Λεξικό των Κυρίων Ονομάτων

Το ξεφύλισσα. Το βρήκα όμως ελλειπές. Εντάξει κάτι θα του ξέφευγε.
Τι εννοώ.

Το όνομα μου είναι Βαλεντινα και ενώ τόσα χρόνια και από την ιστορία γνωρίζω ότι το όνομα μου είναι Ιταλικό... ο Κ.Μπαμπηνιώτης λέει πως είναι ελληνικό.
Ήθελα να δω αν υπάρχει κ σε Βαλεντίνη ( το οποίο δεν μου αρέσει καθόλου) κ για καλή μου τύχει το θηλυκό τελειώνει σε Α.

Όταν όμως έψαξα να βρω από που βγαίνει το Βαλεντίνη κ πότε γιορτάζει δεν βρήκα τπτ.
Εγώ ήξερα ότι η Βαλεντίνη βγαίνει από το Βαλάντο ή Χρυσοβαλάντο κ κατά την Ορθοδοξία έχει άλλη μέρα γιορτής σε σχέση με τους καθολικούς που είναι 14 Φεβρουαρίου.

Και λέω εγώ τώρα. Το όνομα μου είναι ελληνικό αλλά στην Ελλάδα δεν το ακούς και συχνά. Στην Ιταλία όμως που σαν καθολικοί έχουν και τον Αγ Βαλεντίνο υπάρχουν αρκετές με το όνομα μου.

Μήπως λέω μήπως ο Κύριος Μπαμπινιώτης τα μπέρδεψε; έχει βγάλει κ τόσα λεξικά ο άνθρωπος!
 
Αγαπητή Βαλεντίνα, ευχαριστώ που διατυπώσατε την ερώτησή σας.

Ίσως μπερδευτήκατε λίγο και αυτό δεν είναι παράξενο, όταν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με την ορολογία των επιστημονικών λεξικών, ιδίως στον εξειδικευμένο τομέα τής ετυμολογίας.

Το λεξικό δεν αναφέρει ότι το όνομα Βαλεντίνη / Βαλεντίνα είναι ελληνικό, αλλά ότι είναι ελληνιστικό, δηλαδή πρωτοαπαντά την περίοδο της ελληνιστικής Κοινής (μεταξύ 3ου αιώνα π.Χ. και 3ου αιώνα μ.Χ., με τους τύπους Βαλεντῖνα / Οὐαλεντῖνα). Όπως συμβαίνει με πλείστα ονόματα, προέρχεται από το αρσενικό Βαλεντῖνος / Οὐαλεντῖνος, το οποίο ανάγεται στο λατινικό Valentinus «εύρωστος, υγιής». Το ιταλικό αντίστοιχο προέρχεται επίσης από την ίδια λατινική αφετηρία.

Η σύνδεση με το όνομα (Χρυσο)βαλ(λ)άντης έλαβε χώρα πολύ αργότερα, είναι νεοελληνική και παρετυμολογική· συμβαίνει συχνά από άγνοια να παρασυνδέονται ονόματα που έχουν κάποια φωνητική προσέγγιση, ενώ δεν υπάρχει μεταξύ τους ετυμολογική σχέση.

Έχετε επίσης κατά νου ότι τα επιστημονικά λεξικά δεν περιέχουν πληροφορίες σχετικά με το εορτολόγιο οποιασδήποτε θρησκείας· αυτές μπορείτε να τις αναζητήσετε αλλού.

Και πάλι σας ευχαριστώ.
 
Ναι όντως μπερδεύτηκα γτ δεν το έχω μπροστά μου αυτή την στιγμή. Το ξεφύλισσα φευγαλέα στο βιβλιοπωλείο.

Το πότε γιορτάζει δεν εννοούσα το λεξικό... παράλειψη μου που δεν το τόνισα.

Μου παραθέτετε ότι διάβασα στο λεξικό. Ωστόσο έψαξα και το Βαλεντίνη και δεν το βρήκα. Για αυτό λέω ότι είναι ελλιπές.

Επίσης αν θυμάμαι καλά στο όνομα Χρυσοβαλλάντο αναφέρει κ μερικά άλλα ονόματα όπως το Βάλια. Το Βάλια βγαίνει κ από το Βαλεντίνα ούτε αυτό το αναφέρει.

Δεν είμαι κάποια για να βγάλω τον Κ.Μπαμπηνιώτη άκυρο ... ίσως βγάλει πιο μετά και άλλο λεξικό με περισσότερες λεπτομέρειες.
 
Top