Προτάσεις για ηλεκτρονικό αναγνώστη (e-reader);

Μετά το εξωφρενικό ποσό που ξόδεψα - χωρίς να το καταλάβω, γιατί τα αγόραζα σποραδικά - για τα βιβλία του καλοκαιριού, σκέφτομαι σοβαρά να πάρω κάποιον ηλεκτρονικό αναγνώστη (τον λέμε έτσι στα ελληνικά τον ereader; ).

Εννοείται ότι ούτε θέλω ούτε μπορώ:τρέλα: να παρατήσω το χαρτί, αλλά έχω αρχίσει να αναγνωρίζω ορισμένα προτερήματα της ηλεκτρονικής συσκευής. Σκέφτομαι ότι είναι και πιο οικονομικό και πιο πρακτικό για την οργάνωση της βιβλιοθήκης μου (που, βασικά, είναι εντελώς ανοργάνωτη!) να διαβάζω κάποια βιβλία ηλεκτρονικά. Κυρίως αυτά που μου αρέσουν μεν, αλλά δεν τα θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά για τη βιβλιοθήκη μου.

Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το θέμα ούτε έχω δοκιμάσει κάποια συσκευή και δεν έχω ιδέα τι είναι καλύτερο. Έψαξα λιγάκι στο Δίκτυο και μπερδεύτηκα ακόμα πιο πολύ, γιατί είδα ότι κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές συσκευές που υποστηρίζουν διαφορετικά λογισμικά ανάγνωσης. Με ενδιαφέρει κάτι οικονομικό σχετικά που να υποστηρίζει κυρίως ελληνικές εκδόσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ξενόγλωσσες.

Γενικά, χρησιμοποιείτε ereader; Τον χρησιμοποιείτε για ελληνικές εκδόσεις; Βλέπω, πχ, ότι ο Καστανιώτης βγάζει αρκετούς τίτλους ηλεκτρονικά, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με όλους τους εκδότες. Εντέλει, μήπως δεν συμφέρει για ελληνικά βιβλία; Ποια συσκευή προτείνετε; Αν το αποφασίσω από πού να αγοράσω; Καμιά άλλη συμβουλή; Παρακαλώ, βοηθήστε την άσχετη!:εεε;:
 
την καλύτερη οθόνη, σχεδιασμένη ειδικά για διάβασμα (e-ink) την έχει το kindle. Όλα τα υπόλοιπα έχουν απλές οθόνες που κουράζουν τα μάτια (εκτός αν μου ξεφεύγει κάποιο). Kindle μπορείς να παραγγείλεις μόνο από το amazon.com (όχι co.uk) και μόνο το απλό. Βγαίνει περίπου 120€.

Και εγώ είμαι έτοιμος να πάρω, αλλά περιμένω μπας και ελευθερωθεί το whitepaper το οποίο έχει και φωτισμό. (Σε αντίθεση με τις απλές οθόνες που έχουν οπίσθιο φωτισμό το kindle whitepaper έχει εμπρόσθιο, δηλαδή είναι σαν να διαβάζεις βιβλίο και ο φωτισμός να έρχεται από πάνω)
 
Δία, αυτό έβλεπα τώρα. Και το βρίσκω πολύ σημαντικό, γιατί γενικά με κουράζει η οθόνη και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που απέρριπτα τις συσκευές μέχρι τώρα. Αλλά, απ' ο,τι καταλαβαίνω, whitepaper παίζει μόνο στην Αμερική προς το παρόν...
 
Εκτός αν πάρεις το απλό και διαβάζεις με λάμπα , όπως θα διάβαζες και το βιβλίο.
 
Βασικά και εγώ ενδιαφέρομαι.Το kindle μου έκανε εντύπωση αλλά νομίζω ότι μπορείς να αγοράσεις μόνο από την amazon και είναι στα αγγλικά.Διορθώστε με αν κάνω λάθος.Και γενικά μετά δεν ξέρω αν θα ήταν προτιμότερο ένα tablet.Θα ήθελα και εγώ μια ενημέρωση.
 
Το κακό με το tablet είναι πως εκεί που λες "αντε 20 σελίδες έμειναν" σε προδίδει η μπαταρία. Είναι όμως πιο βολικό από το να διαβάζεις στο pc. Θα θελα να έχω έναν e reader γι αυτό μια παρουσίαση θα ήταν οτι πρέπει. :)
 
Εγώ διαβάζω στο macbook μέσα από την εφαρμογή του kindle. Είναι πολύ καλό, κατά την ταπεινή μου γνώμη, και αν έχεις και βιβλίο σε φορμάτ που να το διαβάζει ακριβώς (όχι pdf δηλαδή που τα βλέπει σαν εικόνες), μπορείς να υπογραμμίσεις κάτι που σου άρεσε, κι αν έχεις άγνωστη λέξη κάνεις πάνω διπλό κλικ και σου βγάζει την ερμηνία της στο λεξικό!! Πολύ καλό για ξενόγλωσσα βιβλία, αν και το λεξικό είναι αγγλοαγγλικό. Επίσης μπορείς να βάλεις σελοδοδείκτη, να δεις τι ποσοστό έχεις διαβάσει, να κάνεις λίστες με τα βιβλία σου ανά είδος ή ό,τι άλλο, γενικά είναι πολύ εύχρηστο σαν εφαρμογή.
 
Η μεγάλη διαφορά είναι στην οθόνη. Στο kindle είναι ιδικά σχεδιασμένη για διάβασμα.
 
Εμπειρικά μετά από πολλούς μήνες με το kindle. Πρέπει καταρχάς να βρεις ένα μετατροπέα του αρχείου από pdf σε mobi.Το Calibre (δαιτίθεται δωρεάν) είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα μετατροπής αρχείων.

Το πρόβλημα είναι ότι τα σκαναρισμένα pdf δεν μπορείς να τα διαβάσεις άνετα σε μια τέτοιων διαστάσεων οθόνη (προσωπική άποψη). Π.χ. διάβασα τη "Φάρμα των ζώων" που ήταν σκαναρισμένο pdf. Κι επειδή ήταν καλή η γραμματοσειρά μπορώ να πω ότι δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Αλλά σε άλλα pdf σκαναρισμένα αυτό αποτελεί πρόβλημα.
 
Επανέρχομαι σ' αυτό το θέμα μετά από καιρό, με αφορμή πρωτίστως την προσωπική μου εμπειρία του τελευταίου έτους, αλλά και ένα άρθρο που διάβασα πρόσφατα και που μου φάνηκε άκρως διαφωτιστικό για όποιον αναρωτιέται τι συσκευή θέλει να αγοράσει, άπαξ και το πάρει απόφαση να διαβάζει από οθόνη.

Η δική μου γνωριμία με τα ηλεκτρονικά βιβλία ξεκίνησε με τα πρώτα Kindle που είχαν κυκλοφορήσει, και η εμπειρία μου μ' αυτά ήταν τόσο θετική, που με σκλάβωσε για πάντα σ' αυτό το είδος ανάγνωσης. Έκτοτε απέκτησα άλλα 2-3 Kindle (μετά από ατυχήματα που προκάλεσα μόνη μου και όχι από ανεπάρκεια της συσκευής), εφοδίασα και τα παιδιά μου, και μετά από μια περιπλάνηση στα χωράφια των τάμπλετ, επανήλθα σαν απoλωλός πρόβατο στην οικεία αίσθηση του Kindle.
Άσχετα από την προσωπική μου γνώμη, αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν την απόφαση ποια συσκευή είναι σωστή για τον καθένα μας, και έτσι θα ήθελα να παρουσιάσω μερικές ερωτήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν αρχικά να ληφθεί η απόφαση αν αυτό που θέλουμε είναι e-reader ή τάμπλετ.

1. Πόσο συχνά διαβάζω;
A. Τακτικά
B. Περιστασιακά

2. Έχει για μένα μεγάλη σημασία να διαβάζω σε έγχρωμη οθόνη;
A. Όχι
B. Ναι

3. Τι βιβλία διαβάζω περισσότερο;
A. Μόνο κείμενο
B. Κείμενο με εικόνες ή γραφικά (σχολικά βιβλία, τσελεμεντέδες, οδηγοί)

4. Με ενδιαφέρουν τα βιβλία με διαδραστικό περιεχόμενο;
A. Όχι
B. Ναι

5. Πόση ώρα διαβάζω ένα βιβλίο χωρίς διάλειμμα;
A. Πάνω από μια ώρα
B. Λιγότερο από μια ώρα

6. Με απασχολεί το θέμα της κούρασης των ματιών από οθόνες LCD;
A. Ναι
B. Όχι

7. Η συσκευή θα χρησιμοποιείται και από άλλα μέλη της οικογένειάς μου;
A. Όχι
B. Ναι

8. Θα χρησιμοποιώ τη συσκευή για να διαβάζω βιβλία σε μικρά παιδιά;
A. Όχι
B. Ναι

9. Θέλω να έχω συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο;
A. Όχι
B. Ναι

10. Περιμένω η συσκευή να με βοηθήσει να συγκεντρωθώ στο διάβασμα;
A. Ναι
B. Όχι

11. Τι άλλες δυνατότητες θέλω να έχει η συσκευή;
A. Να παίζει μουσική και να αναπαράγει φωναχτά το γραπτό κείμενο (text-to-speech)
B. Τα παραπάνω, συν παιχνίδια, ίντερνετ, email, βίντεο

Αν απαντήσατε Α πάνω από 6 φορές, αυτό που σας χρειάζεται είναι ένα e-reader, αν πάλι έχετε πάνω από 6 Β, τότε καλύτερα να επιλέξετε τάμπλετ. Εν συντομία, μια επεξήγηση:

1. Η πιο απλή προσέγγιση όταν σκεφτόμαστε αν θα αγοράσουμε e-reader είναι να υπολογίσουμε πόσα λεφτά ξοδεύουμε κάθε χρόνο για βιβλία, και πόσα θα εξοικονομήσουμε προτιμώντας τα ηλεκτρονικά (αρκεί να διαβάζουμε πρωτίστως στα αγγλικά, όπου υπάρχει τεράστιος όγκος δωρεάν ή πάμφθηνων βιβλίων - τα ελληνικά ηλεκτρονικά βιβλία, αν και ελαφρώς φτηνότερα από τα τυπωμένα, παραμένουν σε γενικές γραμμές περίπου το ίδιο ακριβά).
Το Amazon διαθέτει το πιο απλό και λιτό e-reader του στην εκπληκτική τιμή των 69 δολαρίων (περίπου 53 ευρώ), το οποίο όμως δυστυχώς δεν αποστέλλεται στην Ελλάδα (είναι η συσκευή που λόγω συγκυριών έχω εγώ, και "απλό και λιτό" είναι ένας παράφορα άδικος χαρακτηρισμός για όλες τις υπέροχες δυνατότητες που έχει αυτή η συσκευή). Η αμέσως επόμενη λύση, που είναι κλάσεις ανώτερη από κάθε άλλο e-reader, είναι το Kindle Paperwhite , για το οποίο δε θα ήθελα να πλέξω το εγκώμιο, όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να δει στη σελίδα του Αμαζον όλα τα απίστευτα χαρακτηριστικά που έχουν βάλει εκεί μέσα.
Σοβαρότερο μειονέκτημά του είναι η τελική τιμή στην οποία καταφτάνει στην Ελλάδα - μαζί με μεταφορικά και τελωνείο, η σούμα ανέρχεται σε περίπου 150 ευρώ :(.

2. Όλοι οι e-reader έχουν ασπρόμαυρη οθόνη, άρα αν σας ενδιαφέρει να βλέπετε χρώματα, το τάμπλετ είναι η ενδεδειγμένη επιλογή.
Βασικά κυκλοφορούν πλέον και έγχρωμα e-reader, αλλά η ποιότητα των χρωμάτων τους ποτέ δε θα φτάσει μια LCD οθόνη - τα e-reader δεν προορίζονται για καταιγιστική δράση.

3. Τα e-reader δεν έχουν καλή απόδοση σε κόμιξ και βιβλία με εικόνες, γραφικά, χάρτες κλπ, σ' αυτές τις περιπτώσεις το τάμπλετ είναι προτιμότερο. Επίσης, βιβλία που είναι σκαναρισμένα σε pdf (δηλαδή εκλαμβάνονται από το e-reader σαν εικόνα και όχι σαν κείμενο), δεν υπόκεινται στη διαχείριση που μπορεί να έχει ένα κείμενο (αλλαγή γραμματοσειράς κλπ), οπότε ανάλογα με την ποιοτητα του σκαναρίσματος η ανάγνωση ενός τέτοιου βιβλίου μπορεί να αποδειχτεί κάπως κουραστική.

4. Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον βιβλία όπου το περιεχόμενο δεν περιορίζεται μόνο στο γραπτό κείμενο, αλλά περιλαμβάνουν και ήχους, βίντεο, χάρτες και άλλα. Ούτε και γι' αυτά ένα e-reader είναι η κατάλληλη επιλογή. (Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων για τα i-Pad αξίζει μια ματιά...)

5. Αν και μπορεί να ακούγεται λίγο χαζή ερώτηση, από προσωπική εμπειρία ξέρω ότι για το διάστημα που διάβαζα σε τάμπλετ, διάβαζα πολύ λιγότερο γιατί συνέχεια η προσοχή μου ξεστράτιζε με άσχετες αφορμές - μια να κοιτάξεις κανένα ημέιλ, μια να ρίξεις μια ματιά το Facebook, πριν το καταλάβεις, μια μαύρη τρύπα έχει καταπιεί το χρόνο σου και πρέπει να σηκωθείς. Αν θέλετε να αφοσιωθείτε στο διάβασμα, οπωσδήποτε e-reader.
Καθόλου αμελητέο είναι επίσης και το γεγονός ότι η διάρκεια της μπαταρίας ενός e-reader μετράται σε βδομάδες και όχι σε ώρες, ενώ με τα τάμπλετ είναι συχνό φαινόμενο να μείνει κανείς από μπαταρία πάνω στην ώρα που πάει να νικήσει ο καλός και να πάρει το κορίτσι, και μένεις μόνο με την όρεξη, και αντί να χαλαρώσεις με το διάβασμα, εκνευρίζεσαι που δεν μπορείς να διαβάσεις παρακάτω.

6. Αν διαβάζετε για πολλή ώρα, η κούραση που προκαλεί μια LCD οθόνη είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Η οθόνη του e-reader δεν έχει καμιά διαφορά από ένα τυπωμένο βιβλίο (το ίδιο ισχύει και για διάβασμα στον ήλιο - δεν έχει αντανάκλαση, και είναι εξίσου άνετο να διαβάζεις μ' αυτό όπως και με ένα κανονικό βιβλίο).

7. Τα τάμπλετ είναι καλύτερα αν πρόκειται να χρησιμοποιούνται από περισσότερα μέλη της οικογένειας. Τα παιδιά έχουν διαφορετικές προτιμήσεις, μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε διάφορες (εκπαιδευτικές και μη) εφαρμογές, και επιπλέον, αποφεύγεται έτσι το να έχουν όλοι μια κοινή βιβλιοθήκη (κάτι που συμβαίνει με τα e-reader).

8. Το τάμπλετ είναι σαφώς προτιμότερο, καθώς όχι μόνο τα παιδιά προτιμάνε τα έγχρωμα βιβλία, αλλά αποκτάνε πρόσβαση σε όλα τα υπέροχα διαδραστικά βιβλία που υπάρχουν τώρα πια.

9. Αν και τα e-reader έχουν τη δυνατότητα μιας στοιχειώδους πρόσβασης στο διαδίκτυο, αν δεν μπορείτε να ζήσετε ούτε λεπτό χωρίς να είστε συνδεδεμένοι, καλύτερα να προτιμήσετε τάμπλετ.

10. Για να διαβάσετε για πολλές ώρες, πρέπει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, και τα τάμπλετ με τις μυριάδες δυνατότητές τους προσφέρουν υπερβολικά πολλές ευκαιρίες να αποσπάται η προσοχή σας. Αν θέλετε στ' αλήθεια να αφοσιωθείτε στο διάβασμά σας, τότε οπωσδήποτε e-reader.

11. Η απάντηση το τι είναι πιο κατάλληλο για κάθε περίπτωση είναι οφθαλμοφανής.

Ζητώ συγνώμη για τη μακροσκελή ανάρτησή μου, αλλά ειλικρινά ελπίζω ότι θα φανεί χρήσιμη σε όσους σκέφτονται να περάσουν σε ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.

 
Last edited:
Εδώ και καιρό το σκέφτομαι αλλά είμαι πολύ πωρωμένη με το χαρτί και θέλω να μεγαλώσω τη βιβλιοθήκη μου .Βρήκα όμως πολλά βιβλία στα ελληνικά σε ηλεκτρονική μορφή και κάποια στα αγγλικά που δεν τα πουλάνε στην Ελλάδα και έχω αρχίσει να το σκέφτομαι . Τουλάχιστον βιβλία που δεν καίγομαι να τα βάλω στη βιβλιοθήκη μου πχ ανατριχίλες που ειναι καμιά 50αρια (δεν θα με χαλούσε να τα πάρω αλλά είναι πολλά) , ή το πρώτο απο κάποια σειρά βιβλίων για να τσεκάρω αν μου αρέσει πριν πάρω απόφαση να αγοράσω όλη τη σειρά , κάτι εξαντλημένα bellακια και τέτοια . Αλλά αν πάρω κάτι μάλλον θα είναι κανένα ταμπλετ για να κάνω κι άλλα πράγματα αφού δεν έχω σκοπό να διαβάζω αποκλειστικά απο εκεί αλλά μια στο τόσο .
Βέβαια δεν έχω λεφτά αυτή τη στιγμή κι έτσι μένω απλά στη σκέψη :)))) Πιστεύω το τάμπλετ ειναι μια καλη περίπτωση αν και σίγουρα θα είναι κουραστικό για τα μάτια σε σύγκριση με το kindle αλλά μπορείς να κάνεις διάφορα και θα με βόλευε να το παίρνω σε ταξίδια να βλέπω καμιά σειρά ή να παίζω τίποτα .
 
Πάντως να έχεις υπόψιν σου και το θέμα μπαταρία. Ένα τάμπλετ θα θέλει 5 φορές περισσότερο φώρτιση απ' ότι ένα καθαρό e-reader που θα κρατήσει για ολόκληρο το ταξίδι σου χωρίς θέματα (δε θυμάμαι πότε φόρτισα το kindle τελευταία φορά). Και με το τάμπλετ δεν θα μπορείς να διαβάζεις με τους ίδιους ρυθμούς γιατί θα σε κουράζει η οθόνη. Όσο για το μια στο τόσο, έχω διαπιστώσει πως αν πιάσω το kindle και διαβάσω ένα βιβλίο, μετά διαβάζω κι άλλο, κι άλλο και ξεχνάω να πιάσω βιβλίο κανονικό. Το ίδιο παθαίνω βέβαια και όταν διαβάζω κανονικά βιβλία :ρ

Έχω διαπιστώσει πάντως πως διαβάζω πολύ πιο εύκολα ένα μεγάλο βιβλίο στο kindle αφού φεύγει σελίδα σελίδα και όχι δισέλιδο και δεν έχω και τον όγκο να με τρομάζει και να με αποθαρρύνει.

Γενικά πάντως για τα τάμπλετ μέχρι σήμερα δεν ένιωσα ποτέ πως μου χρειάστηκε.. τα κινητά είναι τόσο εξελιγμένα, κι έχω και το kindle οπότε κάπου μου φαίνεται περιττό για μένα. Όχι άχρηστο, απλά κάπως παραπανίσιο.
 
Είναι περιττό το πιστευω κι εγω αυτο απλά λέω ότι αν είναι να διαβάζω κάπου ας ειναι σε ταμπλετ να κανω κι άλλα πράγματα .Μέχρι τώρα έχω διαβάσει ελάχιστα βιβλία σε ηλ. μορφη και το έκανα στο πισι που ειναι επιτραπεζιο και στο κινητο που εχει μεγαλούτσικη οθόνη. Αφού δεν μου βγηκαν τα ματια έτσι μπορώ παντού να διαβάσω :ρ Δεν θα έδινα παντως 500 ευρω για αι παντ ας πουμε , θα διάλεγα κάτι πιο οικονομικό σιγουρα .
 
Η ανάρτηση της Καστάλια είναι πολύ κατατοπιστική, πιστεύω. Όποιος έχει δίλημμα, από αυτές τις ερωτήσεις να ξεκινήσει! Μπράβο Καστάλια, νομίζω θα βοηθήσεις κόσμο ετσι! :μπράβο:

Η δικιά μου εμπειρία είναι η εξής: πέρυσι αποφάσισα να πάρω κάτι με μεγαλύτερη οθόνη για διάβασμα, γιατί το κινητό είναι μικρό, όπως και να το κάνουμε. Σκέφτηκα μεταξύ τάμπλετ και ereader. Η λογική μου ήταν αυτή της Μαργαρίτας, "θα κάνω κι άλλα πράγματα με το τάμπλετ και θα έχω και τα βιβλία μου". Κατέληξα στο kobo arc (η kobo είναι εταιρία που κατασκευάζει κατά κύριο λόγο ereaders), το οποίο είναι τάμπλετ. Βέβαια, θα έπρεπε να περιμένω το επόμενο ταξίδι μου στην Ιταλία, αφού στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουν έρθει (είχα πειστεί, γι αυτό δεν κοιτούσα για άλλο τάμπλετ που μπορούσα να βρω κι εδώ). Το βρήκα τυχαία σχεδόν καινούριο στη Θεσσαλονίκη, στη μισή τιμή από την αρχική, οπότε το πήρα. Μου βγήκε πάρα πολύ καλό, ακόμα και τα αρχικά χρήματα να έδινα, πάλι θα τα άξιζε. Πολύ καλή ανάλυση οθόνης, δεν κολλάει, καλό μέγεθος και με έκπληξη είδα πως διάβαζα καλύτερα σ' αυτό παρά στο ipad της αδελφής μου, το οποίο στον ήλιο δεν μπορείς να βγάλεις χωρίς να βγάλεις τα μάτια σου, τουλάχιστον για το διάβασμα.

Τελικά, πριν από 1 μήνα πήρα ereader, το kobo aura. Παρέμεινα στην ίδια εταιρία γιατί με κέρδισε με το τάμπλετ, αλλά το τάμπλετ τελικά δεν είναι για μένα. Για το ίντερνετ και όλα τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούσα το κινητό και ουσιαστικά το τάμπλετ το είχα μόνο για διάβασμα, για το οποίο όμως, δεν φτάνει, τουλάχιστον με τους δικούς μου ρυθμούς. Η μπαταρία του κρατάει όσο κινητού, ίσως και λιγότερο, το οποίο σημαίνει πως αν ξεχάσεις φορτιστή η αν είσαι στη μέση ταξιδιού (κάνω συχνά μεγάλα ταξίδια), μένεις χωρίς τα 200 βιβλία σου. Επίσης, μετά από μια ωρίτσα διάβασμα, το ένιωθα να ζεσταίνεται, αφού η οθόνη του λειτουργούσε συνεχόμενα με φωτισμό, και αυτό με αποθάρρυνε.
Έκανα την τρέλα μου, λοιπόν, και παρήγγειλα μέσω του skroutz το ereader μου, από κατάστημα στην Αθήνα και, μάλιστα, 20€ φθηνότερα από την τιμή που έδιναν σε καταστήματα στην Ιταλία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το έχω πάντα στην τσάντα μου, είναι πολύ πιο ελαφρύ από το τάμπλετ, το φόρτισα μια φορά την πρώτη μέρα και η επόμενη φορά ήταν μετά από τρεις εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων, διάβασα ένα ολόκληρο βιβλίο (το σπίτι των πνευμάτων, όχι κανένα μικρούλι). Έχει ενσωματωμένα λεξικά, έχει φωτισμό οθόνης που ενεργοποιείς μόνο όταν θέλεις, κρατάς σημειώσεις και συνδέεται και στο wifi. Έχει περιηγητή, αλλά φυσικά είναι για απλά πράγματα, δεν βλέπεις βιντεάκια, ούτε κατεβάζεις ταινίες. Η οθόνη του είναι ματ και δεν έχεις κανένα πρόβλημα να διαβάζεις στον ήλιο. Και, φυσικά, μπορείς να κουβαλήσεις μαζί σου αριθμό βιβλίων που όλη σου η ζωή δεν φτάνει για να διαβάσεις!

Αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχουν σχεδόν όλα τα ereaders που βγαίνουν τώρα. Οι λόγοι που δεν επέλεξα kinddle:
1. πρέπει να έρθει από Αμερική, να πληρώσεις τελωνείο και μεταφορικά,
2. υποστηρίζει μόνο mobi αρχεία και δεν μ' αρέσει η ιδέα του να πρέπει να μετατρέψω όλα τα epub που έχω, απλά για να μπορέσω να τα διαβάσω στο kinddle (γενικά, όες οι εταιρίες που δεν συμβαδίζουν με την πλειοψηφία σε τέτοια θέματα έχουν ένα μείον στα μάτια μου),
3. κατά τη γνώμη μου, οι συσκευές της kobo είναι πιο όμορφες.

Λειτουργικά, απ' όσο το έχω ψάξει υπερτερούν τα kinddle, αλλά εγώ από το kobo μου δεν έχω κανένα παράπονο! Και νομίζω πως διαβάζω πιο πολύ τώρα!
 
Last edited:
To μεγαλύτερο μειονέκτημα του kindle είναι η ανάγνωση των pdfs. Αν και με το τελευταίο firmware του paperwhite διόρθωσε λίγο την κατάσταση με το reflow πάλι η εμπειρία δεν είναι η μέγιστη όπως με τα δικά της format (azw3/mobi). Οι μετατροπείς από pdf στα προαναφερόμενα formats που βρήκα δεν ήταν ικανοποιητικοί καθόλου, ακόμα και αυτός του Calibre (μιλώντας πάντα για Ελληνικές γραμματοσειρές). Η λύση ήρθε από πρόγραμμα OCR με το οποίο πρώτα μετατρέπω το pdf σε html και μετά από html σε mobi/azw3 (το Calibre διαχειρίζεται καλύτερα τα html). Πάλι υπάρχουν σφάλματα (ειδικά σε κακοσκαναρισμένα pdf ή πολυτονικά) αλλά το 95% του pdf είναι ευανάγνωστο και κερδίζεις και τα προτερήματα του kindle format (αυξομείωση γραμματοσειράς, χρόνος διαβάσματος κτλπ)
 
Top