Ο Γρίφος του Harry Potter

Φαντάζομαι ότι τις ταινίες του Harry Potter ορισμένοι τις έχουμε δει, και κάποιοι ίσως να έχουν διαβάσει και τα βιβλία της J.K. Rowling.
Ο γρίφος μου λοιπόν έχει σχέση με τον συγκεκριμένο ήρωα και βασίζεται σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου «Ο Χάρρυ Πότερ και η Φιλοσοφική λίθος».

Ο Χάρρυ Πότερ και η Ερμιόνη βρίσκονται στην μέση ενός δωματίου
Στο δωμάτιο υπάρχει ένα τραπέζι με επτά μπουκάλια και δίπλα τους ένα σημείωμα που γράφει :

«Ο κίνδυνος υπάρχει πριν από σας εδώ, ενώ η ελευθερία κρύβεται μέσα μας. Δύο από εμάς (τα μπουκάλια), θα βοηθήσουμε όποιον μας βρει. Κάποιο ανάμεσα στα επτά θα βοηθήσει όποιον το δοκιμάσει στέλνοντας τον στο μέλλον και κάποιον άλλο από εμάς θα βοηθήσει όποιον το δοκιμάσει μεταφέροντας τον στο παρελθόν.
Δύο από εμάς περιέχουν μεθυστικό κρασί και τρία ανάμεσά μας είναι δολοφόνοι, κρυμμένοι στην σειρά. Διαλέξτε, εκτός αν θέλετε να μείνετε εδώ για πάντα.
Για να σας βοηθήσουμε σας δίνουμε τις παρακάτω οδηγίες :

Πρώτον το δηλητήριο ύπουλα είναι κρυμμένο, και θα υπάρχει ένα μπουκάλι μεθυστικό κρασί αριστερά του.

Δεύτερον, διαφορετικά είναι αυτά που βρίσκονται στα δύο άκρα, αλλά εάν θελήσετε το «μέλλον» κανένα από τα δύο δεν είναι «φίλος» σας.

Τρίτον, όπως βλέπετε κανένας μας δεν έχει το ίδιο μέγεθος, ο « νάνος» και ο «γίγαντας», δεν κρύβουν τον θάνατο μέσα τους.

Τέταρτον, το δεύτερο από αριστερά και το δεύτερο από δεξιά είναι όμοια όταν τα δοκιμάσετε ενώ η όψη τους είναι διαφορετική».

Η Ερμιόνη που είναι εξαιρετικά εύστροφη μαθήτρια συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται απλή λογική για να προσδιορίσει τα μπουκάλια που θα τους οδηγήσουν στην ελευθερία.
Μπορείς να ανακαλύψεις το περιεχόμενο των μπουκαλιών και να βρείς ποια είναι εκείνα που θα βοηθήσουν τους ήρωες μας να αποδράσουν από το δωμάτιο στέλνοντας τους στο μέλλον ή στο παρελθόν;

Για να βοηθήσω στο κάτω σχήμα φαίνονται τα μπουκάλια με την αρίθμηση τους όπως ακριβώς δίνονται στις οδηγίες.
(Στις οδηγίες ο «γίγαντας» θεωρείται το μπουκάλι νούμερο 2 , και ο «νάνος» το μπουκάλι νούμερο 3)

Καλή επιτυχία! :)

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
"τρία ανάμεσά μας είναι δολοφόνοι, κρυμμένοι στην σειρά"

Αυτο σημαινει οτι ειναι τρια μπουκαλια, διπλα-διπλα, με δηλητηριο;

Αυτό το παιχνίδι το έπαιξα και στο Pottermore αν θυμάμαι καλά :) Και αυτό το σημείο υπάρχει μόνο στο βιβλίο στην ταινία δεν το δείξανε αλλά δεν θυμάμαι την λύση του :μαναι:

"τρία ανάμεσά μας είναι δολοφόνοι, κρυμμένοι στην σειρά"

Αυτο σημαινει οτι ειναι τρια μπουκαλια, διπλα-διπλα, με δηλητηριο;
Όχι Αντέρωτα. Η λύση βρίσκεται στις οδηγίες. Τρία στη σειρά εννοεί στην σχηματιζόμενη σειρά των 7 μπουκαλιών και όχι πλάι-πλάι.

Αυτό το παιχνίδι το έπαιξα και στο Pottermore αν θυμάμαι καλά :) Και αυτό το σημείο υπάρχει μόνο στο βιβλίο στην ταινία δεν το δείξανε αλλά δεν θυμάμαι την λύση του :μαναι:
Μαργαρίτα, ευκαιρία είναι να το προσπαθήσεις τώρα, εκτός κι αν ψάξεις στο βιβλίο ...( αλλά αυτό θα είναι ζαβολιά)! :)

Χαχαχα ε όχι!Δεν θα χαλάσω το παιχνίδι με το να δω τη λύση από το βιβλίο.:όχιόχι:Και να το βρω μόνη μου δεν θα το πω γιατί μπορεί να θυμηθώ κάπως την λύση και δεν είναι σωστό αφού το έχω διαβάσει,αν το βρω θα τσεκάρω στο βιβλίο αν το έκανα σωστά!!

Χαχαχα ε όχι!Δεν θα χαλάσω το παιχνίδι με το να δω τη λύση από το βιβλίο.:όχιόχι:Και να το βρω μόνη μου δεν θα το πω γιατί μπορεί να θυμηθώ κάπως την λύση και δεν είναι σωστό αφού το έχω διαβάσει,αν το βρω θα τσεκάρω στο βιβλίο αν το έκανα σωστά!!
Ωραία... βρες το στο βιβλίο, τσέκαρε το και πες το... αλλά τεκμηριωμένα. Δηλαδή ποιό είναι αυτό που σε πάει στο μέλλον, ποιό σε πάει στο περελθόν, και τι ακριβώς περιέχουν τ' άλλα πέντε... σύμφωνα με τις οδηγίες! :)

Ονειρευτή το βρήκα νομίζω!!!Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα:Βρίσκω ότι δύο μπουκάλια με δηλητήριο πρέπει να είναι οπωσδήποτε δίπλα-δίπλα...έτσι όμως, το ένα από τα δύο μπουκάλια δε μπορεί να έχει "κρασί μεθυστικό" στ' αριστερά του...ισχύει ή κάνω κάτι λάθος;;

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Βρηκα μια πιθανη λυση οπου αναγνωριζονται ολα τα μπουκαλια.

Βρηκα και μια αλλη πιθανη, οπου δεν συμπληρωνεται, αλλα τουλαχιστον φαινεται ποια ειναι τα δυο μπουκαλια "αποδρασης" (αλλα οχι ποιο ειναι ποιο)

edit: τωρα που το ξανασκεφτομαι μαλλον η 2η ειναι λιγο ακυρη (αν και οχι τοσο, δεδομενου οτι υπαρχουν εννοιολογικες παγιδες σε τετοιους γριφους), οποτε η πρωτη θεωρειται σωστη

Last edited:
Δυστυχώς έχω το βιβλίο φρέσκο και έτσι θυμάμαι πολύ καλά το γρίφο ( την πρώτη φορά που το διάβασα όλο .. στο τέλος τον είχα λύση και μόνος μου αλλά μάλλον αυτό δε μετράει :ρ)

Ονειρευτή το βρήκα νομίζω!!!Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα:Βρίσκω ότι δύο μπουκάλια με δηλητήριο πρέπει να είναι οπωσδήποτε δίπλα-δίπλα...έτσι όμως, το ένα από τα δύο μπουκάλια δε μπορεί να έχει "κρασί μεθυστικό" στ' αριστερά του...ισχύει ή κάνω κάτι λάθος;;
Όντως Νεραϊδόπιασμα, δύο μπουκάλια με δηλητήριο ειναι δίπλα-δίπλα...συνέχισε! :μπράβο:

Βρηκα μια πιθανη λυση οπου αναγνωριζονται ολα τα μπουκαλια.

Βρηκα και μια αλλη πιθανη, οπου δεν συμπληρωνεται, αλλα τουλαχιστον φαινεται ποια ειναι τα δυο μπουκαλια "αποδρασης" (αλλα οχι ποιο ειναι ποιο)

edit: τωρα που το ξανασκεφτομαι μαλλον η 2η ειναι λιγο ακυρη (αν και οχι τοσο, δεδομενου οτι υπαρχουν εννοιολογικες παγιδες σε τετοιους γριφους), οποτε η πρωτη θεωρειται σωστη
Αντέρωτα ....με μπέρδεψες ελαφρώς:χμ:!

Δυστυχώς έχω το βιβλίο φρέσκο και έτσι θυμάμαι πολύ καλά το γρίφο ( την πρώτη φορά που το διάβασα όλο .. στο τέλος τον είχα λύση και μόνος μου αλλά μάλλον αυτό δε μετράει :ρ)
Είπαμε ... Όχι ζαβολιές... απαντήσεις τεκμηριωμένες! :)

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μαρκαρετε το παρακατω αορατο κειμενο με το ποντικι για να φανει η λυση :)
Ξερουμε το δευτερο μπουκαλι, που δεν ειναι δηλητηριο, ειναι το ιδιο με το προτελευταιο μπουκαλι. Το μονο που μπορει να ειναι και τα δυο ειναι κρασι. Απο κει και περα μαντευουμε ποια ειναι τα δηλητηρια, το μελλον και το παρελθον

Οποτε εχουμε
παρελθον, κρασι, μελλον, δηλητηριο, δηλητηριο, κρασι, δηλητηριο

Last edited:
Εγώ θέλω αν μπορείς να μου πεις πως έκανες το αόρατο κείμενο Αντέρωτα,έχω ενθουσιαστεί :γιούπι:

Μαρκαρετε το παρακατω αορατο κειμενο με το ποντικι για να φανει η λυση :)
Ξερουμε το δευτερο μπουκαλι, που δεν ειναι δηλητηριο, ειναι το ιδιο με το προτελευταιο μπουκαλι. Το μονο που μπορει να ειναι και τα δυο ειναι κρασι. Απο κει και περα μαντευουμε ποια ειναι τα δηλητηρια, το μελλον και το παρελθον

Οποτε εχουμε
παρελθον, κρασι, μελλον, δηλητηριο, δηλητηριο, κρασι, δηλητηριο
Εντυπωσιακό ομολογώ το μαγικό σου :προσκυνώ:... αλλά δυστυχώς δεν "κρύβει" τη σωστή λύση! :όχιόχι:

Λοιπόν λέω μια πιθανή εκδοχή:
μπουκάλι 1: το βοηθητικό μπουκάλι του παρελθόντος
μπουκάλι 2: βοηθητικό μπουκάλι μέλλοντος
μπουκάλι 3: κρασί μεθυστικό:χαχα:
μπουκάλια 4 και 5: δηλητήριο
μπουκάλι 6: ξανά κρασί
μπουκάλι 7: δηλητήριο ξανά
σωστή??:μαναι:

Λοιπόν λέω μια πιθανή εκδοχή:
μπουκάλι 1: το βοηθητικό μπουκάλι του παρελθόντος
μπουκάλι 2: βοηθητικό μπουκάλι μέλλοντος
μπουκάλι 3: κρασί μεθυστικό:χαχα:
μπουκάλια 4 και 5: δηλητήριο
μπουκάλι 6: ξανά κρασί
μπουκάλι 7: δηλητήριο ξανά
σωστή??:μαναι:
νοοοουυ... :όχιόχι: θέλω τεκμηριώμενες απαντήσεις... (συνειρμό σκέψης για εξαγωγή συμπερασμάτων). :)

Ωραία λοιπόν....αλλά εσύ το ζήτησες:ρ:

Το πρώτο μπουκάλι αποκλείεται να έχει δηλητήριο, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει μπουκάλι στα αριστερά του για να πούμε ότι έχει κρασί.
Τα 2,3 (νάνος και γίγαντας) αποκλείεται να έχουν δηλητήριο ήδη από την εκφώνηση.
Το ίδιο ισχύει και για το 6. ("τα δευτερα από αριστερά και δεξιά δεν είναι δηλητήριο")
Έτσι μένουν μόνο τα 4,5,7 ως τα δηλητηριώδη μπουκάλια.
Από τα υπόλοιπα , τα 3, 6 ως εξ αριστερών των δηλητηριούχων είναι το "μεθυστικό κρασί".
Έτσι τα μπουκαλάκια βοήθειας μένουν να είναι τα 1,2. Το ένα από την εκφώνηση γνωρίζουμε ότι δεν είναι το του μέλλοντος.
Επομένως, το 1 είναι το παρελθοντοβοηθητικό, ενώ το 2 το μελλοντοβηθητικό:μαναι:

Σωστά?

Ωραία λοιπόν....αλλά εσύ το ζήτησες:ρ:

Τα 2,3 (νάνος και γίγαντας) αποκλείεται να έχουν δηλητήριο ήδη από την εκφώνηση.
Το ίδιο ισχύει και για το 6. ("τα δευτερα από αριστερά και δεξιά δεν είναι δηλητήριο")

Σωστά?
Σ' αυτά είσαι σωστή...στα διαγραμένα εν μέρει υπάρχουν λάθη...
Να βοηθήσω λίγο. Επειδη το 1 δεν έχει αριστερά του άλλο μπουκάλι δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι το δηλητήριο. Το δηλητήριο μπορεί να περιέχεται σε περισσότερα του ενός μπουκάλια! :)