Ποιο βιβλίο διαβάζεις τώρα;

Τελείωσα το κουρδιστό πουλί του Χαρούκι Μουρακάμι. Ακόμη δεν έχω συνέλθει πλήρως. Πήγα στην δουλειά και το μυαλό μου ήταν στο βιβλίο. Κακώς τον είχα πάρει από φόβο, δεν είμαι τόσο literal-minded ώστε να μην αντέχω τα ονειρικά στοιχεία ή να θέλω τροφή για σκέψη χιλιομασημένη, αλλά όλοι τον λένε Λιντς της λογοτεχνίας και από τα 16 μου (που είδα την πρώτη ταινία) το μυαλό μου ακόμη δεν έχει αλλάξει για να με συγκλονίσουν τα έργα του (εξαίρεση η χαμένη λεωφόρος λόγω του Ρόμπερτ Μπλέικ :μπρ:). Τώρα διαβάζω το "Μέσα στο δίχτυ" της Άιρις Μέρντοχ, που το κόβω κι αυτό πεντάστερο κονιάκ.
 
Ολοκλήρωσα τον "Κοκκινολαίμη" του Νέσμπο. Αυτό που μπορώ να πω σε πρώτη φάση είναι πως δεν το περίμενα τόσο καλό, απέχει πολύ από ένα τυπικό αστυνομικό μυθιστόρημα!!!

Μαύρο Τριαντάφυλλο, σ'ευχαριστώ που μου το δώρισες!!!

Προχωράμε τώρα σε πολύ κλασικές επιλογές : "Το Ημερολόγιο Ενός Τρελού" και "Το Παλτό" του Νικολάι Γκόγκολ...
 
Ξεκίνησα το ''Ασανσέρ'' του Δημήτρη Ιατρόπουλου και προς το παρόν, τρέφω ανάμεικτα συναισθήματα. :μαναι:
 
αλλά όλοι τον λένε Λιντς της λογοτεχνίας
Ε όχι και Λιντς ο Μουρακάμι. Δηλαδή... από πού; και έως πού;; :αργκ: Αγαπάω Μουρακάμι αλλά είναι σαν να συγκρίνεις την κόκα με χαβανέζικες καρύδες. Νο.

Εγώ τελευταία διαβάζω ποίηση γιατί τίποτε άλλο δεν τραβάει. Μετά από Εγγονόπουλο, Καψάλη και Καρούζο δανείστηκα από την κεντρική βιβλιοθήκη Καβάφη. Και είμαι πανέτοιμη για τρόπικαλ ποέτικαλ νύχτες στο μπαλκόνι. Με μεταμεσονύχτιο παγωτό.
 
Ρε κοπελιά τι να σου πω; άντε πάνε να ρωτήσεις αυτούς που το λένε. Εγώ πάντως ομοιότητες στην ατμόσφαιρα βρήκα. (Μάλλον για μένα η κόκα και οι χαβανέζικες καρύδες είναι πάνω κάτω τα ίδια) :ανέκφραστος:
 
Πιούζυ και γω στο μπαλκόνι θα την αράζω απο δώ και πέρα, αρχίσανε οι ζέστες νωρίς. Πολύ τρόπικαλ και σένσουαλ καταστάσεις γενικώς. Επίσης θα σας πώ εγώ τι ισχύει που είμαι πάνσοφη και έχω εντρυφήσει στον Λύντς. Υπάρχουν όντως ομοιότητες στο ονειρικό κομμάτι και την προβολή των υποσυνείδητων επιθυμιών και φόβων. Αλλα ο Λύντς τα δομεί λίγο πιο αυστηρά, σαν γρίφους προς λύση. Ενω ο Μουρακάμι μπορεί να γίνει και γουιρντ φορ δε σέικ οφ γουίρντνες, να το πώ ελληνικά να το καταλάβετε. :)
 
Χμμμ δεν ξέρω δεν ξέρω. Για μένα ο Λιντς είναι ταξίδι.
Χωρίς μάνιουαλ. Σε πετάει ξυπόλητο στην άσφαλτο.
Ενώ ο Μουρακάμι σου δίνει και τον χάρτη με τον προορισμό. Εδώ στάση για μιλκσέηκ, εδώ μοτέλ για ύπνο κοκ.
Δε λέω, και τα δύο ταξίδια και γουστάρω. Αλλά ποτέ δε θα τους παρομοίαζα.
Στιλλ, έλα στο μπαλκόνι μου έχω και λουλούδια :))))
 
Μαζί σου σε αυτό. Τα ταξίδια του Λύντς είναι πιο επικύνδυνα και σε υπνωτίζουν έτσι όπως ξεδιπλώνονται για αυτό και πιο γοητευτικά. Μεσα στην φαινομενική αναρχία τους όμως όλο και κάτι θα βρείς...
Θα έρθω στο μπαλκόνι σου και θα φέρω και του δίσκους του bowie και των velvet για να μας κρατάνε συντροφιά. :αγαπώ:
 
Τελείωσα τα δύο μικρά έργα του Γκόγκολ - το "Ημερολόγιο ενός τρελού" ήταν ενδιαφέρον αλλά δε με εντυπωσίασε, πρέπει να το δω και στο θέατρο για να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Όμως το "Παλτό" με συγκίνησε απίστευτα, ο συγγραφέας αυτός είναι μάστορας στην έκφραση λυπητερών συναισθημάτων!!!

Συνεχίζω με το "Σκηνές από το Βίο του Ματίας Αλμοσίνο" του Ισίδωρου Ζουργού, τηρώντας την υπόσχεση που έδωσα στον Κουακέρο στο "Αγαπημένο μας Βιβλίο"...
 
Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο της Nina George, κοντεύω να το τελείωσω. Μπορώ να πω ότι είναι υπέροχο, συνήθως μου παίρνει μήνα μέχρι να τελειώσω βιβλίο αλλά το συγκεκριμένο μάρεσε τόσο που μέσα σε μια βδομάδα σχεδόν έχω φτάσει στο τέλος.
 
Τελείωσα το «Με Λένε Κόκκινο» του Ορχάν Παμούκ. Είναι ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Κωνσταντινούπολη το 1591 και αφορά τη δολοφονία ενός μικρογράφου. Δεν μαρτυρώ κάτι για όποιον θέλει να το διαβάσει, αυτή η πληροφορία βρίσκεται στο οπισθόφυλλο. Οι μικρογράφοι ήταν καλλιτέχνες που διακοσμούσαν τα χειρόγραφα βιβλία με ζωγραφιές. Η ιστορία εξελίσσεται σιγά-σιγά μέσα από αφηγήσεις πολλών ανθρώπων (και όχι μόνο) που συμμετέχουν σ' αυτήν και, διαβάζοντας το βιβλίο, σου παρουσιάζεται η προοπτική και η ιδιοσυγκρασία διαφορετικών ατόμων.

Το βιβλίο είναι εξαιρετικό. Με πολύ βιρτουόζικο τρόπο αφήνει να ξεδιπλωθούν μέσα από τα πάθη και τις επιθυμίες των ανθρώπων οι πολυπλοκότητες που προκύπτουν όταν σε μια κοινωνία (και ιδιαίτερα μια θρησκευτικά φανατισμένη κοινωνία) συγκρούεται το παλιό με το νέο, η Ανατολή που προσπαθεί να διατηρήσει την ταυτότητά της απέναντι στην επιρροή της Δύσης. Επίσης, το βιβλίο είναι πολύ πυκνά στολισμένο με λεπτομέρειες για οτιδήποτε περιγράφει, ιδιαίτερα για τη μικρογραφία και τα λυρικά παραμύθια της Ανατολής. Όταν το διάβαζα ένιωθα πως εκτίθεμαι σε μια μπαρόκ πανδαισία που έπρεπε να σταθώ και να συγκεντρωθώ για να την απορροφήσω όλη, δεν αρκούσε μια ματιά.

Παρ' όλα αυτά συνολικά δεν μου άρεσε. Πρώτον, ίσως να μην έχω αρκετή υπομονή, αλλά αυτή η συνεχής αλλαγή προοπτικής στην αφήγηση με κούρασε, ένα συνεχές σταμάτημα-ξεκίνημα. Δεύτερον, παρότι διάβασα τόσες πολλές διαφορετικές αφηγήσεις και σκέψεις διαφορετικών ανθρώπων, δεν συμπάθησα κανέναν χαρακτήρα. Το βιβλίο μου αφήνει μια πικρή γεύση καθώς έκανε τους ανθρώπους γενικά να μου φαίνονται πιο άσχημοι.
 
Στο ώδιο βουκ ακούω τη "Μελαγχολία των λιονταριών" Γκουτιέρες.

Στο διαβαστό παλεύω ακόμα με το 'Όνομα του ανέμου" Rothfuss.
 
Γιατί τα χαλάσαμε, του Ντάνιελ Χάντλερ. Δεν θα το πρότεινα. Μόνο η εικονογράφηση μαρέσει ως τώρα. Βαρετό βιβλίο, μεγάλες προτάσεις που μέχρι να φτάσεις στη μέση έχεις ξεχάσει για τι πράγμα θα σου μιλήσει. Και μέχρι τώρα πραγματικά δεν έχω καταλάβει τους λόγους που χώρισαν. ή εγώ φταίω που δεν καταλαβαίνω, ή ο τρόπος γραφής του συγγραφέα δεν είναι ο καλύτερος που θα μπορούσε να επιλέξει. Μου έχει μείνει το υπόλοιπο μισό, προσπαθώ να το τελειώσω, γενικά δεν μαρέσει να αφήνω βιβλία στη μέση. Όσοι το έχετε διαβάσει, σας άρεσε;
 
Top