Ανατολικές θρησκείες, ρεύματα και φιλοσοφίες

Γεια σας παιδιά. Μήπως θα ξέρατε να μου προτείνατε βιβλία σχετικά με τον Βουδισμό, το Ζεν, Ταντρισμό, Ινδουισμό, Τζαϊνισμό και Σουφισμό (γενικά διαφόρων ανατολικών παραδόσεων και θρησκειών) παραδοσιακών συγγραφέων και δασκάλων (π.χ. Βούδας ή και άλλοι) όχι σύγχρονους όπως Osho ξέρω εγώ.
 
Βουδισμός: Τι δίδαξε ο Βούδας του Βαλπόλα Σρι Ραχούλα, εκδ. Κέδρος
Ταοϊσμός: Η αφύπνιση στο Ταό, του Λιου Ι Μινγκ, εκδ. Κέδρος
Ζεν: Το βιβλίο των Πέντε Δαχτυίδιών, του Μιγιαμότο Μουσάσι, εκδ (έχεις πολλές, εγώ έχω του Πνευματικού Ήλιου)
Σούφι: Γκιουλιστάν του Σααντί, εκδ Ηριδανός και Ο Τειχισμένος Κήπος της Αλήθειας του Χακίμ Σανάι εκδ. Πύρινος κόσμος
Ζωροαστρισμός: Αβέστα, εκδ. Καστανιώτη
Ο Έρωτας του Ράμα, του Καμπίρ εκδ. Παρατηρητής

Ελπίζω να βοήθησα
 
Φυσικά και βοήθησες. Θα ήθελα και από άλλους προτάσεις αν γίνεται καθώς και για Ταντρισμό, Τζαϊνισμό και Ινδουισμό καθώς και δύο πνευματικές παραδόσεις που ξέχασα- του Σιχ (αν υπάρχει βιβλιογραφία) και τους Μπαχάι. Τέλος, προτείνετε μου και αγγλική βιβλιογραφία αν ξέρετε.
 
Για τους Σιχ, τους οποίους πολύ αγαπώ, το πιο κοντινό που θα βρεις είναι κάποιο βιβλίο του Καμπίρ, ο οποίος έχει επηρεάσει πολύ τον γκούρου Νανακ. Για τζαϊνισμό και μπαχά'ι θα βρεις ακόμα λιγότερα. Μόνο ένα βιβλίο του Αναστάσιου Αλβανίας(Ίχνη από την Αναζήτηση του Υπερβατικού) έχω βρει και κάτι εγκυκλοπαιδικού τύπου εκδόσεις.
 
Δεν πειράζει πες μου ακόμα και τις εγκυκλοπαιδικές εκδόσεις (αλλά να μην είναι γενικά εγκυκλοπαίδεια όπως λέμε εκδοτική Αθηνών θρησκειολογία για παράδειγμα να είναι εξειδικευμένη). Επίσης θέλω να μου εξηγήσεις γιατί αγαπάς πολύ τους Σιχ και μην ξεχνάς και τον Ινδουισμό.
 
Επίσης το Μεσνεβί μου το προτείνεις καθώς και την αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι ; Το βιβλίο των πέντε δαχτυλιδιών το έχω και εγώ καθώς και την τέχνη του πολέμου του Σουν Τζου. Δεν μιλάει για το Ζεν αλλά για τις τεχνικές των σαμουράι.
 
Τους Σιχ τους συμπάθησα διαβάζοντας διάφορες ιστοσελίδες τους και μαθαίνοντας για τους αγώνες τους, του διωγμούς που υπέστησαν αλλά και τον έντονο κοινωνικό τους προσανατολισμό. Επίσης, λόγω και της αδυναμίας μου στις πολεμικές τέχνες, με εντυπωσιάζει η gatka, η πολεμική τους τέχνη. Δεν συμφωνώ με την αντιπάθεια που δείχνουν στον Γκάντι, όμως.

Για τον ινδουισμό δε γνωρίζω πολλά. Ποτέ δεν με τράβηξε. Ίσως μέσω του έργου του Ταγκόρ μόνο(σου προτείνω τα ποιητικά του έργα αλλά και τα διηγήματα)Πιο πολύ κάτι περιθωριακές ομάδες όπως οι aghori και οι thuggee με "τραβάνε".

Τα "Πέντε Δαχτυλίδια" είναι η επιτομή του ζεν. Έστω και μέσω του σπαθιού. Το Hagakure φαντάζομαι το έχεις. Δοκίμασε και το "Ζεν και η τεχνη του ξίφους" του Soho Takuan.

Από Ρουμί θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με τον Αγαπημένο και τον Κήπο του Αγαπημένου από τις εκδόσεις Αρμός. Αλλά και το Μεσνεβί, ναι , οπωσδήποτε.
 
Top