Έτοιμοι για τον αποχωρισμό; Από το χαρτί στο ηλεβιβλίο

Το κανονικό βιβλίο σου δίνει περισσότερα στοιχεία όταν πας να το αγοράσεις, μέγεθος, ανάγνωση αποσπασμάτων για να καταλάβεις το ύφος του συγγραφέα αν σου αρέσει ή όχι, αντίθετα με το ηλεβιβλίο που το μόνο που σου προσφέρει σαν πρώτη επαφή είναι το εξώφυλλο και άντε τις πρώτες σελίδες. Οπότε κινδυνεύεις λιγότερο να αγοράσεις ένα βιβλίο που δεν θα σου αρέσει
 
Έχω διατυπώσει εκτενέστερα την άποψή μου σε παλιότερες αναρτήσεις. Απλά εδώ θα κωδικοποιήσω λέγοντας ότι διαβάζοντας ένα βιβλίο κάνεις σεξ, ενώ διαβάζοντας ένα "βιβλίο" κάνεις τηλεφωνικό σεξ...περί ορέξεως...
 
Θα πρότεινα το Amazon Kindle. Εγώ έχω το παλιό και η θήκη του έχει ενσωματωμένο φακό. Δεν είναι ιδιαιτέρως ακριβό, γύρω στα 100€. 10 e-books τα 'χουν βγάλει τα λεφτά του.
 
Ναι κι εγώ ενδιαφέρομαι για να αγοράσω e-reader εδώ και καιρό και όλο διστάζω γιατί δεν ξέρω ποιο να διαλέξω. Είχα δει περσι κάποια μοντέλα της sony που με ικανοποιούσαν αλλά δυστυχώς η τιμή ήταν εντελώς απαγορευτική για μένα (600+ ευρώ). Πιο πολύ το θέλω για να διαβάζω άρθρα και κείμενα από το ίντερνετ που θα του γεμίζω (αντί να κάθομαι να τα εκτυπώνω , όπως κάνω τώρα) και όχι τόσο για e-books (αλήθεια δεν είναι μεγάλη κοροϊδία από μέρους των ελλ. εκδοτών να πουλάν το χάρτινο αντίτυπο 20 ευρώ φερειπείν, και το ε-μπουκ που δεν τους κοστίζει σχεδόν τίποτα 18 ευρώ???? σκέτη αισχροκέρδεια).

Αυτό που θέλω εγώ από ένα e-reader είναι οπωσδήποτε να διαβάζει ελληνικούς χαρακτήρες και να παίρνει αρχεία doc, pdf κλπ, μετατρέποντάς τα σε ό,τι θέλει, φτάνει να διαβάζονται κανονικά. Όσοι/ες έχετε ήδη e-reader μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, αν θέλετε, και προτείντε μας και κάνα καλό μοντέλο...
 
Βολεύτηκα με ένα tablet που βρηκα σε πολύ καλή τιμή αφού αυτή των e-reader ήταν απαγορευτική. Τώρα όπου κι αν βρίσκομαι έχω από των Άρχοντα των Δαχτυλιδιών μέχρι Αστερίξ για να διαλέξω ανάλογα με τη διάθεση μου.
 
Βολεύτηκα με ένα tablet που βρηκα σε πολύ καλή τιμή αφού αυτή των e-reader ήταν απαγορευτική. Τώρα όπου κι αν βρίσκομαι έχω από των Άρχοντα των Δαχτυλιδιών μέχρι Αστερίξ για να διαλέξω ανάλογα με τη διάθεση μου.
Κι εγώ αυτό σκεφτόμουν, αν είναι να δώσω 600-και ευρώ για ένα e-reader, γιατί να μην πάρω tablet να τα χω όλα σε ένα. Το μόνο πρόβλημα είναι η ακτινοβολία που αναφέρει ο Ντρέηκ.
Έχει και πιο φτηνά e-reader αλλά συνήθως έχουν κάτι οθονίτσες τόσο δα μικρές, χώρια τα προβλήματα που έχουν πολλά με τα ελληνικά. Υπάρχει και το kindle , που έχει γίνει πάμφθηνο, αλλά απ' όσο ξέρω ελληνικά γιοκ σε αυτό, και αρχεία doc (από word και λοιπούς κειμενογράφους δηλ.) επίσης γιοκ.
 
Ποτέ! Jamais! Never! Nunca! (για να το πω σε όσες γλώσσες γνωρίζω... χαχαχα) Ποτέ μου δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι υπάρχει περίπτωση να χαθεί το βιβλίο, το χάρτινο, που το πιάνεις, γυρνάς τις σελίδες του με τα χέρια σου και να αντικατασταθεί από ένα ηλεκτρονικό βιβλίο! - Μου φαίνεται τόσο ψυχρό ένα ηλεκτρονικό βιβλίο!
 
'Οπως όλοι σας έτσι και εγώ είμαι ένας λάτρης του βιβλίου. 'Οχι μόνο να το διαβάσω αλλά και να το ανακαλύψω σε ένα βιβλιοπωλείο, να το μυρίσω, να το στολίσω στην βιβλιοθήκη μου, να το χαρώ.
Κάποια στιγμή όμως ανακάλυψα τα βιβλία στο διαδίκτυο. Έχεις άμεσα στην συλλογή σου χιλιάδες τίτλους χωρίς κόστος από τα ελεύθερα βιβλία που κυκλοφορούν. Αγόρασα λοιπόν ένα mino-PC με 220 € και έβαλα όλη την συλλογή μου εκεί μέσα. Έχει οθόνη 10" και το παίρνεις μαζί σου στην τσάντα σου πολύ εύκολα. Ξαπλώνω με αυτό στο χέρι μου και διαβάζω όσο αντέχω (γλύτωσα και την γκρίνια - άντε ακόμα δεν νύσταξες να σβήσεις το φως- της συντρόφου μου). Το κουβαλάω όπου και να πάω. Η μπαταρία του αντέχει πλέον των 8 ωρών που είναι μία μεγάλη αυτονομία για φορητή ηλεκτρονική συσκευή. Σίγουρα είναι άλλη η αίσθηση του ζωντανού βιβλίου. Νομίζω όμως ότι εκεί κατευθυνόμαστε. Και τις αγαπημένες μου ταινίες, σταμάτησα λόγω χώρου να τις έχω σε dvd και τις μετεγγράφω στους σκληρούς μου δίσκους.

Από την άλλη, περιμένω να δω μία καινούρια τέχνη συγγραφής να εμφανίζεται κάποια στιγμή. Θεωρώ ήδη ότι έχει αργήσει.
Φανταστείτε τον εαυτό σας, να δημιουργείται μία ιστορία αποκλειστικά προορισμένη για ηλεκτρονική ανάγνωση. Ένα διαδραστικό τηλεβιβλίο. Με φωτογραφίες, βίντεο, λέξεις και γραφικά που θα απογειώσουν το νόημα που θέλετε να δώσετε στο "κείμενο" σας. Ένα βιβλίο που αντί για επιμελητή θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε σκηνοθετική φαντασία και όραμα.

Περιμένω......
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Νομιζω καποιοι εχουμε πεσει στην παγιδα που λέει πως ό,τι καινουργιο έρχεται για να καταργήσει το παλιό.

Πέρα απο κάθε συναισθηματισμό και ρομαντισμό, η αλήθεια είναι οτι το βιντεο δεν κατήργησε το σινεμά, το ιντερνετ δεν κατήργησε το τηλέφωνο, και τα δυο μαζι δεν κατήργησαν το ταχυδρομείο :)

Το θέμα λοιπόν είναι κάπως εκβιαστικό, που από τον τίτλο αναφέρει αποχωρισμό. Μπορεί ποτέ να μη συμβεί αυτός ο αποχωρισμός, ούτε να χρειαστεί να κάνουμε κάποια επιλογή.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Το μέλλον του e-book στην Ελλάδα

νέο άρθρο σχετικό με το θέμα στον Ιστό:

Το μέλλον του e-book στην Ελλάδα

Το ηλεκτρονικό βιβλίο (e–book) και ο ηλεκτρονικός αναγνώστης (e–book reader) μπορεί να μοιάζουν προϊόντα κάπως απόμακρα ακόμη για τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου το έντυπο βιβλίο και η παραδοσιακή ανάγνωση εξακολουθούν να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία, αλλά τείνουν να αποτελέσουν κοινή πρακτική στον αγγλοσαξονικό κόσμο και ιδίως στις ΗΠΑ, όπου διεκδικούν όλο και σημαντικότερο μερίδιο στις πωλήσεις.Οι πωλήσεις, βέβαια, των ηλεκτρονικών βιβλίων δεν έχουν ξεπεράσει ούτε στις ΗΠΑ τις πωλήσεις των βιβλίων με σκληρό και μαλακό εξώφυλλο, οι ειδικοί όμως δεν αμφιβάλλουν πως κάτι τέτοιο θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο (βιβλίο σε ψηφιακή μορφή το οποίο κινείται μέσω διαδικτύου ενώ η κάθε σελίδα του έχει τη μορφή που έχουν οι σελίδες του έντυπου βιβλίου) ξεκίνησε την πορεία του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 με διαφόρους τίτλους σε CD-ROM.

Το 1992 θα κυκλοφορήσει η πρώτη συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης βασισμένη επίσης στην τεχνολογία του CD-ROM.

Το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό πάντως θα αρχίσει να ενδιαφέρεται για το βιβλίο υπό τον τύπο του ηλεκτρονικού προϊόντος μόνο μετά το 2000, όταν η ανάπτυξη της τεχνολογίας του e-paper και του e-ink, που θα μιμηθεί το φυσικό χαρτί και το φυσικό μελάνι, θα επιτρέψει την εμφάνιση μιας νέας γενιάς ηλεκτρονικών αναγνωστών με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, μακροβιότερες μπαταρίες και οθόνη η οποία ελάχιστα θα διαφέρει από την τυπωμένη σελίδα (δεν κουράζει τα μάτια και διαβάζεται ακόμα και κάτω από το φως του ήλιου).

Συσκευές όπως το Amazon Kindle, το iRex iLiad, το Hanlin eReader, το Sony eReader και το Barnes & Noble Nook, που κατακλύζουν την αγορά την τελευταία εξαετία, είναι προικισμένες με θαυμαστά προσόντα: το μέγεθος του κειμένου και η γραμματοσειρά προσαρμόζονται στις ανάγκες του χρήστη, ο οποίος είναι σε θέση να κρατήσει και σημειώσεις, η ανάγνωση μπορεί να συνδυαστεί με οπτικοακουστικά πολυμέσα ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αναζήτησης με υπερσυνδέσμους σε όλη την έκταση του ψηφιακού περιεχομένου.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο και ο ηλεκτρονικός αναγνώστης σημαίνουν επίσης πολλά για τους εκδότες, που εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής (καταργούνται το χαρτί και η εκτύπωση), απαλλάσσονται από το άχθος του χώρου (τέρμα στη μεταφορά και την αποθήκευση) και επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον αφού τα ποσοστά εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα αποδεικνύονται εντυπωσιακά μικρότερα.

Και στην Ελλάδα; Ποια ακριβώς είναι η τύχη του ηλεκτρονικού βιβλίου στην Ελλάδα; Λίγοι είναι μέχρι στιγμής οι έλληνες εκδότες που έχουν αρχίσει να ψηφιοποιούν τα βιβλία τους μια και πρόκειται για έργο το οποίο απαιτεί χρόνο και συνεπάγεται σοβαρό κόστος.

Ανάλογη είναι η στάση και των ελλήνων αναγνωστών, που δείχνουν πολύ περιορισμένη προθυμία να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν μιαν ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης.

Όπως λέει η Ελισάβετ Λαψάτη, η οποία έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακή έρευνα για τη διείσδυση των ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης στη χώρα μας (από αυτήν είναι αντλημένα και τα στοιχεία για τη διεθνή εξέλιξη του e-book κα του e-book reader), το ηλεκτρονικό βιβλίο και οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης δεν θα προσελκύσουν τους έλληνες αναγνώστες (και ιδίως τους άνδρες, που λογαριάζουν την τιμή πολύ περισσότερο από την καινοτομία) αν οι ίδιοι δεν αποκτήσουν μεγαλύτερη εξοικείωση με το διαδίκτυο κι αν συνακόλουθα δεν πειστούν για τα προτερήματα της νέας τεχνολογίας.

Για ένα μεγάλο διάστημα ηλεκτρονικό και έντυπο βιβλίο θα συνυπάρξουν στις αγορές, σημειώνεται στην έρευνα («Ηλεκτρονικό βιβλίο: Αποτύπωση παρούσας κατάστασης, αναδυόμενες τάσεις και συμπεριφορικές προθέσεις»), αλλά για να κερδίσει όντως έδαφος το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα χρειάζεται να αλλάξουν πολλά: οι εκδότες θα πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο της ψηφιοποίησης (η Ελ. Λαψάτη πιστεύει πως τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη θα φυσήξει καινούργιος αέρας μόνο αν αναλάβει πρωτοβουλία ένας ισχυρός παίκτης, κοινωφελές ίδρυμα ή ιδιώτης) και οι βιβλιοπώλες θα πρέπει να μετατρέψουν τους χώρους τους σε τόπους επικοινωνίας και ενημέρωσης, που θα διευκολύνουν τους αναγνώστες στις επιλογές τους.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ηλεκτρονικό βιβλίο στο μέλλον» καταλήγει η ερευνήτρια «θα είναι η ηλεκτρονική διαθεσιμότητα των ελληνικών τίτλων και η συμβατότητά τους με τις συσκευές ανάγνωσης που θα κυκλοφορούν στην αγορά».​

( πηγή μας )
 
Μακάρι να είχα τα λεφτά να αγοράσω ένα e-book δεν το συζητώ!! Αλλά αυτο δε σημαίνει πως θα αποχωριστώ ποτέ τα βιβλία μου. Δεν μπορώ να φανταστώ να μην έχω τα μικρά κοψίματα απο τις σελίδες στα δάχτυλά μου...
 
Εγώ λέω να μην κόβουμε δέντρα αλλά να κρατάμε τα δέρματα των νεκρών (που τα πετάμε τζάμπα) και να τυπώνουμε πάνω τους βιβλία. Θα είναι άλλη αίσθηση, μυρωδιά, οι άνθρωποι, το χρώμα του δέρματος, η υφή, η ηλικία...όχι ατέλειωτες σειρές από 0 και 1.

Θα νομίζετε φυσικά πως τρολάρω και το κάνω, αλλά έχω λόγο. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι τι μας κρατάει δεμένους στο βιβλίο (εκτός από κάποια προφανή του πλεονεκτήματα). Είναι μήπως και ένα είδος διεστραμένου φετιχ; Μια αίσθηση ανωτερότητας του να μου ανήκει νεκρή οργανική ύλη την οποία απλώς χρησιμοποιώ για να κωδικοποιώ και αποθηκεύω τις σκέψεις μου; Μήπως οι σκέψεις μου δεν είναι τόσο δυνατές, αλλά δανείζονται λίγη από τη δύναμη του ζωντανού δέντρου που έκλεψαν για να αποτυπωθούν; Μήπως η αναγωγή του σκοπού της ύπαρξης αυτού του τύπου ζωής -μεταξύ των υπολοίπων υπηρεσιών που μου προσφέρει και- ως παραγωγέα υλικού για την αποτύπωση των σκέψεών μου με ικανοποιεί ενστικτωδώς (και όχι συνειδητά) κάθε φορά που νιώθω δικό μου αυτό το νεκρό υλικό; Και πάνω σε αυτή την ικανοποίηση δημιουργώ τελετουργίες με μόνο σκοπό να την νιώσω ακόμη μεγαλύτερη; Μήπως όλο το έγκλημα της Ilse Koch ήταν πως έβλεπε κάποιους ανθρώπους σαν δέντρα;

Ή οι σκέψεις αυτές οφείλονται απλά στη ζήλεια μου για τις ωραίες φωτογραφίες απ' τις βιβλιοθήκες σας; :χαχα:
 
Περνάω που περνάω τόσες ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και με πονάνε μάτια,κεφάλι κλπ.Ε όχι και να διαβάζω βιβλία σε μια τέτοια οθόνη. Θα ήμουν από τους τελευταίους που θα αποχωριζόμουν το "παραδοσιακό" βιβλιο.Δεν είναι μόνο η αίσθηση που έχει το βιβλίο αλλά και το πως θα χρησιμοποιώ τη συλλογή μου με τους σελιδοδείκτες;;;
 
Η εκδίκηση του χαρτιού! Πολύ ωραίο το βίντεο. :)

Έχω γίνει οπαδός των e-books. :) Μέχρι τώρα, στην ανάγνωση στο τάμπλετ, ένα πρόβλημα μου ήταν πως έπρεπε να θυμάμαι τη σελίδα που σταμάτησα και μετά να ψάχνω από την αρχή για να τη βρω. Κατέβασα το Aldiko, μια εφαρμογή για ανάγνωση σε android και βρήκα τη χαρά μου. Μπορείς να σημειώσεις στο βιβλίο και έχει σελιδοδείκτη. Πολλές χρήσιμες πληροφορίες για e-readers και e-books βρήκα στο blog Ηλεκτρονικός Αναγνώστης.
 
Εγω χρησιμοποιώ το kobo και έχει διάφορους σελιδοδείκτες και κορδελίτσες να διαλέξεις, είναι πολυ όμορφη εφαρμογή!
 
Εγώ λέω να μην κόβουμε δέντρα αλλά να κρατάμε τα δέρματα των νεκρών (που τα πετάμε τζάμπα) και να τυπώνουμε πάνω τους βιβλία. Θα είναι άλλη αίσθηση, μυρωδιά, οι άνθρωποι, το χρώμα του δέρματος, η υφή, η ηλικία...όχι ατέλειωτες σειρές από 0 και 1.
Κι όμως δεν ξέρω αν το έγραψες αυτό τυχαία Λάμδαταυ, ή γνώριζες πως ο Χίμλερ, ο αρχηγός των Ες Ες είχε παραγγείλει και διέθετε στην βιβλιοθήκη του, στο κάστρο Βέβελσμπουργκ, γνωστό και ως "το Κάμελοτ του Χίμλερ", που βρίσκεται στη βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, δερματόδετα - από ανθρώπινο δέρμα - αντίτυπα του βιβλίου "Ο Αγών μου" του Χίτλερ.

Συγκεκριμένα όταν ο νεαρός Μάρτιν Μπόρμαν, βαφτισιμιός του Χίτλερ, επισκέφθηκε με τον διαβόητο πατέρα του, τον Χίμλερ στο κάστρο του, ο τελευταίος τους ανέβασε στη σοφίτα. Εκεί πήρε από το ράφι έναν από τους δερματόδετους τόμους του βιβλίου "Ο Αγών μου" και τον χάρισε στον νεαρό. Δεν ήταν περίεργο, ήταν ανατριχιαστικό, γιατί το δέρμα που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν από πτώματα κρατουμένων του Νταχάου.
(Αλλά και σε άλλα αντικείμενα είχαν χρησιμοποιηθεί ανθρώπινα μέλη, όπως σε καρέκλες που τα πόδια τους ήταν φτιαγμένα από ανθρώπινα οστά).
 
Βεβαίως. Σήμερα ανακαινισμένο λειτουργεί ως μουσείο. Αλλά αυτά που διασώθηκαν από τον Βόρειο πύργο του κάστρου - στο οποίο τον καιρό της Ιεράς Εξέτασης φυλάκιζαν και εκτελούσαν μάγισσες και αιρετικούς - είναι ανατριχιαστικά και αρκετά για να εικάσει κανείς τον παρανοϊκό και κτηνώδη κόσμο του Χίμλερ.

Ανάμεσα στους σημερινούς επισκέπτες του κάστρου περιλαμβάνονται και πολλοί νεοναζιστές και σατανιστές που πηγαίνουν να αποτίσουν φόρο τιμής στα ινδάλματά τους. Να δούν τα παρεφερνάλια του θανάτου: τα δαχτυλίδια με τις νεκροκεφαλές των Ες Ες, τα πηλίκια, τις στολές, τα πιστόλια, τα μαχαίρια τους.
 
Αισθανομαι τρομερη θλιψη οταν σκεφτομαι οτι μελλοντικα το εντυπο βιβλιο μπορει να αντικατασταθει απο το ηλεκτρονικο.Δε μπορω να διανοηθω οτι καποια στιγμη μπορει να μην υπαρχουν βιβλιοπωλεια.Και δε με παρηγορουν ΚΑΘΟΛΟΥ τα οποια πλεονεκτηματα μπορει να προσφερει το e-book
 
Top