Ντόνα Ταρτ (Dona Tartt): "Η Καρδερίνα"BΡABEIO POULITZER 2014

To φετινο ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ κέρδισε η DONA TARTT γνωστή από δημοφιλή έργα όπως ο ΜΙΚΡΟΣ ΦΙΛΟΣ και ΜΥΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Όταν ακούμε Βραβείο ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ , οι αναγνωστικές μας προσδοκίες σίγουρα ανεβαίνουν. Προσωπικά ,όποιο βιβλίο κατέχει αυτόν τον τίτλο πρέπει να με «πείσει» ότι τον άξιζε. Και η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ της ΝΤΟΝΑ ΤΑΡΤΤ πετυχαίνει απόλυτα, να αναφωνήσω ότι πανάξια κέρδισε το μεγάλο αυτό βραβείο.
Ας δούμε μαζί γιατί:
Ο Θίο Ντέκερ , γιος μιας στοργικής μητέρας κι ενός ανεύθυνου πατέρα που τους εγκατέλειψε, επιζεί από μια τρομοκρατική επίθεση σε Μουσείο Τέχνης, όπου χάνει το μοναδικό του σημείο αναφοράς, την αγαπημένη του μητέρα . Εκείνη τη μοιραία μέρα η ζωή του Θίο στοιχειώνεται από το κόκκινο του αίματος, και από τις κόκκινες μπούκλες εκείνου του άγνωστου κοριτσιού… Ένας μικρός πίνακας κι ένα παλιό κειμήλιο είναι ο,τι του απομένει από την έκρηξη να τον συνδέει με το παρελθόν.
Ορφανός πια ο Θίο, με βασανιστικές μνήμες, θα βρεθεί αρχικά προστατευόμενος στο εύπορο σπίτι του παιδικού του φίλου και συμμαθητή του, πασχίζοντας να διαχειριστεί το πένθος του και να προσαρμοστεί στην καλή κοινωνία.
Η ζωή του θα ανατραπεί για μια ακόμη φορά όταν ο πατέρας του θα επιστρέψει για να τον πάρει μαζί στο ασυνάρτητο Λας Βέγκας ,όπου ο Θίο θα συναντήσει τον πολυταξιδεμένο Μπόρις , ένα θυμόσοφο έφηβο που ακροβατεί ανάμεσα στην παρανομία και την αυτογνωσία-και που θα διδάξει στο Θίο την αληθινή φιλία .
Έτσι πορεύεται ο Θίο Ντέκερ με μοναδικό σύντροφό του ένα ανεπούλωτο αίσθημα μοναξιάς και τον σπάνιο ολλανδικό πίνακα με την αιχμαλωτισμένη ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ, που θα τον φτάσει στις εσχατιές της συνείδησής του-και της παρανομίας- για να αναδυθεί ξανά.


Ύστερα από 10 χρόνια συγγραφικής αποχής η Dona Tartt επανέρχεται με ένα εμβληματικό έργο,980 σελίδων, αλλά μη σας φοβίσει αυτό διότι διαβάζεται με αμείωτη ένταση.
Ένα βιβλίο, που δεν επιλέγει τον "εύκολο δρόμο της υπαινικτικής ,βραχυλογικής σύγχρονης φόρμας που κατακλύζει τη σύγχρονη λογοτεχνία.Ένα βιβλίο ζωής, βγαλμένο από τη λαμπρή παράδοση των μεγάλων κλασσικών με την περιγραφική δεινότητα,τη διείσδυση στην ανθρώπινη ψυχή και τα βαθυστόχαστα νοήματα,που σαν πολύτιμα μεταλλεύματα,αναδεικνύονται με τόσο πόνο στα μάτια των πολλών ,αλλά λάμπουν διαχρονικά!!

Τι είναι όμως η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ; Υπαρξιακό δράμα;Ιστορία μυστηρίου;Φιλοσοφικό έργο;Aλληγορία; Ο… “Όλιβερ Τουιστ του 21ου αιώνα” όπως είπαν κάποιοι κριτικοί στο εξωτερικό;

Ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας του βιβλίου δεν επιτρέπει μια μονοσήμαντη απάντηση, διότι η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ είναι κάτι από όλα. Ένα έργο πολυπρόσωπο,με άρτια ιχνηλάτηση χαρακτήρων, συναισθήματα έντονα, συμβολισμούς.

Με εφαλτήριο ένα ολλανδικό πίνακα ,που δανείζει στοιχεία του στην ανάγλυφα δοσμένη πλοκή, η ΝΤΟΝΑ ΤΡΑΤΤ συνθέτει την τοιχογραφία της Σύγχρονης Αμερικής και διερευνά το μοιραίο στην πορεία της ζωής μας .
Κυρίως όμως προσφέρει ένα δυνατό ψυχογράφημα χειρουργικής ακρίβειας, που θα μπορούσε να αφορά εν τέλει καθέναν από μας.

H KΑΡΔΕΡΙΝΑ συνιστά, καταρχήν, ένα επίπονο οδοιπορικό ενηλικίωσης, μια περιπλάνηση στα πιο σκοτεινά μονοπάτια μιας νεανικής ψυχής που αναζητά την ταυτότητά της σε ένα τοπίο αβέβαιο, που της στερεί όλες της τις σταθερές και της αρνείται το συναίσθημα. Στο βιβλίο παρακολουθούμε όλα τα σκαλοπάτιά που στοιχειοθετούν τον απογαλακτισμό του ανθρώπου και τη ανάληψη της ευθύνης του ίδιου του εαυτού του.

Έπειτα η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ είναι μια σπουδή πάνω στη Μοναξιά του αριστοτελικού θηρίου, το οποίο προβάλλει σε όλη του την τραγικότητα ,με την αναπόδραστη ματαιότητα του ναρκισσιστικού κατοπτρισμού, να το εγκλωβίζει στο θάνατο.. Η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ πασχίζει να επουλώσει αυτήν ακριβώς την πληγή αντιπαρατάσσοντας στις αντιξοότητες την Πραγματική Φιλία , όταν αυτή πλαισιώνει τη μοναξιά μας με τον αρχέγονο πόθο του «Ανήκειν» κάπου. Μια Φιλία που δεν έχει τις απαντήσεις απλά θέτει καίρια το Ερώτημα… Και κάπου εκεί ο έρωτας, που στην ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ παραμένει άσπιλος, ιδεατός και γι’ αυτό σπαρακτικός –ένα πεδίο όπου παλεύουν ο Εγωισμός με την Αυτοπροσφορά .

Παράλληλα , η γοητευτική μας ιστορία ανάγεται σε μια από τις ωραιότερες πραγματείες που γράφτηκαν ποτέ για τη φύση της ίδιας της Τέχνης και για τη δύναμη της ομορφιάς της να στρέφει τον άνθρωπο σε αυτό που οι Αρχαίοι μας φιλόσοφοι όρισαν ως «Αγαθό» και «Ιδέα»,οδηγώντας τον στην Αυτογνωσία. Άλλωστε η ίδια η Τέχνη εδώ,πάντα παρούσα, είναι η υπέρτατη Ιδέα, που υπερβαίνει τα ανθρώπινα μέτρα της φθαρτότητας, της απουσίας και του προσωρινού. Μέσω της Τέχνης ο πεπερασμένος άνθρωπος συνδιαλέγεται με το διακαή πόθο της αιωνιότητας και η ύλη αγγίζει το «ασώματο».,Μέσω αυτής ο άνθρωπος ανυψώνεται κι ο ίδιος ως το θείο

Πέρα και πάνω από όλα όμως η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ είναι ένα βιβλίο που ανατέμνει την Απώλεια, όπως αυτή διατρέχει ολόκληρη την ύπαρξη του Ανθρώπου-είτε σε απτό, είτε σε συμβολικό επίπεδο-σηματοδοτώντας το εφήμερο της ζωής αυτής και τη βασική πηγή οδύνης...
Ο ήρωας μας διέρχεται από όλα τα στάδια της Απώλειας. Απώλεια οικογένειας, αλλαγή στέγης, φίλοι που χάθηκαν, ανεκπλήρωτα πάθη.
Εντούτοις δύο πυλώνες συνθέτουν το αίσθημα της απώλειας που διαχέεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του κεντρικού ήρωα.
Η Απώλεια της Αγάπης και η Απώλεια Αθωότητας .
Όταν ο Θίο έχασε τη μητέρα του, ουσιαστικά έχασε το μοναδικό «Τόπο», προσδιορισμού του. Έκτοτε πορεύτηκε στον κόσμο ως ένας Ξένος.
Ξένος με την οδύνη όπως διαγράφεται άλλωστε και στην ευαγγελική περικοπή «Ξένος ήμουν και με δεχτήκατε», όπου ο Ιησούς ταυτίζει τον εαυτό Του με κάθε μοναχικό κι άκληρο και θεωρεί ύψιστη πράξη την «φιλο-ξενία». Αυτό το σπαρακτικό αίτημα αγάπης και αποδοχής κομίζει η μοναξιά του Θίο, όπως γυρίζει τον κόσμο… Σε αυτό και μόνο το σημείο της ορφάνιας του, ο Θίο μου θυμίσε αμυδρά τον άλλο μεγάλο «ξένο» της Λογοτεχνίας ,τον ΜΠΕΝ ΛΟΒΑΤ της νομπελίστριας Ντόρις Λέσσινγκ, που και αυτός σεργιανώντας τον κόσμο κι αναζητώντας ρίζες στον κόσμο των ανθρώπων σύρθηκε στην παρανομία ,όντας όμως ο μεγάλος αθώος…
Περισσότερο με παραπέμπει στον Μπεν αυτόν ο Θιο ,παρά στο Μίσκιν με τον οποίο αντιπαραβάλλεται ευθέως στο έργο. Ο Μίσκιν είναι μια ύπαρξη ταγμένη στη Καλοσύνη κι η τραγικότητα του έγκειται στη μοίρα που μετατρέπει τις καλές του προθέσεις σε όλεθρο. Αντιθέτως ο Θίο δε δείχνει να έχει τόσο σαφή ταυτότητα συνειδησιακή και συναίσθηση εαυτού όσο ο Μίσκιν. Τελεί εν συγχύσει και προξενεί κακό όχι από πρόθεση , αλλά ούτε από εκτροπή της τύχης. Μάλλον από άγνοια εαυτού.
Τούτο έρχεται να υπογραμμίσει μέσω της αντίθεσης ο χαρακτήρας εύρημα του βιβλίου ,Μπόρις Παυλικόφσκι , που ισορροπώντας ανάμεσα στον σκωπτικό Διογένη και τον ηδονιστή Επίκουρο, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη των πράξεων του –καλών και κακών- καταφάσκοντας πλήρως τη ζωή με την αθλιότητα και τις προκλήσεις της. Είναι ο μέντορας του Θίο-τον παίρνει από το χέρι και μέσω του παιδαγωγικού έρωτα όπως τον συναντάμε στην Αρχαία Ελλάδα μεταξύ Παιδαγωγού-Παιδαγωγούμενου- του δείχνει τη ζωή.

Η δεύτερη πτυχή της Μεγάλης Απώλειας που σφράγισε το Θίο, ο πρόωρος θάνατος της μητέρας, συμβολίζει το Τραύμα του «Απωλεσθέντος Παράδεισου», δηλαδή τη βίαιη έξωση από την άγνοια και το Ακαταλόγιστο της Παιδικής Ηλικίας στην ευθύνη του εαυτού του κ τη μετάβαση στην ενήλικη πραγματικότητα .Αυτο που η ψυχανάλυση όρισε ως το Τραύμα του Αποχωρισμού.
Με κείνο το ανέμελο παιδί μόνον ο πίνακας του Φαμπρίτσιους συνέδεε πια το Θίο.

Από αυτό τον παιδικό εαυτό, λοιπόν, αρνιόταν να αποδεσμευτεί ο Θίο κρατώντας τον πίνακα με κάθε τίμημα. Σαν τον πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι όμως η φιγούρα του αιχμαλωτισμένου πουλιού αποκάλυπτε και τις «αλυσίδες» στην ψυχή του Θίο , που ο φόβος της ενηλικίωσης τη διάβρωσε σταδιακά για να φτάσει στo έσχατο σημείο του ξεπεσμού ,ώσπου ήρθε η ώρα της της Επιλογής… Μια επιλογή απόλυτα πειστική, που απαλύνει και τις δύο παραμέτρους της Απώλειας που σφράγηισε την ενηλικίωση του Θίο ,αλλα και που οδηγεί τον αναγνώστη σε μια προσωπική του κάθαρση.

Πράγματι.Η πολυσημία του έργου, καθώς και η παραστατική αφήγηση με τις διεξοδικές περιγραφές καταβυθίζουν τον αναγνώστη στην ιστορία αυτή –μεταδίδοντας μέχρι ρανίδας όλες τις συναισθηματικές διακυμάνσεις τους ήχους,
τις μυρωδιές ,τα χρώματα. Έτσι το βιβλίο μετατρέπεται σε προσωπικό βίωμα του καθενός ,μας προκαλεί να στοχαστούμε πάνω σε μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης και να βρει ο καθένας την ατομική του λύτρωση.

Θα ήταν παράλειψη να μην εξάρω την αξιέπαινη προσπάθεια της μεταφράστριας,των εκδόσεων Λιβάνη ΤΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ που κατάφερε να ενσωματώσει το γοητευτικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας στο σκοτεινό ύφος της Ταρττ, και να μας χαρίσει μια λεξιλογική πανδαισία, διατηρώντας κάθε υφολογική απόχρωση και αποσαφηνίζοντας με καίριες υποσημειώσεις κάθε γλωσσολογική ιδιαιτερότητα και πληροφορία απαραίτητη για την κατανόηση του κειμένου…

Ακολουθείστε αυτήν την πρόκληση συνείδησης κι αυτογνωσίας που συνέθεσε η DONA TARTΤ.
 
Last edited:
Μπράβο Φαντινα για την παρουσίαση και που μου θύμισες την Ταρτ, μιας και "Η μυστική Ιστορία" είναι από τα γοητευτικότερα βιβλία που έχω διαβάσει. Θα το διαβάσω σύντομα κι αυτό. Το καλοκαίρι μιλούσα με μια Αγγλίδα για την Ταρτ (διάβαζε τον Μικρό φίλο) και μου έλεγε πόσο σημαντική συγγραφέα την θεωρεί. Τα μάτια της πετούσαν σπίθες. Δεν ξέρω αν είναι σημαντική ή όχι, ξέρω μονάχα ότι η γραφή της ΣΕ ΠΟΡΩΝΕΙ.
 
Καλησπέρα υπέροχη Φαντίνα.
Άλλη μία παρουσίαση διαμάντι. Τι άλλο να πω; Είσαι κούκλα.
(βέβαια, προηγείται το «Χωρίς Σκηνή», αν δεν το πάρω θα σκάσω)
 
ΜΙΑ μου,ειμαι περιεργη και η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ μου δημιουργησε επιθυμια να γνωρισω και τα αλλα δυο εργα της Ταρτ. Δεν ηξερα οτι ειναι τοσο δημοφιλης.Παντως εθιστικη...ειναι!!!

@ΣΤΡΑΤΗ τι να πω???Σε ευχαριστω πολυ για τα ζεστα σου λογια.Πραγματικα αξιζει η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ!!!.Οσο για το ΧΩΡΙΣ ΣΚΗΝΗ,θα σε αιφνιδιασει με την εκπληξη που επιφυλασσει...
 
Φανταστική παρουσίαση σε απ'ότι φαίνεται φανταστικό κι απαιτητικό βιβλίο. Ανταποκρίθηκες επάξια πιστεύω στις προσδοκίες!!!

Θα προσπαθήσω να συνεισφέρω κι εγώ ορισμένες ιδέες για το έργο. Ο τραγικός κι βίαιος τρόπος θανάτου του ίδιου του ζωγράφου Φαμπρίτσιους - σε μία έκρηξη μπαρουτιού- στο Ντελφτ το 1654 με οδηγεί στη σκέψη πως ίσως (λέω ίσως γιατί δεν το έχω διαβάσει) η μητέρα του ήρωα να είναι μία μετεμψύχωση του Ολλανδού καλλιτέχνη. Ο θάνατος της μητέρας και του ζωγράφου παρουσιάζουν πολλές αναλογίες.Η ψυχή του Φαμπρίτσιους κληροδοτείται στο Θίο μέσω του πίνακα.

Βρήκα κι αυτό το βιντεάκι με συνέντευξη της Ταρτ που μιλάει για το βιβλίο...

[video=youtube;RPgPixshbXo]https://www.youtube.com/watch?v=RPgPixshbXo[/video]
 
ΜΠΟΥ ευχαριστουμε πολυ για το εξαιρετικο βιντεο.Πολυ ενδιαφερον υλικο.

Βασικα αυτο το γεγονος του ατυχηματος που ειχε ο Ολλανδος ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟΥΣ-δημιουργος της ΚΑΡΔΕΡΙΝΑΣ, ο οποιος και σκοτωθηκε οπως η θαυμαστρια του και μητερα του Θιο υπαινιχθηκα κυριως , οταν μιλησα για στοιχεια του πινακα στην πλοκη αλλα δεν ηθελα να το αποκαλυψω.

Παντως και το τονιζω !-ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με Μετεμψυχωση και Μεταφυσικη-ευτυχως!
Το βιβλιο κινειται αυστηρα στο ρεαλισμο και τους φυσικους νομους και αυτο ειναι απο τα στοιχεια του που με γοητευσαν,διοτι ετσι το βιβλιο αντικρυζει καταματα τους φοβους του ανθρωπου με αποτελεσμα να καθισταται πιο πειστικη η λυση του δραματος που ευκολα μπορουμε να το αναγαγουμε ο καθενας στην προσωπικη του οδυσσεια.

Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ θα αποδυναμωνε πολυ ενα τετοιο εργο,διοτι θα του αποστερουσε την αληθεια και την ευθυνη του ανθρωπου -δηλαδη του καθενος μας.
 
Last edited:
Φαντίνα, ουάου παρουσίαση, δεν έχω λόγια. Αντε τώρα να κάνω δική μου έτσι που με έχεις κομπλάρει. Τώρα για το βιβλίο, το βλέπω πρώτη μούρη σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία, αλλά ποτέ δεν μου κίνησε την περιέργεια να ασχοληθώ μαζί του. Ισως κάποια μέρα!
 
@Πραγματικα, Νικολα μου, ευχαριστω!!!Ημουν καχυποπτη στην αρχη αλλα αξιζε τελικα!!!

@ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ μου ,ειλικρινα κοκκινιζω και με τιμαει πολυ το γενναιοδωρο σχολιο σου, κατανοωντας το υπερβολικο του πραγματος!:) Ωστοσο, πραγματικα πιστευω πως ο τροπος που ο καθενας βιωνει ενα βιβλιο ειναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
κι εχει πολλα να μας μαθει.Δεν ειναι συγκρισιμος με κανενος αλλου.Διαβαζω καθε παιδι που μας παρουσιαζει βιβλια και παντα μαθαινω κατι καινουριο κι εντυπωσιαζομαι...

Ασε που εσυ ειδικα ξερεις τοσα πολλα αξιολογα βιβλια που αγνοω,γι αυτο περιμενω με πολυ ενδιαφερον τις προτασεις σου!!!
 
Διάβασα πρόσφατα την Καρδερίνα και τη βρήκα συναρπαστική. Ό,τι αρτιότερο έχω διαβάσει σε λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια, σίγουρα.
 
Top