Γιώργος Μαυρογορδάτος - 1915 Ο Εθνικός διχασμός (εκδ Πατάκη) κ.α.

Καλημέρα!:)
Για όσους αγαπούν την ιστορία. Για όσους θέλουν να μάθουν την ιστορία της χώρας μας, όχι σαν μάθημα προπαγάνδας ούτε σαν αφήγημα που στρογγυλεύει τις γωνίες ή φτιάχνει "καλούς και κακούς" εν είδει γουέστερν.
Για όσους θέλουν να μάθουν για περιόδους που στο σχολείο δεν τις πολυακουμπάγαμε.
Προτείνω ανεπιφύλακτα τα έργα του Ακαδημαϊκού Ιστορικού Γιώργου Μαυρογορδάτου.
Διαβάζω το προαναφερθέν (1915 Ο Εθνικός Διχασμός) το οποίο αναφέρεται στην ιστορική περίοδο 1910-1922. Περιγράφει με όρους Ιστορικούς (κεφ 1: Το χρονικό) πολιτικούς (κεφ 2: ο διχασμός ως σχίσμα) και κοινωνικούς ( κεφ 3: ο διχασμός ως κρίση εθνική ολοκλήρωσης, κεφ 4: ο διχασμός ως ταξική σύγκρουση, κεφ 5: ο διχασμός ως εμφύλιος πόλεμος ) την περίοδο από την άνοδο του Βενιζέλου ως την εκτέλεση των έξι μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την πορεία του εθνικού διχασμού μεταξύ Βενιζελικών και Αντιβενιζελικών. Εξαιρετική γραφή, εξαιρετική ανάλυση πολύπλευρη, γεμάτη πηγές και χωρίς προκαταλήψεις.
615
Ακούω παράλληλα το εξαιρετικό podcast που έχει (Διορθωτικά μαθήματα ιστορίας)
το οποίο βασίζεται εν πολλοίς στο τελευταίο του βιβλίο "Εθνική Ολοκλήρωση και Διχόνοια" φετινή έκδοση των εκδ Πατάκη - οπότε (χωρίς να το έχω διαβάσει) μπορώ να το προτείνω
616
 
ως την εκτέλεση των έξι μετά τη μικρασιατική καταστροφή
Καλημέρα!

Τι μου θύμησες πρωί πρωί μεσημεριάτικα. Πριν ένα χρόνο περίπου διάβασα τη δίκη των έξι και συγκλονίστηκα. Είναι ένα από τα βιβλία της σειράς "Οι μεγάλες δίκες". Θα μου μείνει αξέχαστο.

Αυτά που προτείνεις θα μπουν στη λίστα οπωσδήποτε. Ευχαριστούμε! :αγαπώ:

'Εβαλα και τον Μαυρογορδάτο και τον ακούω τώρα. Τι ωραία που τα λέει.
 
Last edited:
Top