Κάθριν Νέβιλ (katherine Neville) : "Οχτώ" και "Η Φωτιά"Τίτλος: Οχτώ
Πρωτότυπος τίτλος: The Eight
Συγγραφέας: Κάθριν Νέβιλ (Katherine Neville)
Γλώσσα: Ελληνικά
Μετάφραση: Χριστιάννα Ελ. Σακελλαροπούλου
Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης: 2005
Έτος πρώτης έκδοσης: 1988 (Αγγλικά)
Αριθμός σελίδων: 767
ISBN:960-14-1043-0


Ένα βιβλίο που δύσκολα κατατάχθηκε σε κάποια κατηγορία, όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Μυθιστόρημα αναζήτησης ή ιστορικό, τα όρια είναι ρευστά. Μοναδικός πρόδρομος του Οχτώ θεωρείται "Το Όνομα του Ρόδου" του Ουμπέρτο Έκο, ενώ το ίδιο το Οχτώ αποτέλεσε πρόδρομο για όλα τα μετέπειτα μυθιστορήματα τύπου Νταν Μπράουν.

Ένα μυθικό σκάκι, με τεράστια δύναμη, που ενέπλεξε σε περιπέτειες τόσο τους κεντρικούς ήρωες όσο και κάποιες από τις μεγαλύτερες διάνοιες περασμένων αιώνων, που θέλησαν να συγκεντρώσουν τα κομμάτια του και να αποκωδικοποιήσουν το μυστικό του.

Η αναζήτηση γίνεται σε δύο χρονικά επίπεδα: την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης και το 1973. Μου άρεσαν πολύ οι σύγχρονοι ήρωες. Δυναμικοί χαρακτήρες και εξαίρετη πλοκή, που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο. Τέλος, τόσο το πλήθος των ιστορικών πληροφοριών/λεπτομερειών όσο και τα αποσπάσματα από την παγκόσμια μυθολογία, που αντλεί η Νέβιλ, με κάνουν να κατατάσσω το βιβλίο αυτό σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου αναγνώσματα.

Και το σίκουελ...


Τίτλος: Η Φωτιά
Πρωτότυπος τίτλος: The Fire
Συγγραφέας: Κάθριν Νέβιλ (Katherine Neville)
Γλώσσα: Ελληνικά
Μετάφραση: Χριστιάννα Ελ. Σακελλαροπούλου
Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης: 2008
Έτος πρώτης έκδοσης: 2008 (Αγγλικά)
Αριθμός σελίδων: 567
ISBN: 978-960-14-1859-9


Ένα επικίνδυνο παιχνίδι που ξεκίνησε περίπου 30 χρόνια πριν... Η Φωτιά αποτελεί τη συνέχεια του Οχτώ, με κεντρική πρωταγωνίστρια την κόρη της ηρωίδας του προηγούμενου βιβλίου.

Άλλη μια περιπέτεια, που εκτείνεται σε 2 αιώνες, γραμμένη επίσης σε 2 χρονικά επίπεδα. Με άρωμα Ελλάδας αυτή τη φορά, αφού στο παιχνίδι αναζήτησης του θρυλικού σκακιού εμπλέκεται και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων.

Δεν ξεπερνά σε ενδιαφέρον και πλοκή το Οχτώ, ωστόσο αποτελεί ένα αξιόλογο ανάγνωσμα κατά τη γνώμη μου.
 
Last edited by a moderator:
Πολύ καλό το Οχτώ, από τα αγαπημένα μου βιβλία. Ενδιαφέρουσα πλοκή, ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, καλός ρυθμός κι ένα ειδύλλιο έτσι για νοστιμιά...Είδα και το σκάκι με άλλο μάτι (αν και το τάβλι δεν το φτάνει). Η Φωτιά μου φάνηκε αδύναμη συνέχεια σε σύγκριση με το πρώτο βιβλίο
 
Πολύ καλά και τα δυό αν και το Οχτώ ειναι μακράν το καλύτερο της συγγραφέα κατα την ταπεινή μου άποψη.
 
Απόλλωνα, δεν θα το μετανιώσεις! Επιδέχεται πολλαπλών αναγνώσεων μάλιστα, όπως είπα. Απλά δεν "χωνεύονται" όλες οι πληροφορίες (ιστορικές, μυθολογικές) με την πρώτη. Με την προϋπόθεση πάντα ότι σου αρέσουν αυτοί οι τομείς.

Συμφωνώ με όσους λένε ότι Η Φωτιά είναι αδύναμη σε σχέση με το Οχτώ. Σε σχέση όμως με άλλα μυθιστορήματα του ίδιου είδους, έχει πολύ ενδιαφέρον.

Να προσθέσω ακόμη ότι και το Οχτώ έχει δεχτεί αρνητική κριτική. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν τους εντυπωσίασε το τέλος του, είχαν ήδη διαβάσει τον Αλχημιστή του Κοέλο κτλ. Σύμφωνοι, αλλά η Νέβιλ έγραψε 10 χρόνια πριν τον Κοέλο. Κανείς δεν είχε ακούσει για την αλχημεία, το Ελιξίριο της Ζωής κτλ. το '88, απ' το ευρύτερο κοινό τουλάχιστον. Απλώς στην Ελλάδα το Οχτώ εκδόθηκε πολλά χρόνια μετά τον Αλχημιστή και μας φάνηκαν γνωστά και οικεία όσα αναφέρονται στο τέλος. Θα πω μόνο ότι στα βιβλία σαν το Οχτώ το ταξίδι είναι που μετράει - τα όσα θα μάθεις κατά τη διάρκεια των 700 σελίδων - και όχι ο προορισμός.
 
Προσωπικά θεωρώ πολύ καλύτερο το Οχτώ από τον Αλχημιστή, Είναι βέβαια πιο πολύπλοκο και γι' αυτό όχι και τόσο δημοφιλές. Θέλει προσεκτική ανάγνωση για να μη χαθείς.
 
Είχα διαβάσει το Οχτώ στα πρώτα μου φοιτητικά χρόνια και θυμάμαι ότι με είχε πραγματικά συναρπάσει! Θαύμαζε δε τον τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας κατόρθωνε να χωρέσει στην πλοκή μια τόσο μεγάλη πληθώρα υπαρκτών ιστορικών προσώπων.
Κάποτε σκοπεύω να διαβάσω και την Φωτιά.
 
Το είχα διαβάσει πριν μια πενταετία αλλά θυμάμαι ότι το είχα βρει συναρπαστικό.Εξαιρετική πλοκή με αγωνία και έντονο ενδιαφέρον που μαγνητίζουν τον αναγνώστη.Το δεύτερο δεν το έχω διαβάσει αλλά μου έχουν πει ότι δεν είναι τόσο δυνατό όσο το πρώτο.Κάποια στιγμή όμως θα το διαβάσω για να μπορώ να σχηματίσω μόνη μου άποψη.
 
Η πρώτη μου επαφή με την Νέβιλ ήταν το Οχτώ και μπορώ να πω ότι δεν μου άρεσε καθόλου (και δεν θα το θεωρούσα και ιστορικό μυθιστόρημα, παρόλο που ένα μέρος του διαδραματίζεται στους 18ο και 19ο αιώνες). Ίσως βέβαια να φταίει (στο ότι δεν μου άρεσε) και το γεγονός ότι είχα ακούσει τόσο καλά λόγια γι αυτό που περίμενα να διαβάσω ένα τουλάχιστον αριστουργηματικό και τελικά δεν ήταν (κατά τη γνώμη μου πάντα).

Αργότερα διάβασα Το στοίχημα της ίδιας το οποίο βρήκα πολύ καλύτερο του οχτώ.
 
Δεν συγκρίνεται καν με τον Αλχημιστή ή οποιοδήποτε άλλο βιβλίο, εδώ που τα λέμε.
Το τέλος του Οχτώ έχει να κάνει με αλχημιστικές διαδικασίες, αυτό είναι όλο. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού, ας το πούμε, με δύο αντίπαλα στρατόπεδα, δομημένο σαν μία παρτίδα σκακιού. Άλλο ένα πολύ ευφυές στοιχείο, αλλά σταματώ εδώ, γιατί δεν το έχουν διαβάσει όλοι οι φίλοι της Λέσχης.

Κόρτο Μαλτέζε, Το Στοίχημα είναι άλλη ιστορία. Μην τους μπερδεύεις.
Ωραία η κομπίνα που σκέφτηκαν οι ήρωες σε βάρος των τραπεζών κι ενδιαφέρουσα πλοκή, φυσικά. Αλλά το Οχτώ είναι επικών διαστάσεων μυθιστόρημα, σίγουρα το καλύτερο της Νέβιλ και πρόδρομος των όσων έγραψε ο Νταν Μπράουν και άλλοι συγγραφείς.
 
Μου κανε δωρο συναδελφος τον μαγικο κυκλο της ιδιας, μου παινεψε το υφος της αλλα δεν το εχω διαβασει ακομα

Το παραδεχομαι οτι κατευθειαν μου ρθε στο μυαλο νταν μπραουν κλπ
 
Θα συμφωνήσω με τον Κόρτο. Δεν μου άρεσε το 8, κάπου στην μέση να πω την αμαρτία μου το βαρέθηκα. Την φωτιά δεν την έχω διαβάσει.
 
Το θεμα με το Οχτω, ειναι οτι μπορει να σε κουρασει, γιατι ειναι λιγο δαιδαλωδης η πλοκη του. Παντως εμενα μου αρεσε.
 
Πάνε 5-6 χρόνια που διάβασα το οχτώ. Θυμάμαι πως μου άρεσε, γενικά είναι ένα βιβλίο από αυτά που αρέσουν στον περισσότερο κόσμο νομίζω, είναι ευχάριστο και ευκολοδιάβαστο. Για τους λάτρεις των ιστοριών μυστηρίου κτλ πιστεύω πως ενδείκνυται. Αν και δεν είναι το είδος της λογοτεχνίας που θα με συγκλονίσει ούτε και το αναζητήσω ιδιαίτερα θα έλεγα πως είναι ένα συμπαθητικό βιβλίο. Το μπρος πίσω στο χρόνο δεν κουράζει μιας και η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα εξίσου σε όλα τα σημεία καθώς και η παρουσία διαφόρων πασίγνωστων προσωπικοτήτων της ιστορίας μέσα στις σελίδες δίνει ένα ωραίο χρώμα. Και επίσης όπως κάποια παιδιά ανέφεραν ήδη η θεματολογία του ήταν πρωτοπόρα την εποχή που γράφτηκε και οφείλουμε τουλάχιστον σ' αυτό να παραδεχτούμε την συγγραφέα.
 
Ο Μαγικός Κύκλος είναι επίσης ένα απ' τα καλύτερά της, ίσως και το πιο επίκαιρο απ' όλα! Αξίζει να διαβαστεί!

Μαρτίνι, το έθεσες πολύ σωστά. Η Νέβιλ είναι η πρώτη διδάξασα του είδους και είναι μια συγγραφέας που παίρνει το χρόνο της με τα βιβλία της (έχει εκδώσει μόνο 4 σε 30 χρόνια περίπου). Το εκτιμώ αυτό. Αγαπά πολύ την Ελλάδα και η χώρα μας έχει έντονη παρουσία σε 2 απ' τα βιβλία της (Το Στοίχημα και Η Φωτιά). Κάποτε είχα διαβάσει ότι υπάρχουν λόγοι που τα βιβλία της δεν πρόκειται ποτέ να γυριστούν σε ταινίες (και θα ήταν εκπληκτικές περιπέτειες!). Προφανώς ενόχλησε πολλούς με τα έργα της.
Προσωπικά, ανυπομονώ να πάρω στα χέρια μου το επόμενο βιβλίο της για τους ζωγράφους του 16ου αιώνα. Ένας από αυτούς θα είναι ο Ελ Γκρέκο φυσικά, οπότε θα έχουμε πολλή Κρήτη αυτή τη φορά!
 
Επαναφέρω αυτό το θέμα γιατί βρήκα το βιβλίο "Οκτώ" και η τιμή του ήταν εννέα ευρώ. Δεν το αγόρασα γιατί δεν είχα συγκρατήσει τη συγγραφέα, αύριο το πρωί όμως θα τρέξω να το αγοράσω.
Μου άρεσε η παρουσίαση που είχες κάνει Νουρμπανού και το είχα καταχωρήσει στη λίστα με τα "προσεχώς" .
 
Ο Μαγικός Κύκλος είναι επίσης ένα απ' τα καλύτερά της, ίσως και το πιο επίκαιρο απ' όλα! Αξίζει να διαβαστεί!
Διάβασα το οχτώ 2 φορές και το ευχαριστήθηκα και τις δύο. Η Φωτιά με απογοήτευσε.
Το στοίχημα μου άρεσε αρκετά μόνο λίγο προς το τέλος θυμάμαι ότι με είχε ελαφρώς «χαλάσει».
Έχω το μαγικό κύκλο αλλά μία φορά που το έπιασα να το διαβάσω το άφησα στην τρίτη σελίδα (πράγμα σπάνιο). Πιστεύεις όντως ότι αξίζει; Να το ξανακοιτάξω;
 
Πάστα Φλόρα, χαίρομαι που το λες! Και ζηλεύω λιγάκι, γιατί ξεκινάς ένα υπέροχο ταξίδι το οποίο έχω διανύσει εδώ και πολλά χρόνια. Έκτοτε σπάνια συνάντησα κάτι ανάλογο σε βιβλίο.
Έχεις δίκιο για τις τιμές. Τα βλέπω παντού τα έργα της Νέβιλ στα 9 ή 9,90 ευρώ. Πριν 7-8 χρόνια έδινα 20 και 25 ευρώ για αυτά τα βιβλία και πάλι θεωρώ ότι άξιζαν και με το παραπάνω.

Που σημαίνει ότι απαντώ και στην ερώτηση της Φοίβης: ναι, αξίζουν να διαβαστούν και τα 4 μυθιστορήματα της Νέβιλ! Σίγουρα το Οχτώ είναι το κορυφαίο της, αλλά ας μην αδικούμε και τα υπόλοιπα.
 
@Φοιβη

Δεν το εχω διαβασει αλλα.... Ενταξει, δωστου μια ευκαιρια. Σε 3 σελιδες τι να προλαβεις να καταλαβεις?
 
Διάβασα το 8 πριν μερικά χρόνια και πραγματικά εντυπωσιάστηκα που τόσος κόσμος το χαρακτήριζε συναρπαστικό, εξαίσιο κλπ. Εγώ το βαρέθηκα σε υπέρτατο βαθμό, το είχα και το 'σερνα βδομάδες. Αν δεν ήταν δανεικό, θα μάζευε ακόμα σκόνη. Πραγματικά δε με τράβηξε τίποτα σε αυτό το βιβλίο και μου έχει μείνει μια ακαθόριστη αίσθηση...αχταρμά, τουρλού τουρλού όλα ανακατεμένα - από υπόθεση/πλοκή.
 
Top