Βασίλειο εναντίον Αυτοκρατορίας

Ποια είναι η διαφορά τους;

Λίγο που κοίταξα, άλλος λέει ο αυτοκράτορας είναι και πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης.

άλλος λέει ότι ο η αυτοκρατορία χωρίζεται σε μικρά βασίλεια, άρα ο αυτοκράτορας είναι ο βασιλιάς των βασιλιάδων.

Ισχύει κάτι από τα παραπάνω (ή όλα);
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Θα προτιμησω το δευτερο..

Στην Αυστροουγγαρια πχ ο ηγεμονας λεγοταν αυτοκρατορας.

Βεβαια.. και στην Ιαπωνια, αυτοκρατορας λεγεται, αλλα παντα ειχα απορια γιατι
 
Πολύ ωραία ερώτηση, Δία. Την είχα θέσει κι εγώ σε κάποιον καθηγητή μου, εκείνα τα παλιά χρόνια που ήμουν μαθήτρια. Προσπαθώ να θυμηθώ την απάντησή του, θυμάμαι κάποιες ουσιώδεις διαφορές. Το Βασίλειο ακολουθεί τον βασιλιά, όπου βρίσκεται ο βασιλιάς, εκεί εδρεύει και το Βασίλειο. Αντιθέτως, η Αυτοκρατορία εδρεύει στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, ανεξάρτητα από τον αυτοκράτορα. Το μέγεθος μετράει- η Αυτοκρατορία κατέχει μεγαλύτερη έκταση από το Βασίλειο. Τέλος, το Βασίλειο περιλαμβάνει υπηκόους μίας εθνικότητας, ενώ η Αυτοκρατορία πολλές και διαφορετικές εθνικότητες.
 
Θα προτιμησω το δευτερο..

Στην Αυστροουγγαρια πχ ο ηγεμονας λεγοταν αυτοκρατορας.

Βεβαια.. και στην Ιαπωνια, αυτοκρατορας λεγεται, αλλα παντα ειχα απορια γιατι

Μήπως επειδή η Ιαπωνία αποτελείται από περίπου 1500 νησάκια; Και μήπως επειδή το θεσμικό πλαίσιο στην χώρα αυτή έχει καταφέρει να διατηρήσει την έννοια της αυτοκρατορίας ακόμα και μετά από τόσα χρόνια;

Να συμφωνήσω στο ότι η αυτοκρατορία αποτελείται από διάφορα βασίλεια. Άρα, το βασίλειο είναι μέρος της αυτοκρατορίας. Άρα, ο αυτοκράτορας είναι σε...ανώτερη βαθμίδα και έχει μεγαλύτερη ισχύ από τον βασιλιά.
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Νομιζω οτι δεν υπαρχουν σαφη ορια μεταξυ του τι ειναι Βασιλιας και τι ειναι Αυτοκρατορας. Εντυπωση μου ειναι και μενα ομως οτι ο Αυτοκρατορας εχει κατω απο αυτον οχι μονο ενα λαο και εθνος, αλλα πολλα.

Η Αμερικη θα λεγαμε οτι ειναι μια αυτοκρατορια (Προεδρος πανω απο τοπικους Κυβερνητες).
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Η Αμερικη θα λεγαμε οτι ειναι μια αυτοκρατορια (Προεδρος πανω απο τοπικους Κυβερνητες).
Αν αναφέρεσαι στις ΗΠΑ, τότε επίτρεψέ μου την επιφύλαξη: χαρακτηριστικό τής αυτοκρατορίας (γενικά τής μοναρχίας) είναι πως ο αυτοκράτορας είναι είτε γόνος τού προηγούμενου αυτοκράτορα, είτε πήρε την εξουσία με κάποιον δυναμικό τρόπο (π.χ. σκοτώνοντας τον προηγούμενο :μπρ:).

Στις ΗΠΑ γίνονται εκλογές καί για τον πρόεδρο, καί για τους κυβερνήτες και ως εκ τούτου έχουν δημοκρατία. (Τώρα, βέβαια, αν σκεφτείς Μπους πατέρα και Μπους γιο, ή τους Κενεντη στην αράδα... ή κι εμάς εδώ με τους Παπανδρέου και τους Καραμανλήδες ή και την Ινδία με τους Γκάντη... φαίνεται πως σόι πάει [δ]το βασίλειο[/δ] η δημοκρατία!)
:)
 
(Τώρα, βέβαια, αν σκεφτείς Μπους πατέρα και Μπους γιο, ή τους Κενεντη στην αράδα... ή κι εμάς εδώ με τους Παπανδρέου και τους Καραμανλήδες ή και την Ινδία με τους Γκάντη... φαίνεται πως σόι πάει [δ]το βασίλειο[/δ] η δημοκρατία!)

Χαχαχα!!! Σωστότατος ο Chief! (Ωραίο πάντως αυτό με την γραμμή που έβαλες πάνω απ' την λέξη "βασίλειο"....μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς αυτό; )
 
(Ωραίο πάντως αυτό με την γραμμή που έβαλες πάνω απ' την λέξη "βασίλειο"....μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς αυτό; )
Μελ, πηγαίνεις στον επεξεργαστή κειμένου, κάτω από το πλαίσιο που γράφεις την ανάρτησή σου, και έχει πλέον ένα κουμπάκι "δ" δίπλα από το "π" της πλοκής. Επιλέγεις κανονικά το κείμενο που θέλεις να διαγράψεις και το πατάς.

Είναι ολόφρεσκο, σημερινό κατόρθωμα του "chief". :))))

Δες σχετικά και εδώ.
 
Top