Θα το αγόραζες αν το είχες διαβασμένο;

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Αφορμη του νηματος, ηταν τα βιβλια της βιβλιοθηκης μου που τα χαζευα τις προαλες και που τα περισσοτερα τα αποκτησα μεσω προσφορων απο εφημεριδες.

Συνειδητοποιω τωρα οτι τα περισσοτερα απο αυτα ηταν αδιαβαστα, εως την στιγμη που τα αγορασα. Οποτε και μπαινω στην διαδικασια να σκεφτω αν θα εκανα την αγορα τους, αν πρωτιστως τα ειχα διαβασμενα.

Μ'αρεσει μεν να εχω πολλα βιβλια στην βιβλιοθηκη μου, μ'αρεσει επισης να αγοραζω εστω και αν δεν σκοπευω να τα διαβασω συντομα, αλλα... ελαχιστα απο αυτα τα ειχα διαβασμενα νωριτερα (ακομη και οταν τα βρηκα ολα σε χαμηλη τιμη), και τα αγορασα επειδη ηθελα απλα να τα εχω (εστω και αν υπαρχουν στην δημοτικη βιβλιοθηκη οπου και μπορω να παρω οποιαδηποτε στιγμη).

Οποτε και ερωτω.. : ποια η αναλογια στην δικη σας βιβλιοθηκη; Ποσα απο αυτα που κατεχετε, τα αγορασατε ενω τα ειχατε διαβασει και ποσα ενω ηταν αδιαβαστα;

1 βιβλίο μόνο έχω αγοράσει ενώ το είχα ήδη διαβάσει, τον Άρχοντα το 3 που το ήθελα έτσι κι αλλιώς για να συμπληρώσω την τριλογία και το βρήκα και με το παλιό του εξώφυλλο. Κατά τ'άλλα δεν αγοράζω εύκολα βιβλία που τα έχω ήδη διαβάσει, εκτός αν τα βρω σε πολύ καλή προσφορά και αν μου περισσεύουν τα χρήματα.

(τα Χάρι Πότερ δεν πιάνονται, που τα έχω σε 3 γλώσσες, έτσι; :ρ )

Η αλήθεια είναι ότι πολύ σπάνια αγοράζω ένα βιβλίο που έχω διαβάσει ήδη. Συγκεκριμένη το έχω κάνει μόνο δύο φορές, στο Χάρι Πότερ και στο Διαβάζοντας του Προυστ. Νομίζω αυτή μου η συνήθεια βασίζεται πολύ στο ότι στο μέρος που κατοικώ βιβλιοθήκη δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, οπότε από μικρή κάθε φορά που ήθελα να διαβάσω κάτι, το αγόραζα. Τώρα που μεγάλωσα:ρ με έχει πιάσει τέτοια αγοραστική φρενίτιδα που έχω πολλά αγορασμένα αδιάβαστα και αισθάνομαι ίσως ενοχικά να δανειστώ και άλλα.....

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Το ενα χαρακτηριστικο που θυμαμαι και εγω να το θελω, και που μου το εκαναν δωρο (αφου με ρωτησαν τι θα ηθελα για δωρο), ειναι το "περηφανια και προκαταληψη"

Το ειχα διαβασμενο 2-3 φορες απο την βιβλιοθηκη, αλλα ηθελα και να το εχω. Παντως απο οταν το πηρα, δεν το ξαναβαδιασα, ενω την μινι σειρα, την εχω τσακισει στις επαναληψεις. Αυτον τον καιρο μου ερχεται παλι η επιθυμια για αναγνωση του :)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Τις προάλλες αγόρασα τον "Αστέριο Πόλυπ", παρότι τον είχα διαβασμένο, γιατί είναι βιβλίο που πραγματικά το θέλω στην βιβλιοθήκη μου. Ε, και τον ξαναδιάβασα, φυσικά, κι όπως οι περισσότερες εικονιστορίες έχει να διαβαστεί πολλές φορές ακόμη.
:)

Σχεδόν όλα τα βιβλία μου τα αγόρασα χωρίς να τα έχω διαβάσει. Τα μόνο που μπορώ να θυμηθώ ότι τα αγόρασα ενώ τα είχα διαβάσει ήταν Το Μέχρι το Φάρο και Τα Κύματα της Βιρτζίνιας Γουλφ. Μα τα βρήκα στην Πολιτεία στα Αγγλικά, σε προσφορά γύρω στα 3 ευρώ το ένα. Τα αφήνεις; Δεν τα αφήνεις! :)))

Σπανίως δανείζομαι βιβλία από διάφορες βιβλιοθήκες, και αν αυτό συμβεί θα πρόκειται για βιβλία του γνωστικού μου αντικειμένου, προκειμένου να βρώ κάποιες πληροφορίες που χρειάζομαι, και που η δική μου βιβλιογραφία πιθανόν δεν καλύπτει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν πρόκειται για κάτι πολύ ενδιαφέρον, ίσως σπεύσω να το αγοράσω. Με λύπη μου όμως έχω διαπιστώσει - ως απλή αναφορά - πως οι βιβλιοθήκες των ΤΕΙ και ΑΕΙ που συνήθως επισκέπτομαι για τέτοιου είδους θέματα, παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις, κάτι που ίσως δηλώνει και το επίπεδο εκπαίδευσης στην χώρα μας.

Όσον αφορά τώρα βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος, σπανίως πλέον δανείζομαι, επομένως δεν έχει μου τύχει να αγοράσω βιβλίο που έχω ήδη διαβάσει, γιατί για να το έχω διαβάσει σημαίνει πως θα βρίσκεται στην κατοχή μου, εκτός από κάτωθι περιπτώσεις:

1) "Το Δικαίωμα στην τεμπελιά" του Πωλ Λαφάργ, το οποίο είχα διαβάσει δανεικό από ένα φίλο, και αργότερα το αγόρασα,
2) "Το Νησί της Επόμενης Ημέρας" του Έκο το οποίο μου κλάπηκε μαζί με την τσάντα που το περιείχε, και το οποίο ξαναγόρασα,
3) "Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος" του Άλντους Χάξλεϋ, που είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια και είχα ξεχάσει ότι το είχα, αλλά θυμόμουν όμως πως το είχα διαβάσει, και το αγόρασα ξανά σχετικά πρόσφατα με μια εφημερίδα και
4) Όλα όσα έχω δανείσει και δεν μου επιστράφηκαν. Θυμάμαι πολύ καλά ποιά ακριβώς ήταν, και όποτε τυγχάνει να πέσω επάνω τους σε κάποιο βιβλιοπωλείο σπεύδω να τα ξαναγοράσω.

Last edited:
Έχει τύχει να αγοράσω κάποια βιβλία που αποτέλεσαν αγαπημένα αναγνώσματα των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων, όπως "οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ", "Δύο χρόνια διακοπές", "Το μαύρο βέλος" κ.α.. Μέχρι τα 18-19 μου απλά τα δανειζόμουν από βιβλιοθήκες, από τότε μόνο άρχισε να με πιάνει η μανία του να τα κάνω δικά μου για πάντα :χαχαχα:, να τα κοιτάζω, να τα καμαρώνω, να παρακολουθώ την επιρροή του χρόνου πάνω τους και να τα ξαναδιαβάζω όποτε θέλω.

Είναι δεδομένο οτι οσα έχω δανειστεί και τα αγάπησα,εννοείται οτι τα αγόρασα μετά.Θέλω να υπάρχουν στη βιβλιοθήκη και καμια φορά τα ξαναδιαβάζω ολόκληρα,ή αποσπασματικά.Έτσι έχει συμβεί με βιβλία του Κουντερα ή του Τζών Φώουλς και άλλων γιατί παλιά πήγαινα συχνά σε δανειστικές.Αλλά τα περισσότερα που έχω είναι εξαρχής αγορασμένα.

Αν μου αρέσει πολύ ένα βιβλίο θα θελήσω να το αγοράσω. Αλλά λόγω των οικονομικών μου θα προτιμήσω αν έχω χρήματα για βιβλίο να πάρω κάποιο που θέλω να διαβάσω και δεν το έχω ξαναδιαβάσει.
2 βιβλία έχω αγοράσει ενώ τα είχα διαβάσει. Την "Λάμψη" πρόσφατα που την βρήκα 10 ευρώ από 19 που την είχα πρωτοπάρει οπότε μου φάνηκε καλή ευκαιρία (την είχα αγορασμένη αλλά είναι στην κατηγορία δανεικά κι αγύριστα) και το "όλα είναι δυνατά" που το είχα δανειστεί. Και τα 2 είναι του Κινγκ γι' αυτό και τα αγορασα. Ευελπιστώ να αποκτήσω όλα του τα βιβλία.

Το έχω κάνει κάποιες φορές με βιβλία που είχα διαβάσει από τη βιβλιοθήκη.Γενικά από τότε που άρχισα να βγάζω τα δικά μου χρήματα δανείζομαι πολύ πολύ σπάνια και αυτός είναι ένας λόγος . Αν μου αρέσουν μετά τα θέλω δικά μου :μαναι:

Έχω αγοράσει δυο βιβλία του Μάρκεζ και κάποια άλλα που τα είχα δανειστεί και τα ήθελα οπωσδήποτε για να τα ξαναδιαβάσω. Συνήθως αγοράζω τα βιβλία που διαβάζω αλλά έλεγα να δανειστώ τον Χάρι Πότερ από τη βιβλιοθήκη όμως μετά από αυτή την κουβέντα άλλαξα γνώμη (μάλλον θα θέλω να τα αγοράσω όταν τα τελειώσω). :μαναι:

Συνήθως αγοράζω τα βιβλία που διαβάζω αλλά έλεγα να δανειστώ τον Χάρι Πότερ από τη βιβλιοθήκη όμως μετά από αυτή την κουβέντα άλλαξα γνώμη (μάλλον θα θέλω να τα αγοράσω όταν τα τελειώσω). :μαναι:
Εγώ θα σου πω πως πέρασα όλο το 2012 διαβάζοντας και τα 7 Χάρι Πότερ και πριν λίγες μέρες ξανάπιασα το πρώτο :))))

Κι εγώ θα σου πω ότι τα έχω διαβάσει ήδη 2-3 φορές και προσπαθώ να μην τα ξαναδιαβάσω τώρα για να τα ξαναδιαβάσω του χρόνου!! :)))

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Η βιβλιοθήκη που πήγαινα ως μαθήτρια έχει κλείσει. Πολλά απ' τα βιβλία που διάβασα και ξαναδιάβασα εκεί είναι εξαντλημένα και δυσεύρετα. Όταν βρίσκω κανένα, το βουτάω :)))

Χθες, λοιπόν, ακριβώς πριν δω το Νήμα, αγόρασα για 2 Ε από το δρόμο ΄τα Απαντατου Σολωμού σε μια φριχτή έκδοση παρόλο που τα είχα στη βιβλιοθήκη μου σε μια υπέροχη τοιαύτη. Χωρίς να σκεφτώ πήγε το χέρι μου και είναι η πρώτη φορά που αγοράζω βιβλίο που έχω διαβάσει, σα να φοβήθηκα ότι το είχα χάσει για κάποιο λόγο ή από τύψεις που είχα προδώσει τον αγαπημένο μου ποιητή με την τωρινή αγάπη μου την Κική Δημουλα.

Δυσκολο ειναι να αγορασω βιβλιο που το εχω διαβασει,για λογους οικονομικους,προτιμω να παρω κατι καινουριο.Το μοναδικο βιβλιο που αγορασα ,ενω το ειχα διαβασει ηταν'' ο ιουδας φιλουσε υπεροχα '' γιατι με ειχε κανει να γελασω, αλλα οταν το ξαναδιαβασα δεν γελασα :μαναι:

Θα το έκανα. Και μόνο που σκέφτομαι πως μπορεί κάποιο βιβλίο να μου αρέσει και δε θα μπορώ να το ξεφυλλίσω όποτε θέλω νιώθω άβολα!

Είχα βρεί την "Πάπισσα Ιωάννα" σε συλλεκτική έκδοση, την πήγα σε βιβλιοδετείο και ολοκλήρωσα τη μορφή του βιβλίου. Με την πρώτη ευκαιρία θα σας την παρουσιάσω και οπτικά. Τώρα βρίσκομαι υπ' ατμόν και κρύβεται στα συσκευασμένα βιβλία μου. (Για τον ίδιο λόγο βλέπετε και την περιορισμένη δραστηριότητά μου. Όταν το καλοκαίρι εγκατασταθώ στη Θεσσαλονίκη θα μου δοθούν περισσότερες ευκαιρίες).