Δ. Νανόπουλος - Γ. Μπαμπινιώτης : "Από την κοσμογονία στη γλωσσογονία"Τίτλος: Από την κοσμογονία στη γλωσσογονία (Μια συν-ζήτηση)
Συγγραφέας: Δημήτρης Νανόπουλος - Γιώργος Μπαμπινιώτης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 2010
Διαστάσεις: 14,5 Χ 20,5 εκ.
Αριθμός σελίδων: 205
ISBN: 978-960-03-5176-7


Το βιβλίο των Δημήτρη Νανόπουλου και Γιώργου Μπαμπινιώτη «Από την Κοσμογονία στη Γλωσσογονία» συνίσταται τόσο σε αναγνώστες με θεωρητικό υπόβαθρο, όσο και σε αναγνώστες των θετικών επιστημών, επειδή διαπραγματεύεται την ανάγκη μιας ολιστικής θεώρησης της γνώσης στη συμπληρωματική σχέση που διέπει τους ποικίλους χώρους διερεύνησης «του σύμπαντος κόσμου» με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Μέσα από την συν-ζήτηση των δύο επιστημόνων, αναπτύσσεται ένας προβληματισμός για αισθητές παραλληλίες ανάμεσα στην γένεση του κόσμου και τη δημιουργία της γλώσσας, χωρίς όμως το θέμα αυτό να μονοπωλεί το περιεχόμενο του διαλόγου, ο οποίος απλώνεται πολύ πιο πέρα, σ’ ένα μεγάλο πλήθος θεμάτων.

Η αρχική ιδέα προέκυψε αυθόρμητα από μία συζήτηση που είχαν οι δύο επιστήμονες, ένα βράδυ στο Vaduz. Από τα θέματα που προέκυψαν κατά την διάρκεια της συζήτησης, έγινε αντιληπτό και στους δύο πως υπάρχουν παραλληλίες και βαθύτερες σχέσεις ανάμεσα λόγου χάριν στη φυσική και στη γλωσσολογία, ανάμεσα σε έννοιες και σχέσεις που απασχολούν τις θετικές και τις κοινωνικές ανθρωπιστικές επιστήμες, θέματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον τους, με αποτέλεσμα την εμβάθυνση όσον αφορά σε ποια έκταση και με ποια μορφή συνδέονται μεταξύ τους.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς στον πρόλογο του βιβλίου:
[...] « Το προϊόν αυτής της συζήτησης που διεξήχθη επί δύο συνεχόμενα πρωινά στον φιλόξενο χώρο της «Στοάς του Βιβλίου» ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και μια επιστημονική απόλαυση και για τους δύο. Και το κυριότερο: ήταν μια επιστημονική αποκάλυψη, που επιβεβαίωσε την αρχική μας διαίσθηση για ένα «συνεχές» (continuum) της γνώσης που δικαιώνει μια κοινή επιστημονική στάση και των δύο μας ενάντια στον κατακερματισμό της γνώσης […]

[…] Διαπιστώσαμε ουσιαστικές θέσεις και θαυμαστές παραλληλίες που αναδεικνύονται μέσα από τη συζήτηση και που εξικνούνται από τη σκέψη και τη γλώσσα του ανθρώπου μέχρι τον φυσικό κόσμο ο οποίος μας περιβάλλει, από τον εγκέφαλο, τα γονίδια, τον κόσμο των εννοιών και των συναισθημάτων μέχρι τους φυσικούς νόμους, τα ελάχιστα συστατικά ( κβάντα φωτός, quark, ηλεκτρόνια, ποζιτρόνια, φωνήματα, μορφήματα, φθόγγους) και βασικές ακόμα αρχές που διέπουν την εξέλιξη του σύμπαντος […]

[…] Ιδιαίτερα μας απασχόλησαν θέματα παιδείας και πολιτισμού, επιστήμης και ανθρωπισμού, αλλά και θέματα ήθους και ηθικής της επιστήμης, που πηγάζουν από κάθε έντιμο διάλογο. Γίνεται λόγος για «επιστημονική ταπεινοφροσύνη» και αίσθηση «ορίων» έναντι μιας επιστημονικής αλαζονείας που προδίδει άγνοια της ουσίας της γνώσης και των πραγματικών διαστάσεων των προβλημάτων» [...]


Όπως αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, στο βιβλίο προσεγγίζονται οι σχέσεις που διέπουν την γλωσσολογία με την κοσμολογία με όρους και εκφράσεις αντιληπτές στον καθένα, καθ’ ότι και οι δύο επιστήμονες – καθηγητές είναι γνωστοί για την αμεσότητα και σαφήνεια με την οποία διατυπώνουν ιδιαίτερα εξειδικευμένες ορολογίες.

Ανάλογα με την οπτική θεώρηση του εκάστοτε αναγνώστη, μέσα από την συζήτηση των δύο ανδρών η διερεύνηση των πτυχών μεταξύ των δύο διαπραγματευόμενων κλάδων γίνεται άμεσα προσιτή και κατανοητή.

Το βιβλίο αποτελείται από 35 ενότητες – ενδεικτικά αναφέρω ορισμένους τίτλους :

«Η έννοια της αρμονίας στη ζωή και στο σύμπαν»

«Η έννοια της δημιουργίας του κόσμου»
Επιστημονικές και μεταφυσικές αναζητήσεις


«Η έννοια της ενέργειας στον κόσμο και τη γλώσσα»
Από το «ρήμα» της γραμματικής στην «ενέργεια» της φυσικής.

«Wittgenstein και Heisenberg»
Σχέση γλώσσας με κόσμο και κβαντική φυσική

«Καλλιέργεια της σκέψης»

«Στρουκτουραλισμός στη γλώσσα – «Αναγωγή» στη φυσική
Η αναζήτηση των ελαχίστων στοιχείων(ατόμων)

κ.αλ.

Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνονται βιογραφικά σημειώματα τόσο του καθηγητή Γλωσσολογίας Κου Γεώργιου Μπαμπινιώτη, όσο και του διακεκριμένου καθηγητή Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, στην έδρα Mitchell –Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, Κου Δημήτρη Νανόπουλου.

Συνίσταται προς μελέτη ανεπιφύλακτα!
 
Last edited:
Εμένα, πάλιι δεν μου προκάλούν το ενδιαφέρον οι "ολιστικές" θεωρήσεις γενικώς . Και τι σχέση μπορούν έχουν μεταξύ τους ο Βιγκενστάιν και ο Χάιζεμπεργκ ( ο χριστιανός και ο άθεος) ; Θα προσπαθήσω να το προσεγγίσω όσο μπορώ γιατί σέβομαι και τους δυό διανοητές χωριστά πάρα πολύ. Αυτός ο πρωτότυπος συνδυασμός ,Αντέρωτα, νομίζω ότι θα πουλήσει...
 
Top