Ο Γρίφος του Harry Potter

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Δε γινεται το 2ο να εχει το μελλον, γιατι ο,τι υπαρχει στο 2 υπαρχει και στο 6
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ονειρευτη, το δα απο δω το δα απο κει, εξακολουθω να καταληγω στην αρχικη μου λυση. Δεν μου ειπες σε τι κανω λαθος

Η αλλη μου λυση ειναι οτι το 2ο και το 6ο ειναι τα βοηθητικα (αν και δεν ξερουμε ποιο ειναι το καθε τι) αλλα δεν τη δεχομαι :ρ
 
Ξερουμε το δευτερο μπουκαλι, που δεν ειναι δηλητηριο, ειναι το ιδιο με το προτελευταιο μπουκαλι. Το μονο που μπορει να ειναι και τα δυο ειναι κρασι. Απο κει και περα μαντευουμε ποια ειναι τα δηλητηρια, το μελλον και το παρελθον

Οποτε εχουμε
παρελθον, κρασι, μελλον, δηλητηριο, δηλητηριο, κρασι, δηλητηριο
Αυτή είναι η αρχική σου λύση φίλε Αντέρωτα!

Ονειρευτη, το δα απο δω το δα απο κει, εξακολουθω να καταληγω στην αρχικη μου λυση. Δεν μου ειπες σε τι κανω λαθος
Συνοψίζοντας λοιπόν, έχουμε 7 μπουκάλια τα οποία περιέχουν κρασί, δηλητήριο και την ελευθερία. Δύο περιέχουν κρασί, και τρία είναι δολοφόνοι.

Η Ερμιόνη από τον τρίτο ισχυρισμό γνωρίζει πως τα 2 και 3 δεν κρύβουν το θάνατο μέσα τους άρα δεν περιέχουν δηλητήριο, και αφού από τον τέταρτο ισχυρισμό γνωρίζουμε πως το δεύτερο από αριστερά με το δεύτερο από δεξιά είναι όμοια, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τα 2 και 6 περιέχουν κρασί όπως πολύ σωστά έχεις ανακαλύψει.

Συνεπώς με βάση τον πρώτο ισχυρισμό που λέει πως το δηλητήριο ύπουλα είναι κρυμμένο, και θα υπάρχει ένα μπουκάλι μεθυστικό κρασί αριστερά του, εμφανώς αντιλαμβανόμαστε πως το 4, 5 και το 7 έχουν τις ίδιες πιθανότητες να περιέχουν το δηλητήριο (όπως πολύ σωστά προέβλεψε η Νεραϊδόπιασμα).

Αυτό το "ύπουλα" όμως σημαίνει πως πιθανόν να περιέχεται και στο 1 ( στο 3 αποκλείεται από τον τρίτο ισχυρισμό) και με βάση τον δεύτερο ισχυρισμό που λέει , διαφορετικά είναι αυτά που βρίσκονται στα δύο άκρα, αλλά εάν θελήσετε το «μέλλον» κανένα από τα δύο δεν είναι «φίλος» σας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σίγουρα τα 4, και 5 περιέχουν δηλητήριο - όπως επίσης πολύ σωστά ανακάλυψες - και το 1 και 7 θα περιέχει ή δηλητήριο ή θα οδηγεί στο παρελθόν (επομένως το 3 θα οδηγεί στο μέλλον!) :)

Άρα λοιπόν αν το 1 οδηγεί στο παρελθόν το 7 θα περιέχει δηλητήριο.
Αν το 1 έχει δηλητήριο το 7 θα οδηγεί στο παρελθόν.
«Ποιό από τα δύο να διαλέξω»; θα σκέφτηκε φαντάζομαι η Ερμιόνη...:χμχμ:

Επομένως…. (δεν συνεχίζω άλλο, αρκετά νομίζω πως βοήθησα... σχεδόν το έλυσα!) :ωιμέ:
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Φανταζομαι το "λαθος" μου ειναι στο 1 και στο 7: το 1 ειναι δηλητηριο και το 7 ειναι η ελευθερια

Ομως... στο 1 αποκλειεται να υπαρχει δηλητηριο, γιατι αν ειναι ετσι, κανενα δηλητηριο δεν θα ειναι δεξια απο κρασι. Ο μονος τροπος να ισχυει αυτη η οδηγια ειναι το 7 να ειναι το δηλητηριο, ωστε να ειναι δεξια απο το κρασι στο 6
 
.... (αν και οχι τοσο, δεδομενου οτι υπαρχουν εννοιολογικες παγιδες σε τετοιους γριφους)
Όντως Αντέρωτα η συγκεκριμένη σου παρατήρηση ήταν απολύτως εύστοχη εφ΄όσον υπάρχει μια εννοιολογική παγίδα στον γρίφο.
Θα προσπαθήσω να την αναλύσω.

Λέει λοιπόν ο πρώτος ισχυρισμός πως, το δηλητήριο ύπουλα είναι κρυμμένο, και θα υπάρχει ένα μπουκάλι μεθυστικό κρασί αριστερά του. Έχουμε ήδη βρεί πως τα μπουκάλια 2 και 6 περιέχουν μεθυστικό κρασί. Συνεπώς αριστερά, όπως μας "κοιτούν" τα μπουκάλια και όχι όπως τα κοιτούμε εμείς - και εδώ βρίσκεται η παγίδα - για το μπουκάλι 1 βρίσκεται το 2 και για το μπουκάλι 5 βρίσκεται το 6. (Τον συγκεκριμένο παράγοντα εσκεμμένως δεν τον αποκάλυψα, για σας να μπερδέψω ελαφρώς τονίζοντας όμως για αυτή την εννοιολογική παγίδα το "ύπουλα είναι κρυμμένο"). Άρα μόνο αυτά τα δύο μπουκάλια έχουν αριστερά τους μεθυστικό κρασί, και μόνο έτσι φαίνεται να υπάρχει λογική στον γρίφο.
Επομένως το 1 έχει το δηλητήριο και το 7 είναι το ελιξίριο που οδηγεί στο παρελθόν.

Συνοψίζοντας λοιπόν:
Τα 1,4 και 5 περιέχουν δηλητήριο.
Το 2 και 6 μεθυστικό κρασί.
Το 3 οδηγεί στο μέλλον και το 7 σε γυρίζει στο παρελθόν.

Αντέρωτα έφτασες πολύ κοντά στη λύση... σχεδόν την βρήκες. :μπράβο:
Σε ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σου, όπως ευχαριστώ και τους Μαργαρίτα, Νεραϊδόπασμα, ΞένηΛογοτεχνία και τον φίλο Κράζων Άφωνο για την δικές τους συμμετοχές.

(Θα το καθιερώσω μάλλον αρχές κάθε μήνα να βάζω και ένα γρίφο για να κυλλάει ευχάριστα ο χρόνος! ) :)
 
Last edited:
Top