Πνευματικά δικαιώματα

Δεν μου λέτε, πως μπορεί κάποιος να κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα σε κάποιο γραπτό του; (Ποίημα, μυθιστόρημα κτλ)
 
Παρα πολυ ενδιαφερον.
Δυστυχως το μονο που εχω ακουσει ειναι οτι μπορεις να στειλεις το κειμενο σου στον εαυτο σου μεσω ταχυδρομειου. Η ημερομηνια της σφραγιδας του ταχυδρομειου κατοχυρωνει οτι εσυ εισαι ο κυριος του εργου και οτι εσυ το εγραψες πρωτος, κατα καποιο τροπο. Με τα κειμενα, τα πνευματικα δικαιωματα ειναι αρκετα δυσκολη υποθεση, νομιζω. =/
 
Ναι, αυτό που λέει η Πιούζυ είναι ο ευκολότερος και πιο ανέξοδος τρόπος. Ο επίσημος τρόπος είναι να κάνεις την κατοχύρωση σε συμβολαιογράφο.
 
Οι δύο προαναφερθέντες τρόποι του Πιούζι υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανοίξεις τον φάκελο και της Χρυσηίδας είναι οι μοναδικοί και ισχύουν και σε τραγούδια, στίχους κ.λπ.

Κατοχύρωση σημαίνει απόδειξη ενώπιων δικαστηρίου ότι έχεις γράψει το έργο πριν από αυτόν που το εκδίδει σήμερα. Εκτός από τον δόλο υπάρχει και η σύμπτωση. Το ταχυδρομείο είναι μια πρώτη καλή και δωρεάν (σχεδόν) λύση που πείθει τους δικαστές αλλά η συμβολαιογραφική πράξη (που δεν γίνεται από δικηγόρους) είναι η μόνη 100% σίγουρη. Δυστυχώς κοστίζει, αλλά όχι περισσότερο από τον ιδρώτα μας…
 
Τα κείμενα μέσα πάντα με υπογραφή σου και ημερομηνία.
Στο φάκελο να αναγράφεσαι αποστολέας και παραλήπτης, με ονοματεπώνυμο ταυτότητας, με ορθή και πλήρης διεύθυνση.
Η ένδειξη παραλήπτη να είναι: "προς πνευματική κατοχύρωση ιδιοκτησίας"
Τον καταθέτεις στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ως συστημένη επιστολή, υπογράφεις και βάζεις ημερομηνία στο φάκελο πριν σφραγιστεί, παρουσία ταχυδρομικού υπαλλήλου.
Παίρνεις την απόδειξη αποστολής συστημένου την οποία και φυλάγεις.
Έρχεται το ταχυδρομικό ειδοποιητήριο παραλαβής του συστημένου. Παραλαμβάνεις το φάκελο με την επίσημη ταχυδρομική σφραγίδα και τον φυλάγεις κλειστό, με την απόδειξη αποστολής ταχυδρομείου.
 
Η κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω ταχυδρομίου είναι επαρκής; Ισχύει αν συμβεί κάτι, αν κάποιος τρίτος ή κάποιος οίκος που έχεις στείλει το έργο σου, προσπαθήσει να στο πάρει; Υπάρχει περίπτωση - αν συμβεί κάτι - στο δικαστήριο να μην κερδίσει κάποιος συγγραφέας ο οποίος το κατοχύρωσε μέσω ταχυδρομείου και όχι με δικηγόρο/συμβολαιογράφο;
 
Κοίταξε.
Αυτη η μέθοδος πράγματι γινόταν κάποτε. Και ακόμα γίνεται.
Κάποιοι δικαστές αποδέχονται αυτήν την μέθοδο υπό τον όρο ότι μιλάμε για ένα φάκελο ΚΛΕΙΣΤΟ, ο οποίος ανοίγει και αποσφραγιζεται μπροστά τους.
Οι πιο νέοι δικαστές θέλουν κατοχύρωση ενώπιον συμβολαιογράφου. Που είναι μια μέθοδος πολύ πιο ακριβή αλλα και πιο σίγουρη.
Σε κάθε περίπτωση μπορείς να απευθυνθείς στους αρμόδιους φορείς για τους συγγραφείς και θα σε κατατοπισουν.
 
Last edited:
Top