Οι φίλοι σας διαβάζουν;

Οι φίλοι σας διαβάζουν;

 • Ναι, συστηματικά

  Votes: 7 7,7%
 • Όχι, καθόλου

  Votes: 20 22,0%
 • Περιστασιακά

  Votes: 21 23,1%
 • Άλλοι ναι, άλλοι όχι

  Votes: 43 47,3%

 • Total voters
  91
Θα έλεγα ότι διαβάζουν ένα - δύο φιλικά πρόσωπα και όποτε - περιστασιακά - τυχαίνει να συναντηθούμε, συζητάμε κυρίως για βιβλία. Οι ελάχιστοι φίλοι, δυστυχώς δεν διαβάζουν.
 
Last edited:
Το ίδιο συμβαίνει και σε μένα, σχολίασα σχετικά και σε άλλο νήμα. Αλλά έτσι κι αλλιώς έχω συνηθίσει από μικρός ότι είμαστε λίγοι και εκλεκτοί!
 
Εμένα με θλίβει γιατί θεωρώ την αλληλοτροφοδότηση εξαιρετικά σημαντική σε μία φιλία (και όχι μόνο). Βέβαια υπάρχουν πολλά άλλα που μας δένουν με τους φίλους μας, όμως συχνά αισθάνομαι την έλλειψη κοινών ενδιαφερόντων σχεδόν ασφυκτική.
 
Last edited:
Αχ, το έχω συνηθίσει εδώ στην εξορία μου. Είμαι και λίγο εκλεκτικός παιδιόθεν επομένως καταλαβαίνετε...
 
Εμένα με θλίβει γιατί θεωρώ την αλληλοτροφοδότηση εξαιρετικά σημαντική σε μία φιλία (και όχι μόνο). Βέβαια υπάρχουν πολλά άλλα που μας δένουν με τους φίλους μας, όμως συχνά αισθάνομαι την έλλειψη κοινών ενδιαφερόντων σχεδόν ασφυκτική..
Έτσι ακριβώς νιώθω κι εγώ.Ακόμα κι αν έχεις πολλά και έντονα κοινά βιώματα με έναν φίλο ή μια φίλη,ακόμα κι αν ταιριάζετε πολύ σαν χαρακτήρες,αν δεν υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα μεταξύ σας,η φιλία,πως να το πω,σαν να αποδυναμώνεται κάπως,σαν να μην εξελίσσεται όσο θα μπορούσε.:(
 
Last edited:
Προσωπικά, είμαι τυχερός και άτυχος, 2 σε 1.
Τυχερός γιατί, δεν ήμουν ποτέ απ' τους λίγους κι εκλεκτούς του αθλήματος, πάντα με το ζόρι διάβαζα· άτυχος γιατί, είχα κακές παρέες, όλα τα χρόνια με φιλαράκια που διάβαζαν σαν τρελοί ή ήταν ιδιαίτεροι τύποι (μαθηματικό ξυράφι ο ένας, συλλέκτης πτυχίων ο άλλος, μεταφραστής ο παρακάτω, αθλητής ο πιο κάτω, ρέμπελοι, ωχαδερφιστές, λαϊκοί, οπαδοί, αναρχοαυτόνομοι, καμάκια, / απ' όλα είχε η παρέα).
Ε, μετά είπα να δω κι εγώ κάτι πέρα από τη μύτη μου.
 
Μόνο ένας φίλος μου δεν διαβάζει, όλοι οι άλλοι είναι βιβλιόφιλοι και τα γούστα μας είναι περίπου τα ίδια. Λογοτεχνικές συζητήσεις όμως δεν κάνουμε, ούτε τους έχω ακούσει να κάνουν μεταξύ τους. Τρεις από τις παιδικές μου φίλες είναι και άνθρωποι της τέχνης, αλλά στα 17 χρόνια που γνωριζόμαστε, άντε να έχουμε μιλήσει 10 φορές για βιβλία, κι αυτές-ευτυχώς για μένα-έτσι επιφανειακά.
 
Περιστασιακά δυστυχώς.
Και δεν αναφέρομαι σε κλασσικά αναγνώσματα, π.χ. Πόλεμος και Ειρήνη. Ακόμα και εμπορικά βιβλία με το ζόρι να διαβάσουν οι περισσότεροι. Π.χ. μόνο μια φίλη μου που βλέπει το Γκεημ οφ Θροουνς αγόρασε το πρώτο βιβλίο εδώ και δύο χρόνια και ακόμα να το τελειώσει..
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Οι περισσότεροι διαβάζουν, δεν είναι βιβλιοφάγοι βέβαια, αλλά διαβάζουν. Λίγοι είναι αυτοί που διαβάζουν ακόμα σπανιότερα και λιγότερο ή και καθόλου.
 
Έχω δυο φίλες που είναι βιβλιόφιλες και βιβλιοφάγοι. Κάθε Κυριακή βρισκόμαστε και μέσα σε όλες τις συζητήσεις όταν μιλάνε οι υπόλοιποι εμείς ανταλάζουμε πληροφορίες για τα βιβλία. Μαζί τους πηγαίνω στα παζάρια βιβλίου, στις εκδηλώσεις κτλπ. Είμαι πολύ τυχερή που μπορώ να μοιραστώ την χαρά μου με εκείνες... οι υπόλοιποι μας κοιτάνε σαν ούφο. :))) Θεωρούν οτι χάνουμε τον χρόνο μας... που να ξέραν...


Υ.Γ Μου φαίνεται οτι δεν υπάρχει η λέξη βιβλιόφιλες... υπάρχοι βιβλιόφιλοι... :))))
 
Συνολικά στον τόπο που σπουδάζω καθώς και στην πόλη καταγωγής μου έχω γύρω στους 12-13 φίλους (προφανώς δεν είναι όλοι αυτό που λέμε οι ''κολλητοί'' μου). Αν βάλουμε μαζί και άτομα που κάνουμε παρέα και συναναστρέφομαι μαζί τους σχεδόν επί καθημερινής βάσης χωρίς να μπορώ να τους συναντώ συχνά λόγο απόστασης (άτομα που έχω γνωρίσει από το ίντερνετ κατά κύριο λόγο) βγαίνουν γύρω στους 18 :p Από αυτούς μόνο οι 2 διαβάζουν πολύ περιστασιακά θα έλεγα. Οι υπόλοιπο στον ελεύθερο τους χρόνο δεν διαβάζουν ούτε εφημερίδα που λέμε (καλά όχι όλοι, ένας διαβάζει τα αθλητικά κυρίως :)))) ).
Ταυτίστηκα πολύ με τον Ιαβέρη στο αρχικό του μήνυμα επί του θέματος πάντως :p. Δηλαδή ναι μεν ξενερώνω ώρες ώρες που δεν έχω κάποιον να μιλήσω για λογοτεχνία, ανάγνωση κτλ ωστόσο υπάρχουν άλλα πράγματα σημαντικότερα που εκτιμώ στους φίλους μου και μας κρατάνε ενωμένους. Αντίστοιχα και εγώ με άτομα που διάβαζαν βιβλία και κάναμε κάποτε παρέα ξεκόψαμε και δεν θα έλεγα ότι ''πολύ-κολούσαμε''.
 
Αυγερινέ κι εμένα με ξενερώνει! Ιδιαίτερα επειδή τρελαίνομαι να συζητάω για λογοτεχνικούς χαρακτήρες και πλοκές με άλλους "γνώστες'':Ρ. Οι φίλες μου έχουν διαβάσει μόνο τη βιογραφία του Σουλεϊμάν.
Ευτυχώς κι ο πατέρας μου, ο μεγαλύτερος βιβλιοφάγος που έχω γνωρίσει. Μάλιστα διαβάζουμε τα ίδια ακριβώς βιβλία και στη συνέχεια κουβεντιάζουμε γι' αυτά σαν να πρόκειται για κάτι πραγματικό, που συνέβη σε γνωστούς μας.

Πάντως επικρατεί πλήρης άγνοια όσον αφορά σε συγγραφείς και βιβλία. Πριν λίγο καιρό έλεγα σε ένα συμμαθητή μου για μία ταινία που είδα, και μου λέει: την ξέρω, ο Ντοστογιέφσκι δεν την σκηνοθέτησε;; (ο σκηνοθέτης ήταν ο Αρονόφσκι.)
 
Πάντως επικρατεί πλήρης άγνοια όσον αφορά σε συγγραφείς και βιβλία. Πριν λίγο καιρό έλεγα σε ένα συμμαθητή μου για μία ταινία που είδα, και μου λέει: την ξέρω, ο Ντοστογιέφσκι δεν την σκηνοθέτησε;; (ο σκηνοθέτης ήταν ο Αρονόφσκι.)
Ελα βρε συ Αμαντα σε κατι πραγματα που κολλάς. Τι Ντοστογιεφσκι, τι Αρονοφσκι, τι Τσαικοφσκι... Σε -φσκι τελειωνουν όλα.
 
Top