Συμφωνώ 100% με Βασίλισσα και Τσίου. Το FB, το Insta, τα social media γενικότερα, είναι στο χέρι του χρήστη το πως θα χρησιμοποιηθούν. Άλλος ποστάρει φωτογραφίες, άλλος τα χρησιμοποιεί να επικοινωνεί με φίλους, άλλος ανεβάζει άρθρα - και όλα αυτά σε κλειστό κύκλο ή δημόσια, πάντα ανάλογα με την προσωπική προτίμηση του εκάστοτε χρήστη. Θεωρώ ότι το FB είναι, αν όχι ό,τι καλύτερο, ένα απ' τα 5 καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί στο internet. Φίλοι χαμένοι από το δημοτικό, φίλοι που πλέον έχουν οικογένεια, παιδιά, άλλοι που έχουν φύγει εξωτερικό, άλλοι που μένουν μεν Αττική, αλλά μακριά. Όλοι αυτοί δεν είναι δυνατόν να συναντιούνται face-to-face κάθε λίγο και λιγάκι. Χάρη στο FB (και γενικά τα social media) έχω καταφέρει να έχω επαφές με όλους αυτούς, και όσοι είναι πιο "ανοιχτοί" μοιράζονται στιγμές, ιδέες, προτάσεις κλπ. Είναι εξαιρετικό να βλέπεις τι κάνει ο φίλος σου που μένει Ελβετία, και να μην πρέπει να περιμένεις να τον δεις 2 ωρίτσες face-to-face όταν καταφέρει να έρθει για λίγες μέρες. Είναι μοναδικό να έχεις καταφέρει να βρεις φίλους που είχες να δεις από το δημοτικό και να ξαναμιλάς μαζί τους και να βλέπεις τι κάνουν. Όσο για τα ανώνυμα forum, ναι, ωραία είναι να είσαι σε ένα forum και να μιλάς με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα. Τι γίνεται όμως όταν έχεις άνω του ενός ενδιαφέροντα? Παλιά έπρεπε να μπαίνω καθημερινά σε πάνω από 5 forum αν ήθελα να κρατάω επαφή. Τώρα όλοι είναι στο FB, όπου έχω κάνει και καινούριες γνωριμίες, οι οποίες κρατιούνται πολύ καλύτερα μέσω του FB, από ότι παλιότερα μέσω των forums. Και αν θες ανωνυμία, κανείς δεν σε εμποδίζει, κανείς δεν σε υποχρεώνει να χρησιμοποιήσεις αληθινό όνομα/επίθετο - απλά το πλεονέκτημα του αληθινού ονόματος είναι ότι θα μπορέσει να σε βρει κάποιος παλιός φίλος αν σε θυμηθεί και σε ψάξει.
Γενικά τα social media έχουν μία παρεξηγημένη εικόνα σε όσους δεν τα χρησιμοποιούν, και κυρίως εδώ στην Ελλάδα, που ως λαός είμαστε "by default" ενάντια σε οποιαδήποτε τεχνολογική αλλαγή και εξέλιξη - ακόμα θυμάμαι το τι άκουγα όταν το 1995 έκανα παραγγελίες με πιστωτική (του πατέρα μου τότε) από το internet. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται με έναν τρόπο σαν η χειρότερη μορφή τους (που φυσικά και υπάρχει) να είναι η μοναδική μορφή τους. Και αυτό είναι λάθος.