Σε μια συζήτηση στο Ομιλητήριο - και μετά από μια παρατήρηση που έκανα - η Πεταλούδα με προέτρεψε να ανοίξω ένα νήμα στο οποίο να συγκεντρώνουμε σιγά σιγά διάφορες λαϊκές προλήψεις, δεισιδαιμονίες και δοξασίες, απ’ αυτές που όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ακούσει να κυκλοφορούν. Μπορεί να υποκρύπτουν σοβαρό νόημα ή να έχουν χιουμοριστικό περιεχόμενο, να είναι γνωστές σε όλους μας ή πρωτάκουστες.
Έτσι ή αλλιώς, αποτελούν κομμάτι της λαϊκής παράδοσης και είναι σίγουρο ότι ο καθένας από μας θα έχει ακούσει κάτι σχετικό, από τα πιο συνηθισμένα ως τα πιο απίθανα.
Εννοείται ότι η ουσία του θέματος δεν είναι το κατά πόσο ή όχι ισχύουν, καθώς από όλες σχεδόν απουσιάζει το λογικό υπόβαθρο. Μια ανθολόγησή τους όμως θα είχε ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί ουσιαστικά μια απόπειρα καταγραφής μιας από τις εκφάνσεις της λαϊκής παράδοσης, όπως αυτή εκδηλώνεται στη διαδρομή του χρόνου.
Ίσως μάλιστα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιαζόταν στις περιπτώσεις όπου κάποιος από εμάς θα μπορούσε να παραθέσει και κάποια ερμηνεία για την πρόληψη ή τη δοξασία που θα παραθέσει. Τι μπορεί να σημαίνει δηλαδή, ή από πού προέρχεται.
Ξεκινάω με 2-3 που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό.
• Δεν δίνεις ψωμί στον γείτονα μετά τη δύση του ήλιου ("για να μην το δουν τα άστρα"), εκτός αν έχεις φροντίσει να το καλύψεις με μια πετσέτα
• Δεν δανείζεις ποτέ και για κανένα λόγο μαχαίρι που είναι του σπιτιού
• Αν κάποιος φεύγει από το σπίτι τη στιγμή που η νοικοκυρά σκουπίζει, πρέπει να σταματήσει αμέσως το σκούπισμα
Παραδίδω τη σκυτάλη…
Έτσι ή αλλιώς, αποτελούν κομμάτι της λαϊκής παράδοσης και είναι σίγουρο ότι ο καθένας από μας θα έχει ακούσει κάτι σχετικό, από τα πιο συνηθισμένα ως τα πιο απίθανα.
Εννοείται ότι η ουσία του θέματος δεν είναι το κατά πόσο ή όχι ισχύουν, καθώς από όλες σχεδόν απουσιάζει το λογικό υπόβαθρο. Μια ανθολόγησή τους όμως θα είχε ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί ουσιαστικά μια απόπειρα καταγραφής μιας από τις εκφάνσεις της λαϊκής παράδοσης, όπως αυτή εκδηλώνεται στη διαδρομή του χρόνου.
Ίσως μάλιστα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιαζόταν στις περιπτώσεις όπου κάποιος από εμάς θα μπορούσε να παραθέσει και κάποια ερμηνεία για την πρόληψη ή τη δοξασία που θα παραθέσει. Τι μπορεί να σημαίνει δηλαδή, ή από πού προέρχεται.
Ξεκινάω με 2-3 που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό.
• Δεν δίνεις ψωμί στον γείτονα μετά τη δύση του ήλιου ("για να μην το δουν τα άστρα"), εκτός αν έχεις φροντίσει να το καλύψεις με μια πετσέτα
• Δεν δανείζεις ποτέ και για κανένα λόγο μαχαίρι που είναι του σπιτιού
• Αν κάποιος φεύγει από το σπίτι τη στιγμή που η νοικοκυρά σκουπίζει, πρέπει να σταματήσει αμέσως το σκούπισμα
Παραδίδω τη σκυτάλη…
Last edited:
Όμως το συμβάν έληξε ομαλά, όταν την διαβεβαίωσα κατηγορηματικά, ότι αφού δεν το ήξερα, δεν πιάνει. 
(μα πως φαινονται τωρα γραμμενα..κ ομως ετσι λενε στο χωριο μου)
Προσωπικά απεχθάνομαι τις προλήψεις και τις δοξασίες και ούτε γραφικές ούτε όμορφες τις βρίσκω.

.Επίσης επειδή διαβάζω για χωριά...εγώ δεν έχω, οι προπαπς ήταν μετανάστες πόντιοι απο τη μία σμυρνιώτες απο την άλλη(ακριβώς που μην ρωτάτε) και όσοι είστε από εκεί θα δείτε ότι ξέρετε πιο πολλά απ' όσα νομίζεται