Μ. Καραγάτσης: "Βασίλης Λάσκος"

Λόγω ημερών έκατσα και διάβασα το βιβλίο "Βασίλης Λάσκος" , μια μυθιστορηματική βιογραφία του γνωστού ηρωικού πλωτάρχη Βασίλη Λάσκου του υποβρυχίου "Κατσώνης" και δεν μπορώ παρά να πω πως, για άλλη μια φορά θαύμασα την γραφή του Καραγάτση.

Η γραφή του απλή, χωρίς πολλές λογοτεχνικές φιοριτούρες και περιγραφές, όμως τόσο ζωντανή και δροσερή, γεμάτη ζωή, σε πλημυρίζει με συναισθήματα και σε συναρπάζει. Πάντα αναρωτιόμουν πως το έκανε αυτό αυτός ο άνθρωπος, να αναπαριστά απλά και εύστοχα τις πολύπλοκες σχέσεις και εσωτερικές σκέψεις των ηρώων του κρατώντας σου αμείωτο το ενδιαφέρον, όταν βλέπεις κλασσικούς λογοτέχνες σαν πχ τον Εμίλ Ζολά που κάνουν ατέλειωτες περιγραφές για να αναπαραστήσουν τον χαρακτήρα των ηρώων τους. Θα μπορούσα να παρομοιάσω την εξιστόρησή του σαν την ιστορία που σου λέει κάποιος επιδέξιος στην αφήγηση κουτσομπόλης, για ένα γνωστό του σε ένα καφενείο, εξιστορώντας τη με τέτοιο τρόπο ώστε να σου κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον και εσύ να του λες <<πες μου κι άλλο, πες μου κι άλλο τι έγινε με τον τύπο?>>

Ο Καραγάτσης σε αυτό το βιβλίο βασίστηκε στο πραγματικό πρόσωπο Βασίλης Λάσκος για να περιγράψει μια μυθική γκροτέσκα προσωπικότητα που διαπνέει το Ελληνικό ιδεώδες για το τι σημαίνει να είσαι άντρας αλλά και ήρωας. Ενσωματώνει έντεχνα όλες τις αντιλήψεις και προκαταλήψεις της τότε Ελληνικής κοινωνίας και αναπαράγει με σοβαρό και λίγο κωμικό στυλ το αντρικό ιδεώδες της εποχής. Ένα αντρικό ιδεώδες που μας είναι γνωστό ως του άντρα γλεντζέ, γυναικά, άστατο και επιπόλαιο που δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα, λεβέντη αλλά με καρδιά αθώα και μικρού παιδιού. Ένα αντρικό ιδεώδες που όταν το διαβάζεις να στο περιγράφει τόσο ζωντανά ο Καραγάτσης δεν μπορείς παρά να στεναχωρηθείς και λίγο, διότι βιώνοντας τη σημερινή κατάσταση που άντρες τέτοιου τύπου αργότερα έλαβαν την εξουσία, κατασπατάλησαν τους δημόσιους πόρους και προώθησαν για να κατακτήσουν τη καρδιά του λαού (που είχε τα ίδια μυαλά) του άντρα πολιτικού γυναικά που τα σπάει στα μπουζούκια και γι’αυτό και μόνο είναι λεβεντιάς. Αλλά και όχι μόνο πολιτικών αντρών αλλά και απλών αντρών, οι οποίοι διαπνεόμενοι από το ίδιο ιδεώδες, έβρισκαν τρόπους να παίρνουν επιδόματα για να τα σπαταλούν σε μπουζούκια χωρίς να κάνουν καμιά σοβαρή επένδυση. Ένα αντρικό ιδεώδες που μάλλον ευτυχώς για τη γενιά μας αποκαλύφθηκε και καταρρέει.

Όσο για τον ίδιο τον Βασίλη Λάσκο, τον πραγματικό, δεν ξέρω αν όντως είχε κάποια από τα στοιχεία από αυτά που περιγράφει ο Καραγάτσης, αλλά τέτοιες μέρες το μόνο που έχω να πω είναι, ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή του και όλων εκείνων που όρθωσαν το ανάστημα τους στον εχθρό ηρωικά όπως ο ίδιος και που ευτυχώς για την φυλή μας ήταν πολλοί. Αναπαυθείτε εν ειρήνη!

Last edited by a moderator: