Ντόρα Γιαννακοπούλου: "Η πρόβα του νυφικού"

Τίτλος: Η πρόβα του νυφικού
Συγγραφέας: Ντόρα Γιαννακοπούλου
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Ετος έκδοσης: 1993
Αριθμός σελίδων: 320
ISBN: 960-03-11560

Υπόθεση:
1939 επί Μεταξά , λίγο πριν τον ιταλοελληνικό πόλεμο και μεταφερόμαστε στην Λέσβο, όπου παρακαλουθούμε την ζωη της οικογένειας Δελλή, μια από τις πιο πλούσιες οικογένειες του νησιού και κυριως της κόρης της οικογενείας της όμορφης και καλόψυχης Αγγελικούλας Δελλη. Η Αγγελική λίγο πριν την παραμονή του γάμου της λαμβάνει ένα σημείωμα περίεργο, ανώνυμο που της λεει πως ο άνδρας που πρόκειται να παντρευτεί του Αγιου Δημητρίου εχει άλλη. Η αγγελικη τα χάνει εντελώς, οντας ερωτευμένη βαθιά με τον συμβολαιογράφο Απόστολο Πετρόπουλο και ο θείος και γιατρός Οδυσσέας Δελλής, ακληρος που αγαπά τρελά την ανηψιά του αναλαμβάνει να λύσει το μυστηριο του γραμματος επισκεπτόμενος τον γιο του παιδικού φίλου του στην ασφάλεια , Πέτρο Μανιά για να παρακολουθησει αυτος τον άπιστο και μοιχό Απόστολο... Ο Μανιας μαθαινει ότι ο Απόστολος τα χει με την νύφη της Αγγελικής μα δεν μιλά και ετσι αρχίζει το δράμα του και η τραγωδια της οικογένειας καθοτι θα ερωτευτεί την ''αναγέννηση'' μολις την δει.
Από εκει και πέρα αρχιζει η ιστορια που συχρονως μας αποκαλύπτει και την ιστορια της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από τα μάτια μιας ''μυστηριώδης'' γιαγιας που ποτε στο βιβλίο δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητα της/ Είναι η ιδια η Αγγελική σε μεγάλη πια ηλικία, η Ρηνούλα η ''αδελφη'' της Αγγελικούλας ή η ελαφροισκιωτη Ευανθούλα, ακομα μπορει να είναι και η όλγα η νυφη της αγγελικής. Οποια και αν είναι ξέρει απόλυτα την ιστορία της οικογενειας Δελλη πισω από τις κλειστές πόρτες του αρχοντικού. Ο Απόστολος θα είναι ο κακός δαίμονας του Δελλεικου.
Εσεις σιγουρα το βιβλίο το γνωρίζετε από την εξαιρετική του μεταφορά από τον Κουτσομύτη το 1995 στα στενά του Γαλαξιδίου και στην Πλάκα. Σίγουρα θυμόσαστε πως και ο Χριστόδουλος περιγραφει την Αγγελικουλα στον Μανιά '' η αναγέννηση το κοριτσι του Μποτιτσέλι, το όνειρο''! και ηταν όντως ετσι και η Σικελιανού που ερμήνευσε την ηρωιδα. Θεα και η γιαγια που στολιζε τον σαβουρογα.. απόστολο με τα καλύτερα επίθετα:))))και τι σαβουρογ. δηλ. με τις καλύτερες πήγαινε και θηλυκο για θηλυκό δεν άφησε ο κύριος. Ένα βιβλίο που δεν γινεται να δεις ξεχωριστα από το σηριαλ όπως και να΄χει το διαβαζεις και άμεσως το σηριαλ στο μυαλο συνειρμικά.
Ερωτημα ξεχωριστο: Τι απέγινε η ''πέραν του κόσμου τούτου'' , η γλυκεια Ευανθούλα που ομιλει με την Παναγία και εχει την χάρη Της και τα μαντευει όλα μα όλα

Last edited by a moderator:
Το είχα διαβάσει πριν από κανένα χρόνο αλλά δεν μου άρεσε καθόλου (ούτε το σίριαλ είχα δει αλλά γενικά δεν βλέπω δραματικά σίριαλ και δει ελληνικά). Πραγματικά πιέστηκα για να το τελειώσω. Φυσικά γούστα είναι αυτά :)

Και εγω ελεγα πως επειδη αγαπας και σερλοκ θα καταλαβαινες τι απεγινε η ευανθουλα καμια ιδεα;

Τι υπεροχη επιλογη Αριαδνουλα!!Ποσα μου θυμισε η περιεκτικη σου παρουσιαση...
Πραγματικα ΚΑΛΟ μυθιστορημαχωρις ιδιαιτερα λεκτικα σχηματα...Γλωσσα ωμη, αμεση και λιγακι καυστικη ενιοτε.
Ομολογουμενως ειναι απο τα λιγα βιβλια που στην τηλεοραση αποδοθηκαν πολυ πολυ καλυτερα απο ο,τι στο χαρτι...

Ακομη ομως κι ετσι,ακομη κι αν η Γιαννακοπουλου δεν διεγραψε την πολλα υποσχομενη συγγραφικη πορεια που ευαγγελιζοταν το εργο της αυτο,η Προβα Του Νυφικου ειναι ενα απο τα "κλασσικα πλεον εργα της συγχρονης πεζογραφιας μας και απο τα τελευταια καλα της δειγματα.Η προσεγγιση του Κουτσομυτη σιγουρα το απογειωσε και συνιστυουσε ενα αριστουργηματικο σημειο αναφορας στα τηλεοπτικα δρωμενα ολων των εποχων.

@Για την Ευανθουλα -τι να σου πω...Μπορει να κατεληξε οπως στην παραγματικοτητα η Αγγελικουλα(Αλεξανδριανη Σικελιανου η οποια μονασε νομιζω στο Σινα)

@Κορτο δεν εκπλησσομαι που εκδηλωνεις τοσο αρνητισμο και για αυτο το βιβλιο ή που δε θελησες να δεις αυτη τη σπουδαια σειρα,ειναι γνωστη η δηκτικη σου σταση σε τετοιου ειδους εργα, ελληνικα ή οχι.

Δεν θα το έλεγα. Και το τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας μου φάνηκε συμπαθητικό και 2 της Τζέιν Όστιν που έχω διαβάσει (Υπερηφάνεια και Προκατάληψη και Λογική και Ευαισθησία) αλλά και το Η αγάπη άργησε μια μέρα της Λιλής Ζωγράφου αλλά ναι δεν είναι το είδος που θα επέλεγα να διαβάζω διαρκώς, τουλάχιστον αφιλοκερδώς.

Φαντι εχεις διαβασει και αλλα της γιαννακοπουλου; ωμη δεν θα την ελεγα τοσο την γλωσσα οσο αμεση και ισως την γιαγια την τρωει το δικιο γι αυτο καποιες εκφρασεις! Ε για τον αποστολο εχει απολυτο δικιο καθαρμα ολικης εχεις δικιο για την σειρα που αν ειμαστε και συνομιλικες φανταζομαι το 95' την εβλεπες φανατικα* ειχε και τολμηρες ερωτικες σκηνες για 95 ομως αισθητικα αρτιες. Η ευανθουλα ισως αναληφθηκε στους ουρανους γιατι το χε μαντεψει πως αλλη ανοιξη ισως δεν δει' ποιος ξερει περιεργο κοριτσι

Last edited:
Δεν έχω διαβάσει το βίβλίο ούτε έχω δει τη σειρά αλλά αν κρίνω από το soundtrack, που είναι τέλειο, μάλλον αξίζει τον κόπο!!!

[video=youtube;Jpz_htLebwU]https://www.youtube.com/watch?v=Jpz_htLebwU[/video]

Δεν έχω διαβάσει το βίβλίο ούτε έχω δει τη σειρά αλλά αν κρίνω από το soundtrack, που είναι τέλειο, μάλλον αξίζει τον κόπο!!!

[video=youtube;Jpz_htLebwU]https://www.youtube.com/watch?v=Jpz_htLebwU[/video]
Αξιζει σιγουρα να το δεις το σηριαλ. Στην εποχη του ειχε γκραν σουξε και αγαπηθηκε η δε φωτογραφια και σκηνοθετικη ματια μαγεια. Κριμα που ο ρολος της ματινας δεν υπαρχει στο βιβλιο σε τοση εκταση-που περιγραφεται απο τον χριστοδουλο ως μαγιορα γυναικα στον ερωτα με σημα κατατεθεν τα κοκκινα εσωρουχα-στο σηριαλ ομως η πεμυ ζουνη δινει αλλη διασταση στον ρολο και τον απογειωνει.

Φαντι εχεις διαβασει και αλλα της γιαννακοπουλου; ωμη δεν θα την ελεγα τοσο την γλωσσα οσο αμεση και ισως την γιαγια την τρωει το δικιο γι αυτο καποιες εκφρασεις!
Ε για τον αποστολο εχει απολυτο δικιο καθαρμα ολικης εχεις δικιο για την σειρα που αν ειμαστε και συνομιλικες φανταζομαι το 95' την εβλεπες φανατικα* ειχε και τολμηρες ερωτικες σκηνες για 95 ομως αισθητικα αρτιες.
Η Ευανθουλα ισως αναληφθηκε στους ουρανους γιατι το χε μαντεψει πως αλλη ανοιξη ισως δεν δει' ποιος ξερει περιεργο κοριτσι
Το ειδα στη δευτερη επαναληψη.Τοτε ημουν 12 χρονων.Ειχε οντως πολυ προχωρημενες σκηνες-ακρως αισθησιακες.Οριακες για την εποχη του.
Συμφωνω για τη Ματινα και τι συγκλονιστικο το τελος της...ΖΟΥΝΗ απολυτο θηλυκο...
Η Ευανθουλα δε με απασχολησε ιδιαιτερα...Θα ηθελα να μη μενει τοσο ρευστο το θεμα της.
Η ιστορια της Ρηνουλας ηταν συναρπαστικη κι η σχεση της με την οικογενεια Δελλη πολυ συγκινητικη.

Στο αλλο που με ρωτας...Δυστυχως ναι!! Εχω διαβασει αλλα 5 μυθιστορηματα της Γιαννακοπουλου.
Εκτος απο τον μεγαλο Θυμο ολα τα αλλα ηταν απογοητευτικα ,τουλαχιστον απο γλωσσικης αποψεως κι απο αναπτυξη των χαρακτηρων...
ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ -
ΤΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ-
ΕΡΩΣ ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΟΝ-
ΕΝΟΧΑ ΜΥΣΤΙΚΑ...

Ηταν πολυ καλες σεναριακες ιδεες-σχεδον κινηματογραφικες ,αλλα πολυ πολυ προχειρογραμμενα-ως κακογραμμενα.
Βιβλια που ενας συγγραφεας θα τα ολοκληρωνε σε 1-2 εβδομαδες- κι ουτε...
Πολυ κριμα για την Γιαννακοπουλου διοτι ειχε καλλιεργησει πολλες προσδοκιες,τις οποιες ισως απο φυγοπονια δεν εκπληρωσε.

@ΜΙΝΤΟΡΙ συμφωνω για το soundtrack!!Θεια μουσικη-αισθαντικη Μαρινελλα

fanti μου, θα παρω τον μεγάλο θυμό σε εμπιστεύομαι απόλυτα στο λογοτεχνικό σου γούστο/ θα ηθελα να δω και την ζωη σαν πρόβα με αυτοβιογραφικά στοιχεια της ίδιας της ηθοποιου-ερμηνεύτριας-συγγραφεα. Την εχω δει σε παλιες ελληνικές ταινιες και ηταν όμορφο κοριτσι με μια συστολή και με ηρεμη υποκριτική δεινότητα.
Οσον αφορα το τέλος της Ματίνας ναι ηταν τραγικό μα δεν περίμενα μετα και το τέλος της Μαργκό να είναι αυτό:μαναι:ουτε κατά διάνοια/ η Ρηνούλα τι καλός άνθρωπος και πόσα μα πόσα πέρασε αυτή η κοπέλα και ειχε και από πανω την στριτζω μάνα του Αλέξανδρου( μα και αυτός τι μαμακιας)/ τα τραγουδια όλα αποκάλυψη και αυτά που τραγουδα η Ζουνη παρεα με τον ερωτοκτυπημένο για την Ολγα Γιαλήνη, τον μετρ που στο βιβλίο δεν υπάρχει καθόλου...

@ Αριάδνη, μου θύμισες νοσταλγικές στιγμές από το παρελθόν, μ'αυτή την όμορφη και συγκινητική παρουσίαση που έκανες!!

Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, το σίριαλ όμως με κατέκτησε (το έχω ψηφίσει ως καλύτερο στη λέσχη)! Φανταστικές ερμηνείες, δυνατή υπόθεση, όμορφα τοπία, εκφραστικό σάουντρακ........

Έχω δει στην τηλεόραση επίσης το "Μεγάλο Θυμό", δε μου άρεσε καθόλου όμως....

Αν θυμάμαι καλά, αφηγήτρια είναι η Ρηνούλα - έτσι τουλάχιστον κατάλαβα!!

Last edited:
Πάντως πρέπει να είναι εξαιρετικά και το βιβλίο και η σειρά...!Πόσα να μπουν πια στη λίστα προς ανάγνωση????
Πιο πιθανό είναι να δω το σήριαλ ,που όταν είχε παιχτεί ήμουν λιγο μικρούλα για να το δω!

Αριάδνη πολύ όμορφη η παρουσίασή σου!!

@Φαντίνα,τι ωραίο τραγούδι, μα τι ωραίο τραγούδι!!!

Δεν θα το μετανιωσεις καθολου και μονο που θα δεις τα μερη θα θες μαγικα να μεταφερθεις εκει/ μετα θα μπεις και στο τριπακι ποια ειναι η γιαγια; τι απεγινε η ευανθουλα; η ο δασκαλος που αγαπαγε την ρηνουλα!; αυτος τον ξεπερασε ποτε τον ερωτα του;Το βιβλιο η αληθεια τελειωνει λιγο αποτομα...

Κοιτωντας προσεκτικα διαφορα σαιτς ειδα για την αλεξανδριανη πως δουλευει στο πατριαρχειο ιερουσαλημων ως διοικητικη υπαλληλος και πως τοτε δεν σκεφτονταν ακομα τοτε να μονασει. Το ιδιο κουκλα οπως παλια παιδια στο φακο. Αυτο το κοριτσι το αγαπουσες απο καρδιας γιατι σε επειθε η εσωτερικοτητα της πως εκπροσωπουσε επαξια την αγγελικουλα που επαιζε ως προς τα εσωτερικα της χαρισματα. Ισως και η ιδια να μην γνωριζει ποσο την αγαπησαμε μεσα απο τον ρολο της αυτόν αλλα και την εν γενει παρουσια της.
Δεν εχει καιρο που η προβα ανεβηκε απο το εθνικο
εδώ η παραπομπή
http://n-t.gr/el/events/provanyfikou/
εξαιρετικοι ηθοποιοι και εδώ με την δημοτροπουλου ως Αγγελικούλα την ειδε κανεις λεσχιτης την παρασταση;

Last edited:
Έχω δει το σίριαλ, έχω διαβάσει το βιβλίο. Κατά την άποψή μου, η Γιαννακοπούλου γράφει σενάρια με ολίγη από λογοτεχνία, έτσι για τα μάτια του κόσμου. Πολύ προχειρότητα, πολύ αφηγηματικός λόγος. Αυτό το είδος το εκτιμώ λιγότερο κι από τα άρλεκιν.

Αν τύχει να πέσουν σε καλό σκηνοθέτη/καστ, τότε μπορούν πραγματικά να απογειωθούν, όπως η Πρόβα. Σε αντίθεση με το Μεγάλο Θυμό, που το χαντάκωσαν οι σερνάμενοι ρυθμοί του, οι στρυφνές και κουραστικές, κατά τη γνώμη μου, πρωταγωνίστριες, Βολιώτη-Τρικαλιώτη, ο ατάλαντος Μάριος Ιωάννου (Φοίβος) και η έλλειψη χημείας μεταξύ του παράνομου ζεύγους Βαλτινού-Καραμπέτη. Μόνο οι Αντωνόπουλος και Μιχαλακόπουλος ήταν εξαιρετικοί, απόλυτα μέσα στο πνεύμα του ρόλου τους, αλλά μόνοι τους, φυσικά, δεν έφταναν να καλύψουν τα κενά. Δεν ήταν στα κέφια του ο Κουτσομύτης σε αυτή την παραγωγή.

Εμαθα και τι απεγινε η ευανθουλα διοτι τιποτα κρυπτον υπο του ηλιου/ στο μεγαλο θυμο υπαρχει κεφαλαιο ολοκληρο που αναφερεται στην χαρη της " η ευανθουλα απο τα παλια" και μιλα για μια κοπελα στην λεσβο που βλεπει τα μελλουμενα και μιλα με την παναγια. Την γνωριζει η βαγγο στα 1984 . Δηλ. Η περαν του κοσμου τουτου δεν πεθανε ποτε ουτε πηγε σε μοναστηρι