Γιατί δεν πίνω Amstel και Heineken

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που η ΑΖ είναι πολύ αντιπαθητική εταιρία και τους γνωρίζουμε καλά όσοι βρισκόμαστε στον χώρο του τροφίμου, αλλά αυτό Φάρε είναι μάλλον χαζό.
Το βλέπω απίθανο η Heineken να μπήκε χορηγός σε κυνομαχίες...
Καμια εταιρία (ειδικά τέτοιου μεγέθους) δεν θα εμπλεκόταν σε παράνομες δραστηριότητες.
Υπάρχουν νομικοί σύμβουλοι που θα το απέτρεπαν...

Οι μεγάλες εταιρίες ακόμα και οι μικρές χρησιμοποιούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Αλλά πχ να διαδώσει η ΜΕΒΓΑλ ότι ο Όλυμπος πουλάει ναρκωτικά μέσα στο κακάο δεν είναι κιτρινισμός είναι κάτι πολύ χειρότερο!:)

Και βέβαια μιλάμε για Μογγολία έτσι;;
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Μα δεν λέω πως είπαν "α, να μπούμε και χορηγοί σε κυνομαχίες".

Αυτοί απλά βάλανε την διαφήμισή τους στο μαγαζί ενώ πολύ πιθανόν ήξεραν τί γίνεται εκεί (όχι τα κεντρικά, ο τοπικός Μογγόλος εκπρόσωπος).

Είναι σαν να βάλεις εδώ διαφήμιση σε καφενείο που παίζουν τάβλι. Αν σε κάποια χώρα το τάβλι είναι σούπερ επιλήψιμο, θα τους φανεί άσχημο να δουν τα σημαιάκια σου με τους ταβλαδόρους στο βάθος. Όμως τί μας αφορά αυτό εδώ εμάς;

Στην Μογγολία οι κυνομαχίες δεν είναι απαγορευμένες. Ο Μογγόλος της Χάινεκεν, της περιοχής, απλά έβαλε διαφήμιση σε άλλο ένα μαγαζί ως όφειλε. Να κι αν οργανώναν στο μαγαζί κυνομαχίες, να κι αν παίζαν τάβλι. Πώς να φανταστεί πως η Δύση τα σκυλιά τα έχει στο σαλόνι κι όταν κάνουν κακά τρέχει από πίσω να μαζεύει με το χέρι τα κουραδάκια, πως έχει θέμα με τις κυνομαχίες κτλ. και πού να φανταστεί τί θα ακολουθούσε ο άνθρωπος.

Εάν είναι έτσι, που δεν μοιάζει διόλου απίθανο, τυπικά τουλάχιστον εμπλέκονται περισσότερο από όσο αρέσκονται να λένε.

Βέβαια, αυτοί βγάζουν ένα σενάριο πως υπήρξε κάποιο "ιβέντ" προηγουμένως κτλ. που κι αυτό δεν είναι απίθανο.

Όπως και να έχει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βάλαν τα σημαιάκια τους εκεί που γίνονται κυνομαχίες. Μα είναι και παράξενο; Είναι κάπου που δεν τα έχουν βάλει; Όπου πας, πάνω τους πέφτεις.
 
Γιατί υπήρχε περίπτωση μετά το σάλο που ξέσπασε να παραδεχτούν ευθέως πως, ''ναι, ήμασταν χορηγοί''; Δυσφήμιση ξεδυσφήμιση λίγο με ενδιαφέρει. Η εικόνα αυτή μου φάνηκε εμετική κι από τη στιγμή που η Heineken είναι αυτή που είναι, μού φτάνει και μού περισσεύει. Δυστυχώς, όμως, θα συνεχίσουμε να τη βλέπουμε παντού...

Χθες, καλή ώρα, ήμουν σε ένα πανηγύρι και οι επιλογές που είχα όσον αφορά την μπύρα ήταν Χάινεκεν, Άμστελ κι Άλφα. Όχι Γιάννης Γιαννάκης δηλαδή...:γρμβ:
 
Κι εγώ θεωρώ παρατραβηγμένο το να μπει χορηγός μια μεγάλη εταιρεία σε ένα τόσο συζητήσιμο θέαμα είναι σχεδόν αδύνατο. Μπορεί βέβαια να είναι χορηγός του κέντρου όπου περιστασιακά λαμβάνουν χώρα τέτοιες εκδηλώσεις.

Τώρα το θέμα με τα πανηγύρια είναι ότι ο σύλλογος που τα οργανώνει βγαίνει στη γύρα για χορηγίες (δηλαδή εκπτώσεις στην αγορά αλκοολούχων). Προφανώς η ΑΖ μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις από μικρότερες εταιρείες οπότε είναι αυτονόητο ότι τα δικά της προϊόντα θα υπάρχουν (και) στα πανηγύρια. Η τοπική ζυθοποιία αντικειμενικά και στην καλύτερη περίπτωση να μπορέσει να δώσει 100-200 ευρώ για να μπει στην λίστα με τους χορηγούς ενώ γύρω γύρω από τον χώρο της εκδήλωσης θα κυματίζουν αμέριμνα τα πανό της Χάινεκεν.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
χαχα τρελή!

εγώ ήπια τις προάλλες κάπου "Νήσος", η οποία αναφέρθηκε από κάποιον πιο πάνω.
 
Θα ήθελα μια διευκρίνιση: το νόημα του νήματος είναι πως η Amstel είναι ''απαγορευμένη'' επειδή ανήκει σε μεγάλη εταιρία που ουσιαστικά παραγκωνίζει τις μικρότερες;

Ή κάτι δεν κατάλαβα σωστά;
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Δεν νομίζω πως κατάλαβες σωστά Αμάντα. Η Άμστελ δεν είναι "απαγορευμένη" ούτε με ούτε χωρίς εισαγωγικά. Η τοποθέτηση ήταν καθαρά δική μου προσωπική. Εγώ έβγαλα όλα τα προϊόντα αυτής της εταιρίας από την ζωή μου γιατί χλεύαζε την μικρή, τοπική επιχειρηματικότητα. Δηλ. τους κάνουμε μάγκες με τα λεφτά μας (λες και προσφέρουν και τίποτα ιδιαίτερο) κι έπειτα αυτά τα χρησιμοποιούν για να μην μας αφήσουν να προκόψουμε.

Βέβαια, δεν τους περνάει. Έχει γεμίσει η Ελλάδα με ωραίες τοπικές μπίρες. Εξού, και βέβαια, διαλέξαν να τις βάλλουν με κιτρινισμό.

Φαίνεται πως η συγκεκριμένη εταιρεία επιστρατεύει καί αθέμιτα μέσα ώστε να χτυπήσει τον ανταγωνισμό. Δες π.χ. το πρόστιμο που έφαγε ύστερα από πολυετή αγώνα της Βεργίνας να δικαιωθεί.

Εγώ, λοιπόν, δεν πίνω. Εσείς πίνετε ό,τι θέλετε.

Και μόνο απαγορευμένη δεν είναι. Έχει φλομώσει το μάτι μας. Όπου γυρίσεις και κοιτάξεις τις μπίρες και τα σημαιάκια τους θα δεις.
 
Το καλοκαιρι δοκιμασα μια ροδιτικη, την ΒΑΠ, ομως παραηταν πικρη για τα γουστα μου. Δοκιμασα και μια μπυρα απο την Πατρα, την ΜΑΜΟΣ, και διαβαζοντας την ετικετα στο πισω μερος του μπουκαλιου να καταλαβω γιατι ήταν τόσο νερομπλουμ, ειδα οτι ανηκει κι αυτη στη μεγαλη οικογενεια της Αθ. Ζηθ.
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Δοκιμασα και μια μπυρα απο την Πατρα, την ΜΑΜΟΣ, και διαβαζοντας την ετικετα στο πισω μερος του μπουκαλιου να καταλαβω γιατι ήταν τόσο νερομπλουμ, ειδα οτι ανηκει κι αυτη στη μεγαλη οικογενεια της Αθ. Ζηθ.
Τώρα βγάζει νόημα το ότι έχει γεμίσει η Πάτρα με τη διαφήμιση της συγκεκριμένης μπύρας και προωθείται αρκετά σε διάφορα σημεία της πόλης (ιδίως στις κεντρικές περιοχές).
 
Last edited:
Αγαπητή Αμάντα δεν έχουμε κάποια εμμονή αρνητική με την "Αθηναική Ζυθοποιία". Εδώ έχουμε απλώς μία κλασική εφαρμογή του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που κυριαρχεί, ενός άκρατου νεοφιλελευθερισμού χωρίς πραγματικούς κανόνες παρά μόνο το "νόμο του ισχυρότερου". Η δημιουργία εταιριών υπερκολοσσών είναι το χαρακτηριστικό με συνεχείς εξαγορές, συγχωνεύσεις, εκχωρήσεις μικρότερων μονάδων ώστε να "εξαφανίζεται" κάθε μικρότερη φωνή σε μία αγορά. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός στη διαφήμιση και στη διανομή είναι δύο χαρακτηριστικοί τρόποι επιβολής.

Προσπαθούμε λοιπόν εδώ με τις μικρές μας δυνάμεις να δείξουμε σε μέλη και λοιπούς φίλους εναλλακτικές επιλογές. Ενισχύοντας τις μικρές ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις δοκιμάζουμε να βοηθήσουμε την εγχώρια παραγωγή (που σε τελική ανάλυση δεν υστερεί ποιοτικά, κάθε άλλο) αντιδρώντας σε αυθαίρετες και μονοπωλιακές λογικές. Όχι κατ'ανάγκη για λόγους ιδεολογίας αλλά στοιχειώδους δικαιοσύνης. Μακάρι να μπορούμε να το εφαρμόζουμε και σε έτερες περιπτώσεις...
 
επειδή το θεμα εχει πολυ ενδιαφερον το μονο που μπορω να πω ειναι οτι σαν καταναλωτες εχουμε πια πολλες επολογες στην μπυρα...καποτε πιναμε μονο Lager και την Κaiser...
τωρα υπαρχουν ολων των ειδων και σε ελληνικες φιρμες...η προελευση των υλικων στις περισσοτερες απο αυτες ειναι απο διαφορα μερη εντος και εκτος ελλαδας και το τελικο αποτέλεσμα πολυ ενδιαφερον...το παιχνιδι στην ελλαδα περα από την ΑΖ που εχει πολυ μεγάλο μεριδιο αγορας διοτι εχει τις πιο γνωστες ετικέτες το εχουν 3 η 4 εταιριες...
πολυ μεγαλο ρολο στην προωθηση εχει παντα η τελικη τιμη που την παιρνει το μαγαζι που την διαθετει κατι που σε εμας σαν καταναλωτες δεν βγαινει...πχ σχεδον ολες οι μπυρες σε καταστηματα εστιασης εχουν 2,5 ευρω ενω ας πουμε η αρχικη τιμη της αλφα ειναι η πιο χαμηλη και η καιζερ με τη χαινεκεν οι πιο ακριβες...
οο νομοι της αγορας ποτε δεν ειναι δικαιοι...περα από αυτο και στις πολυεθνικες που εχουμε ελληνες εργαζονται και επισης τα υλικα που χρησιμοποιουνται ειναι κατα ενα πολυ μεγαλο μερος ελληνικα...
απο μικρες ετιαριες που φτιαχνουν φρεσκια μπυρα θυμαμαι στη ΧΙΟ ειχα δοκιμασει μια πολυ ωραια....η βεργινα ειναι μια πολυ ωραια μπυρα με μοναδικο προβλημα το ευρος παραγωγης που συνηθως δεν φτανει για τη ζητηση που εχει...πολλοι επιχειρηματιες δεν την επιλέγουν γιατι εχουν προβλημα ανεφοδιασμου σε συγκεκριμενες εποχες του χρονου...αν ξεφυγει απο την κατηγορια μικροζυθοποοιας δεν θα εχει θεματα διαθεσης...τωρα καποιοι επιλέγουν μονο προιόντα ΑΖ γιατι ο χονδρεμπορος τους δινει καλυτερη εκπτωση ...κανενα μαγαζι δεν παιρνεθι απευθειας από την ΑΖ η την ολυμπιακη η την αταλαντη...αυτα
 
Εγώ, λοιπόν, δεν πίνω. Εσείς πίνετε ό,τι θέλετε.
Νομίζω καταλαβαίνω το point σου και θα συμφωνήσω. Προσωπικά δεν πίνω ποτέ μπύρες, όμως αν έπινα θα επέλεγα μάλλον κάποια πιο underground τοπική. Έχουμε και στη Ρόδο ωραίες, πχ Ζύθος.

Βέβαια αυτό που περιγράφεις έχει συμβεί και σε μικρότερη κλίμακα όσον αφορά σε μεγάλες εταιρίες τύπου Public ή Jumbo, που οδήγησαν -το Public δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το σκοπό του, όμως είναι σε πολύ δυνατό δρόμο- σε αφανισμό τα μικρότερα βιβλιοπωλεία ή παιχνιδάδικα αντίστοιχα.

Κι ακόμη κι αν νιώθω κάπως άσχημα κάθε φορά που περνάω μπορστά από το τοπικό βιβλιοπωλείο -μερικές φορές πηγαίνοντας στο Public :Ρ- που εφοδίασε τη γενιά μου με βιβλία και σχολικά είδη, και κάποτε είχε δύο ή και τρεις υπαλλήλους, ενώ τώρα αναρωτιέμαι πραγματικά πώς τα βγάζουν πέρα οι ιδιοκτήτες, διότι είναι άδειο το μαγαζί σχεδόν πάντα, δεν μπορώ παρά να πηγαίνω στο Public.

Όπως όλοι -γι' αυτό κλείνουν τα μικρά βιβλιοπωλεία των ανθρώπων της διπλανής πόρτας.
 
Το πρόβλημα είναι η μαύρη διαφήμιση που έκανε η Amstel. Προσωπικά, και τόση δυσφήμιση για τις άλλες μπύρες να μην έπεφτε, Amstel & Heineken δεν πίνω γιατί τις βρίσκω χάλια.
 
Προσωπικά πάντως, την έχω καταβρεί με την ΒΑΠ που βγάζει τακτικά σε προσφορά ο "Κρητικός". Αραιά και πού μπαίνει και η Βεργίνα σε προσφορά αλλά εξαφανίζεται άμεσα. Έστω και στα 6,6 που έχει αρχικά η εξάδα των 500μλ της Βεργίνας, χίλιες φορές τα λεφτά μας να πηγαίνουν εκεί παρά στους αχόρταγους νεοφιλελέδες. Θα πρέπει να' ταν 2014 που ακούμπησα τελευταία φορά προϊόν της Εβραϊκής...ωπ λάθος...Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Καλα, ο,τι ειναι κακό δεν ειναι απαραιτητα και εβραϊκό :ρ

Παντως ειναι αξιοθαυμαστη η ομό-νοια που παρατηρώ σε αυτό το νήμα.
 
.
οο νομοι της αγορας ποτε δεν ειναι δικαιοι...περα από αυτο και στις πολυεθνικες που εχουμε ελληνες εργαζονται και επισης τα υλικα που χρησιμοποιουνται ειναι κατα ενα πολυ μεγαλο μερος ελληνικα...

Λοιπόν θα σταθώ σε αυτό που είπε ο Αλανόν.
Ειδικά η ΑΖ εκτός των εργατών και κάποιων πρώτων υλών δεν έχει καμια σχέση με την ελληνική αγορά.
Ούτε μια βίδα δεν αγοράζει από την εντός συνόρων αγορά. Συν τοις άλλοις, όλοι οι εξωτερικοί συνεργάτες της είναι από την Ολλανδία ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ελληνικές εταιρίες για την στήριξη της οικονομίας.
Πχ δεν γίνεται κολλητά στο εργοστάσιο να έχεις επιχείρηση/βιομηχανία που πουλάει χημικά για λέβητες και συ να εισάγεις από την Ολλανδία...
Είναι απαράδεκτοι...
Αυτή η πολιτική της σε συνδυασμό με την "μαύρη" διαφήμιση εναντίον άλλων μικρότερων βιομηχανιών την κάνει απεχθή στα μάτια τα δικά μου αλλά και σχεδόν όλων όσοι βρίσκονται στον κλάδο των τροφίμων.

Τώρα τα υπόλοιπα επιχειρήματα τύπου Εβραϊκό Λόμπι, κυνομαχίες, εμποροπανηγύρεις επαρχίας και τα ρέστα είναι απλά να έχουμε να λέμε...:)
 
Top