Λογοτεχνία εμπνευσμένη από Μουσικές και Τραγούδια

Στο νήμα αυτό, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία απο το "Μουσικές και τραγούδια εμπνευσμένα από την λογοτεχνία" αναφέρουμε λογοτεχνικά βιβλία - και όχι μόνο - που οφείλουν την έμπνευση τους σε μουσικές και τραγούδια διαφόρων καλλιτεχνών.

Ξεκινώ με το βιβλίο της Τζανακάρη Βάσιας : "Έντεκα μικροί φόνοι. Ιστορίες εμπνευσμένες από τραγούδια του Nick Cave", από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.Λίγα λόγια για το βιβλίο :

Τι κοινό έχουν ένας καλός γιoς, μια σκελετωμένη κούκλα, ένα θρησκόληπτο χωριό, ένας εκλεπτυσμένος τελάλης, μια ξεπεσμένη πόρνη, ένας παρανοϊκός επιστήμονας, μια καταθλιπτική, ένας επίδοξος εραστής, μια μπαργούμαν που υποφέρει από αϋπνίες, ένας φοβισμένος φούρναρης και ο Διάβολος; Είναι όλοι θύτες ή θύματα στις φονικές ιστορίες που ξετυλίγονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Οι ήρωες της Βάσιας Τζανακάρη ξεπήδησαν από τη φαντασία της καθώς άκουγε και ξανάκουγε τους δίσκους του Nick Cave.
 
Επανέρχομαι στο νήμα για μερικές συμπληρωματικές πληροφορίες που αφορούν το βιβλίο της Βάσιας Τζανακάρη «Έντεκα Μικροί Φόνοι».

Όπως λέει και η ίδια : « Από τους οργισμένους Birthday Party ως τους παθιασμένους Bad Seeds και τους σαρκαστικούς Grinderman, ο Nick Cave έχει φτιάξει, όπως λέει ο ίδιος, «έναν κόσμο όπου συμβαίνουν πράγματα ακραία και ρομαντικά», ένα σύμπαν γεμάτο καταραμένες φιγούρες που βασανίζονται από τα πάθη τους με υπόκρουση μερικά από συγκλονιστικότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί από καταβολής rock».

Το βιβλίο περιλαμβάνει 11 ιστορίες, εμπνευσμένες από τραγούδια του Nick Cave, όπως αναφέρονται κάτωθι:

1) ΤΟΥΠΕΛΟ ( Μια ιδέα από το «Tupelo»)
2) ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΩΣ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ( Μια ιδέα από το «From her to Eternity»)
3) Ο ΤΕΛΑΛΗΣ ( Μια ιδέα από το «The Carny»)
4) Ο ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΒΑΤΖΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΤΛΕ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ (Μια ιδέα από το «I Had A Dream Joe»)
5) Ο ΚΑΛΟΣ ΓΙΟΣ (Μια ιδέα από τα «The Good Son» και « Jennifer’s Veil»)
6) ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ (Μια ιδέα από το «Song of Joy»)
7) Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΕΛΑΝΙ (Μια ιδέα από το «King Ink»)
8) Ο ΤΖΑΚ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ( Μια ιδέα από το «Jack’s Shadow»)
9) ΜΑΔΩΝΤΑΣ ΜΥΓΕΣ ( μια ιδέα από το «Wings off Flies»)
10) ΘΛΙΜΜΕΝΗ ΑΔΕΛΑΙΔΑ ( Μια ιδέα από το «Sorrowful Wife») και
11) Ο ΞΕΝΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΕ ΔΟΛΛΑΡΙΑ (Μια ιδέα από το «Loverman»)

Η Βάσια Τζανακάρη, γεννηθείς το 1980, αφιερώνει αυτό το πρώτο της βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε το 2008, στους γονείς της που πάντα την πίστευαν … και της αγόραζαν δίσκους!
 
Είμαι άσχετη με τη μουσική, αλλά θεωρώ πως αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το νήμα η Σονάτα του Γιάννη Ρίτσου, και το Ut diese mineur του Νικόλαου Επισκοπόπουλου (Μπετόβεν και οι δύο).
Α, και να πω στον @Σαλάτας να διαβάσει το δεύτερο (μια σταλιά διήγημα είναι), για να είμαστε δύο οι γκρούπι του Επισκοπόπουλου στη λέσχη (μέχρι να γίνουμε πολλοί :χαχα:)
 
Top