπάω στο πρώτο, ότι μου΄ρθει, και νομίζω ότι αυτή είναι η χρήση που του ταιριάζει καλύτερά.
 
Top