Η ζωή (μας) την εποχή του Κορωνοϊού

Aυτός ο φόβος που παρατηρώ από άτομα ίσως να προκύπτει απ την διαφορετική στάση των λοιμωξιολόγων όσον αφορά τη χρήση της μάσκας από τους υγιείς. Αλλά όπως αναφέρεις Πεταλούδα αυτό προέκυψε από την έλλειψη της τους πρώτους μήνες. Το θέμα είναι πώς παρατηρώ στα social media μεγάλες αντιδράσεις.. Σαν να έχει διχαστεί ο κόσμος. Παιδάκι δεν έχω προσωπικά αλλά γνωρίζω μαμάδες που δεν θέλουν να πάνε τα παιδιά τους σχολείο επειδή κάποιος παιδίατρος είπε πως λόγω ηλικίας δεν μπορούν να διαχειριστούν τη μάσκα σωστά και είναι επικίνδυνη. Φαροφύλακα συμφωνώ ότι δε μπορούμε να ζούμε όπως πριν. Πιο πολύ με ανησυχεί το γεγονός ότι βλέπω τους ανθρώπους γύρω μου συγχυσμένους, μπερδεμένους κλπ. Επίσης ενώ οι ίδιοι λοιμωξιολόγοι συνιστούν προσοχή αλλά και ψυχραιμία βλέπεις πως κάποια κανάλια προωθούν την τρομολαγνεία..Εύχομαι να περάσει αυτή η κατάσταση όσο γίνεται πιο ανώδυνα για όλους μας.
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Θα δούμε τις επόμενες μέρες πως θα κυλίσει το θέμα των σχολείων Λούνα, από την στιγμή που υπάρχουν κι αντιδράσεις όπως λες. Χρειάζεται να έχουμε ψυχραιμία, κάτι που δεν βοηθάει σε αυτό ούτε τα social media, ούτε τα κανάλια, ειδικά για αυτά υπάρχει ένα κουμπάκι πάνω στη τηλεόραση μαγικό.. Όσο μπορούμε να μένουμε στις ειδήσεις, κριτική σκέψη έχουμε για να τις φιλτράρουμε και εδώ είμαστε να τα λέμε.


Με το που ξεκίνησαν οι συζητήσεις γύρω από τον κορωνοϊό, ευτυχώς άρχισαν να εμφανίζονται ξανά διάφορες γελοιογραφίες.

Πριν τον κορωνοϊό

289

Μετά τον κορωνοϊό

290
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εάν πραγματικά η συζήτηση είναι εάν η μάσκα είναι επικίνδυνη, αυτό δείχνει το επίπεδο του κόσμου. Ο ιός είναι ο επικίνδυνος.

Η συζήτηση μπορεί να είναι κατά πόσο η μάσκα είναι ιδανική.

Σε μια κοινωνία όπου ο κόσμος καπνίζει, πίνει αλκοόλ, τρώει κρέας γεμάτο ορμόνες και υπάρχει μια έντονη χρήση χημικών στην διατροφική αλυσίδα, μόνο η μάσκα δεν είναι το πρόβλημα.
 
Last edited:
Η δική μου εμπειρία από τη χρήση της μάσκας για 8 ώρες στη δουλειά δείχνει ότι είναι κάπως ανθυγιεινή για το δερμα. Αισθάνομαι διαρκώς το πρόσωπό μου λερωμένο, βρώμικο. Είμαι με ένα οινόπνευμα στο χέρι και καθαρίζω κάθε τοσο τα μαγούλα, το μέτωπο, τη μύτη για να μη γεμίζω κοκκινίλες και ενοχλητικά εξανθήματα. Τις προάλλες αγόρασα σαπούνι, σκραμπ, λοτιον κ.λπ, για να απαλλαγω απο το αισθημα του "μπουκωματος" στο δερμα. Φυσικά, δεν αντιτιθεμαι στη χρήση της. Γκρινιαζω για την επιδερμίδα μου. (Εδω ο κόσμος καιγεται...) :))))
 
Last edited:
Στην επιχείρηση όπου εργάζομαι δουλεύουν περίπου 1000 άτομα. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν όλων των ειδών αντιλήψεις για την πανδημία. Υπάρχουν ψεκασμένοι, αδιάφοροι, φοβικοί, ψύχραιμοι, μαλάκες και πάει λέγοντας. Οι εργαζόμενοι λοιπόν, εδώ στο εργοστάσιο είναι ένα καλό δείγμα για το τι συμβαίνει στην κοινωνία....
Καταρχάς ακόμα και 2-3 να είναι οι ψεκασμένοι ή οι αδιάφοροι μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε όλους τους άλλους. Φυσικά από πλευράς της διοίκησης έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες μιας πιθανής εξάπλωσης του ιού εντός του εργασιακού χώρου. Δυστυχώς η ατομική ευθύνη είναι το καλύτερο όπλο απέναντι σε αυτόν τον ιό. Όσο και να προσέχουμε 8 ώρες αν όλοι τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα, τις υπόλοιπες 16 ο καθένας κάνει ότι ο ίδιος πιστεύει σωστό εκτός εργοστασίου.
Κάπως έτσι είναι και τα πράγματα στην κοινωνία. Αν κάποιος φοράει μάσκα στο Σούπερ Μάρκετ ή αποφεύγει τους εναγκαλισμούς δημόσια και στο σπίτι του καλεί κόσμο, συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις και πάει λέγοντας όλα τα μέτρα πρόληψης είναι άχρηστα. Οι μάσκες, τα αντισηπτικά και τα οινοπνεύματα...

Κρίνοντας από τους εργαζόμενους λοιπόν εδώ, νομίζω το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η χρήση ή όχι της μάσκας, αλλά η άρνηση κάποιων να δουν το πραγματικό πρόβλημα που λέγεται πανδημία. Αν είχαμε κατανοήσει όλοι τον κίνδυνο που ελοχεύει από ένα δεύτερο κύμα τότε θα είχαμε πειθαρχήσει στα μέτρα που προτείνονται από τον ΠΟΥ / ΕΟΔΥ / Υπ.Εργασίας χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Σε αυτό το τελευταίο βεβαίως καταλυτικό ρόλο έχουν παίξει τα ΜΜΕ και ο κάθε λογής απίθανος που έχει μια αιρετική (αλλά καθόλου επιστημονική άποψη) πάνω στο θέμα. Θυμάμαι αυτόν τον γελοίο που το παίζει καθηγητής του ΜΙΤ (δεν είναι ούτε καν) και έβγαινε και έλεγε κάτι ανοησίες που από την μια τρόμαζαν τους αδαείς κι από την άλλη προκαλούσαν γέλιο στους ειδικούς.
Επίσης, όλοι οι γιατροί δεν μπορούν να έχουν άποψη για την πανδημία. Μόνο οι λοιμωξιολόγοι / πνευμονολόγοι. Οι άλλοι όχι! Είναι πολύ απλό. Βγαίνει ο κάθε κόπανος με την ιδιότητα του γιατρού και αμολάει ρουκέτες που τρομάζουν τον απλό πολίτη διότι "το είπε γιατρός". Έβλεπα τις προάλλες ένα ορθοπεδικό, ο οποίος έλεγε κάτι μαλακίες...

Δεν θα ασχοληθώ καν με τα διάφορα γκρουπάκια του φεις ή άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μιας και ειδικά αυτά τα "μέρη" είναι η χαρά του ημιμαθή και του συνωμοσιολόγου!
Όμως τα κανάλια που θέλουν γρήγορα και καινούργια νέα έχουν αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη εντελώς. Μια το εμβόλιο, μια οι μεταλλάξεις, μια αναφορές σε απίθανες περιπτώσεις θανάτων κοκ. Ο ιός αυτός έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και όποιος θέλει να μάθει μπορεί να μπει στην επίσημα σελίδα του ΕΟΔΥ και να τα διαβάσει.

Και κάτι τελευταίο.
Για κάποιον που στην ζωή του δεν έχει μπει ποτέ στην λογική της επιστημονικής θεωρίας δεν είναι εύκολο να καταλάβει γιατί ο Τσιόδρας στις αρχές δεν φορούσε μάσκα και τώρα φοράει. Γιαυτόν λοιπόν, υπάρχει η εύκολη λύση. Συνωμοσία, κουμπάροι με εργοστάσια με μάσκες, αγορά εμβολίων με δημόσιο χρήμα, χρηματοδότηση καναλιών και τέτοιες μπούρδες. Διότι αν καθίσει να αναλογιστεί πως με τα δεδομένα αλλάζουν και τα ζητούμενα, θα καταλάβει πόσο μικρός και ανίδεος είναι οπότε δεν τον βολεύει. Η επιστήμη σε όλα της τα επίπεδα δεν δουλεύει με θέσφατα.

Προσωπικά συμμερίζομαι την άποψη των ειδικών και προσπαθώ να σκέφτομαι τις συνέπειες των πράξεων μου. Το ίδιο προσπαθώ να μεταφέρω και στους εργαζόμενους της επιχείρησης μας. Πιστεύω πως ο ιός θα εξασθενίσει και θα μετατραπεί σε εποχική ίωση κάποια στιγμή. Αυτό δείχνουν όλα τα στατιστικά στοιχεία και οι μελέτες.Όλοι οι κορωνοιοί αυτή την πορεία είχαν αφού έσπασαν το φράγμα των ειδών και πέρασαν από τα ζώα στον άνθρωπο. Όμως για την ώρα είμαστε ακόμα μπρος σε κάτι άγνωστο και είναι χρέος μας να προσέχουμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες της κυβέρνησης. Για το καλό όλων μας.
Αισιοδοξία, ψυχραιμία, αποστάσεις και κυρίως μακριά από τους τρομολάγνους και τους επιστήμονες της συμφοράς.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Είναι λυπηρό να βλέπεις πόσο πολύς κόσμος είναι βυθισμένος σε έναν σκοταδισμό συνομοσιολογίας. Άνθρωποι που έχουν τελειώσει το Λύκειο, και τριτοβάθμια, ενίοτε. Που δείχνει πως μπορείς να περάσεις από όλα τα στάδια της εκπαίδευσης και να μείνεις με τα μάτια ερμητικά κλειστά.

Κι ένα από τα πολλά σχετικά βιντεάκια.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Η δική μου εμπειρία από τη χρήση της μάσκας για 8 ώρες στη δουλειά δείχνει ότι είναι κάπως ανθυγιεινή για το δερμα.
Νομίζω πως για τους εργαζόμενους και για συνεχόμενο 8ωρο είναι δύσκολο, πάντως. Δεν μπορώ να σκεφτώ ποια μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση.
 
Εδω και χρόνια δουλεύω απο το σπίτι (απ'όπου θέλω και τυχαίνει να βρίσκομαι βασκά), οπότε δεν ξέρω πώς είναι να φοράς μάσκα 8 ώρες την ημέρα. Χρειαστηκε πρόσφατα να ταξιδεψω εκτος χώρας. Μπήκα σε τραίνο και σε αεροπλάνο και φορούσα μάσκα για αρκετές ώρες. Δεν ήταν εύκολο και δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το κάνω σε καθημερινή βάση. Το θεωρω δύσκολο. Φοράω μάσκα σε καταστήματα - που σπάνια μπαίνω τα τελευταία χρόνια - και σε ΜΜΜ αλλα όταν τυχαίνει να βρίσκομαι σε in person meetings φροντιζουμε να ειναι σύντομα και να κρατάμε αποστάσεις. Μεχρι τώρα εχει δουλεψει αποτελεσματικά. Γενικά, κρατώ αποστάσεις και κανόνες υγιεινής, αλλά δεν ανησυχώ ιδιαίτερα.
 
Νομίζω πως για τους εργαζόμενους και για συνεχόμενο 8ωρο είναι δύσκολο, πάντως. Δεν μπορώ να σκεφτώ ποια μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση.
Εμείς στους χώρους παραγωγής και εκεί που είναι αδύνατο να φορεθεί η μάσκα για 7:30 ώρες κάναμε τα εξής:

- αυξήσαμε τις αποστάσεις μεταξύ εργαζομένων από 1,5 μέτρο και πάνω
- βάλαμε διαχωριστικά πλεξιγκλάς
- εναλλαγή του εργαζόμενου στην θέση εργασίας ανά 1 ώρα
- αύξηση φυσικού αερισμού

Γενικώς αυτές είναι οι εναλλακτικές για όλες τις θέσεις εργασίας συν την εφαρμογή της τηλεργασίας, όπου αυτή είναι εφικτή!

Καλώς ή κακώς σε εργοστάσια με υψηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας η μάσκα γίνεται αφόρητη. Ακόμα και τα ασπίδια προσώπου προκαλούν δυσφορία. Για να ακριβολογούμε βασικά, με τέτοιες συνθήκες εργασίας η μάσκα μπορεί να γίνει και επικίνδυνη. Και εν τέλει είναι και απάνθρωπο να απαιτήσεις από κάποιον να φορέσει για τόσες ώρες μάσκα.


Οπότε γελάω όταν ακούω υπαλλήλους γραφείων ή κάτι άλλους ΔΥ που έχουν κάνει τέτοιο σαματά για το πολύ 1 ώρα που θα φοράν συνεχόμενα την μάσκα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κι εγώ από το σπίτι εργάζομαι. Τελευταία που ταξίδεψα αεροπορικώς, με ταξί, μετρό κτλ. για ώρες, ομολογώ πως δεν με δυσκόλεψε ιδιαίτερα η μάσκα, προσωπικά.
 
Ακόμα και λίγο ενοχλητική να είναι η μάσκα χρειάζεται και υπομονή. Είμαστε εν καιρώ πανδημίας και οφείλουμε να σεβαστούμε τους συνανθρώπους μας και τους κανόνες. Και η ζώνη στο αυτοκίνητο είναι άβολη αλλά υποχρεωτική. Αν σε σταματήσει η τροχαία όμως και πεις σαν δικαιολογία πως δεν την φορούσες γιατί σε εμπόδιζε πχ στην πέψη, θα τσιμπήσεις πρόστιμο πάραυτα! Το ίδιο και το κράνος στο μηχανάκι.

Στους εργαζόμενους πάντως στις εκπαιδεύσεις λέω πάντα τα εξής:
Φοράμε μάσκα γιατί α) σεβόμαστε τον εαυτό μας και δείχνουμε σοβαροί κι όχι ψεκασμένοι αδιάφοροι β) σεβόμαστε τους συναδέλφους μας και τον περίγυρό μας δίοτι δεν γνωρίζουμε αν οι ίδιοι οι συγγενικά τους πρόσωπα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και γ) σεβόμαστε και την επιχείρηση που εργαζόμαστε διότι αν υπάρξει εστία μετάδοσης εντός αυτής θα κλείσει ή θα ανασταλεί η λειτουργία της.

Διότι κατά κύριο λόγο την μάσκα την φοράμε για να προστατεύουμε τους άλλους από εμάς. Εκεί δείχνουμε ότι έχουμε ατομική ευθύνη και ότι είμαστε άτομα σκεπτόμενα!
 
Εγω πάντως αυτή τη περίοδο της πανδημίας, επιβεβαίωσα πόσο τυχερη είμαι που ζώ στην εξοχή, μακριά από πόλεις. Η ζωή μου δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου, εκτός απο τις μέρες που χρειαζεται λόγω δουλειάς να ταξιδέψω. Και επιτέλους τώρα οι περισσότεροι ανακάλυψαν ότι μπορουμε να κανουνε τις περισσότερες συναντήσεις online.

Φίλοι και γνωστοι που για χρόνια με βασανιζαν με ερωτήσεις, όπως, πώς αντέχεις να ζείς στην ερημιά, τώρα σκεφτονται να μετακομισουν εκτός πολέων. Δεν τους το λέω, αλλά η αληθεια είναι πως προτιμώ να μας αφήσουν, εμάς τους ερημίτες, στην ησυχία μας και στην πολυτιμη ερημιά μας. :ματιά:
 
Στην Πάρο περίμενα να επικρατεί υστερία, αλλά καμία σχέση. Αφότου φτάσαμε άρχισε να με τρομάζει πιο πολυ ο γυρισμός, μέσα στο πλοίο. Ευτυχώς που η χρήση μάσκας και η συχνή αντισηψια μου έχει γίνει συνήθεια, κι ετσι καθησυχαζω, κάπως, τον εαυτό μου.
Στέλνω αγΚωνιστικούς χαιρετισμούς :))))
 
Έχω ακούσει παράπονα για τις ειδήσεις σχετικά με τον κοβιντ, οτι είναι τρομακτικες/υπερβολικές, από ανθρώπους που δεν πιστεύουν στις γελοιότητες με τσιπάκια, συνωμοσίες κτλ. και εξακολουθώ να πιστεύω πως αν τα μέσα χειρίζονται το θέμα ένα τσικ πιο δραματικά, καλά κάνουν, διότι αυτό που βλέπω εγώ στο νησί είναι πως πιστοί στην μάσκα είναι περισσοτερο οι Ελληνες (και οι Γερμανοί).
 
Εγώ πάλι θεωρώ πως τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ειδήσεις τους έχουν χάσει την αξιοπιστία τους τα τελευταια χρόνια κι αυτό το τσικ το πιο δραματικό μόνο αντιθετα αποτελεσματα θα έχει.
Ήδη πριν παρουσιασουν τα επιχειρήματά τους κάποιοι για τις γνωστές κεραίες 5τζι πετουν ενα ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ!
Είμαι πλεον της φιλοσοφίας ο σώζων εαυτόν σωθήτω ή όπως το λένε!
 
Πωλινα, δεν θα διαφωνώ, αξιοπιστία ομως, νομίζω, δεν υπήρχε ποτέ. Όταν έγραφα ^ είχα στο μυαλό μου την σημασία που έδωσαν στην πανδημία. Θεωρώ δεν ειναι τυχαίοι οι αριθμοί των κρουσμάτων πχ στην Ολλανδία που αφιέρωναν λίγα λεπτα σα να έλεγαν τον καιρό.
 
Νομίζω ότι το ανελέητο σφυροκόπημα στο μυαλό του κόσμου έχει δύο αποτελέσματα.
Είτε θα τηρήσουν τα μέτρα γιατί θα φοβηθούν η θα αδιαφορήσουν από αντίδραση γιατί ως Έλληνες είμαστε αντιδραστικοί. Ενίοτε και συνομωσιολογοι.

Οπότε η όλη προσέγγιση στο πρώτο στάδιο ίσως ήταν σωστή τώρα όμως έχει κουράσει. Επιπλέον έχουν επιστρατεύσει ότι δημόσιο πρόσωπο (άσχετο) κυκλοφορεί να λέει τα ίδια και τα ίδια.
Αυτό που χρειάζεται είναι δύο ενημερωτικές εκπομπές με ΕΙΔΙΚΌΥΣ , μια πρωί και μια το βράδυ, να ενημερώσει τον κόσμο και τίποτα άλλο.
 
Συμφωνώ @Τσίου ποτέ δεν ήταν.

@Οινοχόος η ιδέα των 2 εκπομπών και μόνο είναι πολύ καλή και ίσως πραγματικά να είχε αποτελέσματα αν υπήρχε και μια κοινή γραμμή σε όλο αυτό. Εννοώ πως κάποιες κυβερνήσεις δεν άκουσαν καν τον ΠΟΥ κι άλλες που τον άκουσαν αλλά συνέχισαν μετά τη δική τους πορεία.

Θυμάμαι όταν ξεκίνησα να ακούω ένα podcast για όλο το θέμα πως και οι επιστήμονες ήταν διχασμένοι. Μέχρι και προχθές ανέφεραν πως ο ιός έχει 6 στελέχη και πως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένα εμβόλιο και για τα 6 και στην απέναντι οι Ρώσοι λένε πως το έχουν σχεδόν έτοιμο. Το αναφέρω πολύ απλοϊκά γιατί κι εγώ δεν είμαι ειδικός.

Σε όλο λοιπόν αυτό, δεν υπάρχει κοινή πορεία κι αυτό νομίζω μπερδεύει τον κόσμο.
Γι αυτό λέω στον εαυτό μου: μη περιμένεις να σε προφυλάξουν, καν' το μόνη σου!
 
Top