Ο ξένος είναι από τη μια χούφτα βιβλία που έχω διαβάσει μερικές φορές και τελειώνοντας προ ημερών παλι την ανάγνωσή του, θυμάμαι αυτά που σκέφτομαι κάθε φορά, όποτε τον διαβαζω. Κάθε φορά εκτός από την
πρώτη. Αυτή τη φορά συνέπεσε με την παράλληη ανάγνωση ενός εξαιρετικού βιβλίου και ομολογώ ότι η οπτική μου οξύνθηκε και τοποθετήθηκε σε ευρυτερο (ίσως και υψηλότερο) πλαίσιο. Ακολουθούν αταξινόμητες σκέψεις και σχόλια επι του νήματος.
Για αρχή, τάσσομαι υπέρ της άποψης ότι κάθε συγγραφέας δεν γράφει για τον εαυτό του κατά ανάγκη, άρα κάθε ήρωας δεν είναι απλοϊκά μια προβολή του δημιουργού του. Αν ισχυε μια τέτοια κουτή άποψη, ο Καζαντζάκης δεν θα μπορουσε να γράψει τον Ζορμπά, μια φύση που απειχε πολύ από τη φυση του ίδιου κι ο Καμύ δεν θα περιέγραφε τον κ. Μερσώ.
Κατά την άποψή μου, ο Μερσώ είναι απότοκο του παρελθοντος του Καμύ και του πώς μεγάλωσε ως Γάλλος της Αλγερίας, ανάμεσα σε δύο χωρες χωρις, μάλλον, να αισθανθεί ποτέ ότι ανήκει σε κάποια από αυτές από τη μία και από την άλλη στην εμπειρία της γαλλικής ήττας και της ναζιστικής κατοχής. Προφανως και δεν είναι αποκομμένος από τις επιρροές που είχε ως φιλόσοφος και τους Νιτσε, Κιρκεγκωρ, Χάιντεγκερ Χούσερλ κλπ, όμως πιστεύω ότι απλώς αφομοιωνει τον μηδενισμό και τη φαινομενολογία, τις φιλοσοφίες για τη δυσκολία της ανθρώπινης ύπαρξης και τo υπαρξιακό άγχος και από όλα αυτά κρατα την ουσία, αυτή που εγω αντιλαμβάνομαι ως τετοια, και πετάει εκεινο με το οποιο διαφωνει.
Μεχρι εδώ, το παρόν σχόλιο ειχε διαθεση σε φιοριτούρες, γιατι δεν γράφτηκε σήμερα
#######################################################################################################
Από δω και κάτω, δεν έχει.
Ο Μερσώ είναι ξένος. Αλλά δεν είναι ξενος προς τον εαυτό του, δεν είναι ξένος προς τον κόσμο (μιας και τον γνωρίζει, τον ξερει, τον αντιλαμβάνεται εμπειρικα και το αποδέχεται μερικώς. Πετάει όσα δεν του κάνουν.
Ο Μερσώ εχει ενσυναισθηση.
Ο Μερσώ είναι ξένος αλλά δεν τον ξενίζει η πραγματικότητα. Εχει συνείδηση του εαυτού του, του περιβάλλοντος, του κοινωνικού περιγυρου και ειναι ευγενικός όσο και συγκαταβατικός (Ιδιοσυγκρασιακά, εκεινο που πραγματικά του κλωτσά και φαινεται να τον ενοχλεί είναι η απευθυνση στο ενικό). (Τον νιωθω, πια).
Ο Μερσώ είναι ξένος γιατι η πλειονότητα του κόσμου αδυνατεί να συμβιβαστεί με την ιδέα της διαφορετικής οπτικής και συμπεριφοράς προς τη ζωη, το σύμπαν και τα ψαρια.
Ο Μερσώ είναι φυσιολογικός, αγαπά τις γυναίκες, αντιλαμβάνεται τι του στερεί η φυλακή όμως γρήγορα, πραγματιστής και εμπειριστής όντας όσο και ευστροφος, μιας και η συνηθεια είναι μεγάλη πτνα, ομολογεί ότι μπορεί να επαναλαμβάνει στο επεκεινα (διαρκώς ανακαλύπτοντας νέες –απειροστές, έστω- λεπτομερειες της ελευθερης ζωης) την εμπειρία αυτής και να την εγκολπώνει. Και να του αρκει. Μοιαζει ως ματαίωση όλο αυτό, ισως και να είναι, όμως στα δικά μου μάτια, κρύβει μιαν ειλικρινεια κι ένα θράσος που δεν μπορω να παραβλεψω, ίσως και να ζηλευω. Κι όπως συχνά λέω, νομίζω ότι η ικανότητα να προσαρμόζεται κανεις, είναι δείγμα ευφυίας.