Στιγμές ευτυχίας
Οι στιγμές ευτυχίας θέλουν κόπο να κατακτηθούν. Έχω φάει σε ακριβά εστιατόρια. Έχω πιεί ακριβά ποτά. Έχω οδηγήσει ακριβά αμάξια. Με έχουν πάει βόλτα με ακριβά αμάξια. Δεν είδα κάπου εκεί ευτυχία.
Έχω μεγαλώσει σε ένα λάθος περιβάλλον που έχω κριθεί και συνεχίζω να κρίνομαι για τις απόψεις μου και τον τρόπο ζωής μου συνεχώς, γιατί πετάω τα λεφτά μου σε ταξίδια, γιατί τρώω βλακείες και τρώω σπάνια τηγανιτά, λιπαρά και διάφορα φαγητά που στα κόβει ο γιατρός κάποια στιγμή στη ζωή σου αν το παρακάνεις, γιατί πάω για προπόνηση αντί να βγω για ποτό και πολλά άλλα.
Παρότι μεγάλωσα και ζω σε ένα περιβάλλον που κρίνομαι συνεχώς, κουτουλώντας από ιδιοτέλεια σε ιδιοτέλεια, έχω ζήσει στιγμές ευτυχίας και θα αναφέρω μια από αυτές.
Για να καταφέρω να τη ζήσω, χρειάστηκε να φύγω από την Κρήτη, να πάω στην
Βλυχάδα, μια παραλία της Πελοποννήσου.
Σε αυτή την παραλία, είδα ανθρώπους μόνους τους, να έρχονται από πολύ μακρινά σημεία της γης, μόνο και μόνο για να τρέξουν πάνω κάτω την παραλία ξεφωνίζοντας, να κάθονται για λίγα λεπτά να απολαμβάνουν τη θέα και μετά να μπαίνουν στο ενοικιαζόμενο αμάξι τους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Σε αυτή την παραλία, χρειάστηκε να μείνω περίπου μια βδομάδα για να προετοιμάσω τον εαυτό μου για την στιγμή ευτυχίας.
Χρειάστηκε να μείνω μια βδομάδα εδώ
Μετά από αυτό χρειάστηκε να φάω δίπλα στη λίμνη στα Γιάννενα τις πιο νόστιμες πιπεριές με χωριάτικο λουκάνικο
Δεν έφταναν όλα αυτά. Έπρεπε να κάνω ένα σωρό περπάτημα μέσα στο φαράγγι του Βίκου, να βουτήξω στις πηγές του Βοϊδομάτη
Έπρεπε να ανέβω το βουνό Τύμφη και να παίξω με τους τρίτωνες της Δρακόλιμνης
και τελικά να κοιμηθώ με άτομα που αγαπώ, μέσα σε μια φάτνη γεμάτη ακαθαρσίες ζώων και να γελάμε χωρίς λόγο μέχρι που μας πήρε ο ύπνος γελώντας. Εκεί ένιωσα ευτυχία.
Συνέχεια ακούω τους ανθρώπους γύρω μου να κυνηγάνε τα λεφτά και να αφήνουν τα χρόνια να περνάνε χωρίς να ζουν. Το μόνο μέλημα των γονιών μου όταν μεγάλωνα, ήταν να διαβάζω, να σπουδάσω, να βγάζω λεφτά για να μην χρειάζεται να μαζεύω ελιές για πάντα. Τώρα που τα κατάφερα, το μόνον τους μέλημα είναι να πάω στις ελιές

Ακούω συγγενείς μου να λένε στο παιδί μου, ενώ παίζει και ξεφωνίζει από χαρά, να σταματήσει γιατί θα το μαλώσουν. Καταπιέζω την τάση που έχω να τους απαντήσω όπως με μάθανε και απλά τους λέω ότι εγώ το παιδί μου το θέλω χαρούμενο και δεν το μαλώνω.
Ακούω άλλους να του λένε όταν κλαίει, ποιος τον πείραξε να τον δείρουν. Καταπιέζω ξανά την τάση μου να τους απαντήσω όπως με μάθανε και τους λέω ότι εμείς δεν δέρνουμε και δεν λέμε τέτοια πράγματα στο παιδί.
Έχω φίλους με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα. Το ψυχιατρικό πρόβλημα μπορεί να μη φαίνεται, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα σωματικό. Πως δεν μπορείς να ζητήσεις από κάποιον με κομμένο πόδι να τρέξει, το ίδιο πρέπει να μην κάνεις και για το ψυχιατρικό. Δεν μπορείς να έχεις απαίτηση, ένα άτομο με ψυχιατρικό πρόβλημα να συμπεριφέρεται σαν τους ανθρώπους που δεν έχουν. Παρόλαυτα οι γονείς τους φοβούνται. Φοβούνται για το τι θα πει ο κόσμος και τους πιέζουν να συμπεριφέρονται κανονικά με καταστροφικές συνέπειες για τον εαυτό τους.
Έχω φίλους εθισμένους στα ναρκωτικά. Οι γονείς τους ντρέπονται να πάνε σε ένα πρόγραμμα να τους κατευθύνει ώστε να βοηθήσουν το παιδί τους. Κάνουν το παιδί τους να ντρέπεται να πάει σε ένα πρόγραμμα για να βοηθηθεί ώστε να καταφέρει να λύσει το πρόβλημα του. Για το τι θα πει ο κόσμος.
Έχω γνωρίσει χρήστη σε καμπίνα καραβιού και το πρώτο πράγμα που μου είπε μετά το όνομα του, ήταν ότι είναι χρήστης και παρακολουθεί πρόγραμμα στην Ισπανία. Μεγάλος μάγκας, τόσο μάγκας που τον αναφέρω συνέχεια και χάρηκα που τον γνώρισα.
Όλοι φοβόμαστε τι θα πει ο κόσμος και ακολουθούμε αυτό που θέλει ο κόσμος.
Φίλοι μου με χλευάζουν που περνάω τη γειτονιά με το κανό στην πλάτη για να πάω να παίξω στη θάλασσα. Τι θα πουν οι γείτονες, τι θα πει ο πεθερός μου. Δεν με νοιάζει.
Φίλοι και συγγενείς μου απάντησαν όταν τους είπα ότι ήμουν σε δίλημμα να πάω στο Παρίσι (το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό) ή να κατέβω στο χωριό, τι πήγα να κάνω στο Παρίσι.
Ο Σωκράτης (ή ο φανταστικός φίλος του Πλάτωνα) μίλησε για την ευδαιμονία που ψάχνουμε όλοι. Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα, όχι μαλώνοντας τα όταν κάνουν κάτι που δεν πρέπει, κάνοντας μαζί του κάτι άλλο που πρέπει. Όχι μαλώνοντας τα όταν παίζουν με ένα αντικείμενο που δεν πρέπει, αλλά δίνοντας του ένα αντικείμενο που πρέπει.
Δεν χρειάζεται λεφτά και παιχνίδια για να είναι χαρούμενο ένα παιδί, χρειάζεται να παίξει μαζί με τους γονείς του, να παίξει ακόμα και με το χώμα. Για ευνόητους λόγους δεν ανεβάζω αποδείξεις.
Προσπάθησα να δείξω στο παιδί μου να πατάει κουμπιά σε ένα δια δραστικό βιβλίο που του έχω πάρει και κάνουν θορύβους αν τα πατήσεις. Του έπιανα το δάχτυλο και του πατούσα τα κουμπιά. Μετά το παιδί μου άρχισε να πιάνει το δικό μου δάκτυλο για να πατήσει το κουμπί. Πόσο λάθος είμαι; Κάθε ηλικία είναι διαφορετική και πρέπει να το καταλάβουμε, να το θυμηθούμε. Σαν γονείς δεν πρέπει να μάθουμε το παιδί να ζει, σαν γονείς πρέπει να μάθουμε να ξαναζούμε τη ζωή. Εγώ πρέπει να μάθω πως να δείξω στο παιδί μου ότι θέλω να του δείξω όχι αυτό να μάθει πως θα του το δείχνω εγώ.
Δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργο που υπάρχει τόση δυστυχία γύρω μου και που αυτοκτονεί κόσμος. Η ζωή είναι ένα δώρο και το χαραμίζουμε στο ψυγείο να μην χαλάσει.
Τα λεφτά είναι αριθμοί, οι αριθμοί δεν τελειώνουν ποτέ. Δεν μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος κυνηγώντας κάτι που δεν τελειώνει.
Εγώ το μόνο πράγμα που θέλω για το παιδί μου είναι να είναι ευτυχισμένο. Αν δεν καταφέρω να το βοηθήσω να γίνει, τουλάχιστον δεν θα μπω εμπόδιο σε αυτό. Ελπίζω να τα καταφέρω
πείτε μου τώρα ότι δεν περιμένατε να πεταχτώ με ένα τέτοιο μήνυμα